Woonkamerdecoratie met open haard in Provençaalse stijl

Inhoud
 1. Stijlkenmerken
 2. Afwerking
 3. Meubilair
 4. Decor
 5. Textiel
 6. Open haard in de woonkamer

De Provence is de rustieke stijl van Zuid-Frankrijk. Voor stadsbewoners is het moeilijk zich een wereld voor te stellen zonder drukte tussen bloemrijke weiden badend in de zon.

Het interieur van de woonkamers in Provençaalse stijl is licht, dit is een ideale plek om te ontspannen na een dag hard werken.

Overweeg de ontwerpkenmerken van een woonkamer met een open haard.

Stijlkenmerken

De Provence impliceert comfort en eenvoud, pretentie is hier onaanvaardbaar, evenals dure decoratie. De eenvoud van deze stijl is onbeleefd, het lijkt rustiek, maar verschilt uiterlijk van de droge richting van de minimalistische stijl. Het interieur in Provençaalse stijl zorgt ervoor dat de ruimte oververzadigd is met meubels, decoratieve snuisterijen, bloementextiel in lichte pastelkleuren. Soms wordt de Provence verward met de landelijke stijl, die de provinciale elementen van veel landen van de wereld heeft geabsorbeerd. Ze hebben een gemeenschappelijk rustiek thema, maar de Provence is een bloemenveld met rustige en lichte tinten, de stijl geeft de voorkeur aan halftonen boven een specifieke kleur.

Het interieur van de woonkamer in Provençaalse stijl straalt licht en rust uit. Een open haard in een woonkamer kan elektronisch of decoratief zijn. Het zal een gevoel van thuiscomfort in de ruimte brengen. Een levend vuur zou een helderder accent van het interieur worden, maar alleen eigenaren van zomerhuisjes en privéhuizen kunnen het betalen.

Om een ​​Provençaals interieur te creëren, moet u de kenmerken ervan begrijpen:

 • Eenvoud is de betekenis van stijl. De hele setting is eenvoudig, het is de moeite waard om mooie meubels en accessoires in de setting te gebruiken.
 • Meubels moeten antiek of kunstmatig verouderd zijn.
 • De open haard wordt een bijzondere decoratie voor het interieur.
 • Bloemenkleuring van textiel heeft de voorkeur.
 • De gerechten die de vitrinekast in de woonkamer versieren, moeten veelkleurig zijn.
 • Verse bloemen in potten of vazen ​​zijn verplicht.
 • De stijl houdt niet van duidelijke geometrie, het is gemaakt van vloeiende lijnen, vrije randen van stoffen. Schijnbare chaos en perfectie worden gecombineerd in één interieur.
 • Handgemaakte items hebben de voorkeur voor decoratie.

De Provence is een veld van lavendel, olijfbomen en rustieke zonnebloemen. Als internet handig en comfortabel aanvoelt, betekent dit dat het goed is geregeld.

Afwerking

Alle materialen die worden gebruikt bij de inrichting van het pand moeten natuurlijk zijn. Linoleum, behang en spanplafonds passen niet bij deze stijl. Het pleisteren of schilderen van de muren in pastelkleuren staat gelijk aan de eenvoud van het Franse platteland. Onzorgvuldigheid van het werk in deze kwestie wordt zelfs toegejuicht. Een van de muren kan worden bekleed met hout en vervolgens worden geverfd in de kleur van de omgeving. Decoraties kunnen onopvallend worden gemaakt om meubels en decor te benadrukken. Deuren kunnen kunstmatig worden verouderd met behulp van een speciale schildertechniek, of worden versierd met bloemeninzetstukken.

Meubilair

In de opstelling van een woonkamer in Provençaalse stijl kunnen schuifkasten niet worden gebruikt. Dressoirs, dressoirs, etuis, boekenkasten zullen er harmonieuzer uitzien. Het zou leuk zijn om oude meubels te vinden, te restaureren, opnieuw te schilderen en een versleten effect te creëren. Hoge poten van structuren, de aanwezigheid van smeedwerk in het decor van stoelen, kroonluchters zullen de gekozen stijl benadrukken en verdiepen. Gestoffeerde meubelen bedekt met linnen of katoenen stoffen hoezen moeten enigszins ruw zijn. Het mag niet langs de muren worden geplaatst: er zijn enigszins chaotische groepen te onderscheiden. Kasten en planken zijn gevuld met kleurrijke dozen, rieten manden en lades.

Decor

Artikelen gemaakt met decoupagetechniek, vintage klokken, zwart-witfoto's, vazen ​​met verse bloemen - dit alles zal het interieur in een rustieke stijl versieren.Handwerk in welke vorm dan ook wordt aangemoedigd: knutselen, breien, borduren.

Het decor is gekozen in de stijl van een Franse rustieke smaak:

 • manden voor wijnstokken;
 • porseleinen beeldjes;
 • houten schalen;
 • spiegels in een massieve witte lijst;
 • schilderijen met flora.

De haard kan worden gedecoreerd met imitatiestenen in lichtgrijs of ivoor. In dit geval kunt u de haardlijst of een deel ervan versieren met bekleding.

Textiel

Natuurlijke stoffen mogen niet fel zijn, delicate tonen hebben prioriteit: lavendel, perzik, munt. Ze kunnen een groot aantal kleine kleuren of rechte lijnen in de tekening bevatten. Raamdecoratietextiel ziet er goed uit met ruches. Het is onwenselijk om de open haard met textiel te versieren. Het maximaal toegestane is een decoratief servet op een plank boven de open haard zelf.

Open haard in de woonkamer

Het interieur in Provençaalse stijl is doordrongen van warmte. Het haardtoestel wordt de logische aanvulling op een comfortabele omgeving. Laten we proberen uit te vinden wat het zou moeten zijn. Allereerst moet hij het algehele kleurenschema van het interieur behouden, om een ​​​​netjes accent te zijn, organisch ingebouwd in de omgeving. Dit effect wordt bereikt door te schilderen met slijtage-elementen, ongelijke randen, alsof de haard is aangeraakt door de bloei van de tijd.

Er zijn speciale technieken waarmee je objecten kunt verouderen:

 • Op het geverfde en gedroogde oppervlak wordt een speciale vernis aangebracht, waarvan de laag scheurt wanneer deze opdroogt. Verf gluurt door het spinnenweb van scheuren.
 • Met een harde droge borstel wordt verf ongelijkmatig aangebracht op de uitstekende delen van het decor.
 • De haard is geverfd met een donkere laag, na droging wordt een lichte laag aangebracht, vervolgens wordt het oppervlak geschuurd zodat er op sommige plaatsen donkere verf verschijnt.
 • Verouderde metalen elementen kunnen de haard een vintage look geven. Ze worden behandeld met een zoutzuuroplossing totdat het metaal is geoxideerd.

Vroeger werd gips actief gebruikt om decor te creëren, dus een open haard in Provençaalse stijl kan worden versierd met stucwerk. Het hoeven geen weelderige en ingewikkelde patronen te zijn, zoals in historische designtrends. Eenvoudig en begrijpelijk vormen, ondersteund door de omringende interieurdecoratie, ziet er interessanter uit. Alleen natuurlijke materialen zijn betrokken bij de bekleding van de open haard: steen, baksteen, keramiek, soms dure houtsoorten.

Het decor van de haard in de vorm van een gesmeed rooster ziet er voordelig uit.

Het is wenselijk dat het portaal van de kunsthaardoven er realistisch uitziet. (gesmeed rooster, verkoolde stammen). Soms imiteren deze haarden vuur, en zelfs het geknetter van hout. De kleur van de haard moet in harmonie zijn met de bekleding van de woonkamer. Meestal worden melkwitte, blauwachtige, lichtroze, zachtgele tinten gekozen. Wit is gemakkelijk te verouderen. De woonkamer in Provençaalse stijl wordt de plek waar leden van het huishouden met elkaar kunnen communiceren, comfortabel zittend bij de open haard.

Zie de volgende video voor het maken van een interieurontwerp in Provençaalse stijl.

1 reactie
Alexander Donskoj 26.03.2020 07:45
0

Het artikel is niet erg groot in volume, maar eerder informatief en goed geïllustreerd. Over het algemeen wordt het onderwerp onthuld - test!

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair