Projecten van huizen met een tweede licht en hun indeling

Inhoud
 1. Wat het is?
 2. Voor-en nadelen
 3. huis plannen
 4. Mooie voorbeelden

Het tweede licht is een architecturale techniek bij de constructie van gebouwen, die zelfs in de dagen van de bouw van koninklijke paleizen werd gebruikt. Maar vandaag kan niet iedereen zeggen wat hij is. Huisontwerpen met een tweede licht veroorzaken veel controverse, hebben hun fans en tegenstanders. In het artikel zullen we uitzoeken hoe deze huizen zijn gerangschikt, hun positieve en negatieve kanten in overweging nemen, zodat iedereen zijn eigen mening kan vormen.

Wat het is?

Huizen met een tweede licht zijn op een ongebruikelijke manier ingericht. Ze hebben een grote woonkamer zonder plafond. Het betekent dat de ruimte van de kamer gaat vrij twee verdiepingen omhoog.

De ramen van de bovenste laag zijn het "tweede licht" voor deze lay-out.

Er is geen overlap, niet in het hele gebouw, maar alleen over één grote kamer, die vanaf een hoogte kan worden bekeken door de trap op te gaan naar de tweede verdieping.

De paleizen van veel Europese vorsten en Russische tsaren waren op deze manier gerangschikt. Dit maakte het mogelijk om een ​​enorme troonzaal te hebben voor een grote menigte mensen, waarin veel natuurlijk licht was, het was gemakkelijk om te ademen en de plafonds hingen niet boven het hoofd. Al snel kregen grote huizen van rijke mensen hun eigen hallen met twee verdiepingen. Ze ontvingen gasten en hielden ballen.

Tegenwoordig nemen restaurants, treinstations, hotels en andere openbare gebouwen hun toevlucht tot soortgelijke projecten om het comfort van de grote hal in het gebouw te vergroten met behulp van volume en licht. Onlangs zijn de eigenaren van particuliere huizen ook begonnen zich te wenden tot de technieken van het tweede licht. De ongebruikelijke indeling maakt hun huis origineel en geeft de buitengewone smaak en het karakter van de eigenaren weer.

U moet begrijpen dat niet elk huis geschikt is om er een tweede licht in te plaatsen. Het gebouw moet een totale oppervlakte hebben van 120 m en een plafondhoogte van maximaal drie meter. De aanduiding van het tweede licht in het project is mogelijk in de volgende gevallen:

 • als het gebouw uit meerdere verdiepingen bestaat;
 • een gelijkvloers gebouw heeft een zolder of zolderruimte.

De opstelling van het tweede licht wordt op twee manieren bereikt.

 1. Het plafond wordt verwijderd tussen verdiepingen, zolder of zolder.
 2. De kamer van de hal gaat naar beneden en neemt een deel van de kelderruimte in beslag. Vanaf de voordeur moet je de trap af. Voor beglazing worden vaak grote panoramische ramen of andere soorten raamopeningen gebruikt die de natuurlijke lichtstroom versterken. De tweede optie bespaart ruimte voor extra ruimte.

Bij dergelijke projecten is er geen gang op de begane grond en kun je vanuit de centrale hal direct naar andere kamers.

Een kenmerk van het plannen van gebouwen met de aanwezigheid van een tweede licht is een goed doordachte verwarming en ventilatie van de woonkamer. Warme lucht uit de ruimte stijgt op en verwarmt de feitelijk onbewoonde ruimte, terwijl het bewoonde deel koud blijft. Het probleem kan worden opgelost door de kamer uit te rusten met extra radiatoren en een "warme vloer" -systeem.

Het interieur van de hal met een dubbele laag ramen vereist een speciale selectie gordijnen. Ze mogen het genieten van de verhoogde lichtstroom niet belemmeren, maar ze moeten de ruimte in het donker verbergen voor nieuwsgierige blikken. Hiervoor worden op de tweede verdieping rolluiken, vouw- of rolgordijnen geïnstalleerd die op het bedieningspaneel werken.

De lay-out met een tweede licht rechtvaardigt zichzelf in regio's met lage zonneactiviteit, extra ramen maken het mogelijk om de hoofdruimte in het huis helderder en comfortabeler te maken. In warme gebieden met ramen op het zuiden, wees voorbereid op verkleuring van meubels, afwerkingen en decor.

Laat je niet meeslepen door glazen gevels in onbewaakte dorpen of op plaatsen met een hoge criminaliteit. Het heeft geen zin om beglazing in twee verdiepingen te plaatsen als de ramen uitkijken op het hek van de buren of op een andere lelijke plek.

Voor-en nadelen

Als er een wens is om eigenaar te worden van een huis met een tweede licht, raden we u aan eerst alle voor- en nadelen te bestuderen, zodat u later geen spijt krijgt van uw beslissing.

Laten we beginnen met de verdiensten:

 • het eerste dat aantrekt is een geweldig, ongewoon uitzicht in de kamer en een spectaculaire gevel van buitenaf;
 • hoge plafonds geven een onwerkelijk volume aan ruimte, lichtheid, veel lucht en licht;
 • een niet-standaard enorme kamer kan prachtig en oorspronkelijk worden gezoneerd, de schaal stelt de ontwerper in staat om al zijn fantasieën te realiseren;
 • als er achter de brede ramen een geweldig landschap is, zal het leven in zo'n huis elke dag het gevoel van een sprookje geven;
 • in de ruime hal kun je een groot aantal gasten ontmoeten en is er voor ieder wat wils;
 • de afwezigheid van een plafond maakt het mogelijk om het huis met een hoog decor te decoreren, een enorme hangende kroonluchter te kopen, een huisboom te planten of een grote kerstboom voor het nieuwe jaar te installeren;
 • je kunt investeren in de trap naar de tweede verdieping en er een echte woondecoratie of een bijzonder kunstobject van maken;
 • hoge plafonds benadrukken de luxe van het pand en geven de eigenaar een hoge status.

Huizen met een tweede licht zijn ongebruikelijk, elegant, spectaculair, maar tegelijkertijd kunnen ze veel problemen veroorzaken:

 • het gebied dat een extra kamer op de tweede verdieping had kunnen worden, ging verloren;
 • het huis vereist versterkte isolatie, verwarming en goede ventilatie, en dit zijn extra en tastbare kosten;
 • geluidsisolatie zal nodig zijn om de akoestiek van de zaal te dempen;
 • het is erg moeilijk om de tweede verdieping in zo'n kamer schoon te maken en te repareren;
 • niet iedereen is enthousiast over het grote aantal ramen, sommigen voelen zich onbeschermd, te open naar de buitenwereld;
 • de middelen voor de inrichting en het onderhoud van een dergelijke kamer zijn hoger dan de eisen van een standaardkamer;
 • de eigenaren zullen worden geconfronteerd met het wassen van ramen, het vervangen van lampen en gordijnen, met een dergelijke lay-out is het buitengewoon moeilijk en kan de hulp van specialisten nodig zijn;
 • als de woonkamer wordt gecombineerd met een keuken of eetkamer, moet u er rekening mee houden dat de geuren zich door het hele huis zullen verspreiden.

huis plannen

Bij de planning van woningen met een tweede licht wordt rekening gehouden met de technische en ontwerpkenmerken van een dergelijke constructie.

 • Woonkamerramen met panoramisch glas moeten uitkijken op het gebied met een prachtig uitzicht, anders hebben ze geen zin.
 • Eerst ontwerpen ze een hal met twee verdiepingen en regelen vervolgens de rest van het pand in het huis.
 • Slaapkamers op de tweede verdieping dienen geluiddicht te zijn. De uitstekende akoestiek van een grote zaal zorgt niet voor stilte in de rest van de kamers.
 • Het huisontwerp moet extra interne steunen en structurele elementen bevatten.
 • De hoogte van de muren van de woonkamer met een tweede licht mag niet minder zijn dan vijf meter.
 • Om ervoor te zorgen dat de muren geen ongemak veroorzaken met hun leegte en reikwijdte, laten ontwerpers het effect van horizontale verdeling in de decoratie toe.
 • Slim georganiseerde straatverlichting op de veranda en aan de gevel van een gebouw kan helderheid toevoegen aan een binnenomgeving.
 • Het ontwerp van een kamer met twee verdiepingen in een landhuis kan heel verschillend zijn - van klassiek tot minimalisme. Maar als het huis van hout is, met balkenplafonds, zal het interieur vooral overeenkomen met de richtingen van rustiek, chalet, Provence, Scandinavische stijl.

Zoals we al hebben opgemerkt, worden huizen met een tweede licht gebouwd met één verdieping en een zolder of twee verdiepingen.

Als de grootte van de huisjes meer dan 150 of 200 vierkante meter is, kan de hoogte van de hal drie verdiepingen zijn.

Een verhaal

De uitbreiding van de ruimte in huizen met één verdieping is te wijten aan het verwijderen van het plafond. Mooie breuken in het dak strekken zich boven het hoofd uit.

In sommige gevallen blijven er balken over, die een speciale charme aan de kamer geven. Als voorbeelden geven we projecten van huizen met één verdieping met een tweede licht.

 • Het plan van een houten huis (98 m²) Met een erker. De toegang tot de woonkamer wordt niet direct vanaf de straat uitgevoerd, maar via een kleine vestibule, waardoor het mogelijk is om de warmte in de kamer te houden. Vanuit de hal leiden deuren naar de keuken, slaapkamers en sanitaire ruimtes.
 • Fins design in het interieur van een kozijnhuis. Achter de grote, volwandige ramen schuilt een prachtig boslandschap. Houten balken combineren hun natuurlijke schoonheid met de woonkamer en het bos buiten het raam.
 • Het project van een klein bakstenen huis met een tweede licht is niet gebruikelijk. De woonkamer bevat een eet- en keukengedeelte.

Twee verdiepingen

De overlap tussen verdiepingen wordt alleen boven de kamer verwijderd met een tweede licht. Een trap leidt naar de rest van de bovenste verdieping, die naar de woonruimte leidt.

 • Het plan van een landhuis met twee verdiepingen gemaakt van geprofileerd hout. Vanuit een grote hal met erkers leidt een trap naar de tweede verdieping, waar zich twee slaapkamers en een badkamer bevinden.
 • Houten huis met twee verdiepingen en grote panoramische ramen. In zulke grote ruimtes is het moeilijk om een ​​comfortabel microklimaat te handhaven.
 • Een huisje met twee verdiepingen en een garage, opgebouwd uit een gasblok. De indeling bevat een grote hal met een tweede licht.
 • Mooi huis in loftstijl met een open haard. Het laconieke ontwerp in een ruime kamer wordt beperkt door expressief wild stenen metselwerk.
 • Het gebouw met een zoldervloer van foamblokken bevat een ruime kamer met een tweede licht.
 • Een enorm houten huis in chaletstijl met een ruimte verdeeld in zones. Het heeft alles: een keuken, een eetkamer, verschillende plekken om te ontspannen. Als u wilt, kunt u plaatsnemen op een gezellige bank aan een salontafel of uzelf opwarmen in een fauteuil bij de open haard. Een trap leidt naar de tweede verdieping met grote slaapkamers.

Mooie voorbeelden

Elk huis met een tweede licht is individueel en mooi op zijn eigen manier. Dit is te zien aan de hand van foto's van de gevels van gebouwen en hun interne opstelling.

 • De woonkamer in een moderne stijl is gevuld met lucht en licht. Het volume wordt ondersteund door treden en lichte meubels die in de lucht zweven. Buiten het raam is er een prachtig uitzicht over de moderne stad.
 • Landhuis met barbecue op het terras.
 • Huis in chaletstijl in de bergen.
 • De enorme hal is opgedeeld in zones. Je kunt erin wonen, want de kamer bevat alles wat je nodig hebt.
 • In een kleine ruimte met een tweede licht bevindt zich een compacte hanghaard, een trap met transparante treden en balustrades. Hun lichtheid maakt het mogelijk om de situatie niet te overbelasten.
 • De tweede verdieping van de hal is gemaakt ten koste van de zolder.

Een huis met een tweede licht kan onpraktisch en kostbaar lijken. Maar voor degenen die buiten de gebaande paden denken, van grote ruimtes houden en vaak vrienden uitnodigen bij hen thuis, zou een dergelijke indeling de beste optie zijn om hun huis in te richten.

Zie de video voor meer informatie over een huis met één verdieping en een tweede licht.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair