Alles over pilasters

Inhoud
 1. Wat het is?
 2. Keer bekeken
 3. Materialen (bewerken)
 4. Hoe worden ze gebruikt?
 5. Hoe te kiezen?
 6. Mooie voorbeelden

Bij het ontwerpen en bouwen van gebouwen letten architecten niet alleen op de functionele en praktische, maar ook op de decoratieve en designkant. Zo geven passende decoratieve elementen het gebouw een representatieve uitstraling. Pilasters zijn in dit opzicht populair en wijdverbreid. Vandaag zullen we in ons materiaal meer in detail praten over dergelijke architectonische details.

Wat het is?

Eerst moet je begrijpen wat pilasters zijn. In feite zijn dit uitsteeksels aan de muur die een gemeenschappelijke kant hebben (deze eigenschap van pilasters onderscheidt ze van kolommen) en wordt veel gebruikt in architectuur en constructie. Het is belangrijk op te merken dat dit architecturale element geen druk uitoefent op de muur, daarom wordt het veel gebruikt om zowel buiten- als binnenmuren van elke kamer te versieren.

Qua uiterlijk lijkt de pilaar op een kolom. Bovendien kunnen deze ontwerpelementen verschillende vormen en maten hebben. Ze worden gebruikt om gevels, binnenmuren, deuren, ramen en meer te versieren.

Als we de kwestie van het bestuderen van pilasters vanuit een architectonisch oogpunt benaderen, dan is het noodzakelijk om verschillende belangrijke componenten te benadrukken:

 • basis (of basis) - het is op deze structuur dat alle andere elementen zich bevinden en vast zijn, de afmetingen kunnen een indicator van 0,5 m bereiken;
 • pilaster pilaar is het belangrijkste onderdeel, er zijn gebeeldhouwde en gladde variëteiten van dit element van de buitenkant;
 • kleine dop - dit is een onderdeel dat de belangrijkste decoratieve rol vervult, in verband waarmee het kan worden versierd en versierd met een verscheidenheid aan patronen.

Om de pilaster er holistisch en harmonieus uit te laten zien, moeten alle details met elkaar worden gecombineerd (in kleur, maat, vorm). Over het algemeen hebben pilasters als architectonische details een vrij oude, lange en interessante geschiedenis van hun uiterlijk en ontwikkeling. Voor het eerst kunnen we praten over het gebruik van deze elementen in het proces van het bouwen en decoreren van huizen sinds de oudheid. Details waren vooral populair in het oude Griekenland (later in het oude Rome).

Aanvankelijk vervulden pilasters een uitsluitend functionele rol en waren ze een soort versterking van dragende constructies. Vanwege dit doel werd er vanuit decoratief oogpunt weinig aandacht besteed aan deze architecturale elementen. Pilasters werden alleen op de gevels van gebouwen gemonteerd en hadden een uitsluitend rechthoekige vorm; bij hun vervaardiging werd natuursteen gebruikt. Tijdens de Renaissance hebben architecten en ontwerpers het doel van pilasters herzien en begonnen soortgelijke constructies te bouwen, niet alleen buiten, maar ook binnen het pand.

Tegelijkertijd werden niet alleen muren versierd met pilasters, maar ook meubels, schilderijen en nog veel meer. Tegenwoordig zijn pilasters nog steeds populaire en wijdverbreide decoratieve elementen die door ontwerpers en architecten worden gebruikt om kamers te versieren.

Tegelijkertijd hebben deze elementen een aantrekkelijk uiterlijk en vullen ze met succes sommige interieurstijlen aan (bijvoorbeeld classicisme, barok).

Laten we eens kijken naar verschillende hoofdfuncties die pilasters binnenshuis uitvoeren:

 • versterking van het muuroppervlak;
 • verdeling en zonering van de ruimte (u kunt bijvoorbeeld met behulp van deze elementen de keuken en de eetkamer verdelen);
 • gebreken verbergen (bijvoorbeeld defecten in afwerking of communicatiekabels);
 • decoratie en decoratie.

Keer bekeken

Tegenwoordig kunt u op de markt een grote verscheidenheid aan decoratieve pilasters vinden: gecanneleerd, hoek, pyloon-type, rustiek, geribbeld en andere opties. Door zo'n grote verscheidenheid aan dergelijke architecturale elementen, kan het voor de gebruiker behoorlijk moeilijk zijn om een ​​keuze te maken.

Voor het gemak van kopers hebben fabrikanten een classificatie van pilasters aangenomen, die is gebaseerd op het uiterlijk van de pilaar. Er zijn 3 hoofdcategorieën voor deze indicator.

Rechthoekig

Rechthoekige pilasters worden als modern (of modern) beschouwd. Ze passen harmonieus in verschillende interieurs. Bovendien worden ze vaak gebruikt om de muur te versterken, maar ook om ruimte in te delen.

halfrond

Halfronde soorten pilasters kunnen worden toegeschreven aan constructies van het klassieke type. Qua uiterlijk kunnen dergelijke pilasters in het interieur van de kamer lijken op een kolom die half in de muur is verzonken.

Complex

Complexe pilasters kunnen verschillende vormen, verschillende reliëfs en unieke vormen hebben (die op hun beurt in verschillende delen van de pilaar kunnen veranderen). De keuze van deze elementen moet met uiterste voorzichtigheid worden benaderd, omdat ze vrij moeilijk in het gebruikelijke klassieke interieur passen.

Dus, elke gebruiker zal dergelijke pilasters kunnen kiezen die harmonieus passen in het interieur dat inherent is aan zijn huis. U kunt zelf de pilasters kiezen of de hulp inroepen van professionele ontwerpers, om u niet te vergissen en in de toekomst geen spijt te krijgen van uw aankoop.

Materialen (bewerken)

Naast de verscheidenheid aan soorten pilasters in vorm, verschillen deze architecturale elementen ook in fabricagemateriaal. Bij het kiezen en kopen van pilasters moet vooral goed worden gelet op de grondstoffen waaruit deze architecturale elementen zijn gemaakt. Deze factor zal een beslissende invloed hebben op hoe sterk en betrouwbaar deze elementen zullen zijn, evenals hoe lang ze meegaan.

Populaire materialen voor het maken van pilasters:

 • marmer;
 • graniet;
 • hout;
 • polyurethaan;
 • piepschuim;
 • gips;
 • MDF;
 • PVC;
 • steen;
 • stucwerk;
 • gipsplaat.

Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat tegenwoordig de meest voorkomende en populaire pilasters zijn, die niet van natuurlijke, maar van kunstmatige materialen zijn gemaakt. Meestal is dit te wijten aan hun kosten, maar ook aan sterkte en betrouwbaarheid. Dienovereenkomstig verliezen voorheen populaire gipsplaatelementen of houten variaties hun relevantie.

Hoe worden ze gebruikt?

Het gebruik van pilasters is relevant in verschillende ontwerpgebieden. Dus, gebruikelijk, populair en gewild bij consumenten zijn pilasters aan de gevel, aan de muur, aan de deur. Zoals hierboven vermeld, werden pilasters aanvankelijk uitsluitend als gevelversterking gezien. Voor het grootste deel vervulden ze functionele betekenis. Vandaag is de stand van zaken echter aanzienlijk veranderd.

Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat moderne gebouwen geen extra versterkingen in de vorm van pilasters nodig hebben., omdat ze zijn gebouwd op basis van en rekening houdend met de nieuwste technologische ontwikkelingen, en het proces van directe constructie zelf van hoge kwaliteit is. In dit opzicht kunnen we concluderen dat pilasters tegenwoordig decoratieve en designelementen zijn die populair zijn bij ontwerpers.

Soortgelijke ontwerpen kunnen in de deuropening, in de woonkamer, worden geïnstalleerd.

Tegenwoordig is het gebruik van pilasters in een aantal gevallen relevant:

 • om stijfheid te geven aan een bepaalde structuur (hiervoor kunnen onderdelen op de hoeken van gebouwen worden geplaatst);
 • voor zonering (dit geldt vooral als u in een studio-appartement woont of als de kamers van uw huis groot genoeg en ruim van formaat zijn);
 • voor het inlijsten van ramen en deuren;
 • verdiepingen te scheiden.

Hoe te kiezen?

Er zijn verschillende belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen en kopen van pilasters. De belangrijkste zijn:

 • afmetingen (in dit opzicht is het noodzakelijk om u te concentreren op de onderscheidende kenmerken van de kamer die u inricht, respectievelijk, het is noodzakelijk om zorgvuldige metingen uit te voeren);
 • vorm en kleur (bij het kiezen van pilasters volgens deze indicatoren, moet u zich concentreren op uw individuele voorkeuren, evenals op de stijl van het interieur dat u wilt creëren);
 • fabricagemateriaal (allereerst is het noodzakelijk om te bepalen welke functionele rol de elementen zullen spelen - decoratief of praktisch - en pas daarna kunt u een specifiek materiaal kiezen);
 • fabrikant en plaats van aankoop (u moet alleen vertrouwde bedrijven vertrouwen en directe aankoop moet worden uitgevoerd in bedrijfswinkels en vertegenwoordigingskantoren);
 • kosten (kies producten uit de middelste prijscategorie).

Als u bij het kopen rekening houdt met de hierboven beschreven factoren, kunt u pilasters kopen die u lang van dienst zullen zijn en goed in uw interieur passen en hun doel met hoge kwaliteit vervullen.

Mooie voorbeelden

Laten we eens kijken naar enkele mooie en stijlvolle voorbeelden van het gebruik van pilasters in het interieur van verschillende kamers. U kunt deze voorbeelden kopiëren bij het inrichten van uw eigen huis, of ze gebruiken als leidraad en inspiratiebron.

 • Op deze foto kun je zien hoe de pilasters de boog omlijsten, die de ingang van de kamer is. Bovendien benadrukt dit interieurelement zowel de algemene stijl van de kamer als de individuele elementen (plafond, kroonluchter, ramen) prachtig. Het is dus het laatste detail.
 • In deze afbeelding kun je zien dat de pilasters symmetrisch ten opzichte van elkaar zijn gerangschikt. Tegelijkertijd is hun locatie - de badkamer - bijzonder ongebruikelijk en uniek. In dit interieur zijn de pilasters goed gecombineerd met de kleur van de rest van de interieurelementen.
 • Een populaire oplossing in de omstandigheden van ruime woonkamers is het inlijsten van open haarden met pilasters. Tegelijkertijd moet u in dit geval bijzonder voorzichtig zijn bij het kiezen van de grootte van architecturale elementen (zowel lengte als breedte).
 • In dit interieur zien houten pilasters er stijlvol en passend uit (ook al zijn deze elementen zelf al lang uit de mode). Als u voor een dergelijk kamerontwerp kiest, moet u er meteen rekening mee houden dat het zorgvuldig onderhoud vereist (regelmatig afstoffen, polijsten).
 • Ondanks het feit dat deze stijl van interieurontwerp in het algemeen vergelijkbaar is met modern, passen pilasters perfect in het kader. Ze zorgen voor een groot aantal interieurdetails, terwijl ze het totale ontwerp harmonieus combineren en een enkele en holistische sfeer creëren.

Zo konden we ervoor zorgen dat pilasters zijn een architectonisch element dat verschillende functies vervult... Tegelijkertijd is het vanwege de grote verscheidenheid aan soorten erg belangrijk om hun selectie en acquisitie zorgvuldig en verantwoord te benaderen, met aandacht voor alle onderscheidende kenmerken.

Zie de volgende video voor informatie over het maken van gipspilasters met uw eigen handen.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair