Huis in de stijl van "chalet": kenmerken van "alpine" architectuur

Huis in chaletstijl: kenmerken van alpine architectuur
  1. Geschiedenis van oorsprong
  2. Kenmerken van de architectuur
  3. Stijlvoordelen:
  4. Gebruikte materialen
  5. Onderscheidende kenmerken van het interieur
  6. Selectie van meubels
  7. Belangrijke accenten om sfeer te creëren
  8. Voorbeelden van mooie interieurs
  9. Interessante cottage-projecten

Huizen in de stijl van alpine chalets zien er een beetje exotisch uit, maar tegelijkertijd passen dergelijke gebouwen perfect in de omstandigheden van het moderne klimaat. U leert in dit artikel over alle kenmerken van deze ongebruikelijke richting.

Geschiedenis van oorsprong

Vanuit het zuidoosten van Frankrijk is de chaletstijl bij ons terecht gekomen. Ondanks deze oorsprong noemen de Fransen dergelijke gebouwen zelf Zwitserse huizen.

Het woord "chalet" zelf wordt vertaald als "herdershut", en deze naam verklaart volledig alle kenmerken van deze stijl. De chalets zijn oorspronkelijk gebouwd in de Alpenbergen. In deze eenvoudige houten hutten verstopten de herders zich voor de kou en overwinterden. Daarom zijn op een bijzondere manier particuliere huizen op de berghelling gebouwd.

Bij de constructie is gebruik gemaakt van natuurlijk hout en steen. Bij de bouw van de begane grond en de extra zolder is gebruik gemaakt van hout. En de kelder en de stevige fundering waren al van steen. Chalets in alpine stijl zagen eruit alsof ze waren ingebed in een stenen basis.

Ter bescherming tegen sneeuw probeerden de herders het dak de juiste vorm te geven. Het dak liep schuin af en de randen reikten ver van de basis van het huis.

Dit werd gedaan om het huis in de winter te beschermen tegen sneeuw en in het voorjaar tegen smeltwater dat het hout zou kunnen beschadigen.

Zo hebben huizen meer dan één generatie gediend, ondanks het feit dat de weersomstandigheden hier helemaal niet aan hebben bijgedragen.

Het interieur van de hut was ook uitgerust met voornamelijk natuurlijke materialen. De hoeveelheid meubilair werd tot een minimum beperkt - fauteuils, tafels en stoelen - die eenvoudige herders nodig hadden om comfortabel te leven.

Alpine huizen waren omgeven door de natuur: groene bomen, struiken, aan de voet van besneeuwde bergen. Meestal bevonden de huizen zich in een afgelegen gebied, waardoor de herders constant in harmonie waren met zichzelf en de wereld om hen heen. Nu heeft deze verfijnde Franse stijl zich verspreid naar het grondgebied van Rusland.

Het is gemakkelijk om verliefd te worden op deze prachtige, gezellige huizen op het eerste gezicht en voor altijd. Dus nu kan zo'n huis worden gebouwd, zelfs als je ver van het bergachtige gebied woont en praktisch niets weet over het verre Frankrijk en zijn tradities.

Kenmerken van de architectuur

Luxe huizen in Franse stijl passen perfect in de Russische realiteit. Aangezien ons klimaat bijna hetzelfde is als in de besneeuwde alpendorpen, zijn dergelijke huizen hier ook op hun plaats. Bijna alle belangrijke details worden bepaald door de omstandigheden waarin de herders leefden.

Het belangrijkste kenmerk van deze architecturale structuren zijn de brede daken met schuine randen. In de winter, wanneer ze bedekt zijn met sneeuw, zien de huizen eruit als kleine met sneeuw bedekte bergen.

Het principe van het ontwerp van de kelder en keldervloer is ook gebaseerd op de kenmerken van het klimaat. De herders gebruikten steen om het huis steviger in het bergachtige gebied te laten staan. Daarnaast ziet de steenafwerking er ook nog eens erg mooi uit. Pilasters, houten balken en mooi houtsnijwerk op balustrades of bogen worden ook gebruikt als extra decoratie aan de buitenkant.

Een ander traditioneel kenmerk van het Alpenchalet is de grote veranda. Heel vaak reikt het verder dan het dak en wordt het ondersteund door speciale kolommen.

Tijdens de warmere maanden kan deze veranda worden gebruikt als eethoek, een plek om prachtige bloemen te kweken of een speeltuin als je kinderen hebt.

De standaard indeling van alle Alpenchalets is ook wel een traditioneel detail te noemen. De buitenindeling is eenvoudig genoeg. Op de begane grond is er een inkomhal, een keuken, een woonkamer en een badkamer. En de tweede verdieping is gereserveerd voor slaapkamers, gastenkamers en andere gebouwen. U kunt er bijvoorbeeld een kleedkamer of een kantoor plaatsen. Maar dit is helemaal niet nodig. Zo kunt u zelfs een heel klein huis met één verdieping uitrusten.

Moderne huizen in chaletstijl zijn meestal gecombineerde ruimtes die traditionele elementen combineren met enkele innovatieve ideeën.

Russische of Canadese chalets zien er iets anders uit dan eenvoudige herdershutten. Maar toch zijn de belangrijkste traditionele details erin aanwezig.

Stijlvoordelen:

Alpine stijl inspireert veel ontwerpers. Dit is niet verwonderlijk, omdat dergelijke huizen, waar ze ook worden gebouwd, eruitzien alsof ze door een Franse kunstenaar zijn geschilderd. Elke familie droomt ervan om in zo'n fantastisch landhuis te wonen.

Het huis in chaletstijl valt niet alleen op door zijn fantastische uitstraling, maar ook door zijn milieuvriendelijkheid. Een van de belangrijkste principes voor het kiezen van materialen voor constructie is hun natuurlijkheid. Zowel het plafond als de vloer in zo'n huis zijn van hout.

Het oppervlak van het hout wordt meestal behandeld met gips en een dunne laag whitewash. Soms kan de boom onbehandeld blijven.

Het is ook vermeldenswaard dat dergelijke huizen zo comfortabel mogelijk zijn. Alles erin is zo geregeld dat het voor jou comfortabel is om daar te zijn.

Om de juiste sfeer te creëren, zijn ook alle decoratieve details geselecteerd - van een massieve open haard of geurkaarsen tot hoogwaardig textiel.

Gebruikte materialen

Als u een huis helemaal opnieuw bouwt, kunt u een structuur maken van natuurlijke onbehandelde boomstammen, gelijmde balken of bakstenen. Hoewel de traditionele versie van het chalet natuurlijk een houten gebouw is met een stenen gevel. Baksteen wordt veel minder vaak gebruikt.

Een kozijnhuis van bovenaf wordt door een breed dak beschermd tegen sneeuw en kou. Als u een blokhut bouwt, zijn houten dakspanen het beste.

Dit is echter een dure optie, en als u al geld hebt uitgegeven aan het bouwen van de basis en de baksteenafwerking, dan is het heel goed mogelijk om te besparen op dakspanen.

U kunt een pannendak vervangen door riet, gordelroos of zelfs stro. In Rusland ziet deze dakoptie er nog natuurlijker uit. In het huis moeten er vloerkleden, spreien en gordijnen zijn gemaakt van natuurlijke stoffen. Dit kunnen jute of linnen vloerkleden, donzige wollen of gebreide vloerkleden, kleurrijke patchwork quilts en geborduurde kussens zijn.

Onderscheidende kenmerken van het interieur

Moderne woningen in deze Franse stijl onderscheiden zich door hun fraaie uitstraling en een hoog comfortniveau. In feite hebben zulke huizen weinig gemeen met de hutten waarin de herders woonden. Het enige dat overblijft van dit idee is een fantastische uitstraling en het gebruik van natuurlijke materialen.

Binnen proberen ze zo'n huis geschikter te maken voor het leven in de moderne wereld en comfortabeler. Maar tegelijkertijd moet de inrichting van het interieur overeenkomen met het concept van het chalet en comfortabeler blijven.

Probeer eenvoudige dingen te kiezen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Ze zullen zelfs een klein huis van 6x4 m versieren en transformeren.

Zowel van binnen als van buiten zijn de muren van een huis in chaletstijl ofwel van hout gelaten of omhuld met een extra laag houten lambrisering. Witte pleister of een andere lichte wanddecoratie is ook relevant. Hoewel deze muren snel vies worden, zien ze er erg stijlvol en sierlijk uit.

Een luxe open haard wordt vaak geïnstalleerd in een klein huis van dit type. Dit is zonder twijfel een echt symbool van comfort en familiewarmte.

Het wordt meestal in de woonkamer geplaatst, waar het hele gezin zich 's avonds kan verzamelen.Het is gebruikelijk om een ​​deel van de schouw en de muur ernaast af te werken met natuursteen.

Huizen in chaletstijl hebben niet alleen één verdieping, maar ook twee verdiepingen. In dergelijke kamers is het belangrijk om een ​​trap te installeren die bij de stijl past. Het is natuurlijk het beste als het van natuurlijk hout is gemaakt.

Ook in het huis kunt u de ramen decoreren met luxe gordijnen. Modern design wordt ideaal aangevuld met verduisteringsgordijnen van hoogwaardige stoffen of lichtgewicht tule gordijnen.

Zoals u kunt zien, is het van binnenuit inrichten van een landhuis in chaletstijl een combinatie van traditionele motieven en praktische moderne ideeën. Het interieur moet comfortabel zijn om in te wonen, maar tegelijkertijd moet het eruit zien alsof meerdere generaties van uw familie in deze kamer hebben gewoond.

Selectie van meubels

Als je eenmaal de wandafwerkingen, trappen en gordijnen hebt gekozen, is het tijd om verder te gaan met het kiezen van de juiste meubels. Het dominante materiaal in een huis in chaletstijl moet hout blijven. Daarom is het de moeite waard om houten meubels te kiezen.

Ontwerpers adviseren om niet te vergeten dat alpenhuizen anders zijn dan alle andere Franse gebouwen. Ze zijn minder verfijnd, zowel qua decoratie als decor.

Daarom is het beter om eenvoudig meubilair te kiezen. Bijvoorbeeld antieke armoedige banken, stoere tafels en stoelen, hoekige dressoirs, enzovoort. Vergeet luxe kleerkasten met gebogen poten en stoelen met gebeeldhouwde rugleuningen en franjes. Hoe eenvoudiger het meubilair, hoe beter. Het wordt niet aanbevolen om transformatoren of moderne glazen en metalen tafels te gebruiken.

De chaletstijl is kalm, ongehaast en gematigd, dus het is niet nodig om je te haasten om alle nieuwerwetse trends bij te houden en van je huis een magazijn van technologische innovaties te maken.

Kies de meubels die je een gevoel van comfort en warmte geven. Dit kunnen oude met leer beklede banken zijn die er na verloop van tijd alleen maar beter uitzien, stoelen met stoffen armleuningen, rieten tafels en schommelstoelen.

U moet zelfs de hele avond comfortabel op elk van uw stoelen kunnen zitten. Selecteer indien mogelijk meubels "met geschiedenis". Dit kan een echte oma's stoel zijn of een ladekast gekocht op een rommelmarkt.

En als je niet in de gelegenheid bent om een ​​echt vintage product aan te schaffen, dan kun je een modern antiek item stileren. Om dit te doen, kunt u een houten oppervlak bewerken met schuurpapier, een speciale verf- of decoupagetechniek gebruiken.

Toegegeven, als je meubels met deze techniek decoreert, moet je je niet laten meeslepen door schattige bloemstickers en zilveren of gouden verf. Dit is meer typerend voor de Provençaalse stijl, waar verfijning meer wordt gewaardeerd dan comfort.

Het gebruik van eenvoudige hoekige meubels zonder poten zal ook een goede vondst zijn. Het ziet er solide en eenvoudig uit. Massieve dressoirs of ruwe kledingkasten passen goed bij alle andere interieurdetails. In dergelijke kasten is het handig om al je outfits en boeken op te bergen.

In de keuken is een enorme brede tafel geschikt. Twee opties zien er het beste uit: een ruwe houten tafel of een product met een stenen aanrechtblad. Daarnaast kun je massief houten stoelen plaatsen die bij de stijl passen. Keukenplanken en een kast waarin borden en alle noodzakelijke kleine dingen voor de keuken worden bewaard, moeten van hetzelfde materiaal zijn gemaakt.

Het is raadzaam om alle houtcoatings in hun natuurlijke vorm te laten, zonder coating met verf of vernis.

In de slaapkamer moet het interieur ook rustiek zijn. Een extra groot houten bed bedekt met een zachte deken of wollen sprei is het centrale detail. Het wordt aanbevolen om natuurlijk linnen te gebruiken. U slaapt als een roos op linnen of katoenen beddengoed.

Er is meestal een badkamer naast de slaapkamer, die ook niet moet worden overladen met onnodige meubels. Beperk je tot de meest elementaire inrichting en een eenvoudige kast waarin je je handdoeken en cosmetica opbergt.De badkamerspiegel moet klein zijn. Het is het beste als het in een stevig houten frame zit.

Prachtige rieten meubelen staan ​​mooi op een terras of veranda. Gemaakt in pastelkleuren of bruintinten, fauteuils en tafels voegen lichtheid toe aan het strakke interieur. Daarnaast kun je ter decoratie ook rieten manden, dozen, vazen ​​en zelfs lampen met rotan lampenkappen gebruiken.

Belangrijke accenten om sfeer te creëren

De eenvoudigste manier om accenten aan te brengen in een alpenhuis is door de gewenste kleuren te combineren. Het hoofdkleurenpalet in zo'n kamer moet natuurlijk zijn. De basiskleur is van nature bruin. Alle tinten, van lichte tot donkere chocolade, zijn harmonieus met elkaar gecombineerd. Tegen een bruine achtergrond zien details van rijke rode, bordeauxrode en terracotta tinten er goed uit.

Opvallende bonte kleuren dienen minimaal aanwezig te zijn. Het is beter om ze te vervangen door pastelkleuren - koffie, beige, lichtroze.

Een ander belangrijk designdetail van het chalet is de enorme open haard. Stijl zal niet zo gezellig zijn zonder. De open haard bevindt zich meestal in de woonkamer, in de hoek of in het midden van de kamer. De afmetingen worden berekend afhankelijk van hoe ruim de kamer is. Hoe groter de ruimte, hoe luxer en massiever uw gekozen haard kan zijn.

In dit geval is een extra plaats voor het installeren van decoratieve snuisterijen een brede schoorsteenmantel, die kan worden versierd met gedroogde bloemen, keramische potten of beschilderd keukengerei.

Vergeet de kleine dingen niet. Het lijkt voor velen dat al deze decoratieve elementen iets volkomen overbodig zijn. Maar zij zijn het die verantwoordelijk zijn voor de sfeer van comfort die we zo missen in halflege stadsappartementen.

De beste decoratieve details voor een alpenhuis zijn die met de hand gemaakt. Aanvankelijk werden deze houten huizen bewoond door mensen die wisten hoe ze met hun eigen handen prachtige dingen konden maken.

Je kunt je huis decoreren met schattige geborduurde kussens, delicate houten kandelaars, kleurrijke patchwork spreien, vazen ​​van klei of rieten manden voor het opbergen van cosmetica en kleine spullen.

In bijna elke kamer kunnen dierenhuiden of hun kunstmatige imitatie worden gebruikt om de kamer te versieren. Zo'n mooie pluizige huid kan dienen als vloerkleed of als warme deken waarin je jezelf wikkelt terwijl je bij de open haard zit. Omdat jagers vaak in traditionele chalets woonden, ziet een huid die aan de muur wordt gehangen er vrij organisch uit. Siergeweien of zelfs een hertenkop staan ​​er goed naast.

Een ander belangrijk detail is het juiste licht.

Naast de open haard en natuurlijk licht moeten er nog enkele andere lichtbronnen zijn. Hoewel moet worden opgemerkt dat een huis in chaletstijl brede ramen moet hebben die het huis binnenlaten. Maar je moet ze ook aanvullen met kroonluchters.

De belangrijkste bron van kunstlicht in een huis in chaletstijl moet een mooie kroonluchter zijn die veel diffuus licht geeft. Vloerlampen, schansen en andere lampen zullen het aanvullen. Het belangrijkste is dat ze allemaal harmonieus in het interieur van uw huisje passen.

Gesmede kroonluchters, schansen die op kandelaars lijken en tafellampen die op kandelaars lijken, zien er goed uit. Overigens kunt u geschikte gloeilampen in de vorm van een kaarslicht kopen. Het is raadzaam om die apparaten te kiezen die een zacht zwak licht geven dat geen pijn doet aan de ogen. Deze verlichting is voldoende voor u, plus alles, het zal u helpen de perfecte sfeer voor ontspanning te creëren.

Ook mag men een dergelijke lichtbron als kaarsen niet vergeten. Ze krijgen speciale aandacht in de Franse en Scandinavische culturen. Zelfs als u geen open haard in uw huis kunt installeren, kunt u zich zeker zo'n bron van natuurlijke warmte en licht als een kaars veroorloven.

Kies geurkaarsen met interessante kerstgeuren - bijvoorbeeld kaneel, mandarijn, vanille of chocolade.

Voorbeelden van mooie interieurs

De indeling van een chalet in chaletstijl is een nogal ingewikkeld proces. U kunt het project van uw toekomstige huis alleen starten of dit bedrijf aan professionals toevertrouwen.

Probeer bij het inrichten van een modern huis de traditie niet te vergeten. In een klassiek gebouw in chaletstijl bevinden alle bijkeukens zich in het souterrain. De tweede verdieping is gereserveerd voor woonkamers. Maar als je het op zolder bevestigt, kun je een slaapkamer of studeerkamer uitrusten.

Het interieur van een dorpshuis in chaletstijl moet zo eenvoudig mogelijk zijn: natuurlijk hout, textiel, sterke steunbalken en een enorme open haard.

Zelfs als je een huis helemaal opnieuw bouwt, is het het beste als het eruit ziet als een huis met geschiedenis. Enigszins armoedige meubels, ruwe balken, muren met een dun laagje licht pleisterwerk helpen je hierbij.

Een van de belangrijkste voordelen van een huis in chaletstijl is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de afwerking. Houten wanden en vloeren van ongelakte planken kunnen eenvoudig worden voorzien van een beschermende vernislaag. Van bovenaf kunnen kale planken worden bedekt met een pels of rieten vloerkleed.

Gebruik ook mooie gordijnen gemaakt van natuurlijke stoffen met eenvoudige patronen of helemaal geen decor. In zo'n kamer moet je voorzichtig zijn met het tweede licht - dikke gordijnen laten geen natuurlijk licht het huis binnen, dus je moet geschikte lampen vinden.

En om het project van uw huis persoonlijker te maken, gebruikt u enkele belangrijke details voor decoratie - handgemaakte snuisterijen, geschenken van dierbaren of gewoon familiefoto's in prachtige rieten lijsten.

Interessante cottage-projecten

Een landhuis in chaletstijl moet echter niet alleen van binnen, maar ook van buiten mooi zijn. U kunt beginnen met het bouwen van een zomerhuisje of een reeds afgewerkt huis stileren als een alpenhut. Om dit te doen, volstaat het om de eerste verdieping met steen te bekleden en de zolder te bekleden met houten panelen, die het hout zullen imiteren. Het is vermeldenswaard dat de optie om het huis af te werken en niet helemaal opnieuw te bouwen, u minder kost.

Een andere interessante zet is het plaatsen van volwandige ramen op de begane grond of het aanleggen van een beglaasd terras of veranda. Dit is het geval als uw huis naast een bos of een ander natuurgebied ligt dat aangenaam is om te bewonderen.

Een huis met een zolder of terras heeft nog een voordeel. In de warmere maanden kun je er een rieten schommel, een brede bank of een eettafel neerzetten. Het zal leuk zijn om op het terras te dineren of 's avonds gewoon met het hele gezin samen te komen.Een belangrijk onderdeel van de buitenkant van een huis in chaletstijl is de indeling van het grondgebied naast het gebouw.

Alpenhutten stonden van oudsher aan de voet van de bergen naast dichte bossen. Het huis was dan ook als het ware onderdeel van het bosgebied, verdwaald tussen de bomen en struiken. Maar ondanks dit slaagden de herders er nog steeds in om alle noodzakelijke gebouwen op hun grondgebied uit te rusten.

U kunt een schuur met garage toevoegen of een sierlijk tuinhuisje installeren. Net als het huis zelf, is het ook gebouwd van natuurlijk hout. In het tuinhuisje kunt u een houten tafel en rieten stoelen plaatsen. Het ziet er strak en stijlvol uit. Je kunt de basis van het tuinhuisje aanvullen met bloemen in potten of andere levende planten. Ze kunnen op de vloer of op tafels staan, of zelfs in hangende dozen.

Een huis in chaletstijl is de perfecte combinatie van een eenvoudig landleven en moderne bedachtzaamheid bij de keuze van details. Dit ontwerp ziet er heel eenvoudig uit, maar is tegelijkertijd elegant en esthetisch. Als je je huis in deze stijl inricht, kun je het leven in de natuur honderd procent ervaren, wat je zeker niet zult kunnen doen in een lawaaierige stad.

Bekijk in deze video een overzicht van een landhuis in chaletstijl.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair