Gangontwerp in een woonhuis

Gangontwerp in een woonhuis
 1. Ontwerpkenmerken
 2. Materiaalkeuze
 3. DIY interieurdecoratie
 4. Plafond
 5. Meubilair selectie
 6. Moderne ideeën

De inkomhal is de eerste kamer van elk huis en het uiterlijk moet een aangename indruk wekken, de sfeer bepalen. Het ontwerp mag niet veel verschillen van het ontwerp van andere kamers in het huis, dus het is belangrijk om de eenheid van stijl te behouden. Naast de uitstraling dient er veel aandacht te worden besteed aan de functionaliteit van dit deel van de woning.

Elke centimeter ervan zou nuttig moeten zijn voor de eigenaren, omdat het gebied niet zo groot is dat het moet worden ingeruild voor onnodige decoratie-attributen die de ruimte alleen maar rommelig maken.

Ontwerpkenmerken

Particuliere huizen zijn niet vergelijkbaar met elkaar als appartementen, en verschillen in indeling. Daarom moet bij het ontwerpen van een ontwerp met elk afzonderlijk geval rekening worden gehouden. Maar toch zijn er verschillende veelvoorkomende soorten gangen in huizen:

Smalle en lange gang

Met een dergelijke lay-out zouden alle details van de kamer moeten werken om het gebied visueel uit te breiden. Lichte tinten van muren en plafonds, glanzende plafondoppervlakken, meubels zijn hier goed geschikt voor; spiegels, horizontale strepen op de muren, diagonale strepen op de vloer.

Een kleine hal moet goed voorzien zijn van verlichting.

Het licht moet bijna natuurlijk zijn, niet irriterend. U kunt meerdere spots aan het plafond, wandkandelaars of een kleine kroonluchter gebruiken.

Een smalle gang kan worden gezoneerd: om de entree- en lobbygebieden te onderscheiden. Dit kan door verschillende materialen of kleuren te gebruiken om de vloer, het plafond en de wanden te decoreren. Versier bijvoorbeeld het gebied bij de deur met steen en gebruik voor de rest behang, verf, laminaat.

De woning kan een split-level vloer hebben. Zo verandert een gewone gang in een portiekgang en is het niet nodig om zones toe te wijzen, ze zijn al gevormd.

Brede en kleine gang

Visuele uitbreiding is niet langer nodig. Integendeel, u kunt de ruimte visueel verkleinen. Hiervoor zijn verticale strepen op de muren, donkere kleuren van de afwerking geschikt. U kunt verf of sierpleister gebruiken.

In moderne privéwoningen bevinden zich vaak meerdere deuren bij de ingang, die naar verschillende delen ervan leiden: naar de badkamer, woonkamer, garage, keuken. Een groot aantal deuren en deuropeningen vragen veel ruimte. Deze gangen zijn meestal ruim, maar over de opstelling van de meubels moet nog goed nagedacht worden vanwege het grote aantal doorgangen naar andere kamers.

Als het huis een stapelbed is, is er meestal een trap naar de tweede verdieping direct bij de ingang. Soms kun je er een voorraadkast in inrichten, bijvoorbeeld voor buitenspullen, of een plek om schoenen op te bergen. Het is erg handig in termen van ruimtebesparing.

Gang-woonkamer

Er zijn indelingen waarbij een aparte gang niet is uitgelicht. En bij de ingang bevinden de gastheren en gasten zich in de hal-woonkamer. In dit geval is zonering gewoon noodzakelijk. Het gedeelte bij de ingang moet worden gemarkeerd met kleur of andere decoratie. Dit zal ook nodig zijn als de gang gecombineerd wordt met de hal.

Tamboer

In een oud dorpshuis vind je een vestibule-vestibule. Het is in de regel klein, koud, omdat het niet wordt verwarmd. Ontworpen om je schoenen uit te doen en bovenkleding achter te laten. Hier kunt u verschillende planken voor schoenen plaatsen, een gesmede hanger voor bovenkleding, een bank, de vloer bedekken met tegels, de muren decoreren met sierpleister. Het gebruik van natuurlijke tinten zal geschikt zijn.

Materiaalkeuze

U kiest de materialen afhankelijk van uw financiële mogelijkheden. Hoewel het natuurlijk beter is om voor de kwaliteit van de afwerking te zorgen en na te denken over de rationaliteit van het gebruik ervan.

Omdat vuil vaak wordt verzameld in de gang, die vanaf de straat wordt gedragen, is het noodzakelijk om het te trimmen met gemakkelijk afwasbare materialen.

Het is het beste om keramische tegels op de vloer te leggen (het is goed als de vloeren worden verwarmd). Als het te duur is, gebruik dan laminaat. Linoleum is ook mogelijk als het van goede kwaliteit is.

In een woonhuis met hoge plafonds kunt u structuren met meerdere niveaus gebruiken. Bijvoorbeeld een gipsplaatplafond met drie niveaus. Bij een passende hoogte kan ook gekozen worden voor een hangende uitvoering. In beide gevallen kunt u de bedrading verbergen, wat voor een goede verlichting zal zorgen.

Er is een grote keuze voor wanddecoratie: panelen, behang, verf, sierpleister. Het belangrijkste is, nogmaals, zodat dit oppervlak gemakkelijk en snel kan worden gewassen.

DIY interieurdecoratie

Je moet beginnen met het inrichten van de gang met het opstellen van een project. Voordat u rechtstreeks doorgaat met het repareren van een kamer, moet u de opstelling op papier of op een computer weergeven. Het is een goed idee om een ​​paar ruwe schetsen te overwegen. Je hebt altijd tijd om de gang te versieren, maar het zal moeilijk en kostbaar zijn om tekortkomingen, fouten in berekeningen of mislukte afwerking te corrigeren.

Om de gang goed uit te rusten, moet u eerst de lengte en breedte, de hoogte van het plafond meten, het benodigde meubilair kiezen, het op de schets plaatsen zoals u de opstelling in de kamer zelf wilt zien.

Op basis van het gebied van de gang, moet u kiezen de optimale maat van elk meubelstuk.

Wat betreft de afwerking van elk oppervlak, vergeet niet dat de inkomhal een plaats is van ophoping van straatvuil, stof, gesmolten sneeuw en materialen die zo moeten worden gekozen dat deze gemakkelijk schoon te maken zijn.

Muren

Een grote verantwoordelijkheid valt op de muren van de gang. Op hen is de aandacht gericht, ook de afwerking en kleuren van de vloer en het plafond hangen ervan af.

Papier- of textielbehang kun je beter niet meteen als afwerking beschouwen. Zelfs de hoogste kwaliteit in de entree zal snel verslechteren. Je kunt de muren van de gang van een woonhuis versieren met de volgende materialen.

Panelen zijn een vrij handige manier om muren te versieren. Kost niet veel tijd. Panelen zijn eenvoudig te monteren. Er zijn drie soorten: tegels, latten en plaat. De keuze hangt alleen af ​​van de voorkeuren van de eigenaren. Onder de materialen van wandpanelen: MDF, PVC, hout, kunststof, vezelplaat en spaanplaat, spiegelpolystyreen, kurk en bamboe, glas, steen.

Houd er bij het kiezen van materialen rekening mee dat de muren van de gang vaak last hebben van invloeden van buitenaf: iemand raakt per ongeluk de zool van zijn schoenen aan, krast een metalen inzetstuk in een tas, druppels water uit kleding of een paraplu vliegt bij regenachtig weer op de muren. Huisdieren, zoals katten, kunnen hen ook beïnvloeden. Kies daarom een ​​materiaal dat bestand is tegen mechanische beschadiging, vochtbestendig, gemakkelijk schoon te maken en bij voorkeur bestand tegen vuur.

Het is heel geschikt om zowel materialen als soorten panelen te combineren. Een muur kan bijvoorbeeld worden afgezet met bamboelinnen en de rest - met MDF. Het oppervlak bij het plafond kan worden versierd met spatten van gespiegeld polystyreen. En stenen bekleding ziet er altijd indrukwekkend en solide uit.

Een interessante afwerkingsoptie is dat alleen het onderste deel van de muur ergens in het midden is omhuld met panelen en het bovenste deel is versierd met behang of geverfd. De voeg wordt afgesloten met een lijst.

Denk bij het kiezen aan de milieuvriendelijkheid en vochtbestendigheid van het materiaal.

Andere materialen zijn onder meer:

 • vinylbehang. Hun voordeel ten opzichte van papieren exemplaren is dat ze wasbaar zijn. Ze zijn gemakkelijk te lijmen, ze zijn duurzaam, compact en de keuze aan kleuren en patronen is enorm;
 • het vloeibare behang. Deze optie is goed omdat je gemakkelijk een oppervlak van elke complexiteit kunt rangschikken - met bogen, bochten, enz.Vloeibaar behang is gevernist en verder onderhoud van de muur is een eenvoudige wasbeurt;
 • decoratieve pleister. Tegenwoordig wordt dit materiaal veel gebruikt voor de belichaming van veel ontwerpideeën. De samenstelling bevat een bindmiddel en speciale additieven, waardoor de coating verschillende configuraties kan aannemen, hout, zand, kurk, natuursteen en meer nabootsen. Het applicatieproces is eenvoudig, er is geen speciale wandverzorging nodig. De coating gaat lang mee en het kleurenassortiment kan niet anders dan blij zijn.
 • kleurstof. De methode is vrij eenvoudig, goedkoop, maar een perfect vlak oppervlak is vereist. Voordat u gaat schilderen, moet u een aantal afwerkingswerkzaamheden met de muur uitvoeren, waaronder (meer bepaald de laatste) de installatie van behang om te schilderen. Als je behang kiest om in te kleuren, zorg er dan voor dat het voldoende dicht is en een diep reliëfpatroon heeft. Je kunt zo'n oppervlak ongeveer drie tot zeven keer overschilderen.

Wat betreft het kleurenschema, lichte kleuren zijn qua functionaliteit geen erg goede optie voor een gang. Vergeet niet dat de muren constant vies worden en dat een heldere, schone gang niet lang zo zal blijven. Maar als de gang visueel moet worden uitgebreid, zijn lichte tinten nodig. Zorg dan voor vochtbestendige materialen.

Ook kan, zoals eerder vermeld, het onderste deel, dat meestal vuil wordt, worden afgezet met donkere panelen en het bovenste met licht behang.

Voor de gang van een woonhuis zijn natuurlijke kleuren en houtafwerking relevant.

Als je wilt experimenteren met kleurencombinaties, onthoud dan dat er niet meer dan drie verschillende tinten in één kamer moeten worden gecombineerd voor een normale psychologische waarneming. Twee kunnen contrasteren, de derde moet neutraal zijn.

Als je een groot origineel bent en niet bang bent voor kleurdruk, kan een fresco of schilderij pronken op een van de muren van je gang. Het gebruik van fotobehang is mogelijk.

Vaak is een klein deel van de muur geverfd met een felle kleur om het functionele gebied af te bakenen. Er kunnen bijvoorbeeld kapstokken zijn of een schoenenrek.

Vloer

De vloer in de gang wordt zwaar belast en de coating wordt blootgesteld aan mechanische schade: zware tassen en tassen, hakken, soms straatuitrusting, kinderwagens, fietsen, enzovoort. Daarom moet het oppervlak duurzaam, slijtvast en vochtbestendig zijn. Er zijn de volgende vloeropties:

 • tegel. Meestal wordt porcellanato gebruikt. Dit is het meest duurzame materiaal, het vervormt niet, verslechtert niet door water en is gemakkelijk schoon te maken. Betegelen is een betrouwbare en duurzame afwerkingsmethode. Het plezier is niet goedkoop, maar het is beter om niet te besparen op het afwerken van de gang. Ook hier kunnen combinaties worden gebruikt. De ruimte bij de deur bijvoorbeeld indelen met tegels en de rest afdekken met linoleum of laminaat;
 • laminaat of parket... Het ziet er altijd goed en stijlvol uit, want dit is een boom, maar je moet bij het kiezen extra letten op kwaliteit. Het materiaal moet bestand zijn tegen vocht en mechanische schade, anders kan het vervormen en opzwellen door water. Ook deze afwerkingsoptie is niet budgettair te noemen;
 • linoleum. De financieel meest acceptabele dekking. Linoleum is gemakkelijk te onderhouden, het is slijtvast te noemen. De enorme keuze aan kleuren en texturen is ook aangenaam. Houd er rekening mee dat huishoudelijk linoleum niet geschikt is voor de gang, omdat het gemakkelijk wordt blootgesteld aan mechanische schade en verslechtert.

In de winter zal de vloer in de gang constant worden blootgesteld aan de zogenaamde "wateraanvallen". Sneeuw die van de straat wordt aangevoerd, zal smelten en plassen vormen. Daarom is het de moeite waard om vloerverwarming te overwegen. Plassen stagneren niet en schoenen drogen sneller. Als tegels als vloer worden gekozen, zal de vloer bovendien koud zijn en zal extra verwarming niet interfereren.

De kleur van de vloer is meestal donkerder dan de kleur van de muren. Een stijlvolle oplossing is de vloer in de vorm van een dambord. Maar dit moet noodzakelijkerwijs passen in het algehele ontwerp van de kamer, het aanvullen en niet bederven.

Plafond

Afwerking is mogelijk met de volgende materialen:

 • decoratieve pleister;
 • kleurstof;
 • witwassen;
 • behang;
 • plafondtegels.

Als u het plafond niet zelf durft in te korten, kunt u een beroep doen op andere opties:

 • Rekken. Het is gemakkelijk om voor hem te zorgen. Het blijkt perfect vlak te zijn. U kunt kiezen voor een matte of glanzende afwerking. De reflecterende eigenschap van de laatste zal een visueel effect van ruimtelijke expansie creëren.
 • Oponthoud. De structuur is gemaakt met behulp van kunststof panelen. Je kunt de elektrische bedrading erachter verbergen. Dit ontwerp is geschikt als de plafonds hoog zijn, omdat de hangende structuur ruimte in beslag neemt.
 • Gipsplaten plafond op meerdere niveaus. Het kan een glad oppervlak van één niveau zijn, een structuur met twee of drie niveaus. Het hangt ook af van de hoogte van de plafonds en van de wensen van de eigenaren.

Voor de installatie is het de moeite waard om de verlichting goed te overwegen: hoeveel lampen er zullen zijn, welke maten en waar ze zullen worden geplaatst. Er zijn verschillende opties mogelijk:

 • verschillende spots rond de omtrek van het plafond;
 • drie of vier bollen in het midden;
 • een kleine kroonluchter;
 • wandkandelaars.

Een ledstrip kan gebruikt worden als extra verlichting en decoratief element. Het wordt aanbevolen om tinten te kiezen die het licht verspreiden. De kleur van het plafond is meestal lichter ten opzichte van de muren. Maar als de gang geen ruimtegebrek heeft, je kunt ook donkere tinten proberen.

Meubilair selectie

Als de gang klein is, maak deze dan niet vol met veel meubels. Het is noodzakelijk om alleen de meest noodzakelijke dingen te kiezen en in te richten. U kunt bijvoorbeeld een kledingkast voor bovenkleding weigeren. Haken aan de muur of een smeedijzeren hanger zijn voldoende.

Je moet zeker vinden een plek voor een schoenenrek. Het kan een kast, ladekast of wat dan ook zijn. Een ruimtebesparende optie is een schoenenrek in combinatie met een bank.

Als u de kast niet kunt weigeren, kunt u een carrosseriestructuur installeren die zowel een kast als een mezzanine, een hanger, een stoeprand, een bank en een schoenenrek combineert. Er zijn verschillende opties. Het gebruik van modulaire meubels is ook acceptabel.

Als er genoeg ruimte is in de gang van je huis, kun je fantasie en verlangens de vrije loop laten. Maar pas op. De kamer mag niet rommelig zijn.

Indien mogelijk kan een consoletafel bij de spiegel worden toegevoegd aan de belangrijkste meubels. Het zal perfect geschikt zijn voor accessoires, telefoon, cosmetica, haarborstel en meer.

Het zou leuk zijn om een ​​kleine fauteuil te plaatsen waarin u kunt ontspannen of wachten op de bijeenkomst.

Moderne ideeën

Wanneer het moeilijkste afwerkingswerk is gedaan, blijft de meest geliefde over - het decor. Hier kun je je fantasie laten zien, of je kunt de ontwerper om hulp vragen. In ieder geval is decoratie een graadmeter voor je smaak en gevoel voor stijl. Immers, ook als u de hulp van een professional inschakelt, blijft het laatste woord bij u.

Als er een raam in de gang is, moet u aan gordijnen denken. In kleur moeten ze in overeenstemming zijn met het algemene palet. Het is aangewezen om bamboe of metalen jaloezieën te gebruiken. Het is modern en trendy.

Een kamerbloem of zelfs een paar past perfect op de vensterbank. Als je extra centimeters in de kamer hebt, kun je een grote kamerplant of een indrukwekkende vaas op de grond zetten. Over het algemeen vullen verse bloemen in kommen het interieur perfect aan.

Een spiegel kan niet alleen een functioneel item zijn, maar ook een decorelement worden bij het kiezen van een stijlvolle, mooie lijst. U kunt er ook extra verlichting naast of ertegenover plaatsen.

Kleine lampen worden vaak gemonteerd in uitstekende nissen of in de vloer.

Je zult niemand verrassen met een wandklok, maar probeer het toch door een model te kiezen met een interessant design.

Een originele oplossing zou zijn om een ​​krijtje of magneetbordje bij de voordeur of erop te plaatsen voor verschillende briefjes aan huisgenoten.

Rieten manden of dozen passen perfect in het interieur van de gang. Ze kunnen verschillende noodzakelijke kleine dingen opslaan.

Hang sleutel- en tassenhaken aan de muur. Origineel en praktisch.

Muren kunnen worden gedecoreerd met schilderijen of foto's in stijlvolle lijsten. Sommigen van hen kunnen worden gemarkeerd.

De paraplubak is geschikt als de paraplu's van het "riet"-model zijn. Anders kunnen ze worden opgeborgen in een ladekast of aan haken worden gehangen.

Het is in een privéhuis dat het gepast is om smeedijzeren meubels te gebruiken. Het is heel mooi, origineel, een eerbetoon aan de klassiekers. Bovendien wordt het interieur uniek, onherhaalbaar.

Wees niet bang om je verbeelding te verbinden, om de meest gedurfde ideeën te realiseren. U heeft het recht om uw woning naar uw wens in te richten.

Zie de volgende video voor informatie over hoe u geen fouten kunt maken bij het ontwerp van een gang in een privéhuis.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair