Huisplanning en decoratie in verschillende stijlen

Inhoud
 1. Hoe een project te kiezen: belangrijke nuances
 2. Kenmerken van de site
 3. Afmetingen (bewerken)
 4. Interne lay-out
 5. Architectonische kenmerken van stijlen
 6. Interessante ontwerpideeën

Er zijn veel benaderingen van huisdecoratie. Ontwerpers en architecten creëren voortdurend nieuwe projecten die voldoen aan de vraag van een of andere klant. Voor iemand ligt de prioriteit bij het originele en innovatieve ontwerp, wat in de regel extra financiële kosten met zich meebrengt. Voor sommigen praktisch en gemak tegen een redelijke prijs. Het belangrijkste is dat het gebouwde huis moet passen bij zijn bewoners, aan hun behoeften moet voldoen. In dit geval zal hij zeker de beste voor hen worden.

Hoe een project te kiezen: belangrijke nuances

Om de keuze voor een cottage-project correct te benaderen, is het de moeite waard om verschillende punten tegelijk te overwegen:

 • De locatie op de site. Het is belangrijk om rekening te houden met de kenmerken van de bodem, de hellingshoek, indien aanwezig.
 • Totale oppervlakte en indeling. Deze parameters moeten noodzakelijkerwijs voldoen aan de bouwvoorschriften, samen met de wensen van de bewoners van het toekomstige huis.
 • Kenmerken van de materialen waaruit de muren en het dak zullen worden gemaakt, evenals kenmerken van de stijl waarin de constructie van het huisje zal worden gehandhaafd.
 • Materialen en schema's die nodig zijn voor de aanleg van riolering, elektrische bedrading, watervoorziening.
 • Om het voortraject te vereenvoudigen, kunt u een reeds voltooid project als basis nemen en kleine details aanpassen.
 • Tijdens de planning van het project is het belangrijk om experts te raadplegen, anders kunnen er al tijdens het bouwproces problemen ontstaan.
 • Hoe nauwgezetter het project van het huis wordt ontwikkeld, hoe meer tijd eraan wordt besteed, hoe sneller de bouw in de toekomst zal vorderen.

Kenmerken van de site

Voordat u een project ontwikkelt, moet u eerst beslissen op de site waarop het huis zal worden gebouwd, let op alle kenmerken ervan. Dit is een heel belangrijk punt, want hij is degene die verantwoordelijk is voor hoe snel en gemakkelijk het mogelijk is om op de site te communiceren, welke fundering het huis nodig heeft.

In het begin is het vermeldenswaard aan welke kant het huis is gepland en aan welke kant er een ingang zal zijn. Het is beter dat de ingang van het huis en de kamers waar mensen het vaakst samenkomen, aan de zonkant liggen.

Als de site nog niet is aangekocht, kunt u eerst beslissen over het project en vervolgens op zoek gaan naar een gebied dat aan al zijn vereisten voldoet.

Afmetingen (bewerken)

De grootte van het huisje wordt bepaald door verschillende factoren: kenmerken van de site, financiële mogelijkheden, het aantal gezinsleden dat in het huis zal wonen en hun behoeften. De grootte van het huis wordt bepaald door het hele gebied en individuele kamers, evenals de hoogte - het aantal verdiepingen.

Bij het bepalen van het hele gebied van het huis, is het, naast de bovengenoemde factoren, de moeite waard om het belangrijkste te onthouden: het moet voor alle gezinsleden handig zijn om in het huis te wonen. Het is de moeite waard om van tevoren te bedenken welke extra kamers in de loop van de tijd nodig kunnen zijn, zo snel mogelijk huurders in het huis toevoegen of als het aantal gekochte items toeneemt.

Houd er rekening mee dat meestal 15% van de totale oppervlakte van het huis wordt voorzien voor bergingen, kasten en trappen.

Een huis met één verdieping is geschikt voor een klein gezin en is meestal gebouwd met weinig kamers. Anders neemt het veel ruimte op de site in beslag. Het voordeel van deze indeling is dat alle gezinsleden dichtbij zijn, op dezelfde verdieping. Bovendien is het handig om in zo'n huis te bewegen, omdat er geen trap is.Dit geldt vooral voor gezinnen met kleine kinderen of ouderen.

Het nadeel van huizen met één verdieping is financiële inefficiëntie. Als het een groot oppervlak beslaat, is het moeilijker om het te verwarmen dan een structuur met twee verdiepingen en hetzelfde aantal kamers. Hoe groter het huis rond de omtrek, hoe meer materialen er nodig zijn voor de fundering en het dak, daarom zullen de werkzaamheden tijdens de bouwfase veel tijd en geld kosten.

Een gelijkvloers huis met een zolder is geclassificeerd als energiezuinig en is een goede optie voor kleine kavels. Tijdens het leven in zo'n huis kunnen zich echter enkele problemen voordoen: het ongemak als gevolg van het driehoekige plafond in de kamer, de muur is aan vier zijden erg laag, voor een dergelijke kamer is extra isolatie vereist en tijdens de bouwproces, kunnen zich moeilijkheden voordoen bij het uitvoeren van communicatie.

Een huis met één verdieping en een zolder is de middelste optie tussen een huis met één verdieping en een huis met een zolder. In een dergelijke woning mag de zolder niet als woonruimte worden gebruikt, maar indien nodig hiervoor worden verbouwd.

Een huis met twee verdiepingen verschilt van de optie met een zolder in het gemak van volledig gebruik van de tweede verdieping zonder dakhellingen, maar het is minder winstgevend - het kost veel meer geld en tijd om het te bouwen.

Een woning met een kelderverdieping is financieel niet rendabel. Om het te bouwen, moet u een grote hoeveelheid werk verrichten met de voorbereiding van een perceel, het maken van een betonnen doos, communicatie, hydro- en thermische isolatie. Een eenvoudigere en voordeligere optie is met een tweede verdieping of een zolder.

Interne lay-out

Bij het plannen van de binnenruimte, de indeling van kamers, moet u eerst bepalen welke vorm het hele huis zal hebben. Het kan vierkant, rechthoekig of complex van vorm zijn.

De beste optie is een vierkante vorm. Zowel huisjes met één verdieping als huisjes met meerdere verdiepingen kunnen van deze vorm worden gemaakt. Door deze vorm kunt u het huis zuiniger maken als het gaat om verwarming. Bovendien kunt u met de lay-out van de uitgebreide vorm comfortabelere leefomstandigheden creëren.

De rechthoekige vorm wordt ook als een goede keuze beschouwd. Hoe dichter deze vorm echter bij het vierkant ligt, hoe beter.

De lay-out van een complexe vorm is ongetwijfeld de meest originele en in het oog springende versie van de vorm. Tijdens het bouwen en wonen in zo'n huis kunnen er echter enkele problemen optreden. Er zijn meer materialen nodig voor de constructie, de financiële kosten nemen toe. Zo'n project tot leven brengen is wat lastiger dan een standaard project, het plaatsen van vloeren en een dak kost meer tijd. Bovendien is een complex gevormd dak niet zo sterk als een conventioneel zadeldak. Het is gevoeliger voor lekken, wat extra kosten met zich meebrengt bij het elimineren ervan.

Bij het plannen van de binnenruimte is het allereerst belangrijk om de hoogte van de plafonds en het aantal ramen te bepalen.

Het plafond moet een comfortabel verblijf voor een persoon in de kamer bieden. Een te laag plafond kan bewoners drukken, "druk uitoefenen" en te hoog zal extra financiële investeringen vergen voor de bouw van hogere muren, maar ook voor verwarming. De optimale hoogte wordt beschouwd als een plafond van 2,5-3 m.

Om economische redenen moeten er voldoende ramen in het huis zijn - hoe meer ramen, hoe minder elektriciteit er nodig is om het pand te verlichten.

Er zijn momenten waarop het project van het huis wordt bepaald door de site zelf, bijvoorbeeld als het een oneffen oppervlak heeft. In dit geval is allereerst dit probleem opgelost: ofwel wordt het perceel genivelleerd, ofwel wordt een fundering met een complexe vorm gemaakt, ofwel wordt er een kelderverdieping gebouwd. De laatste optie is het meest economisch bij oneffen terrein.

In het geval van oneffen terrein is een huis met één verdieping de beste optie. Het is gemakkelijker te plannen, sneller te bouwen en het veiligst.

Architectonische kenmerken van stijlen

Elk huis belichaamt een bepaalde stijl.In overeenstemming hiermee voorziet een ontwerper of architect bij het ontwikkelen van een project in bepaalde kenmerken ervan.

De Amerikaanse stijl is afgeleid van de oude Europese. Het verscheen als gevolg van de migratie van Europeanen naar Noord-Amerika, waar ze huizen begonnen te bouwen in overeenstemming met hun culturele en architecturale kenmerken. Hun belangrijkste wens was in de eerste plaats om de luxe van het huis te laten zien, dus het leek vaak op een heel architectonisch complex.

De Amerikaanse stijl wordt gekenmerkt door ruimtelijkheid, symmetrie van lijnen., trapsgewijze daken, de aanwezigheid van kolommen, veel ramen met luiken, groot van formaat, de aanwezigheid van torenspitsen, een massieve trap die naar de centrale ingang leidt, meestal een huis met één verdieping dat een groot gebied beslaat, gladde muren zonder reliëfs, pleisterwerk in lichte tinten. Een huis in deze stijl "spreekt" altijd over het succes van zijn bewoners.

Huis in de stijl van F.L. Wright. De stijl (ook wel de prairiestijl genoemd) is vernoemd naar de grote architect - Frank Lloyd Wright.

Het onderscheidt zich door eenvoudige lijnen, meestal horizontaal, een plat dak met hoge overstekken, ramen die horizontale lijnen vormen, muren zijn minimaal versierd en een open haard bevindt zich in het midden van het huis.

Het huis kan veel beglaasde balkons en terrassen hebben. Hierdoor versmelt het met het landschap.

De gotische stijl verscheen in de Middeleeuwen in Europa. In het begin werd het gebruikt bij de bouw van kerken en kathedralen. De onderscheidende kenmerken: hoge langwerpige bogen, de aanwezigheid van kolommen en hoge torens, gebeeldhouwde muren, smalle en hoge ramen met veelkleurige glas-in-loodramen, verticale lijnen. Het hele gebouw neigt naar boven.

Een huis in Italiaanse stijl veronderstelt vooral kwaliteit. Het onderscheidt zich door zijn natuurlijke schoonheid, het gebruik van natuurlijke materialen. Hout kan gecombineerd worden met mooie smeedijzeren elementen. De gevel is meestal versierd met stucwerk, sierpleister, mozaïeken. Het dak is plat gemaakt, met een lage helling.

De minimalistische stijl verscheen voor het eerst in de Verenigde Staten in het midden van de vorige eeuw. Zijn belangrijkste taak is om ruimte vrij te maken van alle onnodige dingen. Elk detail is doordacht tot in het kleinste detail, multifunctionele items zijn welkom. Bij het bouwen van een huisje in de stijl van minimalisme, moet alles laconiek en compositorisch zijn gebouwd. Voor de constructie worden natuurlijke materialen gebruikt: marmer, hout, steen, glas en kleuren zijn saai, monochroom, bij voorkeur licht gekozen. De gevel is zonder enige versieringen, strikte geometrie is overal terug te vinden.

Deze stijl is vooral geschikt voor de bouw van niet-residentiële gebouwen - kantoren, winkels. Het wint echter steeds meer aan populariteit bij particuliere landhuizen.

Moderniteit is in de vorige eeuw in Europa ontstaan. Het werd gecreëerd als een weerspiegeling van moderne tradities, als een nieuwe stijl die de cultuur van zijn eeuw draagt. Een innovatie in de architectuur was het verschijnen van vloeiende lijnen, het afwijzen van symmetrie. Alle hoeken zijn gladgemaakt, entree- en raamopeningen zijn afgerond, gesmede metalen roosters zijn gebruikt in combinatie met glas-in-loodramen en tekeningen.

De vorm van het gebouw is zo dicht mogelijk bij een vierkant, alle kamers zijn geconcentreerd rond het centrale deel - de gang.

Het exterieurontwerp van het huis weerspiegelt direct het interieur - wat binnen is, is ook buiten.

Alles in het huis past in de Duitse stijl, inclusief indeling, materialen en constructie. Praktisch, rationalisme is in alles terug te vinden. Het hele huis is qua vorm bijna een vierkant.

Dergelijke huisjes zijn meestal gebouwd met één of twee verdiepingen, vaak is er een zolder. Alle kamers zijn klein gehouden, de gangruimte is tot een minimum beperkt om geld te besparen. Er kunnen kleine balkons en erkers zijn. Het dak kan twee- of vierhoekig zijn, rood van tegels of metaal. Ramen, klein van formaat, kunnen rechthoekig zijn of gewelfd met luiken. Het frame is gemaakt van massief hout. Deuren zijn ook gemaakt van hout en geschilderd in een contrasterende kleur met de muren van het hele huis.De fundering is afgewerkt met steenachtige tegels.

Het huis in Beierse stijl is een variatie op de Duitse stijl. De woning wordt zeer ingetogen en symmetrisch gebouwd. Ze hebben echter ook verschillen.

De interne ruimte is gepland om vrij, ruim en comfortabel te zijn om te wonen. Het gebied van het huis is altijd gepland om uitgebreid te zijn en een vrij grote ruimte in beslag te nemen. De daken zijn schuin uitgevoerd. De gevel is afgewerkt met wit pleisterwerk of vakwerkhout. Het decor bevat elementen van contrasterende kleuren.

Japanse stijl impliceert minimalisme in alles, eenvoudige vormen en lijnen, open ruimte. Het huis wordt zo dicht mogelijk bij de natuur gebouwd, voornamelijk van hout. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de omgeving - in de oosterse stijl is er altijd een rotstuin, een decoratieve vijver of mini-waterval, dwergbomen. Alle voorwaarden zijn geschapen om een ​​persoon dicht bij de natuur te laten zijn, altijd de mogelijkheid te hebben om te rusten en na te denken.

Het dak is hellend. Langs de omtrek kunnen houten terrassen met of zonder dak worden geplaatst. Deuren zijn gemaakt van hout of bamboe schuifdeuren, soms met glas. De binnenruimte is zoveel mogelijk vrij van meubels. De kleuren zijn gekozen voor doffe, rustige, meestal beige, witte tinten gecombineerd met contrasterende chocolade en zwart.

Onlangs zijn huizen, alleen uiterlijk gestileerd als Japanse, populair geweest, omdat de constructie van hout van zeer korte duur is.

Het Victoriaanse huis ziet er chic uit en lijkt op een paleis. De naam zelf komt van de naam van koningin Victoria, die in de 19e eeuw de basis legde voor deze trend in de architectuur.

De belangrijkste kenmerken van deze stijl zijn de heldere, kleurrijke kleuren van de muren en het dak, dat is gemaakt van tegels en een complexe vorm heeft, grote smalle ramen gecombineerd met panoramische ramen, een overvloed aan decor op de gevel, een terras met kolommen en een grote voordeur. Extern kan het huis worden afgewerkt met een grote verscheidenheid aan materialen (baksteen, gevelbeplating, gips). Torentjes, balkons en diverse uitsteeksels kunnen worden toegevoegd. De hele vorm van het huis is zeer complex, wat doet denken aan de geleidelijke toevoeging van de verschillende delen aan de basis.

De indeling van het interieur is een veelvoud aan kamers, variërend in grootte en vorm. Technische ruimtes, gangen en badkamers zijn klein van formaat. Dit geldt ook voor slaapkamers. Wel zijn de woonkamer en eetkamer zeer ruim en licht gemaakt.

Het huis in barokstijl behoort tot de klassieke, een van de richtingen. Het huis ziet er uiterlijk altijd erg rijk en plechtig uit, lijkt op een echt paleis. Alle elementen van het huisje spreken over de status van de eigenaren en hun luxe leven.

De woning wordt altijd ruim gebouwd, met veel kamers en is daarom ontworpen voor een groot aantal bewoners. De gevel is rijkelijk versierd met decoratieve elementen met verguldsel, stucwerk, zuilen, sculpturen, ingewikkelde koepels en een prachtige grote trap. Het dak is meestal metallic rood of groen. De muren zijn geschilderd in lichte kleuren.

Een huis in Finse stijl wordt meestal gebouwd van boomstammen, uiterlijk zeer vergelijkbaar met een traditioneel blokhut uit Rusland. De constructie van een dergelijke constructie is economisch winstgevend, omdat goedkope materialen worden gebruikt en een kleine fundering wordt gebouwd (hout vereist geen enorme ondersteuning). Gevels impliceren geen decor en zien er nogal sober uit.

Meestal is het gelijkvloers, soms komt er een zolder bij, evenals balkons en terrassen. De woning heeft meestal een voor- en achteringang. Wat de interne indeling betreft, wordt het grootste deel ingenomen door de woonkamer, meestal gecombineerd met de keuken.

Veel opslagruimtes zijn altijd gepland in het huis, evenals een onmisbaar attribuut van Finland - een sauna.

Huis in Canadese stijl. Historisch gezien waren dergelijke gebouwen gemaakt van onbehandelde stammen, dus ze zagen er zo natuurlijk mogelijk uit, dicht bij de natuur. Daarnaast kunnen de stammen in grootte verschillen om het natuurlijke effect te versterken. Het decor werd helemaal niet gebruikt, want.opzettelijk slordige houtblokken waren op zichzelf van artistieke waarde. Het huis leek heel erg op een Russische hut. Het principe van het stapelen van boomstammen kwam vanuit Rusland naar Canada.

Moderne Canadese gebouwen vertegenwoordigen echter een iets andere technologie. Het belangrijkste principe is om zo snel en goedkoop mogelijk een huis te bouwen.

De structuur van het huis is een frame en daarop bevestigde OSB-spaanplaten, met aan de binnenkant een kleeflaag van geëxpandeerd polystyreen. Hierdoor is het huis beschermd tegen kou en tocht, wat geld bespaart bij het verwarmen van de ruimte.

Interessante ontwerpideeën

Particuliere huizen kunnen in elke stijl worden gemaakt. De architecturale diversiteit creëert een verbeeldingsveld voor ontwerpers en stelt de eigenaren in staat om hun huis uniek en onnavolgbaar te maken.

Hieronder staan ​​​​foto's met voorbeelden van het ontwerp van particuliere huizen in verschillende stijlen.

Moderne huizen voldoen in de eerste plaats aan de comfortabele leefomstandigheden van mensen, ze suggereren veel licht en vrije ruimte.

Huisjes in Europese stijl veronderstellen een goed doordacht ontwerp en indeling van kamers, competente communicatie, eenvoudig ontwerp van gevels.

Voor inwoners van Rusland en kenners van herkomst zijn gebouwen die op een Russisch landgoed lijken geschikt. Dit is noodzakelijkerwijs een blokhut, die kan worden versierd met schilderijen, houtsnijwerk en luiken voor de ramen.

Liefhebbers van middeleeuwse architectuur zullen dol zijn op de kasteelachtige gebouwen met ruime kamers versierd met hout en glas-in-loodramen.

Voor originele en creatieve mensen kunnen huisontwerpen in koloniale stijl interessant zijn, waarbij verschillende stijlen tegelijk worden gemengd. Gotische elementen kunnen worden gecombineerd met Indiase stijl, huizen in Spaanse stijl kunnen een barokke inrichting hebben en Chinese daken kunnen worden gemengd met Franse klassiekers.

Om het complete plaatje van de woning compleet te maken, moet ook het interieurontwerp voldoen aan alle kenmerken van de gekozen stijl. De foto toont voorbeelden van interieurdecoratie in verschillende stijlen.

Landelijk interieur (of rustieke stijl) gaat uit van een combinatie van kleuren uit verschillende landen, gebaseerd op het gebruik van natuurlijke materialen: baksteen, hout, steen. Objecten kunnen kunstmatig verouderd worden om de gewenste omgeving te geven. De hele omgeving creëert een sfeer van comfort en warmte.

Alpine stijl is zeer dicht bij landelijke stijl, die ook suggereert rustieke eenvoud en natuurlijkheid van wonen in de bergen. Er moet een open haard en dierenhuiden in de woonkamer zijn, het interieur is versierd met steen, hout en gietijzer. De ruimte doet denken aan ridderlijke tijden, terwijl het een weerspiegeling is van grofheid en comfort.

Voor degenen die houden van netheid, witte kleur, ruimtelijkheid en de afwezigheid van onnodige details en decor, zal het interieur in Zweedse stijl naar hun smaak zijn. Alle items zijn zo eenvoudig mogelijk, kussens op banken, kleine tapijten zijn welkom en foto's of schilderijen aan de muren in eenvoudige lijsten.

Voor liefhebbers van simpele luxe is een interieur in Franse stijl ideaal. De kleuren in de aankleding van de kamers zijn overwegend licht, poederachtig, zonder contrasterende combinaties, het meubilair is veelal verouderd, met smeedijzeren poten en mozaïeken, een theetafel in het midden van de woonkamer, de aanwezigheid van een open haard en veel decoratieve antieke elementen (kandelaars, schilderijen in vergulde lijsten, spiegels) - dit alles kenmerkt de Franse stijl.

Liefhebbers van oriëntaals en minimalisme zullen dol zijn op het interieur in Chinese stijl. Het wordt gekenmerkt door lage meubels, kasten verborgen in de muren, het gebruik van scheidingswanden in plaats van deuren, een minimale selectie van accessoires, het gebruik van hout, bamboe en rijstpapier als materialen.

Liefhebbers van luxe wonen en rijkelijk gedecoreerde stijlvolle interieurs zullen dol zijn op het huis in classicistische stijl. Alles moet er duur en solide uitzien. Er wordt gebruik gemaakt van de beste materialen, bijvoorbeeld zeldzaam hout.Zijdedecoraties, stucwerk, vergulde meubels, maar ook sculpturen en schilderijen in rijke lijsten zijn welkom.

Zeer gezellige en huiselijke Nederlandse stijl. Het combineert het gebruik van natuurlijke materialen, evenals elementen van de eigenaardigheden van het land - een nautisch thema in het decor, evenals bloemmotieven, vooral tulpen.

Eco-style is een van de laatste modetrends. Bewoners van megapolen waarderen vooral de huisjes, die eenheid met de natuur, maximaal comfort en rust, een gevoel van puurheid en harmonie creëren. Alles in zo'n huis moet lijken op de wilde natuur, er worden uitsluitend natuurlijke materialen en tinten gebruikt.

Zie de volgende video voor het ontwerp en de constructie van een huis in de stijl van de "Provence".

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair