Art Deco huizen

Inhoud
 1. Ontwerpkenmerken
 2. Afwerkingsmaterialen en kleuren
 3. Meubilair en decor
 4. Voorbeelden van projecten

De art deco designrichting is ontstaan ​​in Frankrijk in de jaren 1920. vorige eeuw en werd al snel populair tot ver buiten de landsgrenzen. Kenmerkend voor deze stijl is de rijkdom aan kleuren en texturen, onverwachte geometrische vormen en rijke versieringen. Art Deco presenteert glamour gecombineerd met technische vooruitgang, alle designoplossingen onderscheiden zich door een hoge mate van ontvankelijkheid voor allerlei interieurinnovaties.

Ontwerpkenmerken

Voor het eerst begonnen ze te praten over de modieuze richting van Art Deco aan het begin van de vorige eeuw in Frankrijk, en al in de jaren '20 en '30. het won snel een leger van fans. De naam is vertaald uit het Frans als "decoratieve kunst". Dit is een zeer expressieve en sierlijke stijl, waardoor het wooninterieur luxueus, verfijnd en rijk oogt. Het was deze sfeer die zo nodig was voor mensen aan het eind van de jaren dertig, toen de mensen de armoede en andere gevolgen van de Grote Depressie beu waren.

Deze stilistische richting combineert op harmonieuze wijze laconiek primitivisme en pretentieuze luxe, verchroomd metaal en hout, functionalisme en frivole jazzmotieven. Het standaardvoorbeeld van deze stijl was het interieurontwerp van 5-sterrenhotels, respectabele restaurants en enkele andere modieuze plaatsen uit die periode. Deze stijl was echter lang niet voor iedereen betaalbaar, alleen rijke mensen konden het in de praktijk implementeren; voor gewone Amerikanen met hun kleine appartementen was dit ontwerp niet beschikbaar. Art Deco is herkenbaar aan de volgende kenmerken:

 • laconieke geometrie;
 • asymmetrie, onderbroken en zigzaglijnen;
 • het gebruik van dure bekledingsmaterialen;
 • opzichtige pracht van decoratieve elementen;
 • een overvloed aan metaal en spiegels;
 • het gebruik van ivoor, glasmozaïek, veelkleurige glas-in-loodramen, duur kristal, kostbaar hout en luxe servies;
 • de aanwezigheid in het binnenste van de huiden van wilde dieren: antilope, tijger of beer;
 • exotische maskers, trommels en beeldjes;
 • een overvloed aan glans op oppervlakken.

Afwerkingsmaterialen en kleuren

Dergelijke chique interieurs vereisen een passende oppervlaktedecoratie in huis. Voor vloerbedekkingen wordt meestal parket van edele houtsoorten gebruikt. Afwerking met zwart-witte tegels of natuursteen is wijdverbreid. In moderne interieurs is het toegestaan ​​​​om budgetimitaties van parketplanken van linoleum of laminaat te gebruiken.

Honderd jaar geleden was het plafond wit gepleisterd en versierd met gipsen lijstwerk. Tegenwoordig geeft Art Deco de voorkeur aan constructies met meerdere niveaus gemaakt van PVC of gipsplaat, en stucwerk wordt gevormd uit geëxpandeerd polystyreen of polyurethaan. Installatie van spanplafonds is toegestaan ​​- in dit geval moeten ze worden geverfd met fotoprint.

Er zijn veel interessante opties voor het decoreren van muren, meestal is het decoratieve pleister of gordijnen met zijden behang. In het laatste geval wordt materiaal met prints op het thema van Aziatische hiërogliefen, Afrikaanse ornamenten gebruikt, een geometrische print is wijdverbreid. In sommige interieurs zijn oppervlakken versierd met decoratieve houten panelen. Ze moeten monochroom zijn, geschilderd in discrete tinten.

De ramen in Art Deco interieurs zijn groot en geven veel licht, liefst in houten kozijnen. Raamopeningen zijn versierd met een bijna gewichtloze transparante tule en 's nachts zijn ze afgesloten met dichte zware gordijnen.

Meubilair en decor

Wat betreft meubels, het belangrijkste principe van Art Deco is maximale nauwkeurigheid in alles. In plaats van vloeiende lijnen - scherp, en in plaats van gebruikelijk in de oude dagen, bloemenornamenten - geometrische en abstracte patronen. Geen interieurontwerp is compleet zonder het gebruik van vormen als vierkant, kubus, cirkel en bol. Het is geen toeval dat meubelen vaak de contouren van deze vormen herhalen. Meubelgevels zijn afgewerkt met zwarte lak met parelmoer; het is toegestaan ​​om verguld of verchroomd metaal, ivoor en echt leer te gebruiken.

Etnische motieven zijn zeker aanwezig in het decor. Gesneden kisten, Chinese scheidingswanden, oosterse handgemaakte tapijten, Afrikaanse beeldjes, trommels, maskers en huiden van wilde dieren werden wijdverbreid. De archeologische vondsten van het begin van de vorige eeuw werden weerspiegeld in de vorming van de stijl. Dit is hoe elementen van de kunst van het oude Egypte, Rome, Babylon en Assyrië verschenen in het ontwerp van interieurs, en Azteekse en Inca-ornamenten zijn verre van ongewoon.

Voorbeelden van projecten

In feite combineert het interieur van een woongebouw in art-decostijl uiterlijke pracht, de tradities van oude beschavingen met de prestaties van technologische vooruitgang. Luxe zit niet alleen in het gebruik van verschillende afwerkingsmaterialen, maar ook in de visuele bevestiging van rijkdom, die zich manifesteert in rijke en levendige decoratieve elementen.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair