Raamdecoratie in de woonkamer: handige tips

Inhoud
 1. Eigenaardigheden
 2. Verschillende stijlen
 3. Hoe een vensterbank regelen?
 4. Welke gordijnen kiezen?
 5. Aanvullende tips
 6. Stijlvolle ontwerpvoorbeelden

Het is moeilijk om je een huis zonder ramen voor te stellen, de algemene perceptie hangt er grotendeels van af. Ramen zonder de juiste decoratie lijken kaal, dit ontneemt de kamer een gevoel van comfort. Elk raam heeft aandacht nodig, maar in de woonkamer, waar alle gezinsleden en gasten samenkomen, is het ontwerp van bijzonder belang.

De sfeer van de hele kamer en hoe comfortabel het gevoel van elke persoon in de woonkamer zal zijn, hangt af van het type raamopening, de staat van de kozijnen en de inrichting.

Eigenaardigheden

Het decoreren van een raam in de woonkamer met gordijnen is een traditionele techniek.

Om deze raamdecoratie passend te maken in een bepaald interieur, wordt deze geselecteerd volgens een aantal regels, rekening houdend met:

 • het kleurenschema van de woonkamer;
 • het leven van alledag, of de gezelligheid van het interieur;
 • kamer stijl;
 • de kwaliteit en samenstelling van de gebruikte stof.

Er is ook een andere benadering van ontwerp. Soms is het zinvol om het zonder gordijnen te doen. Dit is mogelijk als het raamkozijn zelf een waardige decoratie van het raam is, wanneer de bindingen zijn gemaakt in de vorm van een gekruld rooster of als het raam zo nauwkeurig is gecombineerd met het kleurenschema van de woonkamer dat het onaanvaardbaar is om het te sluiten van de ogen met gordijnen. Sommige stijl heeft de afwezigheid van gordijnen nodig (bijvoorbeeld met panoramische ramen in de loftstijl).

Het is logisch om zonder gordijnen te doen wanneer het raamkozijn contrasteert met het algemene kleurenschema van de hal (bijvoorbeeld wanneer het in zwart is gemaakt).

Grote ramen in een ruime woonkamer kunnen zonder speciale decoratie, vooral als het uitzicht op de straat de aandacht verdient.

Het is ook aan te raden om een ​​raam niet met gordijnen te decoreren als het een originele vorm heeft. Hoewel er rekening mee moet worden gehouden dat dit alles alleen mogelijk is als de woonkamer zich boven de eerste verdieping bevindt, schijnt de avondverlichting niet door de ramen, waardoor de mensen in de hal worden gestoord, de kamer niet aan de zonnige kant ligt.

Verschillende stijlen

Venster tot venster is anders. Er zijn structuren met de gebruikelijke rechthoekige vorm, maar in kamers met een niet-standaard lay-out (bijvoorbeeld in een oud huis of een gebouw gebouwd volgens een individueel project), zie je een panoramische, erker of een gebogen versie. Het ontwerp van dergelijke raamopeningen met gordijnen is niet bijzonder moeilijk. U hoeft alleen het juiste textiel te kiezen.

Het is beter om smalle ramen in de buurt te versieren met hijsdoeken van dezelfde kleur. Groten zijn de moeite waard om te benadrukken met schuifgordijnen. Ze kunnen verschillende kleuren hebben als de ruimte voorziet in de afbakening van functionele gebieden. Zo is er een gedeelte waar gasten samenkomen en een ruimte waar het eetgedeelte zich bevindt.

De decoratie van erkers die naar voren uitsteken buiten de gevel hangt af van hoe groot dergelijke ramen zijn en wat de afstand tussen secties is. Wat de specifieke ontwerpbeslissing ook is, de erker moet worden versierd met gordijnen in een enkele compositie met dezelfde stof. Dit benadrukt het ongewone ontwerp van de raamopening.

De stijl van de woonkamer bepaalt de materiaalkeuze voor het decoreren van ramen.

Dus een hightech kamer stelt voor om jaloezieën, rolgordijnen of Romeinse gordijnen van een discrete effen kleur te gebruiken in plaats van gordijnen. Het gebruik van chiffon, nylon of organza zonder een ornament met een metaalachtige glans zal de algemene stijl niet tegenspreken.

Vintage stijl omvat het gebruik van natuurlijke materialen (chintz, katoen of linnen met een klein patroon).Voor de art-decostijl is het goed om gordijnen van dure stoffen (linnen, brokaatzijde of fluweel) te kiezen.

De loftstijl vereist helemaal geen gordijnen, maar niemand heeft de functionaliteit geannuleerd. Om te voorkomen dat de ruimte voor de hele straat zichtbaar is, is het beter om de ramen te bekleden met minimaal transparante tule en aan de kozijnen rolgordijnen of jaloezieën in de juiste kleur te bevestigen.

Voor een woonkamer in de stijl van minimalisme zijn jaloezieën, rolgordijnen of gordijnen van textiel met een gladde textuur geschikt. Het is goed om een ​​koffietint met melk, zand of een toon van goud, groen, beige en roze te gebruiken.

Hoe een vensterbank regelen?

De vensterbank is een integraal onderdeel van het raam, soms is het een functioneel actief element van de woonkamer. Als de kamer bijvoorbeeld een geweldig uitzicht heeft op de stad of de natuur, kan een vensterbank een zachte stoel vervangen als deze wordt aangevuld met kussens. Dit kan als je te maken hebt met een lage raamopening.

Op zo'n plek zitten, het leven buiten het raam observeren, is prettig (het draagt ​​bij aan ontspanning).

Het raam kan worden aangevuld met een houten bankje eronder, waar het goed is om bloempotten te plaatsen. Zo'n element zal een geweldige aanvulling zijn op een woonkamer in landelijke stijl. Planken voor boeken kunnen ook onder het raam worden gemaakt.

De bibliotheek onder de vensterbank ziet er stijlvol uit en geeft de sfeer van de woonkamer een bijzondere intellectuele ondertoon.

Welke gordijnen kiezen?

De keuze voor gordijnen is te wijten aan veel componenten. We kunnen praten over een privéhuis met een balkon in de kamer waar gasten en huishoudens samenkomen.

De woonkamer van een stadsappartement kan een raam met balkondeur hebben. Soms is er niet één raam in de hal, maar twee of drie. Het kan klein of groot zijn. Als de ramen in de kamer zich op verschillende hoogtes bevinden, kan dit worden gecompenseerd door een lambrequin of een brede stokbroodkroonlijst te gebruiken.

Lambrequins zijn goed te gebruiken op panoramische ramen. Als er vanuit de woonkamer een uitgang naar het balkon is, zal een dergelijk ontwerpmodel niet werken: er zullen problemen zijn met het openen van de deur.

Vanwege de symmetrie van de opstelling zullen stoffen doeken op verschillende ramen de kamer extra hoogte geven. Een gemeenschappelijk gordijn op verschillende raamopeningen zal de woonkamer visueel breder maken. Om dit effect te bereiken, is het noodzakelijk om een ​​enkel gordijn van tule te gebruiken dat door alle ramen gaat en schuifgordijnen langs de randen te hangen. Gordijnen helpen ook om het raam visueel breder te maken, het patroon waarop zich horizontaal bevindt. Hoewel dit alleen geschikt is in kamers met lage plafonds.

Om het laaggelegen raam hoger te laten lijken, moet de kroonlijst onder het plafond worden geplaatst, met behulp van gordijnen op de oogjes.

De nadelen van een smal raam, dat weinig natuurlijk licht binnenlaat, kunnen eenvoudig worden gecompenseerd door een brede kroonlijst. Rekening houdend met de grootte, is het noodzakelijk om gordijnen te kiezen. Hierdoor worden de kleine afmetingen van de raamopening verborgen. In dit geval, met de gordijnen open, zullen de ramen volledig worden gebruikt om daglicht door te laten.

Aanvullende tips

Bij het kiezen van gordijnen en het decoreren van ramen, is het noodzakelijk om rekening te houden met enkele nuances van het interieurontwerp:

 • als de muren, het plafond en de stoffering van gestoffeerde meubels zijn gemaakt in een monochromatisch lichtbereik, is het beter om je op het raam te concentreren;
 • donkere gordijnen met een driedimensionaal patroon zullen de aandacht trekken (of het winstgevend is of niet, hangt af van de specifieke ontwerpbeslissing van de woonkamer);
 • als er een tv tegenover het raam in de hal is, is het beter om de raamopening te plaatsen met dikke gordijnen: deze helpen voorkomen dat er licht op het tv-scherm valt tijdens het kijken naar programma's (voor appartementen op de eerste verdieping van gebouwen, verduisteringsgordijnen zullen een redding zijn van nieuwsgierige blikken);
 • zware stoffen zijn mooi en zien er duur uit, maar ze zijn alleen geschikt in ruime woonkamers: een kleine kamer met dergelijke gordijnen lijkt nog kleiner dan het is;
 • 100% natuurlijke stoffen mogen niet worden gebruikt op ramen op het zuiden, ze zullen snel vervagen en hun elegante uitstraling verliezen;
 • om de kamer lichter te laten lijken, is het beter om zwaar textiel te vermijden: lichte tule, organza, dunne zijde of tafzijde is precies goed;
 • kies in kleine woonkamers de decoratie van de ramen in de kleur van het behang: op deze manier kunt u de kamer visueel groter maken (effen gordijnen of accessoires met kleine ornamenten zien er even goed uit);
 • voor een hal van indrukwekkende grootte zijn gordijnen met grote veelkleurige patronen (bijvoorbeeld monogrammen of kant, bloementhema's) geschikt.
 • het gestreepte patroon op de gordijnen beïnvloedt de perceptie van de hoogte en breedte van het raam, de horizontale strook maakt het raamoppervlak breder, de verticale strook groter.

Stijlvolle ontwerpvoorbeelden

Moderne raamontwerpopties zijn divers:

 • Lichtgordijnen met een origineel patroon zien er prachtig uit op panoramische ramen, perfect passend in het interieur van de woonkamer, ontworpen in grijstinten. Dikkere gordijnen op de oogjes maken het decor compleet en hebben een belangrijke functie bij het beschermen van de kamer tegen overmatig licht en hitte op een zonnige dag.
 • Zwart-witte gordijnen met verticale strepen op de haken passen perfect in het interieur van de woonkamer, waarin decoratieve elementen met een vergelijkbaar patroon zijn aangebracht. De gordijnen passen perfect bij het donkere raamkozijn en benadrukken de stijl.
 • Lange rode gordijnen tot de grond zorgen voor een helder accent in de woonkamer, uitgevoerd in rustgevende lichte kleuren. Ze maken het plafond visueel hoger, verlevendigen de sfeer, benadrukken de schoonheid van de donkere vloer en zijn in harmonie met het ingetogen patroon op de muren.
 • Jaloezieën in een lichtbruine houttint passen goed bij een moderne woonkamer met fris, minimalistisch meubilair en een laconieke inrichting. Ze passen bij de vloer- en salontafeltinten en brengen variatie in de gedempte kleuren van de woonkamer.

Hoe je het raam kunt versieren, is te zien in de volgende video.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair