Hoe en hoe de hellingen te versterken?

Inhoud
 1. Afspraak
 2. Soorten natuurlijke materialen
 3. kunstmatige methoden
 4. Arbeidstechnologie

Versterking van de hellingen - een belangrijke maatregel om afbrokkeling en bodemerosie in private en publieke ruimtes te voorkomen. Voor deze doeleinden kan een geogrid worden gebruikt voor de landbodem van een ravijn of funderingsput, geomatten, textiel en andere materialen. Het is de moeite waard om in meer detail te praten over hoe u steile stukken en hellingen kunt versterken door te glijden.

Afspraak

Een perceel dat bestemd is voor landbouw, bouw of verbetering heeft zelden een perfect vlak reliëf. Veel vaker eigenaren worden geconfronteerd met de noodzaak om de hellingen te versterken tegen uitglijden na de lentevloed, smeltende sneeuw, hevige regenval. Bovendien is het bij het graven van een kuil, de aanwezigheid van steile hellingen op het terrein, met een losse, losse structuur van de ondergrond, noodzakelijk om maatregelen te nemen om bestaande objecten binnen de aangewezen grenzen te behouden.

De enige maatregel hier is het versterken van de hellingen om aardverschuivingen in te dammen en bodemerosie te voorkomen.

Bij het versterken zijn een aantal factoren van groot belang. Onder de belangrijke punten:

 • de waarde van de helling (indien tot 8%, kan deze worden versterkt met natuurlijke materialen);
 • terreinkenmerken;
 • de aanwezigheid en hoogte van grondwater.

Gebieden met een grotere helling (meer dan 8%) moeten worden versterkt met kunstmatige methoden en materialen.

Verschillende technologieën kunnen worden gecombineerd om het meest intense anti-erosie-effect te bieden. Met correct geselecteerd geomateriaal kunt u gemakkelijk aanplant op het oppervlak vormen.

Soorten natuurlijke materialen

De natuur heeft mogelijkheden geboden om problemen met erosie of toegenomen losheid van de bodem op natuurlijke wijze op te lossen. Dergelijke manieren om de omringende wereld te verbeteren worden genoemd natuurlijk... Hellingen kunnen bijvoorbeeld eenvoudig worden versterkt door planten met sterke wortelstelsels te planten. Er zijn ook andere effectieve technieken.

 • Versterking met houten schilden... Ze worden langs de kustlijn geplaatst, uit lariks geoogst en op heipalen bevestigd. De installatie van dergelijke constructies vereist de meest nauwkeurige berekening. Deze methode wordt niet aanbevolen voor onafhankelijk gebruik, omdat het bijna onmogelijk is om de toestand van de bodem in de kustlijn te voorspellen zonder nauwkeurig en grondig onderzoek.
 • Leggen met wilgenstokken. Wilgenstokken in de grond drijven in bijzonder zwakke gebieden in het voorjaar kan een budgetoplossing zijn. Vers gesneden scheuten zullen gemakkelijk wortelen, en daarvoor zullen ze een mechanische barrière vormen, elastisch en duurzaam. Het is de moeite waard om goedgroeiende wilgenrassen te kiezen, terwijl het planten in rijen gebeurt.
 • Grassen zaaien op de helling van de dijk... Graangazons en bodembedekkers zijn hiervoor zeer geschikt. Het is noodzakelijk om rekening te houden met punten als de zuurgraad van de grond, de mate van verlichting en de helling van de site.
 • Bomen planten... Hier kun je beter planten met kruipende wortels vermijden, zoals frambozen en bramen, witte acacia. Om de helling te versterken door bomen en struiken te planten, is het de moeite waard om rozenbottels, kruipende coniferen te kiezen: jeneverbessen, thuja, kussenvormige sparren, taxussen. Je kunt chubushnik, klimrozen, wolfberry, Japanse kweepeer of spirea planten.

Bij het kiezen van natuurlijke methoden om hellingen te versterken het is belangrijk om te onthouden dat niet alle planten geschikt zijn voor deze doeleinden... Onder kruidachtige gewassen zijn opties voor gazon en verticale landschapsarchitectuur het meest geschikt. Maagdenpalm wordt geplant op schaduwrijke hellingen, klaver en heide worden geplant op goed verlichte hellingen. Op zand en halfzand is het beter om kruipende planten te planten: dikke vrouw, sedum.

Struiken en bomen om de hellingen te versterken, moet je ook de juiste kiezen. Ze worden gekenmerkt door een langzamere groei, maar een krachtig ondergronds wortelgestel maakt het mogelijk om intensieve correctie van bodemuitvalproblemen te bereiken.

Hier is het de moeite waard om alle soorten laag kruipende struiken te overwegen: kruipende en klimmende vormen, wijnstokken.

kunstmatige methoden

De keuze voor een kunstmatig systeem voor het versterken van het talud hangt grotendeels af van hoe intens de bodemerosie en de kromming van het talud zullen zijn. Platte geostructuren laat toe om bodems met een niet te losse structuur te versterken. Deze omvatten biomatsystemen, geogrids, gazonroosters. Ze zijn ook geschikt voor decoratieve hellingen met een grotere kromming.

Als het gaat om functionele elementen, moet u gebruik maken van structuren met een stabielere structuur. Bijvoorbeeld geogrids en schanskorven, die geschikt zijn voor het versterken van heuvels en hellingen tot 45 graden.

Als interne versterking met natuurlijke middelen niet mogelijk is, is het de moeite waard om opties met kunstmatige versterking van de constructie te overwegen. In dit geval zal de versterking van de hellingen zowel een decoratieve als een functionele rol spelen.

Keramische blokken

De soorten van dergelijk versterkend materiaal kunnen behoorlijk gevarieerd zijn. Meestal is het betonblokken, platen, natuursteen of kunstmatige materialen... Als houten palen worden ze ingegraven en in bijzonder zwakke plekken in de hellingen geslagen. Dit type wapening is zelfs geschikt voor objecten met een hoog risico op aardverschuivingen. In aanwezigheid van water op de helling, a afvoerbak, het voorkomen van bodemerosie. Het kan worden ontworpen als een decoratief element op de site.

Beton en keramische blokken graven in de hellingen. Deze methode is goed omdat hij geschikt is voor de steilste schachten en taluds. Kan als materiaal worden gebruikt, afhankelijk van de stijl van de tuin kunstmatig gevormd en kasseien.

Geotextiel

Dit materiaal heeft een hogere afschuifsterkte, die het nut ervan bij het versterken van de hellingen bepaalt. Het canvas rolt gemakkelijk uit, biedt dekking van grote delen van het gebied. Geotextiel nuttig bij het bestrijden van erosie en aardverschuivingen, helpt het niveau van toelaatbare mechanische belastingen op het bodemoppervlak te verhogen. Het is gemaakt op een niet-geweven manier, waarbij polypropyleen- en polyestervezels worden gecombineerd. Geotextiel is duurzaam, waterdicht en helpt voorkomen dat grondlagen verschuiven als water en sneeuw smelten.

Toepassing van materialen van deze groep belangrijk voor het versterken van hellingen met een kromming tot 60 graden. De verankeringszone wordt bepaald met ankers. De helling wordt genivelleerd voordat het materiaal wordt gelegd en als het de bedoeling is om tot een bepaald niveau op te vullen, wordt de grond uitgegraven. Het zijn deze gebieden die zijn bekleed met geotextiel, waarna een filterkussen erop wordt gegoten.

Daarna wordt het vlies weer gemonteerd. Krukken of nietjes van hout of metaal worden gemonteerd op de plaatsen waar de dekken elkaar overlappen.

Geomaten

Het is een materiaal dat in staat is om effectieve erosiecontrole of bodemkruipcontrole te bieden. Geomats zijn volumineus gemaakt, maar lichter en dunner dan roosters. Ze bestaan ​​uit: weven van veel vezels, zijn een doorlatend type versterkend materiaal. Op polymeer gebaseerde geomatten zijn zeer geschikt om te worden gecombineerd met natuurlijke taludversterkingsmethoden. Dankzij waterdoorlatendheid ze interfereren niet met de groei van gazons, gras en struiken.

De verstrengeling van de wortels en vezels van de kunstmatige basis creëert een systeem dat de helling kan beschermen tegen erosie, wegspoeling, verwering, aardverschuivingen... Geomats kunnen niet alleen worden gevuld met gras- en plantenzaden, maar ook met bitumen en steenslag.Dit materiaal is geschikt voor gebruik op hellingen tot 70 graden.

Het kan worden gecombineerd met geotextiel, voor-egalisatie en verdichting van hellingen. Er wordt vooraf een drainagesysteem gelegd, een ankergeul wordt doorbroken.

Geogrid

Op het oppervlak van steile hellingen wordt het behoorlijk actief gebruikt technologie van maasbevestiging van hellingen. Dit materiaal is oorspronkelijk ontwikkeld voor de wegenbouw. Op de hellingen wordt een gaas van glasvezel- of polyestergarens gebruikt. Het is vrij zwaar, is niet bang voor hoge vervormingsbelastingen, het kan gemakkelijk aan het oppervlak van de versterkte helling worden bevestigd. Dit materiaal is geschikt voor het versterken van hellingen met een steilheid tot 70 graden.

Geonetten hebben een goede waterdoorlatendheid, zijn bestand tegen biologische factoren en combineren goed met natuurlijke methoden voor taludversterking. Installatie van een dergelijke coating wordt uitgevoerd op een gewalst oppervlak. De rollen worden handmatig uitgerold, in een joint, met fixatie met ankers in stappen van 1-1,5 m. Vervolgens wordt aarde of puin gestort, gazongrassen en andere planten gezaaid.

Geogrid

Omvangrijk geomateriaal dat optimaal geschikt is voor het versterken van hellingen met verschillende krommingsniveaus... Na het uitrekken en op de grond bevestigen, worden de cellen (honingraten) gevuld met steenslag, turf en andere doorlatende materialen. Het geogrid gaat met succes om met de erosie van ravijnen, de hellingen worden stabieler en hun glijden stopt. De hoogte van de constructie varieert van 5 tot 30 cm, afhankelijk van de complexiteit van het terrein, de belasting op de helling.

Geogrids worden vaak gecombineerd met textiel nonwovens.

Gabion constructies

Een betrouwbare manier om hellingen te versterken is om schanskorven te maken die geen beperkingen hebben op de mate van kromming van het reliëf. Het ecosysteem wordt gevormd op basis van monolithische of bulkgewapende betonconstructies. Het draadframe kan worden gevuld met gebroken steen, kiezels, tegels. Gabion-constructies worden samengesteld uit een gaas met een aluzinkcoating of gegalvaniseerd. In een agressieve omgeving wordt bovendien PVC-coating aangebracht.

Schanskorven worden geassembleerd in de vorm van volumetrische en platte structuren, "matrassen" en keerwanden. Cilindrische elementen zorgen voor oeverversterking. Ze zijn duurzaam, veilig, milieuvriendelijk en worden beschouwd als een van de beste opties voor erosie en aardverschuivingen.

Gazongrill

Het is een speciaal polymeermateriaal voor het aanleggen van gazons op hellende terreinen. Roosters zijn geschikt voor het verstevigen van objecten met kleine hoogteverschillen. Ze zijn samengesteld uit modules van 400 × 600 mm groot, bevestigd met sloten. De installatie gebeurt bovenop zand- en grindbedden; voor meer stabiliteit gebeurt de installatie in een dambordpatroon. De cellen worden gevuld met graszoden en voedingssubstraat, en de zaden van gazongrassen worden erin gezaaid.

Biomaten

De vorming van natuurlijke barrières op de weg van afbrokkeling en verspreiding van grondlagen wordt uitgevoerd op hellingen tot 45 graden, op het oppervlak van zwaden. Dit type structuur heeft een biologisch afbreekbare basis, wat gunstige omstandigheden schept voor het ontkiemen van een natuurlijk frame van grassen en struiken. Geïmplementeerd als kant-en-klare biomatenen bodems waarop vervolgens de zaden worden gezaaid... De celluloselaag moet tijdens de installatie in contact zijn met de grond.

Monolithisch beton

Deze methode om de hellingen te versterken is geschikt voor zachte en onstabiele bodems. De betonoplossing wordt door injectie in de grondlaag geïnjecteerd. De samenstelling wordt gekozen afhankelijk van de grondsoort. Na het verwijderen van de injectoren worden de putten afgesloten. Het is onmogelijk om dergelijke taken alleen uit te voeren.de hulp van professionals nodig.

Arbeidstechnologie

Bij het versterken van hellingen is het van groot belang de omvang van het probleem. Als het nodig is om werkzaamheden in het overstromingsgebied uit te voeren, dan is dat praktisch onmogelijk zonder tekeningen en nauwkeurige berekeningen... Kliffen langs de oevers van stuwmeren, natuurlijk en kunstmatig gevormd, maar vrij droge hellingen kunnen op zichzelf worden versterkt.

Het is belangrijk om te begrijpen dat als u geen rekening houdt met bodemerosie, u het probleem met afstoten kunt verergeren en de integriteit van gebouwen en het leven van mensen in gevaar kunt brengen.

De noodzaak om de hellingen te versterken ontstaat in de volgende gevallen.

 • Als er zachte hellingen en hellingen op de site zijn. Als hun uitlijning financieel niet haalbaar is, maar er tegelijkertijd problemen zijn met het beoogde gebruik van het object, kunt u het probleem oplossen met behulp van terrassen. Het wordt uitgevoerd met behulp van damwanden.
 • Als er ravijnen op de site zijn die de neiging hebben om te overgroeien. Bodemerosie kan, indien niet aangepakt, tot ernstige problemen leiden.
 • In aanwezigheid van glijdende kliffen of hellingen. Zonder versterking kunnen ze elk moment instorten.
 • Met de kunstmatige vorming van taluds uit losse grond. In dit geval zal externe versterking van de grond helpen om kunstmatige oneffenheden te behouden.
 • Voor kleigronden langs de kustlijn. Ze zijn het meest vatbaar voor vervaging.

Professionele versterking van hellingen wordt uitgevoerd met behulp van tand-en-groef: buisvormig, metaal. Bij eigen handenarbeid is het verstandiger om de paalconstructies te vervangen door minder arbeidsintensieve montagemogelijkheden. Na beoordeling van de bodemsamenstelling, de helling van de locatie, de hoogte van de grondwaterspiegel en het risico op erosie, wordt een geschikte methode voor erosie- en verliesbeheersing gekozen.

Indien de helling is niet groter dan 30 graden, u kunt eenvoudig geschikte planten selecteren die bestand zijn tegen de verplaatsing van de aardlagen in het verticale en horizontale vlak. Bij grotere hoogteverschillen worden meestal gecombineerde methoden gebruikt. Bijvoorbeeld, onder een hellingshoek van 45 graden de taluds moeten eerst worden omsloten met schanskorven en vervolgens moet in het bovenste deel van de heuvel een geogrid worden aangebracht op basis van een kunstmatige ondersteuning.

Met een zeer kleine helling (niet meer dan 15 graden) in plaats van schanskorven zou het handiger zijn om kleine keermuren op te richten van afvalmateriaal, nadat de omtrek van de locatie eerder was afgetapt en de ASG was opgevuld. In verwaterde of moerassige gebieden is het meestal nodig om paalsteunen te gebruiken.

  In elk geval wordt de versterking van de hellingen uitgevoerd na een voorbereidende voorbereiding, in een seizoen dat gunstig is voor het werk en in de volgende volgorde.

  1. Er worden berekeningen uitgevoerd. Het is noodzakelijk om de totale bodemdruk te bepalen. Het wordt uitgevoerd op basis van visuele waarnemingen of door technische berekeningen.
  2. Het materiaal is geselecteerd. Hoe intensiever het afstoten plaatsvindt en hoe complexer de samenstelling van de grond, hoe duurzamer de wapeningselementen moeten zijn. In bijzonder moeilijke gevallen is het de moeite waard om advies in te winnen bij bouwers of landschapsontwerpers.
  3. Bepaling van het werkgebied. Dit is nodig om de ontwikkeling van het toekomstige landschap goed te kunnen definiëren.
  4. Keuze van verankering. In aanwezigheid van bijkomende factoren: waterspoelingen, grondkruip, is het bijvoorbeeld vereist om gecombineerde klemmen te gebruiken.
  5. Implementatie. Het werk wordt op de grond uitgevoerd met de markering van de site en de voorbereidende voorbereiding.

  Rekening houdend met al deze punten, is het mogelijk om efficiënt, professioneel en snel te werken aan het versterken van de hellingen, zelfs zonder de hulp van specialisten.

  Zie hieronder voor methoden om hellingen op moeilijk terrein te versterken.

  geen commentaar

  De reactie is succesvol verzonden.

  Keuken

  Slaapkamer

  Meubilair