Projecten van huizen met één verdieping en een zolder: de keuze van het ontwerp voor een huisje van elke grootte

Inhoud
 1. Kenmerken en voordelen
 2. Hoe maak je een planning?
 3. Materialen (bewerken)
 4. Vierkant
 5. Subtiliteiten van decor
 6. Ontwerpopties
 7. Beste voorbeelden ter inspiratie

Veel projecten van gelijkvloerse woningen met zolder zijn ontwikkeld volgens een standaard ontwerp, maar er zijn ook unieke mogelijkheden. En het onbetwistbare voordeel van een huis met één verdieping en een zolder is dat het helemaal niet nodig is om in alle kamers tegelijkertijd reparaties uit te voeren. Je kunt de eerste verdieping inrichten, een trap naar de zolder installeren, een housewarming vieren en daarna de zolderruimte inrichten.

Kenmerken en voordelen

Als het dak van een woonhuis schuin staat, wordt er een vrij ruime kamer onder gevormd, die als zolder of zolder kan worden gebruikt.

Tegenwoordig zijn veel eigenaren van kleine huisjes met één verdieping geïnteresseerd in het regelen van een zolder, en daar zijn zware verklaringen voor:

 • De zolder vergroot het bruikbare woonoppervlak van het huis, maar tegelijkertijd zijn de kosten van het bouwen van extra ruimte de helft van die van het bouwen van een volwaardige extra verdieping.
 • De buitenkant van het huis wordt aantrekkelijker en interessanter.
 • Ongecompliceerde bouwwerkzaamheden en gemakkelijke communicatie.
 • Lage energierekeningen in de toekomst.
 • Minder warmteverlies via het dak.
 • Een kans om je ontwerpvaardigheden te onthullen door een uniek interieur te creëren.
 • Tijdens de verbouwingswerkzaamheden hoeft er niet gezocht te worden naar tijdelijke woonruimte, alle gezinsleden kunnen veilig op de eerste verdieping van de woning zijn.

Laten we het nu hebben over de nadelen:

 • Als u de zolder uitrust zonder de regels in acht te nemen, kan dit leiden tot een verzwakking van de structuur van het huis. Kies daarom voor lichte afwerkingsmaterialen en lichtgewicht meubilair.
 • Ook kan overtreding van de regels tijdens reparaties leiden tot bevriezing van de zolder.
 • De complexiteit van de indeling van de extra kamer.
 • Dakramen zijn geen goedkoop plezier, de prijs in vergelijking met standaard dubbele beglazing kan 1,5-2 keer variëren.

Zoals we kunnen zien, zijn er bepaalde voor- en nadelen van de zolderruimte. En in dit geval weegt iedereen zichzelf alle voor- en nadelen af.

Hoe maak je een planning?

Een zolder is een geweldige manier om de leefruimte van uw huis uit te breiden. En voordat u doorgaat met het plaatsen van de extra verdieping, moet u een tekening maken die de toekomstige structuur duidelijk laat zien.

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden bij het opstellen van een origineel plan:

 • voor hoeveel personen moet een extra kamer worden ingericht;
 • welke functionele ruimtes moeten worden geplaatst: studeerkamer, kinderkamer, logeerkamer, extra badkamer;
 • het is noodzakelijk om onmiddellijk alle noodzakelijke communicatie uit te voeren: water, elektriciteit, riolering, internet;
 • welke tijd van het jaar het zal worden gebruikt: het hele jaar door of alleen in het zomerseizoen;
 • dakconstructie (gevel, koepel, half-heup of heup);
 • uit welke materialen het huis is opgebouwd (baksteen, schuimblok, hout, sintelblok, enzovoort);
 • welke materialen worden gebruikt voor vloeren.

Materialen (bewerken)

De constructie van een framezolder vereist bepaalde vaardigheden en capaciteiten, en verplicht ook om zich aan het oorspronkelijke plan te houden, om te voldoen aan nauwkeurige berekeningen. Meestal worden bij de bouw van privéwoningen schuimblokken gebruikt.

Schuimblokhuizen hebben veel voordelen:

 • aanzienlijke besparingen op bouwmateriaal in vergelijking met baksteen;
 • schuimblokken hebben een groter formaat, waardoor je huizen meerdere keren sneller kunt bouwen, terwijl je perfect vlak metselwerk krijgt;
 • lager verbruik van de oplossing;
 • het warmteverlies van de muren neemt af: in de winter is het warm in huis en in het hete zomerseizoen is het koel;
 • milieuvriendelijk en vuurvast materiaal;
 • bestand tegen water en schimmel;
 • zorgt voor een goede geluidsisolatie.

Maar bij het bouwen van een huis met één verdieping en een zolder, moet u ook rekening houden met de nadelen van schuimblokken:

 • in tegenstelling tot baksteen en andere bouwmaterialen, kunnen schuimblokken minder spanning weerstaan;
 • bekledingsmateriaal als finishing touch bij het inrichten van een huis zal extra kosten met zich meebrengen.

Indien gewenst kunt u van buitenaf het huis pleisteren of schilderen met schuimblokken. Sommige ontwerpers geven er ook de voorkeur aan om verschillende decoratieve gevelmaterialen te gebruiken: steen, gevelbeplating, tegels of decoratieve bakstenen.

Het bakstenen huis ziet er betrouwbaar uit. Dergelijke huizen kunnen als klassiek worden geclassificeerd. Maar er moet meteen worden opgemerkt dat de bouw van bakstenen huizen meerdere keren duurder is.

Een huis uit een bar ziet er harmonieus en holistisch uit. Daarnaast hebben deze woningen een uitstekende thermische isolatie. Bovendien wordt er een speciaal microklimaat binnenshuis gecreëerd, wat bijdraagt ​​aan het behoud en behoud van de gezondheid.

Voor het dak moet u betrouwbare materialen kiezen. De belangrijkste voorwaarde is dat het dak in de winter niet mag bevriezen en in de zomer oververhit onder de hete zonnestralen.

De meest geschikte materialen zijn:

 • metalen tegels;
 • keramische tegel;
 • bitumineuze composiettegels.

De houten delen van het dak moeten worden behandeld met een antischimmeloplossing. Omdat waterdichtmakende materialen na verloop van tijd hun eigenschappen verliezen, wat kan leiden tot rotting van de spanten.

Vierkant

In een huis met een oppervlakte van 100 vierkante meter kun je gemakkelijk drie kamers, een keuken-eetkamer, twee aparte badkamers en een stookruimte indelen. Bij het bouwen van een huis met een oppervlakte van meer dan 100 vierkante meter, moet er rekening mee worden gehouden dat het dak een aanzienlijke belasting uitoefent op de ondersteunende constructies. Daarom wordt het aanbevolen om lichtgewicht materialen te gebruiken als interne scheidingswanden op de zolderverdieping. Een goede optie is gipsplaat. Het heeft goede geluidsisolatieprestaties. En het belangrijkste is dat gipsplaatwanden de structuur en fundering van het huis niet belasten.

De bouw van zo'n huis is relatief goedkoper dan grotere en ruimere huizen. Maar met de juiste indeling wordt de binnenruimte verlicht door natuurlijk licht. En het huis zelf zal ongelooflijk mooi en praktisch zijn.

Huis met een oppervlakte van 120-150 m². m mag uitsluitend in grote gebieden worden geplaatst. Anders zien de buren alles wat er in je huis gebeurt. En bovendien zal er geen vrije ruimte op de site zijn. Met deze ruimte kunnen drie volwaardige kamers op de zolderverdieping worden geplaatst. Maar in dit geval is een extra badkamer en toilet een vereiste.

Het is de moeite waard om te overwegen dat de bouw van huizen met een oppervlakte van ongeveer 200 vierkante meter bepaalde kenmerken met zich meebrengt:

 • Elke verdieping moet aparte badkamers hebben.
 • Het is aan te raden om naast de keuken op de begane grond een aparte ruimte voor de stookruimte te voorzien.
 • Het is noodzakelijk om van tevoren na te denken over de locatie van de kamers voor alle leden van het huishouden.
 • Zorg voor de geluidsisolatie van het pand, zelfs in de planningsfase - anders kunt u nauwelijks in stilte blijven.

Subtiliteiten van decor

Nadat alle bouwfasen zijn voltooid, komt het moment dat het nodig is om van een vochtige en donkere kamer een gezellige en warme kamer onder het dak te maken. Ontwerpers zeggen dat alle kamers in het huis moeten worden gecombineerd en complementair moeten zijn qua stijl, ontwerp en inrichting.

Gebruik geen tegengestelde richtingen in verschillende kamers of op verschillende verdiepingen. Als je bijvoorbeeld op de begane grond voor de minimalistische stijl hebt gekozen en je hebt besloten om de slaapkamer op de zolder in een verbluffende Parijse chique stijl met veel decoratieve elementen en details te decoreren, houd er dan rekening mee dat dergelijke radicale veranderingen er absurd uitzien en ludiek waargenomen. Natuurlijk is de slaapkamer een persoonlijke, intieme ruimte waar gasten niet binnenkomen, en als je persoonlijk geen onbalans en een soort smakeloosheid voelt, kun je het je veroorloven om verschillende stijlen te gebruiken in een zeer beperkte ruimte.

Ontwerpers raden aan een paar eenvoudige regels en tips te volgen:

 • Kies een consistent kleurenschema voor elk hoekje en gaatje in je hele huis.
 • Patronen op de muren, behangpatronen, texturen en andere elementen moeten fragmentarisch worden herhaald.
 • Wees niet bang om interessante en gedurfde ideeën te gebruiken om een ​​uniek interieur te creëren.
 • Beknibbel niet op ramen. Dakramen kunnen niet alleen op muren worden geïnstalleerd, maar ook op dakhellingen, zodat u midden in de nacht de sterrenhemel kunt bewonderen. Maar het installeren van ramen op hellende oppervlakken is niet goedkoop en het zal moeilijk zijn om de ramen schoon te houden.

Maar bij het inrichten van de zolder moet speciale aandacht worden besteed aan de keuze van het kleurenpalet en de verlichting.

Kleuroplossingen

Het ontwerp van de zolder moet in dezelfde stijl worden uitgevoerd als het hele huis. Gebruik lichte en pasteltinten in het interieur om de kamer er zo comfortabel mogelijk uit te laten zien. Maar als u een ongewoon en stijlvol ontwerp wilt maken, kunt u heldere en verzadigde kleuren combineren.

Het is de moeite waard om te overwegen dat verschillende kleurenpaletten een directe invloed hebben op onze waarneming en stemming.

 • Wit, beige, lichtgeel - symboliseren zuiverheid, rust en harmonie. Ze worden gebruikt om de ruimte visueel te vergroten en passen goed bij bijna alle tinten en kleuren.
 • Bruin en beige zijn traditionele kleuren die vaak gebruikt worden in rustige interieurs. Geassocieerd met conservatisme, vertrouwen en adel.
 • Grijs - past goed bij verschillende paletten. Ondanks zijn neutraliteit ziet het er in veel interieurs voordelig uit, verkleint het de ruimte niet.
 • Blauw - geassocieerd met lichtheid en onvoorzichtigheid. Kan zelfs in een kleine ruimte als primaire kleur worden gebruikt.
 • Blauw - helpt om te ontspannen en te kalmeren. Symboliseert eenzaamheid en harmonie met de natuur. Voegt elegantie en verfijning toe aan de kamer.
 • Rood is een zelfverzekerde kleur die symbool staat voor energie, liefde en succes. Helpt bij het bestrijden van depressie en een slecht humeur. Maar na verloop van tijd kan het moe worden en de ontspanning verstoren.
 • Paars - heeft een gunstig effect op iemands gemoedstoestand, vooral in combinatie met felle kleuren zoals geel of oranje. Maar houd er rekening mee dat paars niet altijd geschikt is voor het afwerken van kleine kamers, omdat een rijke kleur de ruimte verkleint.
 • Groen is de kleur van de natuur, harmonie en jeugd. Elke tint groen ziet er geweldig uit in combinatie met lichte of donkere tinten. Fijne kleuren hebben een kalmerend effect, terwijl rijke smaragdtinten helpen om stress te bestrijden.
 • Oranje is een vrolijke kleur die de kamer positief vult en de stemming verbetert. Een geweldige optie voor de keuken, woonkamer of kinderkamer. Voor de slaapkamer en studeerkamer raden ontwerpers aan om rustigere en conservatievere kleuren te gebruiken.

Verlichting

De keuze van verlichtingsarmaturen is afhankelijk van het doel van de zoldervloer.

Als u besluit om gastenkamers op de extra verdieping te plaatsen, dan is het in combinatie met grote ramen voldoende om wandlampen, staande lampen, bedlampjes en tafellampen te gebruiken.

In de studeerkamer, net als in de kinderkamer, moet over verlichting worden nagedacht. Kies voor spots of een kroonluchter aan het plafond en gebruik daarnaast individuele verlichting: een tafellamp of vloerlamp voor het werken aan een bureau, maar ook wandlampen met gerichte verlichting.

De trap en gang op de zolder moeten goed verlicht zijn. Extra verlichting kan worden geïnstalleerd op de muren bij de trap of op de treden. Hiermee kunt u 's nachts veilig door het huis bewegen en een romantische en gezellige sfeer creëren.

Ontwerpopties

Tegenwoordig bieden ontwerpers standaard en individuele projecten van huizen met één verdieping en een zolder. Er is veel vraag naar huizen met erkers, ze zien er uniek en elegant uit. Zo'n niet-standaard project wordt meestal gekozen door natuurliefhebbers. In de extra ruimte van een ongewone vorm kunt u een tafel plaatsen om thee te drinken of een comfortabele stoel om boeken te lezen. Woonkamers van erkers zien er luxueus aristocratisch uit.

Erkers kunnen niet alleen op de begane grond worden aangebracht. Op zolder helpen ze bij het creëren van extra natuurlijk licht. Ook vandaag zijn opties voor huizen met één verdieping met een kelder of met een kelder erg populair. Dit is een geweldige optie voor het lossen van woonruimte.

Kolomprojecten spreken over de status en smaak van de huiseigenaar. Dergelijke huizen zien er heel ongewoon uit en geven zelfs kleine gebouwen een zeldzame chic en gratie. In dit geval fungeren de kolommen als een draagconstructie om het dak te ondersteunen.

Een project met een terras geeft zelfs een saai klein huis een interessante uitstraling. Bovendien is de opstelling van een open ruimte op het dak voor bijna elke constructie toegestaan.

Een herenhuis van het type mansarde met een aangebouwde garage is een uitstekende optie voor een comfortabel verblijf. Dit zeer goede idee stelt u in staat om het land op de best mogelijke manier te gebruiken.

 • De muur, die niet in contact staat met de straat, vermindert het warmteverlies van de kamer.
 • Als u de ingang van de garage door het huis uitrust, hoeft u indien nodig niet in de regen of sneeuw naar de auto te gaan en tijd te besteden aan het opwarmen van de motor in de winterkou.

Bovendien kunt u tussen de garage en het huis een kleine vestibule uitrusten waarin u de noodzakelijke, maar niet brandgevaarlijke dingen kunt opbergen, en daardoor de leefruimte in het huis aanzienlijk ontlast. En zelfs met zo'n kleine extra ruimte kan een betrouwbaar ventilatiesysteem worden georganiseerd en komen uitlaatgassen het huis niet binnen.

Beste voorbeelden ter inspiratie

Voor een landhuis is de zolder een volledig moderne technische oplossing. Want zelfs een eenvoudige kleine zolder kan omgetoverd worden tot een gezellige slaapkamer.

De spanten van het schuine dak kunnen in een contrasterende kleur worden geverfd. Dit detail ziet er stijlvol en modern uit in het lichte interieur van de woonkamer.

Als de oppervlakte van het huis het toelaat, kunt u op de zolderverdieping een apart studio-appartement uitrusten met open ruimte. Het kan heel goed plaats bieden aan een woonkamer, slaapkamer en werkruimte. Ontwerpers adviseren om verschillende materialen te gebruiken voor het decoreren van elke zone bij het decoreren van muren en vloeren, en om verschillende verlichtingsarmaturen te combineren.

Als u geen zin heeft om dure dakramen op een schuin dak te plaatsen, kunt u overwegen om een ​​thuisbioscoop op een extra verdieping te plaatsen. In dit geval hoeft u zich geen zorgen te maken over een volwaardige verlichting van de ruimte. Integendeel, extra vensters zullen in de weg zitten.

Het is niet altijd de moeite waard om hoeken van de dakhelling te vermijden - ervaren ontwerpers weten hoe ze de nadelen van een zolder kunnen omzetten in onmiskenbare voordelen. Met zachte banken met rugleuningen kunt u bijvoorbeeld de zolderkamer perfect verslaan.

De constructie van een trap in een huis met één verdieping moet betrouwbaar en comfortabel zijn. In de regel is het in dergelijke huizen niet nodig om een ​​​​massieve structuur te installeren. Het is beter om een ​​ladder te kiezen met een kleine breedte.Om ruimte te besparen is een wenteltrap geweldig, hij ziet er behoorlijk indrukwekkend uit en neemt niet veel ruimte in beslag. Maar ontwerpers wordt ook geadviseerd om een ​​constructie te kiezen die rekening houdt met de tijdsbesparing die aan het hijsen wordt besteed.

Een inloopkast op zolder is een unieke manier om uw vrije ruimte optimaal te benutten. Compacte en ruime opbergsystemen met een grote spiegel zullen niet veel ruimte in beslag nemen, maar ze zullen het leven enorm vergemakkelijken en de ruimte in de woonkamers op de begane grond verlichten.

In de volgende video zal de eigenaar van het huis uitleggen hoe hij een huis met één verdieping en een zolder heeft ontworpen en gebouwd.

1 reactie

Prima artikel, alleen is niet duidelijk wat er met de foundation in de video zit...

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair