Geëxpandeerde klei in landschapsontwerp

Inhoud
 1. Voor-en nadelen
 2. Keer bekeken
 3. Hoe schilderen?
 4. Hoe te gebruiken?
 5. Mooie voorbeelden

Het creëren van een spectaculair landschapsontwerp omvat het gebruik van niet alleen beplanting, maar ook een verscheidenheid aan materialen. Een daarvan is geëxpandeerde klei. Het wordt al geruime tijd gebruikt door bewoners van de zomer en in verschillende situaties. Dus met geëxpandeerde klei kun je de bedden in het land mulchen en indien nodig wordt het een goede drainage. Meestal wordt dit materiaal echter gebruikt om de omgeving te versieren.

Voor-en nadelen

Geëxpandeerde klei is lichte en poreuze bruine korrels en is voornamelijk gemaakt van klei. Bij hoge temperaturen wordt het gebakken in speciale ovens, waardoor het materiaal van buiten glad en van binnen bijna hol wordt. Geëxpandeerde kleikorrels hebben verschillende afmetingen - van 5 tot 40 mm in diameter.

U kunt gedroogde klei zowel in bulk als verpakt in zakken kopen.

Kant-en-klare geëxpandeerde kleikorrels hebben veel positieve eigenschappen. Laten we eens kijken waarom tuinders er zo dol op zijn:

 • milieuvriendelijkheid: het materiaal is gemaakt van een natuurlijk, natuurlijk product dat de gezondheid van mens en dier niet schaadt, het is absoluut veilig voor planten;
 • sterkte: ondanks de lichtheid en porositeit zijn de korrels erg sterk, wat betekent dat je veilig langs de paden of bloembedden kunt lopen die ermee zijn versierd, zonder bang te hoeven zijn de coating te verpesten;
 • weerstand tegen veel externe factoren: geëxpandeerde klei leent zich niet voor de effecten van weer, zuren, schimmels, ongedierte en brandt ook niet;
 • esthetiek: het materiaal ziet er aantrekkelijk uit en zal in de loop der jaren zijn oorspronkelijke uiterlijk niet verliezen;
 • beschikbaarheid: je kunt geëxpandeerde klei in elke bouw- of tuinwinkel vinden en het wordt tegen een zeer lage prijs verkocht.

Geëxpandeerde klei heeft bijna geen nadelen, en de bestaande worden meer geassocieerd met de isolatie van appartementen en huizen dan met het gebruik in de open lucht. Een nat materiaal droogt bijvoorbeeld lang en wil geen vocht opgeven. Bij gebruik in appartementen wordt dit nadeel sterk gevoeld, maar op de site zou het geen problemen moeten opleveren, behalve dat de paden een paar dagen nat zullen zijn. Een belangrijker nadeel is de overvloedige stofvorming.

Dit betekent dat u geëxpandeerde klei op wegen en bloemperken moet strooien met een gasmasker of masker, anders kunnen er stofdeeltjes in de luchtwegen komen.

Eenmaal verspreid, zal het stof snel neerslaan en vormt het materiaal geen gevaar meer voor de gezondheid.

Keer bekeken

Geëxpandeerde kleikorrels kunnen van verschillende typen zijn. Ze worden allemaal gebruikt in het landschap van de site.

 • Grind. Dit zijn kleine ovale stenen van verschillende groottes. Ze kunnen klein, middelgroot en groot zijn.

Grind wordt het meest gebruikt voor het opvullen van paden.

De ovale gladde vorm draagt ​​​​bij aan het decoratieve uiterlijk en de comfortabele beweging van de eigenaren van de site.

 • Verbrijzelde steen. Dit materiaal heeft dezelfde eigenschappen als grind, maar in een iets andere vorm. Hier lijken de korrels op kubussen en hebben ze puntige hoeken.

Dit type geëxpandeerde klei wordt gebruikt in bloembedden en bloembedden, omdat het niet erg handig is om op scherpe stenen te lopen.

 • Zand. Qua kenmerken is het vergelijkbaar met grind, maar te klein - zandkorrels hebben een diameter tot 5 mm.

Dit materiaal wordt soms vervangen door gewoon zand op de site, waarmee bloembedden worden versierd.

Hoe schilderen?

Geëxpandeerde klei heeft voornamelijk een bruine kleur, minder vaak is het grijs, maar dergelijke kleuren zijn niet altijd voldoende als het gaat om het decoratieve ontwerp van de site. Daarom zijn er steeds meer veelkleurige materiaalsoorten te koop.

Mooie en heldere korrels worden verkocht in bouwmarkten en hun aankoop is de gemakkelijkste manier om de site te versieren.

Degenen die niet op zoek zijn naar gemakkelijke manieren, kunnen de korrels zelf schilderen. Houd er echter rekening mee dat u hiervoor zeker speciale apparatuur nodig heeft - een betonmixer. Daarnaast is het belangrijk om verantwoordelijk te zijn bij het kiezen van verven.

Experts raden de acrylversie aan die in de bouw wordt gebruikt.

Dergelijke verven vervagen niet, verslechteren niet door vorst en hitte, doen geen afbreuk aan de natuurlijke eigenschappen van geëxpandeerde klei. Voor 1000 kg korrels is 20 kg kleurstof nodig.

Naast het bovenstaande moet u het volgende meenemen:

 • container voor vloeistof, waarvan het volume minimaal 100 liter is;
 • een zeef waarin de korrels worden gezeefd;
 • kleine plastic dozen met cellen - ze zijn nodig voor het wassen van de afgewerkte korrels.

De kleurstelling ziet er als volgt uit:

 • geëxpandeerde klei wordt door een zeef gezeefd en in fracties verdeeld;
 • het materiaal wordt grondig gereinigd, waarbij takken, vuil en aangehechte aarde worden verwijderd;
 • gedurende ongeveer een uur wordt het materiaal in de open lucht gedroogd, op dit moment kunt u water bereiden met een kleurstof (de benodigde hoeveelheid verf wordt altijd aangegeven in de instructies en is afhankelijk van de fabrikant en samenstelling);
 • na een bepaalde tijd wordt geëxpandeerde klei in een betonmixer gegoten, waardoor de eenheid met een derde wordt gevuld;
 • verf wordt naar binnen gegoten (juiste verhoudingen - 30% kleurstof en 70 - korrels);
 • de machine wordt een half uur gestart, daarna wordt de kwaliteit van de korrels gecontroleerd;
 • als alles gelijkmatig is geverfd, wordt het grind op een schaduwrijke plaats gelegd om te drogen, zo niet, dan wordt het verfproces herhaald.

Hoe te gebruiken?

Er zijn verschillende opties voor het gebruik van geëxpandeerde klei in een zomerhuisje. Laten we ze in meer detail bekijken.

Voor bloembedden en bloembedden

Gekleurde geëxpandeerde kleikorrels zijn een uitstekende optie voor het verfraaien van een bloembed, en u kunt zowel kleine als grote fracties gebruiken. Grote zullen de gaten in een bloembed, alpine glijbaan, in een bloementuin effectief opvullen. Contrasterende gewasopties zien er interessant uit, bijvoorbeeld witte rozen en blauwe geëxpandeerde klei.

En met behulp van een fijne fractie of zand kun je zelfs hele tekeningen maken, waarvan de eenvoudigste cirkels, golven, zigzaglijnen zijn.

Daarnaast dient geëxpandeerde klei als een duurzaam en mooi ontwerp voor kunstmatige vijvers.

Voor paden

Paden van geëxpandeerde klei kunnen een echte versiering van de site worden, vooral als gekleurde korrels worden gebruikt. maar er moet rekening mee worden gehouden dat tuinpaden volledig bedekt met geëxpandeerde klei geen winstgevende oplossing zullen zijn. Alles ziet er eerst mooi uit, maar dan zal het materiaal afbrokkelen.

Om dit te voorkomen, wordt geëxpandeerde klei vaak gemengd met betonmortel, wat gemakkelijk met je eigen handen te maken is.

Ook kun je met behulp van veelkleurig grind alleen de randen van het pad versieren, en het zal zelf gemaakt zijn van beton of een ander materiaal. Een andere use case is het leggen van geëxpandeerde klei onder tegels. Hiervoor wordt een plek voorbereid voor het pad, waarna de bodem wordt bedekt met geotextiel. Dan moet je er geëxpandeerde klei op leggen, en de volgende laag - tegels.

Mooie voorbeelden

Het gebruik van geëxpandeerde klei is een snelle en goedkope manier om een ​​site te versieren. Verschillende fotovoorbeelden zullen hiervoor zorgen.

 • Bloementuindecoratie met bruine geëxpandeerde klei. De voltooiing van het project wordt gegeven door stenen die de grens vormen tussen de bloementuin en de rest van de site.
 • Grote korrels accentueren perfect ronde planten. De kleuren van de planten en het materiaal contrasteren, wat de frisheid van de groene ruimtes gunstig benadrukt.
 • Met behulp van geëxpandeerde kleikorrels kunt u een zone maken die het accent van de hele site wordt. Zoals bijvoorbeeld op deze foto's.
 • En hier zijn voorbeelden van geëxpandeerde kleipaden. Hier wordt natuurlijk materiaal succesvol gecombineerd met tegels, wat de levensduur van de korrels verlengt.
 • Een zeer spectaculaire bloementuin met roze achterkant. Deze kleur past goed bij cirkels van hout, omzoomd langs de rand.

In de onderstaande video een voorbeeld van het gebruik van gekleurde geëxpandeerde klei in het ontwerp van een bloembed.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair