Kenmerken van de selectie en plaatsing van planten in het interieur van een woongebouw

Inhoud
 1. Eigenaardigheden
 2. Positieve aspecten van landschapsarchitectuur
 3. Hoe kies je een plant?
 4. In gebouwen voor verschillende doeleinden
 5. Aanbevelingen
 6. Mooie voorbeelden in het interieur

Mensen hebben altijd geprobeerd hun huizen te versieren met groene planten en verse bloemen. Tegenwoordig is deze richting vooral relevant, omdat er heel veel ontwerpideeën zijn met planten. Ze zijn in staat om harmonie in huis te brengen, het gezellig, mooi en uniek te maken. Het belangrijkste is om rekening te houden met de eigenaardigheden van de selectie en plaatsing van planten in het interieur van een woongebouw.

Eigenaardigheden

Het gebruik van planten in een woning heeft zijn eigen kenmerken en helpt om meerdere problemen tegelijk op te lossen.

Levende planten:

 • voeg esthetiek toe aan het huis;
 • zijn een levend filter dat de lucht zuivert;
 • ontdoen van rust, ontspanning;
 • gebruikt voor bestemmingsruimte.

Positieve aspecten van landschapsarchitectuur

Zelfs als de vorst buiten het raam knettert of vervelende regenbuien klopt, kunnen we ons in een zomertuin of een bloeiende kas voelen. En dit alles komt door levende planten.

Het is onmogelijk om hun rol in het ontwerp van een woongebouw te overschatten. Ze versieren het huis en zijn tegelijkertijd van groot nut, omdat ze de lucht verzadigen met zuurstof en koolstofdioxide absorberen.

En dit zijn niet alle voordelen die ze kunnen bieden. Groene ruimtes verbeteren ons welzijn, vooral stadsbewoners die ze nodig hebben, die het zich niet kunnen veroorloven om gewoon het bos in te gaan of door het park te dwalen. Frisse, heldere greens en de geur van bloemen kunnen iedereen opvrolijken.

Maar met alle liefde voor planten moet je je huis zo inrichten dat alles organisch met elkaar wordt gecombineerd: bloemen, decor, meubels. Je moet een bepaalde stijl kiezen en je daaraan houden.

Daarnaast moet je weten welke planten goed samenleven en welke niet naast elkaar kunnen bestaan. Sommigen hebben veel zon nodig, voor anderen zijn directe stralen juist ongewenst. Sommige hebben overvloedig water nodig, terwijl andere gecontra-indiceerd zijn bij overtollig vocht. Denk ook aan de containers waarin de planten leven. Vazen en potten moeten geschikt zijn voor de grootte van het wortelstelsel. Met al deze nuances moet rekening worden gehouden. En dan zullen je planten je alleen maar positieve emoties brengen.

Hoe kies je een plant?

Kamerplanten hebben een vaste plaats ingenomen in het ontwerp van woningen. Hun keuze is zo groot dat het heel gemakkelijk is om in deze variëteit te verdwalen. Daarom moet je je voorstellen aan welke stijl je de voorkeur geeft en op basis hiervan bloemen kiezen.

Tegenwoordig is vooral de orchidee populair, hij zal elk interieur versieren. En de kleuren en tinten vallen op in hun diversiteit - wit, blauw, paars, roze, geel.

Camellia kan worden toegeschreven aan dezelfde bloeiende en aangename schoonheid. Velen brengen hulde aan mode en versieren hun ruimte met soorten als clivia, stephanotis, ehmeya, gardenia.

Het exotische verliest zijn relevantie niet. Palma, monstera, dracaena werden op velen verliefd. Iemand gebruikt het liefst hippeastrum en anthuriums in hun interieur.

Degenen die de voorkeur geven aan grote planten, kiezen voor yucca en bokarnea gebogen.

Ficus wordt beschouwd als een favoriet onder de groene tegenhangers. Ze zijn vaak versierd met huizen, dankzij het heldere gebladerte, behaagt het de eigenaren het hele jaar door. Het is gemakkelijk om voor hem te zorgen. Bovendien zuivert het de lucht door biologisch actieve stoffen vrij te geven.

Dracaena en viooltjes worden beschouwd als goede luchtbevochtigers. Ze fleuren ook elke ruimte prachtig op.

Bij het ontwerp van verschillende gebouwen worden zowel enkele planten als composities gebruikt. Het hangt allemaal af van de ruimte die moet worden ingericht.

Nog niet zo lang geleden leek het gebruik van kunstbloemen ouderwets.smaakloos. Allemaal vanwege het feit dat ze zijn gemaakt van de eenvoudigste goedkope materialen. Nu kent de verbeeldingskracht van fabrikanten van dit soort decor geen grenzen. En kunstbloemen zijn visueel erg moeilijk te onderscheiden van levende.

Voor velen wordt het gebruik ervan als handig beschouwd, omdat ze geen onderhoud vergen, afgezien van natte reiniging. Maar ze zullen niet in elke kamer passen; er moet rekening worden gehouden met alle interieurkenmerken.

In gebouwen voor verschillende doeleinden

Denk bij het inrichten van je huis of appartement goed na welke kamerplanten geschikt zijn voor bijvoorbeeld een woonkamer, slaapkamer, keuken, hal.

Voordat u uw ideeën belichaamt, moet u nagaan of een bepaalde kamer geschikt is voor een bepaalde bloem in termen van de aanwezigheid van licht, vochtigheid, lucht en andere criteria. Leer hoe u voor een plant moet zorgen, zodat u uzelf later kunt behoeden voor onnodige problemen en zorgen. Helaas heeft niet iedereen bloemen. Als je stijl minimalistisch is, is ficus iets voor jou. Een pretentieloze plant zal je woonkamer opvrolijken en van zuurstof voorzien. Andere planten met dikkere stelen zullen er ook goed uitzien.

Klassieke kamerplanten zijn onder meer monstera en saintpaulia.

Overlaad de ruimte niet met bloemen, ook al hou je er heel veel van.

Je zou geen bloeiende tuin in de slaapkamer moeten hebben. Het is voldoende om soorten zoals aloë en Kalanchoë te huisvesten. Ze zullen een prachtig microklimaat creëren. Als de slaapkamer klein is en er geen ruimte is voor vloerplanten, kunt u kleine potten op de nachtkastjes, de kaptafel, de vensterbank plaatsen. Laat lelies en varens voor andere kamers. Hun vermogen om 's nachts zuurstof op te nemen en kooldioxide uit te stoten, zal je geen goed doen.

Bijna alle huisvrouwen houden ervan om de keuken in te richten, en terecht. Het hele gezin komt hier immers samen voor de lunch of de avondthee. Daarom moet het hier lekker knus zijn.

Kies verstandig planten en decoreer de keuken op de juiste manier, zodat groene ruimtes u niet hinderen, maar tegelijkertijd een sfeer creëren.

Hier zullen warmteminnende planten wortel schieten. Als je van plan bent om er een paar op de vensterbank te plaatsen, kies dan degene die licht nodig hebben.

Het fornuis en de gootsteen zijn niet de plaats waar bloemen comfortabel zijn.

Sterk bonte en weelderige vegetatie kan het beste worden vermeden, evenals bloemen met een sterke geur. Hier kun je experimenteren, de stijl proberen die het dichtst bij je staat: minimalisme, moderne, oosterse luxe.

Meestal zien boeketten met verse bloemen er geweldig uit in de keuken. Zonnebloemen, klaprozen, tulpen. Kies wat het dichtst bij je is. Composities van gedroogde bloemen zijn ook geschikt. Je kunt muurslingers en ikebana gebruiken.

Zelfs in de badkamer kun je gezelligheid en harmonie creëren. En daarbij helpen delicate ivoren orchideeën.

Een andere plek waar bloemen heel geschikt zijn, is de gang. Niets beperkt u in uw keuze, als er voldoende licht in de hal is. Maar meestal is dit niet het geval, dus het is beter om hier schaduwminnende exemplaren te plaatsen. Het kan fatsia, peperomia, arrowroot, dracaena, sansevier zijn.

Als je een ruime gang hebt, versier deze dan met varens. Als er een probleem is met de plaats, zien kleine bloemen op de planken en speciale stands er heel harmonieus uit.

Aanbevelingen

De kunst van het decoreren kan je ruimte transformeren. Voel je als een kunstenaar, wees niet bang om te experimenteren en gebruik een origineel decor.

Het voorjaar is een mooie gelegenheid om bloeiende kersen- of appeltakken in hoge vazen ​​te plaatsen.

De zomer geeft je de mogelijkheid om te genieten van de schoonheid en geuren van boeketten met rozen, lelies, pioenrozen. Ze kunnen zowel op de schrijftafel in de studeerkamer als op de eetkamer in de eetkamer worden geplaatst.

Door de voorkeur te geven aan levendige kleuren, zou het goed zijn om het kleurenschema en de algemene stijl van het appartement of huis te behouden.

Verschillende kleine vazen ​​​​of bloempotten met bloemen kunnen een interessante compositie vormen.

Als je creatief bent, kun je oude potten en blikken omtoveren tot originele plantenbakken.

Bekijk een paar tips die je misschien handig vindt bij het inrichten van je huis.

Eén mooie plant kan een kamer opvrolijken en altijd in het oog springen. Maar als je er verschillende andere soorten aan toevoegt, kan het zijn aantrekkelijkheid verliezen.

Kleine planten kunnen niet bij een grote boom geplaatst worden. Ze zullen verloren gaan, zelfs als ze buitengewoon mooi zijn. Het is beter als je er een ensemble van maakt.

Vind de perfecte container voor elke bloem. Er zijn veel opties: manden, sierpotten, potten.

En denk na over waar de plant precies zal zijn - op de vensterbank, plank, salontafel, kaptafel.

Er zijn kamerplanten die genieten van hun lange en frequente bloei. Deze omvatten delicate viooltjes, weelderige geraniums en grootbloemige fuchsia's. Deze vertegenwoordigers van de flora hebben veel variëteiten, waardoor u de kleur en grootte kunt kiezen die u het liefst elke dag in uw kamers ziet.

Klimplanten kunnen het interieur doen herleven en gezelligheid toevoegen: tradescantia, asperges, chlorophytums. Met hun hulp kun je een lege muur of een deel van het meubilair decoreren, een schaduw op het raam creëren, allerlei soorten steunen vlechten.

Als je op zoek bent naar een twist, kijk dan uit voor yucca, dracaena en cicas. Deze compacte planten zien eruit als palmbomen en zien er origineel uit in elke omgeving.

Onthoud dat zeer grote planten alleen geschikt zijn in ruime kamers. Citroen, sinaasappel, koffiebomen, dieffenbachia zullen een speciale sfeer creëren. Hallen, hallen, serres, zwembaden zijn geschikt voor hun plaatsing. Ze zullen zeker geen kleine kamer versieren, maar zullen alleen problemen veroorzaken en zich ongemakkelijk voelen.

Tegenwoordig zijn velen gefascineerd door het idee om een ​​moestuin midden in de keuken te creëren. Mensen verbouwen specerijen en kruiden in kleine potten. Dit alles ziet er heel toepasselijk uit in de keuken en is handig.

Mooie voorbeelden in het interieur

Met behulp van kamerplanten kunt u uw appartement aantrekkelijk, stijlvol, gezellig maken, waar zowel u als uw gasten zeer comfortabel en aangenaam zullen zijn.

En hiervoor moet je zo'n eenvoudige wetenschap beheersen als phytodesign. En dan kun je prachtige composities en prachtige oases maken die zelfs op de grijsste weekdagen heldere spatten zullen worden en je zelfs op een bewolkte en regenachtige dag zullen opvrolijken.

Laten we een paar goede voorbeelden bekijken:

 • De onderkant van de stam in de vloerwagen kan worden versierd met mos of groene wijnstokken.
 • Op de vensterbank kan een compositie van meerdere potbloemen worden geplaatst. Als we dit op de vloer doen, moet er in het midden een exemplaar zijn dat iets groter is dan zijn tegenhangers. De rest is gerangschikt in een gelaagde volgorde, het is wenselijk dat daar bloeiende planten aanwezig zijn.
 • Phytodesign is een constant evoluerend gebied, in de loop van de tijd verschijnen er originele nieuwigheden, die snel aan populariteit winnen bij bloemenkwekers. Hierdoor kun je je meest gedurfde ideeën belichamen en je als ontwerpers voelen in je eigen appartement.
 • Een van deze noviteiten zijn de floraria. Tropische planten bevinden zich in de transparante vaten. Een andere modieuze richting van rutaria. De basis voor de installatie van planten in potten zijn boomtakken, stronken, wortels. Het ziet er allemaal heel ongewoon en tegelijkertijd natuurlijk uit.
 • Wat betreft het kleurenschema, dan bepaal je zelf wat het beste past bij je behang, gordijnen, meubels en andere delen van het interieur. Maar er zijn een paar veelzijdige tinten die bij velen passen.
 • Dus in de keuken zullen planten met gele en groene kleuren een speciale vrolijke sfeer creëren, evenals gezelligheid en comfort. Geurige en geurige bloemen maken de look af.
 • Rozen, irissen en fresia's brengen rust en ontspanning in de slaapkamer. U zult blij zijn om tussen deze bloemen te zijn.
 • Witte, gele en roze bloemen geven je een gevoel van harmonie. Een romantische setting vraagt ​​om rode spetters. Ook zullen heldere bloemen energie en kracht geven. Blauwe en paarse planten verlichten stress en vermoeidheid.
 • Lila geeft je frisheid; het wordt aanbevolen om het in een vaas met een wijde hals te plaatsen. Bovendien zal het dienen als een goede achtergrond voor andere planten. En je kunt het aanvullen met een takje viburnum.
 • Dahlia's zien er licht en fris uit, ze vervagen niet lang en zien er heel natuurlijk uit in elke kamer. In een vaas kunnen meerdere tinten worden verzameld en dit geeft levendigheid aan het interieur.
 • Wilde bloemen in rieten manden zullen romantiek toevoegen, en chique toppen in sierlijke vazen ​​zullen verfijning toevoegen.
 • Rozen stellen speciale eisen: lichte bloemen harmoniëren goed met witte vazen. Donkere tinten zien er elegant uit in zwarte, zilveren en gouden vaten.
 • Kleine orchideeën en exotische kruiden worden overgelaten aan degenen die de voorkeur geven aan ongebruikelijke oplossingen.

Er zijn veel opties. Duik in de wondere wereld van bloemen en creëer je eigen unieke oase in je appartement of huis.

Zie de volgende video voor informatie over het maken van een florarium met je eigen handen.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair