Wright's stijl in interieurs en exterieurs van huizen

Inhoud
 1. Eigenaardigheden
 2. Kleurenspectrum
 3. architectuur
 4. Interieur ontwerp
 5. Hoe maak je een project?
 6. Mooie voorbeelden

In design wordt het idee van ultieme harmonie met de natuur elk jaar zwaarder. Dit geldt zowel voor binnen als buiten. Het is belangrijk dat de gebouwen overtuigend in het landschap passen en dat het interieurontwerp van de woning aansluit bij het eco-denken. Een van die richtingen, verwant aan de natuur, is de stijl van Wright. Anders wordt het "prairiestijl" genoemd.

Eigenaardigheden

Dergelijke gebouwen worden laconieke toevoegingen aan het landschap - ze zijn zowel eenvoudig als comfortabel, en uiterlijk doordacht, zodat de blik het huis en zijn natuurlijke omgeving als één geheel waarneemt. Dit is de filosofie van de organische architectuur, die is opgericht door de Amerikaanse innovatieve architect Frank Lloyd Wright.

Hij hield niet van omvangrijke, gecompliceerde constructies, hij vond dat het gebouw vriendelijk moest zijn voor het natuurlijke landschap. En de inspirators van dergelijke innovaties waren de Amerikaanse steppen (daar komt de naam "prairiestijl" vandaan). Tijdens zijn leven bouwde Wright een groot aantal huizen, en ook scholen, kerken, musea, evenals kantoorgebouwen en nog veel meer werden volgens zijn projecten gebouwd.

Maar het was de organische architectuur, uitgedrukt door de "prairiehuizen", die de belangrijkste bijdrage van Wright werd, en daarom begon de stijl van deze huizen terecht zijn naam te dragen.

Typische kenmerken van huizen:

 • gebouwen zijn horizontaal georiënteerd;
 • huizen zien er gedrongen en hoekig uit;
 • de gevel is visueel verdeeld in verschillende secties;
 • de indeling van het gebouw is open;
 • het huis is ingericht met natuurlijke materialen in verschillende combinaties.

Tegelijkertijd zijn de gebouwen zowel laconiek als gezellig tegelijk. Er kan geen pretentie en pracht, complexiteit, elementen zijn die niet functioneel kunnen worden genoemd.

Moderne huizen zijn vaak rechthoekig of L-vormig en dit wordt voornamelijk gedaan om bouwruimte te besparen. De huizen zijn meestal niet hoog, zelfs niet met 2 en 3 verdiepingen. Het gevoel van aardsheid is te wijten aan de horizontale oriëntatie van gebouwen.

En de gebouwen ogen hoekig door het forse aantal rechthoekige uitsteeksels (bijvoorbeeld aanbouw, erkers).

Kleurenspectrum

Er worden alleen natuurlijke kleuren gebruikt. De prioriteit is neutraal en warm. Vaker gebruikt zand, beige, terracotta, bruin en grijs. Dat is niet verwonderlijk: eigenlijk passen deze kleuren organisch in elk landschap. Maar wit, zo geliefd in de mediterrane Griekse of Noordse richting, is bijna afwezig in de stijl van Wright.

Het dak zal altijd donkerder zijn dan de muren, maar het vijlen van de overstekken zal lichter zijn. Het ontwerp van de hoeken moet in overeenstemming zijn met de kleur van het dak. Het kleurenschema is gebaseerd op minimalisme, het is neutraal en rustig.

Er wordt aangenomen dat het huis zelf in bedwang wordt gehouden en dat bloeiende bomen op de site of bloemen in een bloembed heldere accenten kunnen worden - alleen natuurlijke inrichting. En natuurlijk zullen groen gras en blauwe lucht het "prairiehuis" beter versieren dan wat dan ook.

De kleuren zijn ook aangenaam voor de menselijke waarneming, ze worden er niet moe van en hun combinatie wordt geassocieerd met comfort en veiligheid. En ze moeten ook de hoekigheid van het gebouw benadrukken, want in het geval van Wrights stijl is dit een ondubbelzinnige waardigheid van het huis.

De nadruk ligt op de segmentatie van gebouwen en kleur is het beste hulpmiddel om accenten te leggen.

architectuur

De moderne huizen van Wright lijken compact, maar niet bescheiden. Dit zijn nog steeds geen kleine huisjes waar je moet kruipen en je krap moet voelen. Maar natuurlijk is er hier geen gevoel van luxe, koninklijke ruimtelijkheid.Dit kan worden beschouwd als een compromisoptie. Hoewel het huis van Wright gemiddeld 150-200 vierkante meter groot is.

Raam

Ze grenzen in dergelijke huizen direct aan het dak. Of ze kunnen zelfs langs de omtrek van het hele gebouw gaan met een stevige tape. De ramen zijn meestal rechthoekig of vierkant, ze hebben een paar lateien. De luiken worden niet gebruikt, de ramen worden omlijst door betonnen stroken of dikke planken.

Als het huis duur is, bevinden zich aan beide zijden van de hoofdingang panoramische ramen.

Dak

Er is geen kelder en fundering in dergelijke gebouwen, alleen het huis zelf is meestal op een heuvel gebouwd. Daken zijn ofwel 3-pits of 4-pits, hebben een lichte helling. Soms zijn ze helemaal plat. De daken van huizen in Wright-stijl onderscheiden zich door vrij brede overstekken: een dergelijk element citeert oosterse architectuur.

Gevelafwerking

De muren van huizen zijn gebouwd van bakstenen, natuursteen, keramische blokken. Voor vloeren worden betonnen en houten balken gebruikt. Er zijn praktisch geen frameconstructies in deze stijl en er zijn geen huizen die volledig van hout zijn gemaakt.

De afwerkingen zijn eclectisch: beton en glas worden rustig gecombineerd met natuurlijk hout en ruwe steen. De steen kan gecombineerd worden met glad gestuukte wanden.

Vroeger was baksteen het meest populaire materiaal voor het bouwen van Wright's huizen, nu is het logischer om keramische blokken te gebruiken die groter zijn. Vaak wordt tegenwoordig een imitatiemateriaal gebruikt dat alleen lijkt op hout of natuursteen. Dit is niet in strijd met stijl.

Maar je moet geen grote hoeveelheid glas opgeven - dit is een visitekaartje van de stijl. Er zijn geen tralies op de ramen, maar hun gesegmenteerde ontwerp creëert een geometrische harmonie die een lust voor het oog is.

Interieur ontwerp

De huizen van Wright hebben hoge plafonds, panoramische ramen, ze cultiveren ruimte en licht als natuurlijke "vullers", of om preciezer te zijn, de eigenaren van het huis. En hierin wordt ook harmonie met de natuur geraden. En als u lampen kiest, dan zijn ze vierkant, hoekig, verstoken van klassieke rondheid.

Ze lijken ook op papieren lantaarns uit de Aziatische cultuur, passend bij de geometrische richting van de stijl.

Ontwerpoplossingen in huis:

 • monochromatische kasten die verschillen van de kleur van de muren, waardoor een algeheel coherent beeld wordt gecreëerd uit de hoekige segmenten van het interieur;
 • de indeling van het huis is zodanig dat de verdeling van de kamers niet op een standaard manier wordt uitgevoerd, met behulp van muren, maar door grenszones - de muren zijn bijvoorbeeld geschilderd in de buurt van de keuken en de eetkamer is versierd met natuursteen metselwerk;
 • de plafonds kunnen worden gewit, maar vaak zijn het hangende constructies gemaakt van gipsplaat, die ook op meerdere niveaus kunnen zijn, zodat ze de ruimte met een dergelijke techniek zonder muren kunnen plaatsen;
 • op de plafonds kunnen houten inzetstukken zijn, hele installaties met een van de dominante kleuren in het interieur;
 • kroonluchters-propellers worden gebruikt - zowel functioneel als vanuit decoratief oogpunt, stijlvormend;
 • omdat het huis zelf een gevoel van aardsheid creëert, kunnen er veel lage meubels in staan ​​- zoals banken of banken met fauteuils, salontafels, dressoirs, dressoirs, consoles.

Het ontwerp in zo'n huis wordt gemaakt voor de komende jaren. Het is niet bedoeld om opnieuw te worden ontworpen om te passen bij nieuwe modestijlen. Het decor kan veranderen, seizoenswisselingen zijn welkom, maar niet de algehele uitstraling van het huis.

Hoe maak je een project?

Meestal wenden ze zich voor projectdocumentatie tot specialisten die klanten standaardprojecten bieden - hun voorbeelden kunnen in detail worden onderzocht. Soms vraagt ​​de klant niet om een ​​typisch, maar om een ​​individueel project. Het kan een huisje zijn, een landhuis met één verdieping of twee verdiepingen met een garage en andere gebouwen op het grondgebied. Dit zijn relatief kleine bakstenen gebouwen en framegebouwen. Een persoon met ontwerpervaring of een expert op het gebied van architectuur kan zelfstandig een project opstellen.

Vaak werken de klant en het ontwerpbureau, bouwers samen.Toekomstige eigenaren kunnen een schets van het huis maken en experts zullen er rekening mee houden als een wens voor toekomstige constructie.

Vaak wordt het huis gebouwd door een bedrijf, maar al het interieurontwerp, interieurontwerp wordt door de eigenaren zelf overgenomen. In dit geval komen observatie, gevormde smaak, analyses van vergelijkbare succesvolle interieurs te hulp.

Foto's van de mooiste huizen, hun interieur worden beoordeeld en daaruit komt iets van zichzelf naar voren.

Mooie voorbeelden

Deze foto's motiveren om met de bouw te beginnen en jezelf te "vestigen" in zo'n aantrekkelijke architecturale en ontwerpcontext. We raden aan om naar deze succesvolle voorbeelden te kijken, die veel meer kunnen zijn dan hier gepresenteerd.

 • Typisch huis in de beschreven stijl, handig voor een groot gezin dat liever buiten de stad woont, dichter bij de natuur. In de decoratie bestaan ​​steen en hout naast elkaar, de segmentering van de structuur wordt bewust benadrukt. Witte inzetstukken zijn met succes geweven in het totale bruine assortiment.
 • Meer compact huis met twee verdiepingen, die op een relatief klein oppervlak gebouwd kan worden. Een interessante oplossing is gemaakt met ramen aan één kant van het huis.
 • Een moderne variant van het huis in Wright-stijl, waarvan de belangrijkste decoratie grote ramen zijn. In zo'n huis zal er veel zon en licht zijn.
 • Het huis lijkt erg laag maar het staat op een heuvel en past harmonieus in het landschap. De woning heeft een inpandige garage.
 • Een compromisoptie, dichter bij de gebruikelijke typische huizen. Op de eerste verdieping zijn de ramen groter dan op de tweede, en dit scheidt visueel de gemeenschappelijke ruimtes in het huis van het individu (slaapkamers).
 • Deze foto's laten duidelijk zien dat zonering in het huis zonder muren kan. De ene zone gaat soepel over in de andere. Het kleurenschema is rustig en gezellig.
 • Er is veel steen en glas in dit interieur, geometrie regeert hier samen met een prachtig gekozen decor.
 • Terrassen en veranda's in dergelijke projecten wordt vaak het laatste argument voor "koop / bouw dit specifieke gebouw".
 • Nog een interessante oplossing waarin veel uit oosterse culturen wordt gehaald.
 • In de organische architectuur van Wright is het idee om dicht bij de natuur te zijn prachtig, en de harmonie van natuurlijke tinten in de afwerking bewijst dit maar weer eens.
   Onder een groot aantal stijlen, projecten, oplossingen, moet je iets van jezelf kiezen, niet impulsief en op emoties, maar zodat de keuze jarenlang zal plezieren. En liefst meer dan één generatie. De gebouwen van Wright zijn ontworpen voor mensen die houden van dicht bij de natuur, conservatieve kleuren en een voorliefde voor de overvloed aan licht en ruimte.

   De volgende video vertelt je hoe je een huisproject in Wright-stijl maakt.

   geen commentaar

   De reactie is succesvol verzonden.

   Keuken

   Slaapkamer

   Meubilair