Hoe en van wat om plafonds op het balkon te maken?

Hoe en van wat om plafonds op het balkon te maken?
 1. Eisen aan het balkon en materialen
 2. Balkon waterdicht maken
 3. Thermische isolatie van het balkon
 4. Waar is het van gemaakt en welke is beter?
 5. Schilderopties
 6. Stadia van werk

Tegenwoordig worden balkons niet alleen gebruikt als compacte magazijnen voor verschillende dingen, maar ook als volwaardige woonkamers. Om zo'n kamer te verfraaien, moet je je wenden tot hoogwaardige en mooie interieurdecoratie. Voor het decoreren van vloeren, wanden en plafonds kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Het laatste element is de moeite waard om meer in detail over te praten.

Eisen aan het balkon en materialen

De bekleding van de plafondplaat op het balkon is niet al te omslachtig en kost wat tijd. Het wordt aanbevolen om naar dergelijke materialen te verwijzen, waarvan de kleur en textuur harmonieus in het algehele ensemble met meubels en decor zullen passen. Meestal zijn de plafonds op standaard balkons klein.

Ze moeten aan een aantal belangrijke eisen voldoen:

 • Als we het niet hebben over de decoratie zelf, maar over het plafond, dan speelt waterdichting hier een zeer belangrijke rol. Lekken en condensatie mogen niet in het interieur van de balkonkamer doordringen en de interieurdecoratie bederven. Dergelijke gebreken kunnen na verloop van tijd leiden tot schimmel en een onaangename geur van vocht. Als u het balkon niet waterdicht maakt, zullen zelfs de duurste reparaties de kamer niet redden van merkbare vervormingen. Wanden en vloerbedekkingen kunnen uitpuilen en barsten en verliezen permanent hun mooie uiterlijk.
 • Als u van plan bent de balkonkamer het hele jaar door te gebruiken, is het raadzaam om speciale aandacht te besteden aan de thermische isolatie van het plafond. Doorgaans stijgt warme lucht naar boven, dus een koude plafondtegel kan een temperatuurdaling veroorzaken.

Het heeft geen zin om kachels of andere soortgelijke verwarmingssystemen in ruimtes zonder isolatie te plaatsen. U betaalt gewoon te veel voor de verbruikte elektriciteit, maar u bereikt niet het gewenste resultaat.

Maar als u het balkonblok niet gaat glazuren, heeft plafondisolatie geen zin. Alleen waterdichting blijft een voorwaarde.

Materiaaleisen zijn eenvoudig en haalbaar:

 • Ten eerste moeten ze in harmonie zijn met de algemene stijl van de kamer en het meubilair dat erin aanwezig is. Het hangt allemaal alleen af ​​van persoonlijke voorkeuren en smaken. Tegenwoordig kunt u verschillende opties kiezen, van goedkoop schilderen tot het installeren van interessante hangende constructies.
 • Alle materialen moeten van hoge kwaliteit en duurzaam zijn. Het is niet de moeite waard om in deze kwestie te besparen, omdat een laagwaardige afwerking niet lang meegaat en veel ongemak kan veroorzaken.
 • Als het balkon open is, is het niet aan te raden om een ​​afwerking te kiezen die bang is voor water en temperatuurveranderingen. Ze zal snel haar aantrekkelijkheid verliezen en zal moeten worden veranderd.
 • De bekleding moet milieuvriendelijk en veilig zijn. Vaak zijn er materialen die onder invloed van hoge temperaturen giftige schadelijke stoffen uitstoten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dergelijke opties moeten worden weggegooid.

Balkon waterdicht maken

Waterdichting is vereist voor zowel gesloten als open balkons. Zonder dit kan er water in de kamer komen, wat zal leiden tot schade aan de interieurdecoratie.

Druppels stromen in de regel in de naden van de gevel of sijpelen door het plafond.

Het proces van het installeren van waterdichting zal gemakkelijker zijn als het balkon bovenop is beglaasd en geïsoleerd.Vervolgens kunt u siliconenkit in de naad tussen de muur en het plafond gieten en het oppervlak van de laatste behandelen met een speciaal hydrofoob middel.

Maar als het balkon van uw buren koud is en niet beglaasd, moet u proberen met hen te onderhandelen en de technische staat van het aangrenzende deel te achterhalen. Als er geen grote reparaties nodig zijn, kunt u doorgaan zoals bij de eerste optie. Anders is het noodzakelijk om het aangrenzende balkonblok in orde te brengen, omdat zonder deze voorwaarde geen afdichtmiddel de kamer tegen vocht zal beschermen.

Bovenste balkonblokken in typische gebouwen vereisen waterdichting aan zowel de boven- als onderkant van de betonplaat.

De bovenkant kan samen met het dak worden geïsoleerd met dakbedekking. Dit werk moet worden gedaan door professionele dakdekkers. Als je alles met je eigen handen wilt doen, moet je vanaf het dak naar de plaat gaan, waarvoor je vaak toestemming van DEZ nodig hebt.

Waterdichting is vereist voor de balkonplafondplaat. Beton zelf heeft een poreuze structuur, waardoor vocht er gemakkelijk in kan sijpelen. Het gaat door dergelijk materiaal, valt op door het plafond en bederft de interieurdecoratie.

Het meest trieste einde kan de corrosie van de wapening in de balkonplaat zijn. Na verloop van tijd zal dit leiden tot een noodtoestand van de kamer.

Geschikte materialen voor dakafdichting zijn PVC-membraan, bitumenmastiek en vloeibaar rubber. De duurste optie zijn PVC-membranen. Ze onderscheiden zich door hun duurzaamheid en uitstekende prestaties.

Als het balkon van de buren koud is of helemaal niet, dan moet het plafond worden geïsoleerd. De betekenis van dergelijk werk is alleen als het balkonblok is geglazuurd.

Het grootste percentage warmteverlies vindt plaats via de plafondplaat en hoogwaardige warmte-isolerende materialen lossen dit probleem gemakkelijk op. Het is vermeldenswaard een extra eigenschap van dergelijke kachels: ze hebben geluidsisolerende eigenschappen.

Thermische isolatie van het balkon

Balkonkamers zijn van binnenuit geïsoleerd. Om dit te doen, kunt u zowel rol- als tegelopties kopen. De meest populaire zijn de volgende soorten isolatie:

 • Geëxpandeerd polystyreen;
 • Penoplex;
 • Basaltwol;
 • Met folie beklede PPP.

Dergelijke materialen worden geïnstalleerd met behulp van frames. De bases kunnen van hout of metaal zijn. NSEerst wordt een waterdichtmakende laag (film) aangebracht en daarna de isolatie zelf:

 • Basaltwol wordt verkocht in de vorm van platen. Na installatie moeten ze worden afgedekt met een speciaal dampremmend membraan. Dit is nodig om te voorkomen dat condensatie zich ophoopt in de isolatie, omdat een dergelijk materiaal hygroscopisch is en een groot percentage van zijn warmte-isolerende eigenschappen in ruwe staat verliest.
 • De populaire PPP of penoplex kan met of zonder frame worden geïnstalleerd. De platen of platen worden met speciale en betrouwbare lijmen aan de plafondplaat bevestigd. De installatiemethode van het frame is handiger, vooral als u van plan bent om te gaan met paneelbekleding van het balkon.
 • Een duurdere isolatie is vloeibaar polyurethaanschuim. Het wordt zeer snel aangebracht door te sproeien. Polyurethaanschuim dringt door in alle spleten en gaten en vormt een gelijkmatige laag met een uitstekende afdichting. Voor dit type isolatie zijn geen waterdichte of dampremmende films vereist. Het enige wat je nodig hebt is het materiaal zelf (PPU) en een speciaal spuitpistool.

Waar is het van gemaakt en welke is beter?

Na het voltooien van alle voorbereidende werkzaamheden, moet u doorgaan met de keuze van de interieurdecoratie van het plafond. Tegenwoordig zijn er veel opties voor het ontwerp van dit element. Laten we eens kijken naar de meest populaire.

Voering

De voering heeft een uitstekende uitstraling. Dit materiaal is houtachtig en milieuvriendelijk. Met behulp van de voering kunt u zowel een gesloten als een open balkonblok afwerken.Dit materiaal is duurzaam en heeft uitstekende geluids- en warmte-isolerende eigenschappen.

Installatie van dergelijke panelen is niet moeilijk en tijdrovend.

PVC-panelen

De meest populaire en goedkope optie is PVC-paneelbekleding. Kunststof panelen kunnen met lijm of een frame aan het bord worden bevestigd. Lampen kunnen in dergelijk materiaal worden ingebouwd, maar hiervoor moeten er van tevoren gaten voor worden gemaakt. Zo'n omhulsel is niet bang voor vocht, vocht, temperatuurveranderingen en blootstelling aan ultraviolette straling.

Het kunststof plafond kan met normale wasmiddelen worden gewassen. Na verloop van tijd zal het zijn aantrekkelijke uiterlijk niet verliezen.

Rack plafond

Het tandheugelontwerp van het plafond op het balkon is ook populair. Zo kunnen aluminium preparaten zowel binnen als buiten worden geplaatst. Dergelijke structuren onderscheiden zich door een hoge betrouwbaarheid, sterkte en duurzaamheid. Ze zijn eenvoudig te installeren en hebben geen enkele invloed op de hoogte van het balkon.

Er zijn niet alleen rack-, maar ook cel- en paneelafwerkingen. Cellular zijn geïnstalleerd op suspensies en lijken uiterlijk op een monolithisch oppervlak met vierkante cellen. Lambrisering is ideaal voor lange kamers.

Gipsplaten

Gipsplaat is geschikt voor het decoreren van een gesloten balkon. Het heeft een lage prijs en is gemakkelijk te verwerken. Deze optie kan conventioneel of gelaagd zijn. Met behulp van gipsplaat wordt een verlaagd plafond gemaakt, dat met absoluut elk materiaal kan worden omhuld.

Spanplafond

Spanplafonds zien er duur en luxueus uit. Ze hebben een uitstekende geluidsisolatie. Moderne fabrikanten bieden ontwerpen in een grote verscheidenheid aan kleuren. U kunt niet alleen eenvoudige, maar ook originele glitterplafonds ontmoeten.

Het zal heel moeilijk zijn om de installatie van een dergelijke afwerking alleen te doen. Het wordt aanbevolen om contact op te nemen met een specialist die alle benodigde apparatuur in zijn arsenaal heeft voor de veilige en hoogwaardige installatie van een spanplafond.

Ideeën voor het decoreren van het plafond op het balkon staan ​​in de volgende video.

De keuze van de ideale plafondafwerking voor een balkon hangt af van de staat van de kamer, het doel en de persoonlijke voorkeuren van de eigenaren. Als het balkon open en niet geglazuurd is, moet u zich wenden tot voering of plastic. Dergelijke materialen zijn niet onderhevig aan vervorming en ze zijn niet zo bang voor negatieve omgevingsfactoren.

Bijna elke ontwerpoptie is geschikt voor een gezellig glazen balkon. Kies materialen die harmonieus opgaan in de algemene stijl van de kamer.

Schilderopties

Voor een open balkon is gevelverf geschikt. Voordat u het aanbrengt, moet u het plafond plamuren en op een glad oppervlak wrijven, zoals bij andere afwerkingsopties met verf- en verniscoatings.

Verf op waterbasis is een goede keuze. Het is beter om wit te kiezen omdat het neutraal is en de ruimte visueel niet vermindert.

Op een warm balkon kunt u zich wenden tot gewone verf voor interieurwerkzaamheden.

Stadia van werk

Overweeg de fasen van het afwerken van een balkonplaat met behulp van het voorbeeld van gipsplaat:

 • Eerst wordt op basis van een profiel een frame gemaakt. Aan het plafond moet deze structuur worden bevestigd met hangers.
 • Dan moet je de basis isoleren: vul de ruimte boven het frame strak zodat er geen gaten zijn.
 • De volgende stap is het installeren van gipsplaat. Dit werk wordt uitgevoerd met behulp van een schroevendraaier en zelftappende schroeven.
 • De laatste fase is de afwerking van het resulterende oppervlak. Gipsplaatplafond kan met elk paneel worden geverfd of omhuld.

Alle fasen van de installatie van een dergelijk plafond zijn heel eenvoudig en nemen niet veel tijd in beslag.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair