Huizen in Europese stijl "vakwerk": voor- en nadelen

Inhoud
  1. Stijlkenmerken
  2. Geveldecoratie
  3. Wij selecteren het interieur van het huis
  4. Mooie voorbeelden

"Mijn huis is mijn fort" - zegt de beroemde uitdrukking. Moderne technologieën voor het bouwen van huizen, gecombineerd met beproefde technieken, maken het mogelijk om een ​​echt betrouwbare structuur te creëren die niet bang is voor tijd of de elementen. Verbazingwekkende vakwerkhuizen winnen steeds meer aan populariteit, maar alles wat nieuw is, is een vergeten oude.

Stijlkenmerken

Historisch gezien verschenen vakwerkhuizen in de middeleeuwen. Het eerste gebouw dateert uit 1347 en staat in Quedlinburg, Duitsland. Het is van historisch belang als architectonisch monument.

Geleidelijk aan begint dit type huis heel Europa te beslaan, vooral de noordelijke landen. Nu timmerwerk floreert door de opkomst van de scheepsbouw, is er ook een opleving in de kunst van het bouwen. De belangrijkste verdienste van de populariteit van deze technologie is de besparing van hout, omdat de structuur niet voorziet in de constructie van massieve en dikke dragende wanden, de techniek bestaat uit het creëren van een sterk verticaal frame.

Het woord fachwerk zelf heeft Duitse wortels en komt van de combinatie van de woorden Fach, wat een paneel of sectie betekent, en Werk, een structuur.

Het draagframe bestaat uit stevige houten verticale palen, horizontale balken, diagonale schoren. Dankzij al deze elementen krijgt de structuur een serieuze fundamentaliteit en betrouwbaarheid, omdat vakwerkhuizen gebouwd in de 15e eeuw in Duitsland, Polen, Groot-Brittannië en andere landen nog steeds de straten van het oude gedeelte van steden sieren en hun kenmerk zijn.

Omdat de structuur niet voorziet in de constructie van muren, werden de cellen tussen de balken in de middeleeuwen gevuld met leem, versterkt met een vlechtwerk van dunne takken, de scheuren die ontstonden nadat de klei was opgedroogd, werden afgedicht met wol. Het met kalk bepleisterde oppervlak was klaar om te schilderen.

In de moderne constructie zijn de methoden voor het plaatsen van binnenwanden veel technologisch, snel en handig. Het meest populaire en goedkope materiaal hiervoor is gipsplaat. Minerale wol of ander geluids- en warmte-isolerend materiaal wordt tussen twee gipskartonplaten gelegd, het buitenoppervlak van de muur is gepleisterd, gedecoreerd met behang of geverfd. Duurdere en duurdere binnen- en buitenmuren zijn gebouwd van baksteen en steen.

Sandwichpanelen helpen besparen op de constructie van buitenmuren. Dit bouwmateriaal heeft een drielaagse structuur. De buitenste doeken zijn gemaakt van een hard, duurzaam materiaal (metaal, PVC) en de binnenste laag is ontworpen voor warmte- en geluidsisolatie.

Bij het maken van het frame vinden ook moderne technologieën plaats. Het kenmerk van de verticale opstelling van de balken hielp de middeleeuwse structuur zo lang te dienen, omdat het water van de regen er doorheen stroomde, nergens bleef hangen en dus de houten basis niet vernietigde. Maar de nieuwe methode om gelijmde balken te maken, verlengt de levensduur van een dergelijk huis, bovendien laat de eigenaardigheid van het materiaal het huis niet snel ontbranden in geval van brand en beschermt het ook tegen het verschijnen van schimmel.

Klassieke Duitse vakwerkhuizen zijn in de regel een doos met een hoog zadeldak. Op de gepleisterde witte of rode bakstenen muren is de hele structuur van balken, geschilderd in een donkere kleur, duidelijk zichtbaar.In dit geval is dit ontwerp functioneel en decoratief. Een gebouw heeft doorgaans drie verdiepingen, inclusief een zolder. De ramen zijn klein genoeg, maar er zijn er veel, waardoor je veel licht in huis kunt laten.

Moderne bouwtechnologieën maken het mogelijk om huizen te bouwen met de vakwerkmethode in verschillende architecturale variaties.

In onze tijd is een vakwerkhuis niet zomaar een doos. De vormen en afmetingen van zo'n huis zijn sterk verbeterd, nu is het een gebouw met meerdere niveaus dat architectonisch interessant is en klaar is om aan elk verzoek te voldoen.

De maten en vormen van framehuizen van dragende balken zijn willekeurig. Het zou een klein vakantiehuis met één verdieping kunnen zijn met een zolder en een ongelijk zadeldak. En het kan worden gemaakt in hightech-stijl met een schuin dak. Een groot en ruim huis van verschillende hoogtes met een gecombineerd dak is geschikt voor permanente bewoning. Voor extravagante oplossingen is een deel van het dak gemaakt van een koepelvorm.

Doordat er geen dragende muren in de woning aanwezig zijn, wordt de toekomstplanning geheel op verzoek van de eigenaar uitgevoerd. De muren zijn in dit geval scheidingswanden die de problemen van geluidsisolatie en privacy oplossen.

Geveldecoratie

Het belangrijkste voordeel van vakwerkhuizen is de mogelijkheid om buitenmuren van absoluut elk materiaal te maken. Natuurlijk, gezien het lokale klimaat. Dankzij deze functie is glas het meest voorkomende materiaal geworden voor de constructie van externe scheidingswanden. Dat is de reden waarom de populariteit van huizen met vakwerktechnologie zo sterk is toegenomen. Dik, tot 6 mm, duurzaam glas met indrukwekkende afmetingen wordt in dergelijke huizen als muren gebruikt.

Absolute eenheid met de natuur wordt bereikt door volledig transparante wanden. Het huis lijkt te ademen. Reeds grote kamers lijken enorm, schoon, luchtig, grenzeloos. Een volledig gevoel van sereniteit en aanwezigheid. Dit is een uitstekende oplossing voor huizen in eco-stijl, maar ook voor hightech-stijl.

.

Houd er rekening mee dat dergelijke opties geschikt zijn voor het bouwen van een huis dat ver van andere huizen ligt, anders zullen de buren altijd op de hoogte zijn van je leven.

Een volledig glazen huis is echter duur.

De meest gedurfde zijn klaar om alleen dit materiaal te gebruiken voor geveldecoratie. Moderne technologieën maken het mogelijk om glas te plaatsen zodat het huis uiteindelijk warm blijft, en de hoge kwaliteit van het glas voorkomt de mogelijkheid van schade. Maar zelfs als het canvas breekt, blijven de fragmenten op een speciale film die voorkomt dat scherpe stukken uiteenspatten.

Gecombineerde opties zijn het populairst, omdat u hiermee sommige kamers kunt inrichten voor privacy. Zo zijn de hoofd- en logeerkamers, evenals de kinderkamer, het beste gemaakt van massief materiaal, terwijl de woonkamer, eetkamer, wintertuin of binnenzwembad visueel worden gecombineerd met de natuur en een prachtig parklandschap.

De aanwezigheid van ten minste één volledig van glas gemaakte wand wordt als verplicht beschouwd in modern vakwerkontwerp. Maar dit is niet het enige materiaal dat geschikt is voor de constructie van muren in dergelijke huizen.

De binnenste cellen van de toekomstige muren zijn gevuld met een speciaal materiaal, die warmte-, geluidsisolerende, waterafstotende eigenschappen heeft, waarbij schimmelvorming uitgesloten is. Deze binnenlaag is aan de buitenkant omhuld met sterke en duurzame multiplexplaten. Met deze technologie kunt u een gezellige sfeer van stilte en comfort in huis creëren.

Baksteen is ook geschikt voor de constructie van muren, het is betrouwbaar en veelzijdig, geschikt voor zowel interne scheidingswanden als een buitengevel. In dit geval moeten de balken worden versterkt.

Buitendecoratie kan ook van welke aard dan ook zijn. Dove niet-glazen wanden kunnen worden gepleisterd. Dit is een relatief goedkope optie en is populair voor het inrichten van elk type huis.Het zijn trouwens de wit gestuukte gevels in combinatie met contrasterende donkerbruine balken die kenmerkend zijn voor de klassieke Duitse vakwerkhuizen.

Fachwerkhuizen worden vaak geconfronteerd met bakstenen. Deze methode is duurder, maar het is ook een van de methoden voor de klassieke uitvoering van dit type gebouw. Dergelijke huizen zijn de personificatie van aristocratie en grootsheid, het lijkt alsof ze geschiedenis ademen en er echt indrukwekkend uitzien. Vaak worden donkere, rode bakstenen gecombineerd met gepleisterde elementen.

Hout wordt gebruikt als bekleding als je de eenheid met de natuur en de nabijheid ervan wilt benadrukken. Door het gebruik van gestileerde houten planken in combinatie met glas en steen kan de structuur oplossen en volledig opgaan in de sfeer van de omgeving. Deze materialen worden vaak gebruikt om een ​​chalet-look te creëren.

Houten bekleding en metalen steunbalken zijn een uitstekende oplossing voor het inrichten van een hightech huis. Duurzame materialen zien er samen met moderne, stedelijke en ruwe structuren fris en dynamisch uit.

Met een landhuis en een budgetversie van een vakwerkhuis kunt u de gevel van buitenaf bekleden met gevelbeplating.

Wij selecteren het interieur van het huis

Een kenmerk van de interne indeling van het huis, gebouwd met behulp van vakwerktechnologie, is de mogelijkheid van vrije planning. De afwezigheid van dragende muren stelt u in staat om een ​​project met een willekeurig aantal kamers te creëren, enorme ruimtes gevuld met lucht en licht te creëren en eenvoudig de opstelling van meubels en decorartikelen te plannen.

Een ander uniek kenmerk van de technologie zijn de hoogste plafonds onder het dak zelf. Sommige van de interne constructies in hoogte kunnen worden verdeeld in twee of drie verdiepingen, en de woonkamer kan bijvoorbeeld alleen worden beperkt door de dakhelling. Dit wordt bereikt door de dragende horizontale balken en het ontbreken van een zolder.

Bij het inrichten van het interieur moet er rekening mee worden gehouden dat de balken die de hele structuur vasthouden, integrale elementen van het interieur worden. Ze zijn nooit verborgen, maar creëren er eerder een attribuut van dat de stijl en speciale charme van vakwerkhuizen benadrukt.

Een delicate en luchtige decoratie van het huis kan worden bereikt door de ondersteunende elementen van de structuur in een sneeuwwitte kleur te schilderen, om accenten te creëren, balken zijn gemaakt in wengékleur en een eco-stijl of chalet veronderstelt het behoud van de natuurlijke schaduw van natuurlijk hout. In hightech- of loft-huizen zijn alle balken gemaakt van metaal, ze blijven meestal ongewijzigd.

Interieurdecoratie en interieurstijlen moeten overlappen met de buitenkant, de gevel van het huis. Klassieke opties omvatten een groot aantal houten elementen en steenafwerkingen. Zo zijn vloeren, plafonds, plafond- en wandbalken, kastmeubels, trap naar de tweede verdieping en balustrades geheel van één houtsoort gemaakt, terwijl de schouw en schoorsteenstyling zijn uitgevoerd in natuursteen. Gestoffeerde meubels, vaak bekleed met leer, worden rond de open haard geplaatst.

Door een hightech interieur te creëren, wordt hout getransformeerd in metaal, vloeiende lijnen krijgen stijfheid en lineariteit, het kleurenschema wordt beknopter. Glaselementen, die klassiek kenmerkend zijn voor de gevel van vakwerkhuizen, zijn nu te vinden in de interieurinrichting: scheidingswanden, trapleuningen, deurbladen, meubels en zelfs een open haard kunnen van glas worden gemaakt.

Elk modern interieur van vakwerkhuizen is een soort mix van stijlen met gemeenschappelijke unieke kenmerken. Een dergelijk eclecticisme is zeer aantrekkelijk, omdat het niet verplicht is zich aan een bepaalde stilistische benadering te houden. Maar door een huis te kiezen dat is gebouwd met behulp van vakwerktechnologie, zal iedereen dromen van de verplichte aanwezigheid van een open haard en grote, panoramische raammuren.

Mooie voorbeelden

De hightech-stijl van een vakwerkhuis kan een plat, recht dak hebben. In dit geval is de gevel niet van glas en massief, de wanden zijn glijdende aluminium constructies die gemakkelijk kunnen worden geopend.

Helaas is deze optie niet erg praktisch, omdat dergelijke muren in het koude seizoen geen warmte kunnen vasthouden.

De vervaardiging van twee of drie van deze schuifwandramen is echter volkomen gerechtvaardigd.

Het futuristische ontwerp van vakwerkhuizen wordt bereikt dankzij een groot aantal metalen balken en een gecombineerd dak met een ongewone vorm.

Een vakwerkhuis met één verdieping is een geweldige combinatie van comfort en stijl. Dergelijke opties zijn ideaal voor landhuizen die een weekend komen.

Klassieke vakwerkhuizen zijn ideaal voor zomerhuisjes. Ze stralen comfort en harmonie uit. Ze zien er heel schattig uit, maar tegelijkertijd nobel en elegant. Dergelijke huizen in puur Duitse stijl zijn niet ongewoon in de provincies van Duitsland.

Zie de volgende video voor meer hierover.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair