Balkon afwerken met gipsplaat

Balkon afwerken met gipsplaat
 1. Voor-en nadelen
 2. Keer bekeken
 3. Benodigd gereedschap
 4. Voorbereidende fasen
 5. Hoe kun je met je eigen handen naaien: de volgorde van werken
 6. Eindafwerking

Installatiegemak, veiligheid en duurzaamheid zijn de belangrijkste voordelen van gipsplaat. Dit bouwmateriaal is geschikt voor het bekleden van binnenoppervlakken. Het balkon versieren met gipsplaat is praktisch, hoge esthetische kenmerken, je kunt het zelf doen.

Voor-en nadelen

Gipsplaten is populair bij professionele bouwers en nieuwkomers. Het is gemakkelijk in gebruik, geschikt voor verschillende ondergronden en heeft veel positieve eigenschappen. Het materiaal bestaat uit een massief paneel, aan beide zijden verlijmd met constructiepapier.

Onderscheidende kenmerken van gipsplaat:

 • Lichtgewicht. Door hun compactheid zijn de panelen gemakkelijk te vervoeren. Ook vereenvoudigt deze eigenschap de montage van onderdelen.
 • Milieu vriendelijkheid. De afwezigheid van schadelijke emissies maakt het materiaal veilig voor de menselijke gezondheid.
 • Gemakkelijk te verwerken. Gipsplaat is gemakkelijk te snijden, dus u kunt onderdelen van elke grootte krijgen. Dit is vooral belangrijk wanneer kamers met een niet-standaard gebied zijn omhuld.
 • Niet-ontvlambaarheid. Het materiaal is bestand tegen hoge temperaturen, brandt bijna niet.
 • Thermische isolatie. Met deze functie kunt u een comfortabel microklimaat op het balkon creëren en een comfortabele temperatuur voor een persoon handhaven.
 • Geluidsisolatie. Het balkon, bekleed met gipsplaat, zal stil zijn, het zal geen geluiden van de straat en van het appartement horen.
 • Betaalbare prijs. Gipsplaat is lager dan natuurlijke houten panelen, is tegelijkertijd van hoge kwaliteit en heeft een fatsoenlijke uitstraling.

Ondanks de hoge functionaliteit heeft het materiaal verschillende nadelen. Gipsplaten zijn kwetsbaar en kunnen worden beschadigd door externe mechanische invloeden, daarom moet u voorzichtig zijn bij het transporteren en opslaan van panelen. Het neemt gemakkelijk vocht op, niet erg goed voor gebruik op vochtige plaatsen. Om deze minuut te elimineren, wordt aanbevolen om de gipsplaat enkele dagen onbedekt te laten voordat u deze gaat repareren.

Keer bekeken

Moderne gipsplaat heeft verbeterde prestatiekenmerken. Afhankelijk van de eigenschappen zijn er verschillende soorten materialen die worden gebruikt om verschillende kamers te decoreren.

 • Normaal. Een goedkoop materiaal dat geen extra eigenschappen heeft. Het heeft in de regel een neutraal kleurengamma en wordt gebruikt voor het bekleden van ruimtes met een stabiel temperatuurregime en een lage luchtvochtigheid.
 • Vlamvertragend. De gipsplaat bevat brandvertragers die het materiaal minder brandbaar maken. Dergelijke panelen voldoen volledig aan de brandveiligheidseisen en zijn geschikt voor het afwerken van bijna elk pand.
 • Vochtbestendig. De meest geschikte optie voor een balkon vanwege neerslag en temperatuurschommelingen. De platen zijn bedekt met een speciale coating die vocht absorbeert en er worden ook antischimmeloplossingen op aangebracht om schimmel te voorkomen.

De panelen verschillen van elkaar in afmetingen, waarmee ook rekening wordt gehouden bij het kopen van bouwmaterialen. Bereken voordat u doorgaat met de reparatie de oppervlakte van de kamer, het vereiste aantal vellen gipsplaat. Om dit te doen, moet u van tevoren de afmetingen van de vellen weten, die kunnen worden verduidelijkt op de website van de fabrikant of rechtstreeks in de winkel.

Benodigd gereedschap

Reparatiewerkzaamheden vereisen geen vakkennis en de standaarduitrusting is voldoende om ze uit te voeren. De voorbereiding of verwerving ervan is een van de fasen van voorbereiding op reparatie. Welke hulpmiddelen zijn nodig:

 • perforator. Gebruikt voor directe paneelmontage.
 • Boor, schroevendraaier. Nodig bij het installeren van zelftappende schroeven, pluggen en andere bevestigingsmiddelen.
 • Gebouwniveau, loodlijn. Ze worden gebruikt om de panelen uit te lijnen ten opzichte van elkaar en de oppervlakken op het balkon.
 • Plamuurmes. Vereist voor het aanbrengen van plamuur op muren.
 • Roulette en potlood. Ze worden genomen bij het uitvoeren van meetwerkzaamheden.

Naast de vermelde apparatuur, moet u de gipsplaat zelf en de volgende materialen kopen:

 • Isolatie - voor het voorbereiden van oppervlakken voor installatie.
 • Hydro- en dampscherm. Vereist bij het leggen van isolatie.
 • Profielen. Nodig om de draaibank te installeren.
 • Deuvels, schroeven. Bevestigingsmiddelen zijn vereist in alle stadia van het werk.
 • Primer, stopverf. Ze worden gebruikt om voegen tussen schuimplaten te verwerken.
 • Metaalzaag voor hout en metaal. Indien nodig kan deze worden vervangen door een molen. Het is vereist om de details van de draaibank te verwerken.

Als extra verwerking van materialen nodig is, wordt verf apart gekocht. Het is zowel geschikt om de kleur van gipsplaat drastisch te veranderen als om de natuurlijke schaduw van de panelen te benadrukken. In het stadium van de eindafwerking worden impregnaties aangebracht ter bescherming tegen hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen.

Voorbereidende fasen

Het balkon wordt pas afgewerkt met gipsplaat na de beglazing van de kamer, anders houden de panelen niet vast en kunnen ze vervormen door neerslag of te hoge temperaturen. Hier zijn de andere stappen die nodig zijn voor de voorbereiding:

 1. Voor het omhullen worden alle objecten uit de loggia verwijderd, de muren worden bevrijd van sporen van de oude afwerking.
 2. Verder wordt aanbevolen om stoom- en vochtbescherming te installeren. Hiervoor is folie of kunststoffolie geschikt als barrière. Daarnaast kunnen speciale membranen worden gebruikt.
 3. Isolatie is niet alleen nodig om een ​​comfortabel microklimaat en constante temperatuur te behouden, maar ook om de levensduur van de panelen te verlengen. Daarom is deze procedure ook vereist vóór het omhullen.

Houd er rekening mee dat u alle oppervlakken op het balkon moet verwerken: niet alleen muren, maar ook de vloer en het plafond. De isolatie moet bestand zijn tegen rot, vocht en pathogene micro-organismen.

Materialen gebruikt om de loggia te isoleren:

 • glaswol;
 • minerale wol;
 • geëxpandeerd polystyreen.

De dikte van het materiaal moet minimaal 50 mm zijn zodat er geen tocht op het balkon ontstaat. Bij gebruik in moeilijke klimatologische omstandigheden wordt de isolatie extra verwerkt om de weerstand tegen hoge en lage temperaturen te vergroten. Het wordt tussen de elementen van de lat gelegd, eerder bedekt met folie voor waterdichting. Voor de installatie wordt een bouwnietmachine gebruikt.

Gipsplaten balkonbekleding vereist de installatie van een draaibank waarop de panelen worden bevestigd. Het frame is gemaakt van horizontale en verticale profielen, die zowel van hout als van metaal zijn. Deze laatste onderscheiden zich door hun verhoogde sterkte en installatiegemak, daarom worden ze vaker gebruikt.

Bij gebruik van hout worden de balken extra bewerkt.

Stadia van installatie van de draaibank:

 1. Een tekening maken en de muren in overeenstemming daarmee markeren. Hierdoor komen de profielen gelijkmatig te liggen, waardoor ze langer meegaan.
 2. Installatie van steunprofielen. De eerste balken worden op de vloer geïnstalleerd, de volgende elementen worden erlangs uitgelijnd.
 3. Installatie van onderdelen in overeenstemming met de markering. Om ze zo gelijkmatig mogelijk te maken, is het aan te raden om een ​​gebouwniveau te gebruiken.
 4. Bevestigingsmiddelen van onderdelen. Voor deze doeleinden worden pluggen of zelftappende schroeven gebruikt, deze worden om de 25 cm geïnstalleerd.
 5. Installatie van dwarse jumpers. Ze zijn gemaakt van rack-mount profielen en gepositioneerd rekening houdend met de congestie van de muren. Als je wilt dat de draaibank veel gewicht kan weerstaan, worden de jumpers zo vaak mogelijk vastgezet.

Door hangers te bevestigen, wordt het frame sterker en stijver. Isolatie kan worden geplaatst tussen de cellen van de kist, het wordt aanbevolen om een ​​dubbele kist te plaatsen op de plaats van toekomstige voegen. In de volgende stap wordt gipsplaat rechtstreeks aan de kist bevestigd.

In de volgende video raden we u aan om alle bovenstaande stappen visueel te bekijken aan de hand van het voorbeeld van een plafondlat.

Hoe kun je met je eigen handen naaien: de volgorde van werken

Omhulling begint vanaf het plafond, waarna ze naar de muren gaan. Allereerst is het nodig om de gipsplaatpanelen van de gewenste maat te snijden, indien nodig laat ruimte voor verlichting.

Het gemak van het vullen van de voegen tussen de panelen wordt verzekerd door de afgeschuinde randen - afschuiningen. Als het er niet is, worden de oppervlakken onafhankelijk voorbereid.

De eerste gipskartonplaten worden aan het plafond gemonteerd. Het is het handigst om zelftappende schroeven als bevestigingsmiddelen te gebruiken - het wordt aanbevolen om hun doppen in het materiaal te verdrinken. De afstand tussen de elementen is 20-25 cm, voor het gemak worden vóór het werk markeringen gemaakt voor toekomstige gaten. De overige panelen worden op dezelfde manier gemonteerd. Indien nodig worden de laatste delen bijgesneden.

Waar wordt rekening mee gehouden bij het afdekken van een balkon:

 • Bedrading en parkers mogen elkaar niet raken.
 • Metalen mantels zijn het meest effectief in vochtige klimaten.
 • Houten balken zijn geschuurd, bedekt met beschermende oplossingen.
 • Bevestigingsmiddelen mogen niet te strak worden aangedraaid: het materiaal is kwetsbaar en kan vervormen.
 • Bij het plaatsen van plafondprofielen aan de randen en in het midden is het gebruik van ankers aan te raden.

Door de naleving van deze aanbevelingen zal het mogelijk zijn om de levensduur van de constructie te verlengen, om het installatieproces te vereenvoudigen en te versnellen.

Voor een video-tutorial over het afwerken van een balkon met gipsplaat, zie hieronder.

Eindafwerking

Met de bekleding kunt u alle ontwerpideeën van de eigenaar van het balkon realiseren. Het is in dit stadium dat ontwerpideeën worden geïmplementeerd, comfort wordt gecreëerd:

 • Allereerst worden de openingen tussen de panelen afgedicht met een serpyanka of primer, waarna papiertape of gaas op de naden wordt geïnstalleerd. Om het oppervlak waterpas te maken, worden er twee lagen stopverf op aangebracht. De werking is hetzelfde voor wanden en plafonds.
 • Veelzijdigheid is een van de voordelen van gipsplaten. Het kan worden geverfd, bedekt met behang of tegels. Alleen de voering is niet geschikt voor afwerking, omdat de installatie ervan het gebruik van zelftappende schroeven vereist, die de panelen kunnen vervormen.
 • Wat de kleuroplossingen betreft, kunnen zowel natuurlijke rustige tinten als contrasterende, agressieve tinten worden gebruikt om het balkon te versieren. In het eerste geval kunt u een interieur in landelijke stijl creëren, de laatste optie is geschikt voor modern design.
geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair