Rotstuin in hun zomerhuisje: de subtiliteiten van landschapsontwerp

Inhoud
 1. Wat het is?
 2. Eigenaardigheden
 3. Basisregels voor het maken
 4. Lay-out
 5. Planten
 6. Over stenen kiezen
 7. Mooie voorbeelden en opties

Rotstuin veroverde de eigenaren van landgoederen doordat de schoonheid van zowel stenen als planten wordt onthuld in een expressieve rotstuin met een unieke charme. Op het eerste gezicht kan een complexe structuur heel goed met uw eigen handen worden gemaakt, rekening houdend met de smaak van de eigenaren van de site en met de nadruk op de individualiteit van de datsja.

Wat het is?

Rockery is een decoratieve compositie gemaakt van stenen en planten voor een tuinruimte. Bomen, struiken en bloemen kunnen worden beschouwd als floristische inhoud. Het is gebruikelijk om dwerg- en ondermaatse soorten in rotstuinen te planten.

Rotstuinen zien er het beste uit op hoogteverschillen, terrassen, hellingen.

Hoewel de kunstmatige verhoging die aan de compositie wordt gegeven, het esthetische effect niet vermindert. Voor de textuur die de uitlopers imiteert, zijn in de regel grote, indrukwekkende tinten stenen en pretentieloze, vrij bescheiden planten gepland. Deze combinatie benadrukt de nabijheid van het natuurlijke kleurenpalet.

Een zeer belangrijk punt is de implementatie van het drainagesysteem. Als de eigenaar van de site ermee omgaat, zal hij de rest zeker beheersen.

Tegelijkertijd heeft een amateurkunstenaar het recht om zijn verbeeldingskracht en stemming ten volle te spelen. De compositorische sfeer kan hard, "noordelijk" of meer ontspannen, poëtisch overkomen.

De meest bescheiden rotstuin ziet eruit als een paar themazaailingen (bijvoorbeeld laagblijvende naaldheesters), ingeschreven tussen een tiental stenen. In plaats daarvan is het heel goed mogelijk om klimplanten of bosplanten te gebruiken - viooltjes, varens, elegante kruiden en zelfs klis.

Als u op een stenen tuin met meerdere niveaus begint, kost het veel meer tijd en moeite. En fans van de bergketen in een landhuis met een waterval zullen de wetenschap van het bouwen van zo'n compositie moeten bestuderen, omdat je het niet in werking kunt stellen zonder structuren vast te houden, een goed geolied mechanisme voor het functioneren van een waterlichaam.

Een paar klassieke voorbeelden van rotstuinen:

Dachny

In het midden van de site is een bloembed aangelegd met stenen, dat onmiddellijk het esthetische centrum van de buitenwijk wordt. Bloemen banen zich een weg door de stenen, en hoe helderder hun struiken, hoe eleganter de compositie. Als het je lukt om hoge muren van een bloembed van stenen te maken, dan is het goed om klimplanten langs hen te laten zakken.

Tuin

In de tuin kan een steenachtig wonder expressiever en gevarieerder zijn. Volumetrische rotsblokken vermengd met kleine stenen zien er interessant uit. Het is beter als je erin slaagt een waterval te bouwen, waarlangs een stroom gorgelt en een kunstmatige vijver eronder vult. Pretentie speelt in dit geval in op het idee: de tuin moet "verrast" worden door de rotsachtige bloementuin.

Kamer optie

Ja, rotstuinieren op de kamer kan ook, ook in een landhuis. Het is beter om een ​​​​klein gebouw te plaatsen waar meer frisse lucht is - op de veranda, het balkon. Als je zo'n beslissing neemt, heb je een speciaal platform en "fundament" nodig en moet je ook "op wacht" overnemen om het licht en de vochtigheid voor de compositie te behouden.

Eigenaardigheden

Om disharmonie in het landschapsontwerp van de site met het uiterlijk van een rotsachtige "berg" met bloemen en bomen te voorkomen, is het beter om van tevoren alles goed in overweging te nemen. Bedenk welke stenen je wilt zien, welke planten je meer bevallen, hoeveel vierkante meter de voltooide compositie zal innemen.Om deze berekeningen uit te voeren, zou het goed zijn om je het type rotstuin voor te stellen.

Er zijn een groot aantal van hun typen, we zullen op zijn minst de meest populaire opsommen:

 • Mini-optie. Geschikt als extra decoratie voor een recreatiegebied. Als voorbeeld - stenen, kruiden, bovenaan - een struik van heldere berberis.
 • Op de helling. Deze rotstuin is goed omdat het erg handig is om het waterelement te organiseren.
 • Naald. Dit is een volumineuze compositie, een heuvel van stenen en naaldbomen. Nu is het een modekreet onder ontwerpers. Dergelijke schoonheid bevindt zich recht voor het huis.

Wat betreft de functionaliteit van rotstuinen, dan is een onderverdeling als tijdelijke rotstuinen of permanente, stabiele zaken. De tijdelijke optie past organisch op een helling of vlak oppervlak. Het zal nodig zijn om een ​​depressie te graven om de zaailingen van jonge sierheesters te rooten en hier kleine stenen te plaatsen.

Voor de aanleg van een stabiele stenen bloementuin worden grote rotsblokken en kleine stenen "voor altijd" geïnstalleerd, de openingen ertussen zijn gevuld met groen, wat beter geen speciale zorg vereist, maar uiterlijk elegant. Spiraea, hosta, wateraardbei en andere planten zijn bijvoorbeeld perfect.

Fantasiekarakters zijn meer in de smaak van een veranderlijke rotstuin. Voor de decoratie worden grote heldere bloemen gebruikt, waar de eigenaren elk jaar met plezier meer en meer planten.

Rockeries kan in verschillende stijlen worden uitgevoerd. Een onderscheidend kenmerk van Engels - planten met pastelkleurige, niet-stressvolle tonen. Het bereik is ingetogen, natuurlijk. Geen waanzin van kleuren, alleen naalden en granen. De stenen zijn meestal grijs, grijswit.

De Europese stijl omvat lokale keien en heldere lage bloemen. Cineraria, curb phlox, tagetis, Californische papaver, starworm zien er prachtig uit.

De Japanse stijl belichaamt een symmetrische opstelling van stenen, waar alles is geverifieerd en geometrisch correct. Floristische elementen zijn in de regel zeldzame opzichtige planten: dwergsakura, rododendrons, azalea-hybriden.

De rotstuin bestaat uit winterharde, gezoneerde exemplaren. Maar van tijd tot tijd moeten rotstuinen nog steeds worden bewaterd door middel van een slangspray. En vergeet niet dat het om de paar jaar nodig is om aarde toe te voegen en het planten van bloemen uit te dunnen. Het belangrijkste doel van rotstuinen is immers esthetiek, daarom moet de compositie op elk moment van het jaar de aandacht trekken van gasten en gastheren.

Basisregels voor het maken

Als je klaar bent om met je eigen handen een stijlvolle tuin in stenen te creëren in de datsja, houd dan rekening met de momenten die je niet mag missen bij het decoreren. Waarschijnlijk zal de belasting aanzienlijk zijn, maar het plezier van creatief werken met planten, stenen, aarde kan niet worden overschat.

Bouw rotstuinen niet te dicht bij huis. Een tuin in stenen heeft immers de natuur als achtergrond nodig, geen metselwerk.

Regen en druppels, die meestal van het dak van een gebouw stromen, kunnen de structuur van een kunstmatige tuin beschadigen, de grond wegspoelen, planten vernietigen en stenen doen neerslaan.

Rotstuin heeft ook geen plaats onder de zich uitspreidende bomen. Visueel grote boomvormen zullen een rotsachtige tuin "hameren". Ja, en tijdens het vallen van bladeren worden problemen met het schoonmaken van het bloembed niet vermeden.

De juiste keuze is een goed verlichte plaats, bij voorkeur een lange, flauwe helling. Schaduw een deel van uw rotstuin, u hoeft niet de hele tuin aan de zon bloot te stellen. Zoek een helling op bijvoorbeeld het zuidwesten.

Verwaarloos het gebied, dat bescheiden van omvang is, niet. Raap dwergbomen op en krijg een expressieve, mooie "dia". Geloof me, het gaat niet om de grootte, want ook een miniatuurcreatie heeft alle kans om een ​​meesterwerk van een zomerresidentie te worden.

Als de rotstuin nergens kan "registreren", behalve de hoek van de site, die visueel wordt verwend door de nabijheid van een oud gebouw of een niet-innemende parkeerplaats, ontneem jezelf dan niet het plezier van het bewonderen van de rotsachtige tuin. Versier het gebouw met klimmende soorten groen, tegen hun achtergrond zal een rotstuin ook profiteren.

Lay-out

Voordat je begint met het maken van een tuin in stenen, kun je het beste een tekening van de structuur maken. Dan moet u de bouwplaats afzetten met tape of koord. Het blijft om een ​​​​tekening te maken waar de stenen zich zullen bevinden en waar de planten hun plaats zullen innemen.

Lees dan de instructies en volg elke stap stap voor stap:

 • Maak in detail de gekozen plaats onder de heuvel vrij, verwijder alle puin en onkruid.
 • Verwijder de bovenste laag aarde (ongeveer 10-15 centimeter) om verse grond aan te kunnen. In arme gronden worden ze vervangen door een vruchtbare samenstelling.
 • Alle grond wordt opgegraven, losgemaakt, de wortels van struiken en bomen worden voorzichtig verwijderd.
 • Verder moet de site worden bedekt met polyethyleen of geotextiel. Dit zal dienen als een barrière voor natuurlijke wortels of onkruid die stenen kunnen verplaatsen en rotstuinen kunnen vernietigen, en ook de structuur beschermen tegen mollen en muizen.
 • Een heel belangrijk punt is de afwatering. Door de film zal de natuurlijke uitstroom van water worden verstoord, dus het is noodzakelijk om een ​​kunstmatig drainagesysteem te creëren. Op de bodem van de put worden puin en slakken gelegd. Vervolgens wordt er een stevige laag grof zand uitgestrooid.
 • Nu is het de beurt aan de aarde - ze vullen het op en concentreren zich op het project. Het niveau van de dijk hangt af van of u een hoge of lage rotstuin plant. De grond moet zo zorgvuldig mogelijk worden aangestampt. Als je tijd hebt, kun je de rotstuin over het algemeen voor het seizoen "rusten", dan zal de grond goed bezinken en zich vanzelf in natuurlijke omstandigheden vormen.
 • Controleer met de tekening en ga aan de slag met het installeren van de stenen. Ze moeten ten minste de helft van de hoogte in de grond worden ondergedompeld om de betrouwbaarheid van de constructie te garanderen. Plant krachtige rotsblokken op een grindbed. Het is zelfs mogelijk om de basis te voegen voor sterkte. Zo voorkom je dat zware stenen te diep zinken. Tussen de stenen wordt de grond beetje bij beetje gegoten en met je handen verpletterd.
 • Het uur is gekomen om planten te planten. Waar elk van hen zich bevindt, is gepland in uw tekening. Aan elk bloemgat kunt u een beetje mest toevoegen. Zorg ervoor dat de plant precies de meststof krijgt die de groei bevordert. Hoe comfortabeler uw zaailingen aanvoelen, hoe sneller de glijbaan zal herleven en mooier worden.
 • Kortom, de rotstuin moet grondig worden bewaterd.

Denk aan de mogelijkheden van de site en het "nieuwbouw". Als er niet genoeg ruimte in het land is, moet u geen te omvangrijke rotstuinen oprichten. Het zal onnatuurlijk en smaakloos lijken.

Een kleine "oase" correleert ook niet met een grote ruimte, hij zal er gewoon in verdwalen. Dus zet je fantasie aan en handel op basis van de balans van het plein en de tuin van je dromen, evenals je eigen ideeën over harmonie en comfort.

Als er een heuvel, een ravijn, een terras op de site is, dan is het een zeer competente stap om er een rotstuin aan te "bevestigen". Subtiele natuur heeft ook originele ideeën uitgeprobeerd voor het creëren van een rotstuin als "vallei", "kloof", "steile helling", "klif". Hoewel op een vlakke ondergrond, verliest de tuin ook zijn charme niet. Zorg er wel voor dat je compositie er niet uitziet als een eenzaam "standbeeld", maar opgaat in het omringende reliëf.

Voor beginners is het beter om te beginnen met een kleine rotstuin, omdat het gemakkelijker te verzorgen is en je op het voorbeeld ervan kunt oefenen in de aantrekkelijke opstelling van bloemen en struiken tussen de stenen.

De beste coördinaten voor de compositie zijn een heuvel die goed wordt verlicht door de zon. Het is immers zeer problematisch om het uitzicht aan te passen voor rotstuinen aan de rand van de site of in het struikgewas van de tuin.

Planten

Er zijn geen beperkingen bij de keuze van planten voor rotstuinen. Maar er zijn nog steeds win-win-opties. Ze zullen de nadruk leggen op goede smaak bij het inrichten van de site. De harmonie van bloemen en struiken in beplanting is immers het visitekaartje van de eigenaren van de hectares.

De groene ruimtes die worden gebruikt voor de rotsachtige glijbaan zijn verdeeld in vier klassen.Dit zijn coniferen, struiken, meerjarige bloemen en bollen, dat wil zeggen dat een rotstuin zulke floristische elementen moet vormen die niet elk jaar hoeven te worden geplant en verwijderd.

Coniferen worden meestal door ontwerpers vertegenwoordigd als dwergthuja's, minicipressen, jeneverbes, dennen. Ze moeten kort en compact zijn, zodat er geen "jungle" op de glijbaan ontstaat.

Onder de struiken zien kamperfoelie, wateraardbei, verschillende soorten cotoneaster er het meest indrukwekkend uit.

De collectie meerjarige bloemen kan erg rijk zijn. Maar het belangrijkste accent van rotstuin is stenen en bloemen, eerder een achtergrond. Deze rol wordt beantwoord door narcissen, tulpen, krokussen, sleutelbloemen, bosviooltjes. In het voorjaar zijn het de eerste bloeiende eilanden.

Plan Siberische irissen, floxen, daglelies, steenbreek, bellen, kruidnagel, arabis, cineraria om ze te vervangen. Mis het groenblijvende "additief" in de vorm van decoratieve mossen, sedums, dwergvarens niet. Kruidachtige variëteiten zoals gravilata, bergenia zullen een elegante natuurlijke nonchalance aan de glijbaan toevoegen.

Als u besluit om bijvoorbeeld rotstuinen op een dennenperceel te plaatsen, kunt u felle kleuren toevoegen voor contrast, omdat de afbeelding al oververzadigd is met donkergroen. Je kunt verschillende haken en ogen gebruiken om te ontspannen in de buurt van rotstuinen en ze te begeleiden met geurige onopvallende plekken: matiol, geurende tabak.

De volgorde van planten op rotstuinen is als volgt: coniferen, struiken, bloemen.

Over stenen kiezen

Steen is de belangrijkste semantische vuller van rotstuinen. Iemand houdt van stenen die passen bij de kleur van het gebouw, iemand - in harmonie met het omringende landschap. Maar misschien is het belangrijkste dat ze warme tinten moeten zijn, er natuurlijk uit moeten zien, water en lucht moeten "ademen". Het beste van alle rotsen die geschikt zijn voor een rotstuin zijn tufsteen, kalksteen, steenslag, graniet en zandsteen.

Natuursteen is echt een luxe voor de belichaming van uw creatieve plannen. Regel het, focus op je smaak, de vreugde die deze of gene hoek je zal geven.

Maar houd je aan een aantal regels, want rotstuinen mogen ook geen puinhoop zijn:

 • In droge rotstuinen zijn hoekige stenen acceptabel. Maar als je een kunstmatige beek door je bergtuin laat stromen of een waterval die valt, dan zien ronde rotsblokken er origineler uit.
 • Overdrijf het niet met dezelfde stenen - zoals in de natuur moeten ze verschillende vormen en maten hebben.
 • Pas de grootte van de tuin en de stenen aan. Voeg geen kiezelstenen toe aan een enorme rotstuin. En integendeel, het is nauwelijks gepast om de minituin te "verpletteren" met een rotsblok met een indrukwekkende diameter.
 • Composities met stenen van een of twee soorten zien er stijlvoller uit.
 • Het is beter als de stenen op de een of andere manier in kleur samenvallen met het algemene landschap.

Professionals raden aan om de stenen weg te draaien van de bloemen.

Maar u hebt het recht om het op uw eigen manier te doen, als uw benadering wordt bepaald door een bepaalde stijl van exterieurontwerp.

Mooie voorbeelden en opties

Ongewone ontwerpvondsten voor het apparaat van rotstuinen zijn legio. Een rotsachtige compositie met uitsluitend bergplanten - lavendel, mossen, varens, wilde sleutelbloemen, ziet er bijvoorbeeld heel natuurlijk uit, niet ver van het huis. Het discrete assortiment benadrukt de natuurlijke stijl van het chalet of een van de dorpstrends - land, Provence, rustiek.

Je kunt alle elementen gebruiken om de glijbaan visueel in minizones te verdelen en proberen hun eigen seizoen in elk te rangschikken dankzij de selectie van kleuren - zacht (lente), rijk (zomer), goudkleurig en paars (vroege en late herfst).

Sommige mensen maken graag een stevige rotsachtige dijk van rotstuin. Niet alle planten zijn bestand tegen dergelijke "druk", dus de meest winterharde moeten worden geselecteerd: steenbreek, bodembedekker, verjongd.

De originelen zullen zeker proberen een rotswand te creëren. Een verticaal herbouwde steencompositie zal veel inspanning vergen, maar verstrengeld met clematis, klimop en erwten zal een echt designmeesterwerk blijken te zijn.

Innovatieve hacienda-eigenaren houden ervan om stijlen te mixen in vulling van rotstuinen. Bijvoorbeeld Europees met Italiaans. Het blijkt een ongelooflijke maskerade van kleuren van weelderige, geurige bloemen: karmozijnrood, wit, vurig, blauw.

Een artistieke volumetrische 3D-versie wordt als zeer modieus beschouwd, wanneer ontwerpers een cirkelvormig beeld van rotstuin met een gevarieerd effect bereiken. Het is interessant om het bij het tuinhuisje te hebben, gezien het vanuit verschillende punten.

Japanse minituin laat niemand onverschillig, waar stenen domineren over kleine planten - voornamelijk geurige weefkruiden, die een buitengewone pacificatie veroorzaken.

Een geweldige hoek geeft je veel plezierige minuten, en na het maken zal het niet al te veel moeite kosten. Afhankelijk van je stemming, kun je de details op de een of andere manier veranderen, nieuwe noten brengen. Als je eenmaal de creatieve rol van landschapsontwerper hebt uitgeprobeerd, kun je later zo'n esthetisch plezier nauwelijks opgeven.

Probeer de hierboven genoemde planten te gebruiken, omdat deze het meest geschikt zijn om in rotsachtige grond te groeien.

De diagrammen en stapsgewijze begeleiding van de experts die u in dit artikel hebt bestudeerd, zullen u helpen uw droomrotstuin te maken en echt plezier te beleven aan het maken ervan.

Zie de volgende video voor informatie over het maken van een rotstuin met je eigen handen.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair