Franse stijl "Provence" in het interieur van een landhuis

Inhoud
 1. Stijlkenmerken
 2. Kleurenspectrum
 3. Materialen (bewerken)
 4. Afwerking
 5. Situatie
 6. Decor
 7. Verlichting
 8. Hele mooie voorbeelden in het interieur

Het afwerken van de gevel en het interieur van een landhuis in Provençaalse stijl geeft de bewoners een bijzondere eenheid met de natuur, verplaatst het van het Russische achterland naar een Frans dorp aan de oevers van de Middellandse Zee. De Provençaalse stijl is al tientallen jaren een van de meest gekozen interieurs voor landhuizen en landhuizen dankzij het pastelkleurenpalet, bloemmotieven en veelzijdigheid.

Stijlkenmerken

Aanvankelijk werden designprojecten in Provençaalse stijl gebruikt voor landhuizen en zomerhuisjes. Tegenwoordig is deze richting niet minder relevant voor de decoratie van woningen in de voorsteden, hoewel deze steeds vaker wordt gebruikt voor stadsappartementen en huizen. De ontwerpkenmerken in de Provençaalse stijl zijn gezelligheid, comfort, het vult de ruimte met licht. De Provençaalse stijl is ontstaan ​​in de Franse provincies. De stijl weerspiegelt de natuurlijke diversiteit van Zuid-Frankrijk. De natuur van de provincie Provence wordt gekenmerkt door uitgestrekte bloemenweiden, enorme lavendelvelden, mediterrane hete zon en rustige natuurlijke kleuren.

Het kleurenpalet van de natuur, de manier van leven in een vissersdorp aan zee komen tot uiting in de hoofdkleuren en afwerkingsmaterialen.

Kleurenspectrum

Het interieurontwerp in Provençaalse stijl wordt uitgevoerd met een specifiek kleurenschema:

 • Pastelkleuren. Er zijn geen flitsende, felle kleuren in de inrichting van het pand. De voorkeur gaat uit naar witte, blauwe, blauwe, beige tinten. Voor decor en accenten worden delicate tinten roze, groen en lichtbruin gebruikt.
 • Lavendel kleur. Alle tinten lavendel vormen de basis voor de Provençaalse stijl. Lavendel, ondanks zijn rijkdom, voegt diepte en volume toe aan de kamer, alsof het de geur van lavendel overbrengt.
 • Floristische motieven van individuele elementen. Heldere accenten in het interieur worden bereikt door het gebruik van decor met een bloemmotief. Voor decor worden afbeeldingen gekozen van kleine wilde bloemen van rode, blauwe, oranje, paarse tinten met veel groen of grote bloemen met verzadigde heldere kleuren.

Bloemendecor wordt gebruikt in textiel en kleine accessoires, evenals lampenkappen voor verlichtingsarmaturen.

Het kleurenschema van rustige tinten is het kenmerk van de Provençaalse stijl. Het kleurenschema van het ontwerp van het pand in deze stijl geeft de kamers romantiek en lichtheid en vult de ruimte met licht en lucht.

Materialen (bewerken)

Het ontwerp van het landhuis is gebaseerd op eco-design om de eenheid van het huis met de omgeving te behouden. De Provençaalse stijl voldoet aan alle eisen van ecologisch design. De Provence wordt gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke materialen in de binnen- en buitendecoratie van het huis:

 • Natuurlijk hout. Houten balken onder het plafond, geverfd of geborsteld, balken van verschillende houtsoorten voor het maken van muurportalen en het in zones onderverdelen van de kamer, logmuren met behoud van de textuur van massief hout, parketplanken voor vloeren - dit alles is kenmerkend voor de stijl van Frans hout .
 • Steen. Voor de decoratie van gebouwen in deze stijl is het typisch om individuele wandelementen te gebruiken met ruw metselwerk, geschilderd in pastelkleuren, met behoud van de textuur.
 • Keramische tegel. Matte tegels met geometrische patronen of bloemmotieven worden gebruikt voor decoratieve wandpanelen en als vloerbedekking.
 • kleurstof. Voor binnen- en buitenwerk wordt verf gebruikt, waardoor het oppervlak kan ademen. Het vervaagt niet in de zon.
 • Behang. Voor wanddecoratie worden dichte achtergronden van verschillende soorten gebruikt: niet-geweven, papier, textiel.

Afwerking

Bij het kiezen van een Franse stijl voor het afwerken van een landhuis, moet speciale aandacht worden besteed aan de buitenkant van het gebouw. De façade van een landhuis gemaakt van een blokhut met een terras of veranda versierd met bloempotten en lichtgordijnen, zal zijn bewoners naar een mediterraan dorp brengen. Wandstammen kunnen worden bedekt met een beschermende transparante coating of worden geverfd met verf.

Contrasterende elementen van kozijnen, balustrades, deuren zijn vereist.

De gevel van een bakstenen of stenen huis in Provençaalse stijl wordt geconfronteerd met natuursteen of tegels die lijken op een wilde, breuksteen, rivierkiezelstenen. Een bepaald deel van de gevel kan worden gepleisterd en geschilderd in pastelkleuren.

Een landhuis in Provençaalse stijl met twee verdiepingen kan het beste worden gedaan met een klein balkon, dat zeker moet worden versierd met potten met ampelachtige bloemen.

Het steegje naar het huis en de ingang zijn voorzien van lampen en lantaarns met smeedelementen of bewerkte houten elementen. Bij het ontwerp van een oud huis is het beter om de verouderde elementen van de gevel te behouden. Zo mogen kozijnen niet worden hersteld, maar moeten gesmede elementen, kolommen en balusters worden schoongemaakt en op hun plaats worden gelaten.

Dergelijke vintage elementen zijn onmisbare onderdelen van een gevel in Franse stijl.

De inrichting van een landhuis in Provençaalse stijl is uitgevoerd met natuurlijke materialen. De Franse stijl in interieurdecoratie vereist een verscheidenheid aan benaderingen. In één kamer kun je een ruwe bakstenen muur combineren met licht, licht behang op de rest van de oppervlakken. Voor wanddecoratie is een interessante oplossing portalen en wandpanelen, die worden gescheiden door kroonlijsten, omlijst door planken en blokhutten. De achtergrond van het portaal is meerdere tinten donkerder geselecteerd dan de hoofdkleur van de muren.

Voor de woonkamer en hal van een landhuis raden ontwerpers aan om witte panelen van voering of plastic op de muren te plaatsen die de textuur van natuurlijk hout imiteren.

Deuren en raamkozijnen moeten van hout zijn, geverfd in wit of pastelkleuren. In een interieur in Provençaalse stijl kan een deur een helder accent worden als deze is geverfd in diepe tinten bruin, groen of lavendel.

Moderne productietechnologieën maken het gebruik van kunstmatige materialen (bijvoorbeeld plastic) mogelijk met imitatie van een houten textuur.

Het plafond in interieurontwerp is wit geverfd, maar de beste optie zou zijn om de vloerbalken in het zicht te houden. Als het moeilijk is om de vloerbalken in het zicht te laten, kunt u een imitatie van balken van hout of polyurethaanschuim bevestigen.

Spanplafonds zijn niet typisch voor de Provençaalse stijl.

Ook de vloer van een landhuis is afgewerkt met natuurlijke materialen: plaat, laminaat, parket. Voor de nieuwe vloer wordt de technologie van kunstmatige veroudering van de parketplaat gebruikt. Voor een warme vloer zijn matte tegels met een klein bloemen- of geometrisch patroon goed geschikt.

Situatie

Na de buitenafwerking van de gevel van het huis en reparaties in de kamers, wordt het interieur in Franse stijl aangevuld met meubels en decorartikelen. Meubels in Provençaalse stijl voor een landhuis zijn niet alleen mooi, lichtgewicht, maar ook multifunctioneel. Dit kunnen open planken zijn voor decoratieve ornamenten, kledingkasten, dozen voor het opbergen van linnengoed en dekens, gemonteerd in een bed, geglazuurde dressoirs en kasten voor het opbergen van gerechten. Het kleurenschema van het meubilair is gekozen in de basiskleuren die typisch zijn voor de Provençaalse stijl. Meubels hebben de voorkeur van natuurlijke materialen.

Het houten frame van het meubilair is versierd met gebeeldhouwde elementen, de poten zijn gebogen, wat het effect van lichtheid geeft, zelfs aan een enorm bed of bank.

Gesmede elementen in meubels zijn een ander onveranderlijk kenmerk van de Provençaalse stijl. Vooral voordelig in een landhuis ziet eruit als metaalbrons, metalen componenten met een koperen coating. Om een ​​kamer in te richten, kunt u kiezen voor zowel volledig metalen gesmede meubels als gecombineerde framematerialen (bijvoorbeeld een combinatie van hout met metaal).

Bekleding van gestoffeerde meubels in Provençaalse stijl is gemaakt in lichte pastelkleuren. Typisch voor het Franse interieur is het gebruik van textiel met heldere bloemmotieven; reliëf in de vorm van bloemen op de meubelstof passend bij het hoofdtextiel is ook toegestaan.

Decor

De selectie van accessoires is de laatste stap in het creëren van een interieur in Provençaalse stijl. Over het algemeen wordt de romantische Franse stijl aangevuld met decoratieve keramische beeldjes, juwelendoosjes, keramische of kristallen vazen. Boeketten in vazen ​​of bloemen in potten voegen rustieke motieven toe. Gedroogde boeketten die aan het plafond worden gehangen of in vazen ​​staan, worden een universele bloemendecoratie.

Textiel is vooral belangrijk voor de Provençaalse stijl: spreien, tafelkleden, gordijnen en tule met lambrequins, zachte sierkussens, wandtapijten of schilderijen.

De muren van een landhuis in de woonkamer of keuken-eetkamer zullen vintage lijsten organisch decoreren met foto's, schilderijen met bloemenweiden of lavendelvelden. Fresco's en wandpanelen omlijst met gips of houten kroonlijsten zullen extra volume creëren en de ruimte van de kamer reliëf geven. Glazen lampenkappen van kroonluchters, beglazing van kasten worden vaak gemaakt met behulp van de mozaïek- of glas-in-loodtechniek.

Dergelijke decoratieve elementen vullen de kamer met een spel van licht en breken de zonnestralen.

Verlichting

Het interieur in Franse stijl is gevuld met licht en heldere reflecties. Kamerhoge openslaande deuren en glazen deuren moeten niet alleen een panoramisch uitzicht bieden op de prachtige natuur rondom het landhuis, maar ook zoveel mogelijk zonlicht binnenlaten. In kamers met ramen aan de schaduwzijde en voor verlichting 's nachts, worden verschillende lichtbronnen gebruikt, die verschillende functies vervullen. Verlichtingsarmaturen in Provençaalse stijl zijn niet alleen lampen, maar ook een decorelement.

Voor deze stijl raden ontwerpers aan om verschillende lichtbronnen te gebruiken die de kamer helpen verlichten, de kamer indelen en ook lichtaccenten toevoegen aan bepaalde decorelementen.

De verlichtingselementen in het interieur in Provençaalse stijl zijn als volgt:

 • Kroonluchters. De Provençaalse stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van kroonluchters met lampenkappen van stof, glas, keramiek met bloemenschildering. De klassieke vorm van de koepel van de lampenkap (rond, ovaal, veelzijdig) past hier beter. De basis van de kroonluchters is een apart kunstwerk dat kan worden gemaakt van houtsnijwerk, metaal met behulp van de techniek van handgemaakt of gestempeld industrieel smeden. Vintage kristallen kroonluchters breken het licht prachtig en vullen de kamer aan met kleurrijke accenten. Deze modellen gebruiken open kaarsvormige lampen.
 • Wandkandelaars en lampen. Kleinere bronnen creëren een gerichte lichtstraal en benadrukken de fijnere details van het interieur. Schansen en lampen creëren op winteravonden een sfeer van gezelligheid en huiselijke warmte, waardoor het interieur een intieme en romantische sfeer krijgt. Het kleurenpalet en materialen voor extra verlichting moeten overlappen met de hoofdlichtbron - een kroonluchter, gemaakt in een enkele oplossing.
 • Schijnwerpers. De opbouwspotverlichting heeft geen decoratieve functie, maar stelt u in staat donkere kamers te verlichten met kleine ramen met complexe geometrische vormen of met lage plafonds, waarbij het gebruik van een lampenkapkroonluchter niet mogelijk is.Het lichaam van de spots is gekozen in een neutrale kleur of geschilderd in de kleuren van de muren of het plafond.

Verlichting in Provençaalse stijl loopt voorop in het interieurontwerp. In het rustige kleurenschema van de kamer kunnen verlichtingsarmaturen het accent van het hele interieur worden, of ze kunnen een voortzetting zijn van het kleurenschema van de kamer, met verschillende tonen. Hier mag de verlichting niet uit het algemene concept van het interieur komen.

Hele mooie voorbeelden in het interieur

De klassieke combinatie van witte en groene kleuren en texturen van natuurlijk hout en steen in een klein maar gezellig huis met een prachtig panoramisch uitzicht is de beste basis voor de Provençaalse stijl.

De woonkamer-studio van een landhuis in rustieke stijl beschikt over rust van de drukte van de stad en om een ​​aangenaam tijdverdrijf te hebben naast de natuur. Het textiel van de kamer met bloemmotieven is zorgvuldig geselecteerd in één palet en vormt een helder accent van het hele interieur tegen de achtergrond van lichte muren en meubels.

De kleine kamer van een woonhuis is gevuld met licht en oogt luchtig dankzij de combinatie van een ruwe stenen muur met interieuritems in lichtblauwe tinten. Thuiscomfort en tegelijkertijd eenheid met de natuur worden toegevoegd door natuurlijke kruiden die aan het plafond hangen en brede glazen deuren die uitkomen op de binnenplaats.

Het ontwerp van zo'n huis gaat van Rusland naar de oever van de Middellandse Zee naar een vissersdorp.

Tinten lichtblauw en diepblauw op de muren en vloeren, gecombineerd met witte meubels, vervoeren de bewoners van het huis naar de mediterrane provincie. Een bloemenornament aan de muur, een blauw getraceerd pad op de trap, verse bloemen in een vaas, witte meubels tegen de achtergrond van blauwe muren en een blauwe vloer voegen lichtheid en licht toe aan een kleine kamer.

Vintage elementen, decorstukken met een geschiedenis - onveranderlijke metgezellen van de Provençaalse stijl. Antieke klokken met een tijdstempel, verse bloemen in een geëmailleerde emmer uit de Sovjettijd, een klassiek gevormde vintage lampenkap op een houten voet creëren een unieke sfeer in een landhuis en trekken aan met zijn eenvoud.

In landhuizen wordt de keuken vaak gecombineerd met de eethoek. Door combinaties van kleuren en texturen die kenmerkend zijn voor de Provençaalse stijl, kunt u de ruimte in zones onderbrengen zonder extra scheidingswanden. Houten stammen zonder extra verf- en laklaag zijn de ideale basis voor een lichtgroene keukengroep en een eettafel.

Heldere elementen verfrissen het ontwerp van de kamer: decoratieve borden, verse boeketten bloemen.

Een slaapkamer op een rustige en gezellige plek buiten de stad, gemaakt in Provençaalse stijl, zorgt voor een goede en gezonde nachtrust. Onder een dak of op een zolderkamer zal de kamer licht en luchtig zijn, met grote ramen. Slaapkamertextiel met felle rode kleuren zal de pastelkleuren van muren en meubels verdunnen, dynamiek toevoegen.

Een smeedijzeren hoofdeinde is een ander element van de Provençaalse stijl.

Lavendelkleur in het slaapkamerinterieur zorgt voor gezelligheid en comfort voor ontspanning. Houten balken aan het plafond maken de kamer visueel lager en voegen warmte toe aan de kamer. Alle slaapkamermeubels zijn functioneel en comfortabel.

Het interieurontwerp van de kamers in Provençaalse stijl wordt ook ondersteund door de gevel van het huis met elementen die kenmerkend zijn voor deze stijl.

Zie de volgende video voor een gedetailleerd overzicht van een landhuis in Provençaalse stijl.

1 reactie

Historisch gezien bestaat de Provence in principe voornamelijk uit afgebroken steen in het metselwerk van de muren en pleisterwerk.

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair