Wij creëren een stijlvol interieur van een houten huis

Inhoud
 1. Eigenaardigheden
 2. Boomsoorten
 3. Stijlen
 4. Afwerking
 5. Kleuroplossingen
 6. Verlichting
 7. Ontwerpopties
 8. Fotogalerij: mooie voorbeelden

Bij het inrichten van een houten huis moet met veel aspecten rekening worden gehouden: je moet nadenken over het ontwerp van binnen en van buiten, want gemak, comfort en een sfeer van wooncomfort hangen ervan af. Alles is van belang, van het ontwerpproject en de materiaalkeuze tot de opstelling van accessoires, het geven van volledigheid aan de ruimte en het benadrukken van de stijl van de interieurcompositie.

Eigenaardigheden

Elk idee van een huisontwerp is gebaseerd op het bestaande vierkant van de kamer, de locatie en het aantal verdiepingen. Dit is het referentiepunt voor het opstellen van een ontwerpproject, waarbij rekening wordt gehouden met:

 • aantal verdiepingen, aan- of afwezigheid van kelderruimte;
 • locatie van kamers, hun beeldmateriaal;
 • ontwerpkenmerken van elke kamer (vorm, richels, kolommen, nissen, ingebouwde planken);
 • de locatie en grootte van raamopeningen, rekening houdend met de gegeven stijl en het vereiste verlichtingsniveau;
 • de aanwezigheid van een zolder, een zolder, een erker, een balkon, een open terras, een veranda, een wintertuin, trappen;
 • indeling van elke kamer van het huis, rekening houdend met de functionaliteit en het doel ervan.

Als het gebouw al bestaat, wordt het binnen niet aanbevolen om muren te verplaatsen of nieuwe openingen voor deuren en ramen toe te voegen: dit zal leiden tot vervorming en de levensduur van het huis verkorten. Hout is een materiaal met goede thermische isolatie-eigenschappen, maar zo'n huis moet worden geïsoleerd en waterdicht gemaakt, wat warmte bespaart en de kosten van het verwarmingssysteem verlaagt.

Tijdens de bouw van een huis gemaakt van hout, is het noodzakelijk om de array te behandelen met een antiseptische en antimicrobiële impregnering. Het rotten van het materiaal, het verslaan door schimmels, schimmels mag niet worden toegestaan, de structuur van de vezels moet behouden blijven.

Boomsoorten

Bij het bouwen van een houten huis worden verschillende grondstoffen gebruikt, die zijn onderverdeeld in algemene constructie- en afwerkingsmaterialen. De eerste omvat hout voor de constructie van muren, plafonds, de laatste zijn nodig voor decoratie. Voor ondersteunende systemen worden sparren, grenen, lariks, spar, ceder gebruikt. Loofboomsoorten (esp, els, berk, linde, populier) zijn goed voor de constructie van tijdelijke gebouwen, hoewel sommige worden gebruikt voor de hoofdconstructie. De decoratie maakt gebruik van waterdicht multiplex, spaanplaat en vezelplaat, vezelplaat, sterk en duurzaam is deze grondstof echter niet te noemen.

Het ideale hout wordt beschouwd als noordelijk, Fins, Canadees, Noors gekapt hout wordt beschouwd als een goede grondstof voor de bouw van een houten huis. Voor een bad is het beter om esp, ceder of lariks te gebruiken, voor het inrichten van het interieur - hardhout (berken, els, beuken, essen, kersen, esdoorn), voor vloeren - eiken of beuken.

Stijlen

Het stereotype dat het onmogelijk is om een ​​modern ontwerp in een houten huis uit te voeren, heeft al lang zijn relevantie verloren. Met behulp van moderne ontwerpmethoden is het mogelijk om deze woning van binnenuit in verschillende interieurstijlen uit te rusten, waardoor het de uitstraling krijgt van een burgerhuis, een landhuis-chalet, een ranch, een Fins huisje, een jachthuis, een Japans minka, een blokhut. U kunt elke kamer in huis in een klassieke, moderne, vintage of etnische stijl uitrusten.

Stijlen staan ​​vandaag in de schijnwerpers:

 • klassiek - de combinatie van muren met houten bekleding met lijstwerk, stucwerk, respectabele en rijke decoratie, symmetrie en verhoudingen;
 • modern - tegen de klassiekers in met het gebruik van waardevol hout, plasticiteit en figuratieve lijnen, een combinatie van hout met stucwerk aan het plafond, wandbekleding met houten panelen, het gebruik van caissons en lijstwerk;
 • Italiaans - historische motieven, een combinatie van eenvoud en verfijning, het benadrukken van aandachtspunten en het benadrukken van de eenheid met de natuur door het gebruik van natuurlijke materialen;
 • Provence - de harmonie van rustieke eenvoud en dappere gratie, de stijl van het Franse achterland, uitgedrukt in het gebruik van balken, onzorgvuldige wanddecoratie, het gebruik van wilde steen en geglazuurde bakstenen;
 • land - landelijke smaak met de uitstraling van de kindertijd, een combinatie van natuurlijkheid, eenvoud en bruikbaarheid, de aanwezigheid van een open haard en een overvloed aan textiel;
 • Scandinavisch - een overdaad aan daglicht, stijl met grote ramen, het concept van dichter bij de natuur, uitgedrukt in het gebruik van elzen, grenen parket, het gebruik van comfortabele houten meubels in optimistische kleuren.

Afwerking

Om de houtstructuur in al zijn glorie te laten zien, moet deze worden vergeleken met andere afwerkingsmaterialen: dit zal voorkomen dat u zich in een houten "doos" bevindt die in een onbegrijpelijke stijl is gemaakt. Een overvloed aan houten oppervlakken is onaanvaardbaar, de boom ziet er alleen in contrast spectaculair uit, vooral als het wordt gecombineerd met muurschildering, gekleurde houtvernis.

Een uitstekende oplossing zou zijn om de muren te versieren met dakspaan, blokhut, wandpanelen (inclusief glas, bamboe, plastic en leer), gipsplaat. Gebruik in dit geval een andere bevestiging (op spijkers, schroeven, klemmen).

Bij het bekleden van de muren van een houten huis, of het nu gaat om elite-gebouwen of een woning in de economy class, moet u voornamelijk natuurlijke materialen gebruiken die de lucht goed doorlaten, om de vorming van het broeikaseffect te voorkomen... Het is belangrijk om goed voor het mechanische ventilatieapparaat te zorgen.

Indien ontworpen door stijl, kunt u afwerken met bakstenen, steen, behang met een ademende textuur, parket en parketplanken. Minder vaak worden linoleum en linoleumtegels gebruikt in decoratie.

Kleuroplossingen

Het kleurenpalet van tinten voor het inrichten van een houten huis is verdeeld in drie groepen:

 1. gezellige natuurlijke tinten (beige en bruin, houtachtige kleuren, waaronder koffie, chocolade en wengé + zachte tinten groen en grijs);
 2. pastelkleuren van het palet (crème, licht perzik, zonnig, olijf, gebleekt blauw, zand);
 3. gedempte verzadigde kleuren (terracotta, koraal, baksteen, geeloranje, zacht turkoois en wijn).

De favoriet van tinten is wit: het vult elke ruimte met lucht en licht, maakt de ruimte visueel breder en hoger en het interieur is gemakkelijk waar te nemen.

Als er geen donkerbruin in het interieur zit, loont het de moeite om lichte tinten in een minimale hoeveelheid expressief te maken door middel van zwart.

Verlichting

Het verlichten van een houten huis is een belangrijke taak: met een overvloed aan houten oppervlakken lijkt elke kamer donker en oncomfortabel. Met witte plafonds is het makkelijker om het huis met licht te vullen. Als de oppervlakken niet zijn geverfd, is één centrale armatuur aan het plafond niet voldoende, zelfs als het gebied van de kamer klein is: het kan niet elke hoek van de kamer verlichten. Afhankelijk van de gekozen interieurstijl van een bepaalde kamer, wordt het plafond vaak versierd met een hangende kroonluchter met verschillende tinten of kaarsen, gecombineerd met een tweede licht in de vorm van wand-, tafel-, vloerverlichting, enkele (spot)diodelampen.

Een bijzonder succesvolle oplossing voor het verlichten van de ruimte is gezoneerd licht, waarbij elk functioneel gebied in de kamer wordt verlicht (gast, open haard, eetkamer, rustplaats, ingang van de kamer, onderaan de trap).Zo wordt de ruimte lichter en krijgt een overzichtelijke organisatie.

Ontwerpopties

Interieurontwerp is een belangrijk onderdeel van het inrichten van een houten huis. Hiermee kunt u de esthetische perceptie veranderen, elke kamer vullen met een speciale sfeer van thuiscomfort. Laten we eens kijken naar de belangrijkste nuances.

Vliering

Een zolderruimte is een mooie aanvulling op de gebruiksruimte, die een decoratie is van een houten huis. Voor de zolderverdieping wordt gebruik gemaakt van een zolder onder het dak, welke is ingericht voor een woonkamer. Daarin kunt u een slaapkamer, speelkamer, woonkamer, werkruimte uitrusten.

Door de vorm van het dak kan de zolder zijn:

 • met een schuin dak (een aan één zijde afgesneden driehoek);
 • met zadeldak (tweedelige driehoek);
 • tent (van vier hellingen);
 • heup (analoog van de tentvariant met een meer langwerpige vorm in één richting);
 • met een schuin zadeldak (2 - 4 knikken van een zadeldak);
 • met een externe console (zolder met een draagbare ruimte en volwaardige verticale ramen);
 • met een gemengd accent (versie met meerdere niveaus met een balkon).

De zolder heeft een aantal voordelen. Het is milieuvriendelijk, het ontwerp is duurzaam, het creëert het nodige microklimaat, het gewicht van het frame oefent niet veel druk uit op de fundering, dus het zal geen verzakkingen veroorzaken. De vloer is het plafond van de benedenverdieping, dus het is niet koud.

Slaapkamer

De slaapkamer van een landhuis is een speciale kamer die, ongeacht de stijl, hetzelfde kleurenschema van het algehele interieur moet volgen. Natuurlijk kan het verschillende contrasterende tonen van het kleurenpalet hebben, terwijl de dominante tint licht moet zijn en resoneert met de kleurtinten van de meeste andere kamers.

Donkere tinten zijn onaanvaardbaar, zelfs als de hoofdmuren zijn versierd met hout, anders zal het niet comfortabel werken in de slaapkamer.

Om de stijl niet te overbelasten en een verpletterend interieur te creëren, bruintinten van meubels en verlichtingsarmaturen zijn uitgesloten... Kies bij voorkeur lichte tinten voor wanddecoratie en contrasterende materialen voor de vloer. Wit is vereist, je kunt het interieur verdunnen met een melkachtige tint door beddengoed te kiezen in delicate tinten roze, blauw, olijf.

Badkamerproject

Voor de inrichting van een badkamer is een rioleringsstelsel vereist. Voor de normale werking wordt een plaats gekozen in de buurt van een waterbron met toegang tot het rioleringssysteem. Het rust zichzelf op twee manieren uit:

 • in de vorm van een volwaardige kamer;
 • als wc.

In het eerste geval is de badkamer voorzien van een douche, bad en toilet. De tweede optie omvat een wastafel en toilet.

De afmetingen van de badkamer zijn afhankelijk van het sanitair en de huishoudelijke apparaten die gepland zijn voor installatie in deze kamer. Gemiddeld wordt deze kamer toegewezen:

 • 120 x 230 cm, mits aan één zijde van het toilet gemonteerd, een halfronde badkuipspoelbak met aan de andere zijde een uitloop;
 • 150 x 230 cm met een soortgelijke plaatsing, maar met een uitgang vanaf de zijkant naast het toilet;
 • 240 x 200 cm, wanneer de items aan drie zijden zijn geïnstalleerd, inclusief een bad van twee meter, met deuren in een vrije muur;
 • 170 x 120 cm bij plaatsing van een toilet en een wastafel met daar tegenover een deur;
 • 80 x 120 cm, als er behalve het toilet niets in de kamer is.

Elk type lay-out is individueel. Als je wilt, kun je compactere of vrijere ontwerpen bedenken.

Kinderen

De indeling van de kinderkamer maakt het gebruik van verschillende verven in de wand- en vloerbekleding mogelijk. Naast de gebruikelijke materialen, kunt u afwerking gebruiken met methoden om ruimte te combineren (bijvoorbeeld behang op gipsplaat combineren met laminaat of fotoafdrukken).

Je moet geen bed met twee niveaus in de kamer maken als er een tweeling in woont: dit zal de houten ruimte zwaarder maken.

Om een ​​atmosfeer van lucht te creëren, is het beter om de lichte kleuren van de bekleding te gebruiken in combinatie met heldere accenten die tot uiting komen in beddengoed, vloerbedekking, een soort fotogalerij met kindertekeningen. Zelfklevend zal de kamer perfect ontlasten van de ernst: het kan over de gevels van kindermeubels worden geplakt, waardoor het eruitziet als een enkel ensemble samen met de decoratie van de muren.

Je kunt de kamer opdelen in slaap- en speelruimtes, waarbij je in elke hoek verschillende tinten van 1 dominante kleur gebruikt.

Balkon

Dit architecturale element wordt gekenmerkt door functionaliteit en esthetiek. Afhankelijk van de ontwerpkenmerken kan het dienen als vizier over de ingang of een soort terras. Het kan vrijdragend zijn (rustend op vrijdragende boomstammen of balken die een voortzetting zijn van de buitenmuren van het huis) of een afzonderlijke aangebouwde structuur hebben. In het tweede geval staat het balkonplatform op steunen langs de hele omtrek of wordt het ondersteund door meerdere steunen en één muur van het huis.

Het ontwerp kan laconiek zijn, een speciaal gesneden relingontwerp hebben of in de vorm van eenvoudige verticale of horizontale pilaren.

Als er een terras bij de ingang is, herhaalt het balkon dit vaak in stijl en schaduw. Sommige soorten balustrades zijn, naast het decoreren met gebeeldhouwde elementen en kolomtafels van massief hout, versierd met kantsmeedwerk. Het ziet er vooral mooi uit als er identieke metalen kanten inzetstukken zijn in de decoratie van het huis.

Keuken

De interieursamenstelling van de keuken is afhankelijk van de specifieke indeling en omvat kook- en eetgedeeltes. Als de ruimte van de kamer klein is, bevindt zich er meestal één ruimte om te koken en worden de elementen van de eetkamer overgebracht naar de woonkamer. Afhankelijk van de indeling en stijl kan de keukenset op één, twee of zelfs drie muren van de kamer worden geplaatst.

In andere gevallen wordt het in een speciaal daarvoor bestemde nis gemonteerd: er is dus meer ruimte en het meubilair hindert de beweging niet, waardoor er meer vrijheid is om de eettafel en aangrenzende stoelen te plaatsen.

Als de muren in deze kamer met hout zijn versierd, het is beter om de tafel en stoelen van de muren te scheiden met een contrasterende kleurdoor de bekleding van de gewenste tint te gebruiken of dezelfde hoezen op de stoelen te plaatsen en het tafelblad te decoreren met fotoprint.

Vliering

De zolder verschilt van de zolder doordat deze geen isolatie biedt. Door zijn vormgeving is hij in staat een goed geventileerde bufferruimte te creëren. In een dergelijke ruimte is het gemakkelijker om de onderdakruimte te ventileren door middel van dakkapellen.

Het is gemakkelijker en goedkoper om te bouwen, met een aparte ingang ervoor.

Dit gebeurt op een mooie en originele manier door middel van een apart luik met een uitschuifbare verticale ladder of een opvouwbare constructie.

Vaker is de zolder een lege ruimte onder het dak, al kan deze desgewenst worden ingericht als berging.

Portiek

Afhankelijk van de stijl van decoratie, kan de veranda zijn:

 • klein recht stuk met treden op een betonnen sokkel en bekleding onder een steen;
 • gebogen in de vorm van de letter "L" met of zonder balustrades;
 • verbonden met het ruime terras, dat het belangrijkste accent vormt, met leuningen aan beide zijden;
 • eenvoudig in de vorm van een podium van twee treden, aan drie zijden omlijst door leuningen;
 • met balustrades en kolommen die de veranda verbinden met de zolder of zolder.

Naast de belangrijkste verschillen, kan de veranda op een rechthoek of een vierkant lijken. Vaker bevindt het zich op de grond, hoewel het in andere gebouwen lijkt op een balkon zonder beglazing, gelegen op speciale steunen.

Decor

U kunt een houten huis decoreren met houten elementen of moderne accessoires, door ze te kiezen rekening houdend met het gewenste ontwerpidee. Met een rijke textuur is hout een buigzaam materiaal, waardoor je een ruimte kunt uitrusten met elke materiaalverwerking, met behulp van matrijzen, zaagsneden, houten panelen en balken voor het decoreren van interieurmeubilair.

Deze materialen worden vaak strak op een verticale basis gestapeld met behulp van staven van verschillende dikte. Zo kun je vrijdragende planken maken, waardoor ze volume krijgen door extra verlichting.

Bij het inrichten van een huis in een moderne stijl is het beter om verschillende technieken te gebruiken, waaronder het inrichten van een huis in de vorm van:

 • smeedelementen, herhaald in de trapleuningen, haardhek, balkon- of terrasdecoratie;
 • het gebruik van de nobele textuur van textiel in de stof van kussens, beddengoed, dekens, capes, kussens, poefs, tapijten;
 • het gebruik van wand- en plafondlampen met vergulding, kristal, glas, smeedwerk, staande lampen en kaarsen;
 • originele accentgebieden met een unieke textuur (zoals natuursteen, baksteen, sierpleister en gipsstucwerk);
 • ramen decoreren met gordijnen met draperie, met behulp van materialen met verschillende texturen in termen van dichtheid en schaduw in de raamsamenstelling;
 • de ruimte inrichten met levende planten en bloemen, individuele vazen, staande lampen met staande lampen;
 • schilderijen, panelen, tentoonstellingscomposities op planken met spotverlichting.

Wij versieren de trap

Trappen in een privé houten huis zijn vaak massief en ongeverfd: zo benadrukt het ontwerp de schoonheid van het materiaal. Naast functionaliteit zijn dergelijke designelementen vaak een stijlversiering en een link tussen verschillende kamers. Ze kunnen worden versierd met houtsnijwerk, eigenaardige zuilen, vergulding. Soms kunnen balustrades naar ontwerp worden geverfd.

In het moderne ontwerp geven de trappen hun oorsprong niet uit: ze zijn omhuld met afwerkingsmaterialen van verschillende tinten, benadrukken de horizontale vlakken met een praktische kleur, kiezen voor gesmeed metalen veter voor de leuningen, wat de ruimte lichtheid geeft en het interieur maakt speciaal.

Venster selectie

De grootte en het aantal ramen zijn afhankelijk van de beelden van het gebouw en de ligging van de kamers.

Om ervoor te zorgen dat er meer licht is in kamers met één verdieping en twee verdiepingen, worden ze aan aangrenzende zijden van de muren geplaatst.

Er zijn er minder in de gang: deze kamer is het hoofdknooppunt, dat een ingang en een gang, trappen heeft (het is hier niet altijd mogelijk om ramen aan beide zijden te plaatsen). In de slaapkamer en woonkamer moeten de ramen het grootst zijn, omdat deze kamers de zon meer nodig hebben dan andere.

In de keuken kunt u een grote of twee of drie middelgrote ramen plaatsen. Op de zolder kunnen ze langs de omtrek van de muren of op twee muren worden geplaatst (afhankelijk van het type zolder). Waar de kamer wordt verborgen door een balkon, moet u een groot raam plaatsen, anders is de kamer donker. Maar onthoud dat de extensie mag het licht niet verbergen.

schilderijen

Muren decoreren met schilderijen is een klassieke techniek voor het inrichten van een ruimte. Om het interieur niet te overbelasten, zijn ze gecorreleerd met het oppervlak van de muren en de beoogde stijl. In de regel zijn ze vaker enkel of klein, gedecoreerd in laconieke monochromatische of vergulde semi-antieke lijsten.

Bij het creëren van de gewenste stijl wordt het thema van de tekening geselecteerd: het kan een kunstschilderij of een foto zijn.

In creatieve richtingen is het passend om kamers te decoreren met schilderijen in de geest van graffiti, abstractie: dergelijke interieuraccessoires worden aan de muur bevestigd, zoals vereist door de stijl.

Ideeën voor verschillende gebieden

Hoe meer ruimte in de kamers, hoe meer ontwerpmogelijkheden en hoe groter de inrichting.

Je moet een ruimte waarin onbehandelde houten wanden dezelfde kleur hebben niet vullen met massieve meubels: dit overbelast de interieurcompositie met een overvloed aan hout en maakt de ruimte zwaar.

Als u massief houten producten in een kamer moet plaatsen, is het beter om de muren te bekleden met panelen, terwijl u producten kiest met een minimum aan houtdecor of een open frame om ze te plaatsen. Het ontwerp van een kleine en kleine kamer (bijvoorbeeld 6 x 6 m) omvat een minimale set meubels en accessoires. Er moet bewegingsvrijheid zijn, de overvloed aan decor zal een gevoel van wanorde creëren.

Als de indeling van het gebouw een studio is (een open ruimte, geen scheidingswanden), zijn er afzonderlijke hoeken met verschillende doeleinden in uitgerust, die ze verbinden door middel van kleurtinten van het ontwerp.

Fotogalerij: mooie voorbeelden

Een inkomhal met een trap, omhuld met wandpanelen, ziet er stijlvol en duur uit: een kolom voor metselwerk en een schijnhaard zijn het hoogtepunt van het ontwerp.

In het gastenverblijf op de begane grond in de richel onder de trap kunt u heerlijk ontspannen en gasten ontvangen: gezellig gestoffeerde meubels, hoogpolig tapijt, grote ramen met gordijnen zorgen voor een gezellige sfeer.

De woonkamer in beige en koffiekleuren met een plafond en balken ziet er creatief en modieus uit. Houten sneden van verschillende afmetingen op de accentmuur, imitatie van metselwerk en lambrisering worden gecombineerd tot een enkel harmonieus ensemble, lichte meubels en transparante lampen voegen lichtheid toe aan de ruimte.

De woonkamer, gecombineerd met het eet-, gasten-, open haard- en kookgedeelte, is buitengewoon gastvrij: witte meubels, een plafond en een open haardrichel zorgen voor licht in de ruimte, een schommelstoel maakt het mogelijk om te ontspannen, een wengékleurige keuken set geeft de kamer gezelligheid en landtonen.

De zolder met grote ramen aan aangrenzende zijden is ongelooflijk gezellig en licht: een grote hoekbank met ruime functionele laden kan onnodige details van de opstelling verbergen, lichte stoffen van gordijnen en kussens passen zich aan aan comfort en een aangename sfeer.

Bekijk de volgende video voor interieurtrends van Warsaw Home Expo 2018.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair