Was in huis: indeling en design

Inhoud
 1. Wat moet er in de kamer?
 2. Waar te beginnen?
 3. Als er niet genoeg ruimte in huis is
 4. Lay-out
 5. Ontwerp

Elke huisvrouw probeert de ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. In het moderne tempo van het leven kan niet iedereen gebruik maken van de diensten van openbare wasserijen. Daarom rusten veel vrouwen een "hoek van reinheid" uit in hun appartement of privéhuis.

Wat moet er in de kamer?

De meesten zullen deze vraag op dezelfde manier beantwoorden - hier is een wasmachine nodig. Maar daarnaast heb je misschien ook een droogmachine (of droger) nodig. Ook containers, wasmanden en huishoudchemicaliën vormen een integraal onderdeel van het wasgoed. Je kunt er ook dingen strijken. Dit hoeft niet met een professioneel verticaal stoomstrijkijzer, een gewoon model kan ook. Maar dan heb je ook een strijkplank nodig.

Planken voor het opbergen van wasgoed helpen u ruimte in uw kast te besparen. Vergeet de gootsteen niet. Het is ook een essentieel kenmerk van zo'n kamer.

Waar te beginnen?

Het kiezen van een locatie voor een wasserette is vaak lastiger dan het opzetten van een wasserette. Velen die in hun huis wonen, regelen een was in de kelder of in de stookruimte. Als er veel ruimte in het gebouw is, is een aparte ruimte de beste optie. De voorkeur gaat uit naar vierkante kamers. Ze zijn functioneler. Door alles wat je nodig hebt in zo'n ruimte te plaatsen, kun je een maximum aan vrije ruimte besparen.

In huizen met één verdieping zonder kelder en zolder, maar ook in eenkamerappartementen, telt elke centimeter. Tegelijkertijd willen de eigenaren dat de was toegankelijk is, maar het geluid van de werkende apparaten zou het dagelijks leven niet verstoren.

In deze gevallen zijn de volgende plaatsen voor het plaatsen van apparatuur het populairst:

 • badkamer;
 • badkamer;
 • keuken.

Als er niet genoeg ruimte in huis is

Het is vrij eenvoudig om een ​​wasruimte uit te rusten in een strikt afgebakend gebied. De grootte van een dergelijke zone kan van 2 m² zijn. m tot 6 vierkante meter m. Zelfs een mini-wasserij kan worden uitgerust met maximale functionaliteit.

Twee vierkante meter is goed geschikt voor een wasmachine, droger en wasmand.

Optie 1

Beide machines staan ​​5 cm uit elkaar met een wasmand erboven of ernaast. De afstand is nodig zodat trillingen van de werking van de apparaten hun levensduur niet verkorten. Het uitgeruste gebied kan worden "verborgen" voor nieuwsgierige blikken met behulp van deuren en meubelplaten. Het kan zelfs in de gang worden gecreëerd door het af te sluiten met een compartimentdeur of accordeon.

Optie 2

Auto's kunnen op elkaar worden gestapeld. Om een ​​​​dergelijk project uit te voeren, hebt u een doos met meubelplaten nodig. U hebt ook steunen nodig die voorkomen dat ze tijdens het gebruik trillen en vallen. Deze mini-wasserij kan ook worden versierd met deuren. Aan de zijkant van de planken kunnen wasmanden worden geplaatst.

Wasapparatuur in de badkamer, wasruimte of keuken zijn meestal verborgen onder werkbladen. Vaak zijn ze verborgen achter deuren om de ruimte een meer esthetische uitstraling te geven.

Lay-out

Het is de moeite waard om na te denken over het aantal en de grootte van de apparatuur bij het kiezen van een wasplaats. Ook het uitvoeren van voorbereidende werkzaamheden is van belang.

De vloerbedekking moet effen zijn en bij voorkeur antislip. Anders kan apparatuur die tijdens bedrijf trilt, de kwaliteit ervan negatief beïnvloeden. Het materiaal voor de vloer moet vochtbestendig worden gekozen, met een ruw oppervlak. Dit zou kunnen zijn:

 • keramische tegel;
 • keramisch graniet;
 • linoleum.

Voordat u de vloer legt, is het de moeite waard om het oppervlak waterpas te maken, de vloer te isoleren en te verwarmen. Om trillingen te verminderen en uitglijden te voorkomen, is het ook de moeite waard om trillingsdempers aan te schaffen.

Ook de aangrenzende wanddecoratie moet gemaakt zijn van vochtbestendige materialen die onderling te combineren zijn. Geschikt voor deze doeleinden:

 • gips;
 • kleurstof;
 • vochtbestendig behang;
 • keramische tegels in verschillende maten en soorten.

Muren moeten worden geëgaliseerd alvorens te schilderen, te betegelen of te behangen.

Gebruik voor het plafond behang, sierpleister, vochtwerend karton of spanplafond van pvc. Dit laatste kan niet alleen een uitstekende waterafstotende coating worden, maar ook een echte decoratie van de kamer, omdat er een enorme keuze aan tinten en texturen op de markt is.

Het afvoer- en watertoevoersysteem moet voor elk apparaat afzonderlijk zijn. Het is vermeldenswaard dat, ongeacht of het water uit een watertoevoersysteem, een put of een put komt, het de moeite waard is om bovendien pomp- en filterapparatuur bij de ingang van de kamer te installeren. Dit is nodig om de was goed te laten functioneren. Daarna wordt de bedrading gedaan. Voor de aan- en afvoer van water worden kunststof leidingen met een diameter van respectievelijk 5-6 en 10-15 cm gebruikt.

Ventilatie is ook vereist. Het helpt onaangename geuren in de kamer te voorkomen.

Het is ook belangrijk om na te denken over het verwarmingssysteem. De apparatuur mag niet in de directe nabijheid van een warmtebron worden geplaatst, maar in de ruimte moet een constante temperatuur worden gehandhaafd, wat nodig is voor het correct functioneren van de apparaten.

Het verwarmingssysteem kan anders zijn:

 • centrale verwarming;
 • verwarming met convectoren;
 • warme vloer.

Als u de laatste optie kiest, is het de moeite waard om te beslissen waar de apparaten zich zullen bevinden en vanaf deze plaats 10 cm te verlaten.Het wordt niet aanbevolen om een ​​warme vloer op het toegewezen gebied te monteren. Het is ook niet aan te raden om leidingen voor het afvoeren van water op het oppervlak te plaatsen.

Als de kamer als droger wordt gebruikt, moeten pruimen op het vloeroppervlak worden gemaakt. Ze helpen de onaangename geur van bezonken water en de vernietiging van de vloerbedekking te voorkomen.

Elektrische bedrading en verlichting dienen te worden uitgevoerd op basis van een reeds opgesteld plan. Het is raadzaam om deze onder een muurbekleding met goede isolatie te plaatsen. Er zijn speciale schakelaars, stopcontacten en tinten die voorkomen dat er vocht binnendringt.

Ontwerp

De oppervlakte van de wasruimte kan variëren. Dit kan een kleine wasruimte zijn genesteld in de keuken (badkamer, toilet, hal of kamer) of een grote wasruimte met alle voorzieningen die een hele kamer in beslag neemt.

In ieder geval is het de moeite waard om na te denken over het decoratieve ontwerp van deze zone, omdat dit niet alleen een economisch object is, maar ook een onderdeel van het huis.

U kunt uw eigen originele ontwerp ontwikkelen of dit gebied harmonieus inpassen in het totale interieur van het huis.

Meest geschikte stijlen:

 • minimalisme;
 • retro;
 • landelijke stijl;
 • modern.

     De schoonheid zit in de details. U kunt plastic manden vervangen door rieten manden, containers kopen voor het opslaan van huishoudelijke chemicaliën in dezelfde stijl. Als de kamer zich in een kelder bevindt, kan het gebrek aan zonlicht worden gecompenseerd door de oppervlakken van de kasten die in warme kleuren zijn geverfd. Je hoeft alleen maar een beetje fantasie te tonen, en je kunt een gezellig en uniek ontwerp van de kamer creëren, waarin het aangenaam zal zijn om te zijn.

     De volgende video vertelt over de organisatie van de was in huis.

     geen commentaar

     De reactie is succesvol verzonden.

     Keuken

     Slaapkamer

     Meubilair