Tuinlandschapsontwerp: hoe versier je je site?

Inhoud
 1. Ontwerpkenmerken
 2. Zonering
 3. Stijlen
 4. Wij versieren bloembedden
 5. Planten kiezen
 6. Decor elementen
 7. Combinatieregels
 8. Landingspatronen
 9. Bruikbare tips
 10. Fotogalerij: spectaculaire voorbeelden

Aan de vooravond van de lente, voor ervaren zomerbewoners en beginners, worden de problemen van het voorbereiden van een zomerhuis en een perceel voor het warme seizoen relevant. Sommige mensen denken na over hoe ze het huis na de winter moeten ventileren, anderen - wanneer ze moeten beginnen met het voorbereiden van zaailingen. Maar echt iedereen vraagt ​​zich af hoe je je site moet inrichten. Deze vraag is helemaal niet ijdel.

Aan de ene kant is de esthetische component belangrijk, aangezien de datsja een rustplaats is. Aan de andere kant vereist het ontwerp van de tuin de juiste plaatsing van planten op de site. Lichtminnend - in de zon, schaduwminnend - in de schaduw van bomen of gebouwen. Dan zullen de bloemen verrukt zijn van hun weelderige decoratie en kunt u een goede oogst van de bedden oogsten. Het kennen van de basisprincipes van landschapsontwerp helpt bij het bepalen van de beslissing over veel problemen.

Ontwerpkenmerken

Tuindecoratie is een lang en arbeidsintensief proces. Vereist een serieuze benadering en naleving van de volgorde van acties. Ze beginnen altijd met het kiezen van een plaats voor hem op de site. De juiste oplossing zorgt voor de schoonheid, het onderhoudsgemak en de vruchtzetting van planten. Rekening gehouden met: licht, bodemkwaliteit, nabijheid van gebouwen en nog veel meer.

Nadat ze de locatie hebben bepaald, gaan ze over tot de ontwikkeling van het project. Het kan van verschillende moeilijkheidsgraden zijn. Als de site niet het eerste jaar is, heeft het alle gebouwen, verschijnen er regelmatig groene ruimtes en kunnen alle inspanningen en financiën worden besteed aan het ontwerp van de tuin.

Een moeilijkere situatie is wanneer een perceel net van andere eigenaren is gekocht en het volledig moet worden aangepast aan uw smaak en behoeften.

De moeilijkste taak in termen van tijd en financiële investeringen is "kale" grond, waarop geen enkel object is opgericht. Er is echter een pluspunt. Zo'n site is een onbeschreven blad voor een ontwerper en elke fantasie kan erop worden gerealiseerd.

Ongeacht de complexiteit van het project - of het voorstedelijk gebied vanaf het begin wordt gevuld of dat het een herontwerp is, de lay-out moet rekening houden met de kenmerken, voor- en nadelen van het perceel.

Vierkant

Vanzelfsprekend zul je op een perceel van 6-8 hectare niet bijzonder zwerven.

Het is belangrijk om verschillende landschapsontwerptechnieken te gebruiken om ruimte te besparen en visueel te vergroten.

Perceelvorm

Het kan vierkant, rechthoekig, smal en lang, driehoekig of L-vormig zijn. Het ontwerp van elk van hen veronderstelt het maskeren van tekortkomingen, het gebruik van de voordelen van een onregelmatige vorm.

Een L-vormig profiel wordt bijvoorbeeld met succes in twee helften verdeeld. Het grote rechthoekige deel is verdeeld in sectoren: een perceel met de juiste universele vorm voor basiswerk en gebouwen, en het dienende zal dienen als een plek voor het inrichten van een recreatiegebied.

Bij het ontwerpen van een smal en langwerpig gebied is het belangrijkste doel om beplanting en decoratieve elementen zo te plaatsen dat het gebied niet zichtbaar is.

Terrein

De topografie van het oppervlak - laag of hoog, vlak of hellend - speelt een beslissende rol. De omstandigheden voor de groei van aanplant van verschillende variëteiten en soorten veranderen drastisch met hoogteverschillen. Degenen van hen die gedijen op verhoogd heuvelachtig terrein, groeien niet goed in de laaglanden en vice versa.

Het type grond beïnvloedt de vruchtbaarheid van planten. Goede grond moet "vettig", matig vochtig, matig los zijn. Als het veel zand, klei, kalksteen bevat, heeft de grond bemesting nodig.

Soms is het zelfs nodig om zwarte aarde te importeren om een ​​nieuwe laag aarde te vormen. Voor droge grond is het noodzakelijk om in de planningsfase na te denken over de watervoorziening en het irrigatiesysteem.

Geografie

Waar het om gaat, is de klimaatzone waarin de site zich bevindt, omdat deze zich ten opzichte van de windstreken bevindt. Dit heeft invloed op de plaatsing van struiken en bomen, die de kwetsbare planten zullen beschermen tegen de wind uit het noorden of de brandende zon uit het zuiden.

De aanwezigheid van objecten op de site

Persoonlijke voorkeur is belangrijk, maar er zijn bepaalde sanitaire, brand- en bouwvoorschriften die strikte naleving vereisen. Zonder hen krijgt zelfs het mooiste ontwerpproject geen goedkeuring van de relevante autoriteiten.

De normen regelen niet alleen de plaatsing van woon- en bedrijfsvoorzieningen, maar ook de plaatsing van struiken en bomen in relatie tot ondergrondse voorzieningen. Hun afstand tot gebouwen, paden en constructies. Sommige punten zijn adviserend van aard, maar veel zijn verplicht.

Het voltooide plan moet gedetailleerde informatie bevatten over de wijzigingen die op de site zijn aangebracht, de schatting en de timing van het werk

Het diagram toont alle hoofd- en aanvullende objecten in de relatie, inclusief communicatie.

Budgettering

Problemen oplossen zoals je ze krijgt, is een slecht principe als het gaat om financiële kosten. Het visuele en praktische deel van het ontwerpproject voor de tuin moet aan het begin van het zomerseizoen zijn voltooid, aangezien vorst en hevige regenval niet de beste bondgenoten zijn voor buitenwerk.

Het is belangrijk om vooraf alle voorwaarden, de benodigde materialen, betaling voor de diensten van professionals en kleine uitgaven te berekenen. Zorg voor een kleine voorraad fondsen, zodat het werk niet stopt vanwege geldgebrek.

De tuin vullen

Dit is misschien wel de leukste fase in het ontwerp. Wanneer het project klaar is, is de toestemming ontvangen, is alles wat je nodig hebt gekocht, het enige wat je hoeft te doen is beginnen met het creëren van schoonheid op je site. Het is alleen leuker om de bloeiende creatie van je handen vanuit het tuinhuisje te bewonderen.

Zonering

De indeling van de tuin in sectoren is een fundamenteel punt. De vruchtbaarheid van de geteelde gewassen hangt af van de succesvolle keuze van een plaats voor de bedden. Dienovereenkomstig neemt de economische efficiëntie toe, omdat groenten en fruit uit de datsja bijna het hele jaar worden bewaard. En het is gewoon fijn als klusjes in de tuin goede resultaten opleveren.

De drie walvissen waarop vruchtbaar tuinieren is gebouwd, zijn het terrein, de samenstelling van de grond en het vochtgehalte.

Site reliëf

Niet alle hoogteverschillen, hellingen zijn geschikt voor groenteteelt, het verbouwen van fruitgewassen en het kweken van bloemen. Leg geen tuin of moestuin aan in laaglanden, holtes, vooral smalle en lange. De temperatuur daarin is altijd lager door stilstaande koude lucht en de grond is te vochtig. In zo'n gebied zullen de planten afsterven door vorst of rot.

Een plat vlak is het minst gevoelig voor temperatuurschommelingen, heeft het meest uniforme vochtgehalte en de meest gelijkmatige bodemsamenstelling in het hele gebied. Met het verschijnen van een helling verandert het temperatuurregime op verschillende hoogten.

Elke 100 meter omhoog geeft een daling van de gemiddelde jaartemperatuur met een halve graad of een graad. Dit lijkt een onbeduidend verschil, maar voor sommige planten kan het bij de eerste nachtvorst fataal worden.

Voor de meeste beplantingen is de beste optie een niet erg vlak, maar niet geheel vlak gebied met een oriëntatie op het zuidwesten en zuidoosten. Het onderste deel van zo'n gebied zal vochtiger, schaduwrijker en koeler zijn. Het is meer geschikt voor schaduwminnende planten die veel vocht nodig hebben.

Naarmate het stijgt, wordt het land droger en zal de temperatuur hoger zijn. De top warmt sneller en efficiënter op in de zon. Het is handig om groenten en bessengewassen in oplopende volgorde te planten in overeenstemming met hun behoefte aan zon en water.

Klimaat van de regio

In het noordwesten van het land wordt een helling met een zuidkant, die meer naar het westen dan naar het oosten loopt, het meest geschikt geacht voor een boomgaard. Op de Oeral en Siberische hellingen moet je daarentegen de oostkant kiezen om jezelf te beschermen tegen de harde manifestaties van het klimaat. De zuidelijke, bergachtige regio's in elk gebied hebben hetzelfde probleem - een gebrek aan vocht. Een vlak gebied of een flauwe helling met een irrigatiesysteem is optimaal.

Bodem- en ondergrondsamenstelling

Het kiezen van een geschikte omgeving voor de ontwikkeling van het wortelstelsel van planten is een taak voor een specialist.

Als de initiële beoordeling van de locatie kan worden uitgevoerd door de inspectiemethode, is een agrochemische analyse vereist om de samenstelling van de bodem, de ondergrond en het onderliggende gesteente te bepalen.

Gelukkig voor tuinders is bodemtype geen zin. Bemesten, ploegen of een nieuwe laag zwarte aarde vormen zijn tegenwoordig betaalbare diensten die vaak worden gebruikt door eigenaren van privétuinen.

Goede grond is water- en luchtdoorlatend - het heeft een losse structuur. Geschikt voor de teelt van gewassen: licht podzolic, leemachtig, zandige leem, grijze composities van de aarde. Tuinen zijn ook gemakkelijk te maken in de bossteppe, met een bruine, kastanje en zwarte compositie.

Verwacht niets goeds van klei, leem, steenslag, losse zandige en brakke gronden.

Bodemvochtgehalte

Het wordt direct beïnvloed door de aanwezigheid van grondwater. Ze voeden meestal planten, maar als ze te dicht bij het wortelstelsel staan, koelen ze de grond, verzadigen deze met sulfaten en creëren ongunstige groeiomstandigheden. De afstand van het grondwater tot het wortelstelsel moet minimaal 2 meter zijn.

Er wordt gekeken naar de afstand van de grond tot de soort, het plantenras en de onderstam. Voor appelbomen op een dwergonderstam bijvoorbeeld - 1-1,2 m, en voor een andere onderstam is minimaal anderhalve meter vereist.

Daarnaast wordt de locatiekeuze beïnvloed door: waar de tuin precies wordt aangeplant, het microklimaat van de hele locatie, de biologische kenmerken van fruit- en bessengewassen. Op onbewoond gebied kun je je richten op indicatorplanten. Als eiken, esdoorns, peulvruchten goed groeien in de buurt, is dit een goede plek.

Als je al een landhuis en groene ruimtes hebt, moet je plaatsen kiezen om de tuin opnieuw in te richten op basis van de relatie tussen objecten en planten. Voor lichtminnende planten is het bijvoorbeeld van belang om een ​​voortuin voor de woning aan te leggen. En achter de woning, in de schaduw van de muren, zullen schaduwminnende culturen zich goed voelen.

Ook kunt u voor het huis lage struiken planten, waarbij u zich richt op de hoogte van de raamkozijnen. Struiken en bomen kunnen rond de omtrek worden geplaatst, groenten - in het midden van de site. Groenten zoals pompoen, courgette, kool veranderen graag van tijd tot tijd van "verblijfplaats" in de bedden.

Stijlen

Tuinontwerp begint met een tekening en ontwerp begint met een idee. De eerste impuls - ik wil rozenstruiken met pioenrozen, en om mooi te zijn, is het noodzakelijk om het in een specifieke vorm weer te geven - in de vorm van een landschapsproject. Er zijn geen onveranderlijke regels voor het ontwerp van de site.

Flexibel ontwerp stelt u in staat om stijlrichtingen aan te passen aan de wensen van de tuinbezitters en de kenmerken van de site. Er zijn echter richtlijnen die experts op het gebied van landschapsontwerp aanbevelen.

Houd rekening met de grootte en vorm van de site. Met behulp van zoneringstechnieken - bogen, paden, hoogteverschillen, groene hekken - kunt u de onregelmatige vorm van de site corrigeren en een harmonieuzer landschap creëren.

Het is de moeite waard om planten te kiezen, niet alleen vanwege persoonlijke voorkeuren, maar ook vanwege hun vermogen om wortel te schieten in specifieke levensomstandigheden. Reliëf, vochtigheid, bodemtype, gemiddelde jaarlijkse luchttemperatuur spelen hier een rol.

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe pretentieloos de gewassen worden verbouwd, omdat de tuin en moestuin zich in de regel buiten de stad bevinden. Dat wil zeggen, er is geen manier om elke dag voor de planten te zorgen.

Combineer plantensoorten op de juiste manier. Het is belangrijk om te bedenken met welke kleuren dit of dat type groen wordt gecombineerd.... Welke bloemen kunnen helpen bij het beschermen van groentegewassen als ze langs de bedden in hun zomerhuisje worden geplant, en die integendeel ongedierte naar zich toe zullen trekken. Die in staat zijn om symbiose te creëren of de volledige groei van elkaar zullen verstoren.

Match kleuren correct. De werkregel - niet meer dan drie kleuren combineren is niet van toepassing op landschapsontwerp, te vaak heeft de levende natuur in de buurt verschillende tinten. Maar dit is geen reden om tot het uiterste te gaan en al je favoriete bloemen gedachteloos te combineren in een regenboogpalet.

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw tuin mooi te maken.

 • De nadruk ligt op groen, niet op bloemen.
 • De combinatie van kleuren gebaseerd op het principe van complementariteit.
 • Selectie van kleurzones.
 • Tuindecoratie in hetzelfde assortiment, maar in verschillende tinten.
 • Overweeg de bouwstijl van gebouwen op de site. Siertuinieren kan geen geïsoleerd fenomeen zijn op de site. Het moet een harmonieus decor zijn voor een woongebouw en recreatiegebied.
 • Teken een plan en houd je eraan. Een visueel schema van het planten van planten vereenvoudigt de taak van het inrichten van een tuin aanzienlijk. De locatie van alle delen van het gazon, struiken, bomen, bloembedden, bogen, heggen, bedden moeten erop worden gemarkeerd.

Het is goed als er kleurvlekken op het diagram worden aangegeven. Een dergelijk plan zal bijvoorbeeld duidelijk aantonen dat de struiken gepland zijn om langs het hek langs de omtrek van het terrein te worden geplant, en de paden zullen worden versierd met meerjarige lage struiken.

Wat de stijlen zelf betreft, biedt het tuinontwerp een heel scala aan oplossingen.

Ze zijn allemaal ondergeschikt aan twee hoofdrichtingen:

 • gewone tuin;
 • landschap.

Regelmatig of formeel ontwerp regelt klassieke ontwerpstijlen. Het wordt gedomineerd door symmetrische vormen, balans en strikte geometrie. Zelfs de architectuur is aan hen ondergeschikt. De kruinen van bomen en struiken worden gesnoeid, de aanwezigheid van gazons en steenpartijen wordt aangemoedigd.

Kenmerkend voor een gewone tuin is de aanwezigheid van een centrale steeg. Het kleurenpalet is laconiek: er worden groenen van verschillende tinten gebruikt, een wit, licht en rood palet.

Soms wordt een gewone tuin traditioneel genoemd. Veelgebruikte accessoires: fonteinen, zuilen, bloempotten, sculpturen... Er wordt gebruik gemaakt van een klassieke rand, smeedwerk, banken met rugleuningen, ornamenten van natuursteen. De opstelling van de accessoires is centraal of strikt gespiegeld.

De landschapsstijl stelt natuurlijkheid voorop. Hiermee kunt u alle functies van het reliëf gebruiken, het is gemakkelijker om het uit te voeren zonder de deelname van een ontwerper. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan een uitgebalanceerde combinatie van kleuren, om de tuin goed verzorgd te houden.

Het karakteristieke kenmerk van zo'n tuin is imitatie van de natuur, maar nauwkeuriger, ordelijk. Bomen groeien in plaats van kolommen, asymmetrie is relevanter dan spiegeling, fonteinen vervangen natuurlijke reservoirs. De bosstijl ligt dicht bij het landschap, met een overwicht van wilde planten en bomen..

Takken van stijlen zijn smaller en specifieker: Engels, Frans, Moors, Chinees en dergelijke.

 • Engels... Onderscheidende kenmerken: weelderig groen, gazon, verzorgde voortuin, fraaie poort, kronkelende paden en glooiende heuvels.
 • Frans... Ook in Provençaalse stijl wordt er vaak naar verwezen. De teelt van aromatische kruiden kan het hoogtepunt van zo'n tuin worden. In de zomer zien ze er prachtig uit op de bedden en verspreiden ze het aroma, en in de winter vormen ze een perfecte aanvulling op zelfgemaakte gerechten. Naast hen is het belangrijk om natuurlijke decoraties, een overvloed aan kleine bloemen en decor te gebruiken. Paarse en roze tinten zijn vereist.
 • Mauritaans... De basis is de aanwezigheid van een centraal element. In het midden van de site is een fontein, een vijver of een recreatiegebied met een prieel afgebroken en is er een groene compositie van alle tinten omheen gebouwd. Het is niet de moeite waard om open stukken land achter te laten. Waar geen beplanting is, zijn paden aangelegd met steen of tegels.
 • Japans... Een zeldzaamheid in tuinontwerp is het gebruik van traditionele Japanse architectuur, meerjarige bloeiende bomen (bladverliezend), decoratie met kiezels, mos en stenen, aquaducten en visvijvers.
 • Chinese... Ondanks dat ze tot de Aziatische regio van deze en de vorige stijl behoren, hebben ze hun eigen kenmerken. De Chinezen worden dus gekenmerkt door een complexe landschapsoplossing, wat veelzijdigheid impliceert. De tuin moet zo worden ingericht dat deze er vanuit verschillende gezichtspunten anders uitziet.
 • Landelijk of Rustiek de stijl is een van de gemakkelijkst uit te voeren, omdat het in wezen zo dicht mogelijk bij de natuur ligt. De natuur fungeert als decoratie rond een mooi huis en stelt u tegelijkertijd in staat om de ruimte met maximaal voordeel te organiseren. Fruitbomen, dichte aanplant van bloemen en gewassen, aardewerken sculpturen, rieten en houten versieringen zijn typische elementen van de rustieke stijl.
 • Italiaanse stijl... Het belangrijkste kenmerk is de aanwezigheid van een patio, aan het zicht onttrokken in de diepten van de site.
 • Modern... Asymmetrie, contrasterende kleuren, het gebruik van niet-triviale architecturale vormen uit verschillende materialen, nachtverlichting.
 • Eclecticisme... Competente combinatie van verschillende stijlen.

Wij versieren bloembedden

Soorten tuinen - categorisatie is vrij complex en verschilt van stijlen. Het gaat hier niet om de uitstraling en vormgeving, maar om de afstemming van de stijl op de functies van de tuin. Een moderne tuin heeft verschillende soorten functies.

Ontspanningsfunctie - de tuin wordt alleen gebruikt voor recreatie, uitstapjes buiten de stad voor familie- of gezellige barbecues, zonnebaden en vissen.

Esthetische functie - noodzakelijk is voor de ontwikkeling van harmonie met de natuur. Dit is een sociale functie die een persoon laat kennismaken met werken en functioneren in een tuinbouwpartnerschap.

Economische functie - hiermee kunt u het perceel gebruiken als voedselbron voor het hele gezin.

In overeenstemming met welke functies de tuin moet vervullen, kan deze van de volgende typen zijn:

 • decoratief;
 • fruit;
 • groente;
 • gemengd.

Decoratief

Zo'n tuin is alleen voor ontspanning. De verhouding van zones wijkt af van de traditionele: niet 70%, maar ongeveer 50% is toegewezen aan groene ruimten. Daarin heerst een recreatiegebied. Het combineert twee functies - ontspanning en bevrediging van esthetische behoeften. In zo'n tuin worden voornamelijk bomen, bloeiende struiken en bloemen gekweekt.

Een succesvol voorbeeld is de heidetuin. Heather is een pretentieloze plant met enkele tientallen variëteiten die perfect met elkaar en met andere bloemen combineren. Vraagt ​​geen speciale verzorging, bloeit prachtig en lang, is meerjarig en wortelt op de meest onvruchtbare gronden... Een onderscheidend kenmerk van deze plant is het geweldige aroma.

Fruit

Als niet alle tuinbezitters klaar zijn om met een schop over de bedden te gaan staan, dan zouden velen graag fruitbomen op het terrein willen hebben. Voor hen zorgen is eenvoudig, het belangrijkste is om de grond te bemesten, op tijd water te geven bij droog weer en de boom te beschermen tegen parasieten.

In veel regio's van het land is het klimaat geschikt voor de teelt van peren, appels, pruimen en kersen. In de zuidelijke regio's wordt de lijst aangevuld met abrikozen, perziken, walnoten en ander thermofiel fruit. Fruitbomen beginnen te oogsten vanaf 2-3 jaar.

Groente

Een veel voorkomende optie onder degenen die graag vitamines inslaan voor de winter en het niet erg vinden om voor de bedden te zorgen. Je kunt veel verbouwen: aardappelen, wortelen, kool, inclusief bloemkool en broccoli, groenten.

De voorkeur kan worden gegeven aan aubergine, pompoen, pompoen, peulvruchten of bessen. Een tuin als deze vraagt ​​veel onderhoud, maar het resultaat mag er zijn.

Gemengd

De meest voorkomende optie onder zuinige Russen. Het impliceert het gebruik van een tuinperceel voor het kweken van bloemen, groenten en fruit.

Planten kiezen

De keuze van bloemen en struiken voor landschapsarchitectuur bepaalt de sfeer en verlichting van het gebied.Met behulp van grote planten kun je zowel de compositie nieuw leven inblazen als een mooi idee verpesten. Bij de keuze van variëteiten laten ze zich leiden door persoonlijke voorkeuren en stijlrichting.

De traditionele stijl wordt gekenmerkt door een overvloed aan groen van verschillende soorten: trosrozen, madeliefjes, fresia's, dahlia's, asters, pioenrozen, gastheren, geychera, phlox.

Verschillende coniferen en pretentieloze bloemen zijn geschikt voor een bos- of rustieke stijl. Bijvoorbeeld kamille, kool, zonnebloemen, weideplanten. Naald sierbomen en struiken schieten goed wortel en zien er goed uit.

De Franse Provence is rijk aan roze, paarse en lila tinten, een overvloed aan kleine bloemen. Voor decoratie is het belangrijk om seringen rond de omtrek te gebruiken en arabis en eustoma, irissen, clematis, verbena, heide of vergeet-mij-nietjes op de bloembedden te planten. Blauwe, lila, paarse hortensia is ook geschikt.

Geurige groenten als toevoeging worden het hoogtepunt van de tuin - rozemarijn, basilicum, munt, salie, oregano.

Voor Nederlandse tuinen dienen daglelies (alstroemeria, lelies, agapanthus en anderen), tulpen, pioenrozen, gladiolen als vulling.

Elke tuin kan worden gediversifieerd met klimplanten: blauweregen, zoete erwten, bougainvillea, clematis, Oost-Indische kers.

Ongewone bloemen trekken ook de aandacht: helder alyssum, klaprozen, astilbe, vetplanten, heuchera. Isel Fastigiata, Erecta berberis, lobelia en goudsbloem worden gebruikt.

Decor elementen

In het recreatiegebied, het vereiste minimum: een plaats voor het plaatsen van een rokerij of barbecue, een tafel, banken of stoelen, een tuinhuisje of een luifel. Voor de tuin is het belangrijk om plastic meubels te gebruiken die niet verslechteren in verschillende weersomstandigheden, evenals houten voorwerpen. Zelfgemaakte meubels van hennep, planken, pallets, oude autobanden zien er mooi en origineel uit.

Een leuke bonus om te geven is een hangende schommel met rugleuning en een hangmat. Als er vrije ruimte is, is het raadzaam om meerdere van dergelijke plaatsen uit te rusten, omdat er veel vraag naar is bij gasten en huishoudens.

Accessoires voor tuindecoratie zijn ook nodig. Dit kunnen in de fabriek gemaakte producten zijn van keramiek, gips, hout, metaal of doe-het-zelfartikelen van dingen die hun tijd hebben overleefd. Een fruitmand kan bijvoorbeeld een bloempot vervangen of veranderen in een originele rieten schoen voor het planten van planten, gekleurde banden zijn kant-en-klare bloembedden en een oude fiets kan een originele multi-level standaard zijn voor containers met bloemen.

Combinatieregels

Bij het combineren van landschapsstijlen is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de site. Het kan klein, middelgroot en groot zijn. De waarde wordt soms met het oog bepaald, vaker met geodetische en agronomische instrumenten.

Middelgrote percelen zijn veelzijdig en het gemakkelijkst te ontwerpen. Het is handig om gebouwen en decoratieve elementen erop te plaatsen zonder de sanitaire normen, brandveiligheidsregels te schenden en zonder planten te beschadigen.

In grote gebieden is het ontwerp complexer, omdat er geen holtes meer mogen zijn en het vullen meer middelen en inspanning vereist.

Kleine percelen kampen met een gebrek aan ruimte voor een complete tuin. Ze proberen vaak een groot aantal verschillende aanplantingen op te stapelen, wat resulteert in een botanische mengelmoes.

Om een ​​dergelijke fout te voorkomen, moet u beproefde compositiehulpmiddelen gebruiken om de ruimte rationeel te vergroten.

Sommige helpen om nuttige ruimte vrij te maken, terwijl andere alleen voor het visuele effect werken. De eerste groep omvat het gebruik van anderhalve en twee verdiepingen tellende gebouwen, terrassen en getrapt landschapsontwerp. Tegelijkertijd kunnen woonruimtes worden bebouwd met een zolder of een tweede verdieping, of worden verdiept met behulp van kelders en kelders.

Als visuele vergroting van de ruimte adviseren landschapsontwerpexperts het gebruik van tal van technieken:

 • Vermijd rechte lijnen in de lay-out... De geometrie van de traditionele tuinstijl is niet verboden in kleine gebieden, maar het moet duidelijk zijn dat het praktische nut van het land sterk zal worden beïnvloed. De tuin zal vooral decoratief zijn in plaats van verse groenten en fruit aan de eigenaren te leveren.
 • Pakketgrenzen verbergen... Een leeg hek schetst en comprimeert scherp de grenzen van de tuin. Je kunt ze visueel uit elkaar halen met behulp van een hek met openingen - een klassieke houten, een gaas met kettingschakels, een gekleurd gaas.

Zo'n hek is een uitstekende basis voor het plaatsen van klimplanten. Een alternatieve optie is struiken. Maar hier moet je onthouden dat het niet altijd mogelijk is om ze dicht bij het hek van de buren te planten.

 • Groen gazon... Bij de ingang van de site werkt deze puur Engelse truc met een knal. Een uitgebreide kleurvlek, in plaats van het flikkeren van verschillende kleuren, rekt visueel het gebied van de aarde uit.
 • Een beknopt palet gebruiken... Hoe minder variatie op de site, hoe steviger het eruit ziet. En het ontbreken van fragmentatie is perfect voor het vergroten van kleine gebieden.
 • Groen gebied zonder weelderig bloeiende bloembedden niet noodzakelijk saai. Je moet complexe tinten, planten met interessante vormen, verschillende maten gebruiken. Veel ervan kunnen echter nuttig zijn in de keuken en in het medicijnkastje.
 • Alternatieve optie - één kleur kiezen... Een tuin ziet er bijvoorbeeld geweldig uit, waar alle bloemen zijn geselecteerd in blauw, rood of oranje.
 • Kronkelende paden en paden... Hoe meer ze ritsen, hoe groter de tuin lijkt te zijn.
 • Verdeling van lichtaccenten... De techniek is helaas niet universeel, omdat overdag kunstlicht geen effect zal hebben, maar 's avonds is het zeer effectief. Het is hier handig om architecturale verlichting van het huis te gebruiken, schijnwerpers met naar boven gerichte stralen, gazonlampen met poten en in de vorm van ballen.
 • Waterspiegel... Iedereen kent het magische effect van reflecterende oppervlakken in kleine ruimtes. In de natuur wordt hun rol gespeeld door kunstmatige reservoirs.
 • Verticale oppervlakken groener maken... Je kunt de tuin niet alleen in de breedte, maar ook in de hoogte "strekken" met behulp van bogen, netten en klimplanten. Het is mooi, zoneringsvriendelijk en zorgt voor extra volume.
 • Trapdecor en terrassen... De plaatsing op meerdere niveaus van decoratieve elementen en terrassen voor plantenveredeling werkt op twee fronten tegelijk - een praktische toename van het gebied en een visuele. Bovendien is het gewoon mooi. Relevant op glooiende terreinen.
 • Fractalen gebruiken... Herhalende silhouetten en vormen voegen integriteit en harmonie toe aan de compositie.
 • Langwerpige silhouetten... Kleine architectonische vormen en bomen moeten naar boven gericht zijn, zodat het uitzicht meer ruimte beslaat.
 • Opvallende accenten... Op een klein gebied met de juiste vorm is het belangrijk om niet vast te zitten aan de randen. Het gebruik van decoratieve elementen op de meest onverwachte plekken - van fonteinen tot banken - helpt de aandacht af te leiden.

Landingspatronen

Tuinparameters spelen een belangrijke rol. In officiële documenten worden ze geregistreerd als een gebied, gemeten in meters of honderd vierkante meter. Het is moeilijk voor beginnende tuiniers om de afmetingen te bepalen die nodig zijn voor een zomerhuisje. Sommigen vinden 6 hectare genoeg, en dan moeten ze kiezen tussen bloemkool en het gebruikelijke ras voor de wintervoorraad, want er was niet genoeg ruimte voor alles.

Anderen zwaaien in één keer 20 hectare, zodat er een plek is voor barbecues en er genoeg land is voor groenten. Dit is ook een vergissing. Als je op 20 hectare geen enorm landhuis voor het hele gezin kunt huisvesten, dan krijg je van zonsopgang tot zonsondergang te maken met de verwerking van groentegewassen met een barbecue in je tanden.

De gulden middenweg wordt beschouwd als een perceel met een oppervlakte van 10-12 hectare met de juiste zonering. Het is niet genoeg om te beslissen dat "hier een mooi huis zal zijn, en in die hoek van de appelboom", de keuze van het doel van elke sector wordt uitgevoerd volgens de regels die moeten worden gevolgd.

Houd rekening met de vorm van het terrein en gebruik de juiste zonering. Voor dit doel zijn heggen gemaakt van struiken en bomen, paden, decoratieve elementen, bogen geschikt. Het is noodzakelijk om het volledige potentieel van klimplanten en vaste planten te benutten.

Het is rationeel om het land in delen te verdelen. Zoals de praktijk laat zien, ziet de "gouden formule" er als volgt uit: een tiende van de site is bestemd voor woonruimten, een - voor bijgebouwen, anderhalve voor het recreatiegebied en de overige 6-7 - voor tuinieren. In totaal blijkt ongeveer 65-70% van het land voor tuinieren nodig te zijn.

Houd afstand tussen objecten. Het is noodzakelijk om gezondheids- en veiligheidsredenen. Hieruit volgen de volgende twee regels:

 • Rekening houdend met sanitaire normen - boerderijgebouwen en hokken voor dieren moeten zich op 10-12 meter van het huis bevinden.
 • Boekhouding voor bouwcodes. Het plaatsen van struiken is toegestaan ​​op minimaal 1 meter van een hek naast buren, bomen - 2 of 3.
 • Houd rekening met de windstreken en de geografie van de regio om de planten zo te rangschikken dat ze zich prettig voelen in zonlicht en in de schaduw.
 • Zorg voor veiligheid in de speel- en recreatieruimte.

Bruikbare tips

De belangrijkste trucs van luie tuiniers om hun geliefde tuin in uitstekende staat te houden, is om de site goed voor te bereiden op overwintering:

 • om steunen te maken voor takken die onder het gewicht van de vrucht zijn gevallen, zodat ze niet breken: ze kunnen niet herstellen tijdens de winter;
 • tijdige oogst en plant planten;
 • de verwerking van aanplant van ongedierte uitvoeren;
 • voed vaste planten voor de winter met fosfor-kaliummeststoffen.

Fotogalerij: spectaculaire voorbeelden

De sleutel tot een mooi ontwerp van de tuin en de ruimte rond het landhuis of landgoed is de ontwikkeling van een kwaliteitsproject en de aanwezigheid van een idee. Ook voor de vorming van prachtige binnenplaatsen is het belangrijk om het principe van een harmonieuze combinatie van objecten op de site met elkaar en met de omringende natuur in acht te nemen.

De volgende technieken werken feilloos om tot een mooi en uniek ontwerp te komen:

 • Gebruik van alle functies van de "probleem" gebieden met voordeel.
 • Aanleg van een balkon of zolder op de bovenverdieping van de woning, een afgesloten veranda of terras op de benedenverdieping.
 • Voorkeur voor natuurlijke materialen bij het kiezen van accessoires en meubels: hout, steen, textiel.
 • De aanwezigheid van ongebruikelijke accessoires van het doe-het-zelf-formaat - doe het zelf.

Gebruik de mogelijkheden van je eigen fantasie of kies geschikte voorbeelden van internet. U heeft altijd de mogelijkheid om zelf een uniek beeld van uw tuin te creëren, ook zonder dure elementen.

Handige tips voor het maken van een tuinontwerp wachten op je in de volgende video.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair