Interessante ontwerpopties voor een hal met een trap in een woonhuis

Inhoud
 1. Functies en vereisten
 2. Keer bekeken
 3. Soorten hekken
 4. Plaats
 5. Materialen (bewerken)
 6. Verlichting
 7. Ruimte onder de trap
 8. Stijlen
 9. Ontwerpopties

Het ontwerp van een hal met een trap in een woonhuis vereist het gebruik van bepaalde artistieke technieken om de hele kamer een stijleenheid te geven. In dit geval moet u de vereisten voor bruikbaarheid en gebruiksgemak correct koppelen, evenals de plechtigheid van de eerste kennismaking met het huis.

Functies en vereisten

Vooral de trap van de eerste naar de tweede verdieping in de lobby van een huisje of appartement is van belang. Het verbindt de kamers van verschillende verdiepingen en is het architecturale accent van de hal.

Zo worden aan de trap in de hal de volgende eisen gesteld:

 • De trap moet comfortabel en veilig zijn voor het stijgen en dalen van huishoudens en bezoekers. Leuningen en extra verlichting kunnen nodig zijn;
 • Er moet rekening worden gehouden met de voldoende grootte van de trap om meubels naar de volgende verdieping te tillen. Als de grootte van de hal het installeren van een geschikte trap niet toelaat, is het noodzakelijk om een ​​lift te hebben, extra treden buiten het huis of om meubels naar de tweede en volgende verdiepingen te tillen met behulp van speciale tuigage door de ramen;
 • Mogelijkheid tot het voorzien van bergruimte onder de trappen;
 • De trap vereist een stilistische ontwerpbenadering bij het ontwerp van dit deel van het interieur. Het ontwerp van de trap is afhankelijk van het type en de locatie in de kamer.

Keer bekeken

Een rechtlijnig ontwerp met een tussenruimte is wijdverbreid. Dit is het meest betrouwbare en handige systeem: trappen zijn verbonden door platforms, in de regel zijn de vluchten uitgerust met leuningen. Vaak heeft een dergelijke trapstructuur een raam, wat extra mogelijkheden biedt voor interessante interieurontwerpopties. Dergelijke trappen kunnen de belangrijkste decoratie van de ingangsruimte worden, maar ze vereisen een aanzienlijk oppervlak en plafondhoogte.

Voor kleine hallen is een rechte opstelling zonder draaitafels een compacte optie. Dit is een handige en goedkopere constructie qua installatiekosten, maar door de steilheid van de stijging is niet elke huiseigenaar geschikt.

In de omstandigheden van zeer kleine kamers worden wenteltrappen geïnstalleerd. Ze kunnen prachtig in de ruimte passen, versierd met gesmede elementen, maar het is niet altijd mogelijk om ze uit te rusten met leuningen, daarom hebben ze beperkingen op de veiligheid van stijgen en dalen.

Mensen met een handicap en ouderen zullen het moeilijk vinden om dergelijke trappen op en af ​​te gaan.

Soorten hekken

Omheiningen zijn ontworpen om veiligheid te bieden. Hun esthetische waarde speelt een even belangrijke rol. Het materiaal voor de vervaardiging van leuningen wordt gebruikt afhankelijk van het materiaal voor de vervaardiging van overspanningen en trappen.

Hekken hebben ook een decoratieve functie bij het ontwerpen van trappen. Het is wenselijk dat hun structuur de hoofdvormen van het interieur van de hal dupliceert. Dus als het ontwerp van de kamer in duidelijke geometrische lijnen is gemaakt, wordt het type hekken van trappenhuizen ook in rechte lijnen gehouden. De aanwezigheid van gladde vormen en gebogen structuren in de ruimte bepaalt het gebruik van gebogen balustrades.

Glasconstructies zijn op het hoogtepunt van de mode. Frameloze glazen schuifdeuren zien er harmonieus uit in de entreeruimte met dezelfde frameloze glazen balustrades. Glas, ingelijst in dun metaal, zal stijlvol chic toevoegen aan het interieur.

Extreme ontwerpideeën sluiten leuningen uit.Dit is een zeer mooie en lichtgewicht constructie, wanneer de treden direct in de muur worden bevestigd en geen hekwerk hebben.

Maar niet iedereen is comfortabel en voor kinderen kan het gevaarlijk zijn.

Plaats

Het ontwerp van deze of gene structuur hangt af van de locatie van de trap in de hal.

 • Middenplaatsing stelt hoge eisen aan het ontwerp. Hier is de trap het belangrijkste accent van de hal en zijn de meest representatieve materialen gekozen: natuurlijk marmer, kolommen en smeedijzeren balustrades zullen de hele entree een paleispracht geven. Het parket op de vloer van de hal wordt ondersteund door hetzelfde parket op de treden, en de leuningen en balusters zijn gemaakt van hout van dezelfde soort als de deuren, die zich aan weerszijden van de trap bevinden. De trap zonder draaioverspanningen, gelegen in het centrale deel van de hal, is gemaakt van accentmaterialen;
 • Zij locatie geeft de trap in het interieur een ondergeschikte rol. Het belangrijkste hier is de organisatie van de ruimte van de hal zelf. De afwerking van de trap ondersteunt het basisconcept van de stijloplossing van de hal. Voor zijdelingse plaatsing zijn zowel traditionele rechtlijnige constructies met of zonder draaitafels als schroefconstructies geschikt. Ongeacht de locatie wordt veel aandacht besteed aan de materialen voor het maken van de trap.

Materialen (bewerken)

De moderne bouwsector produceert een enorme verscheidenheid aan afwerkingsmaterialen die voldoen aan de meest ingewikkelde behoeften: van klassiek marmer tot gekleurd slagvast glas voor trapdecoratie. Laten we deze opties in meer detail bekijken:

 • Een natuursteen - het oudste materiaal dat in de bouw wordt gebruikt. Overspanningen van betonconstructies op metalen wapening zijn versierd met antislip tegels van marmer of graniet. De vakkundig gesneden gebeeldhouwde balustrades en balusters zijn gemaakt van deze massieve steen of hebben gesmede elementen. Deze afwerking voegt plechtigheid toe en creëert een gevoel van luxe. Vooral als deze stenen in de decoratie van de muren en vloer van de hal zitten; dit is een dure afwerking en zal alleen geschikt zijn in grote kamers.
 • In plaats van natuurlijk, is het raadzaam om te solliciteren nep diamant... De slijtvastheid is enkele ordes van grootte hoger en het uiterlijk is niet te onderscheiden van natuurlijk. Dergelijk materiaal heeft een enorme verscheidenheid aan texturen en een breed scala aan kleuren;
 • De meest populaire zijn: natuurlijke houten trappen... Hout heeft de vereiste sterkte en heeft een lange geschiedenis van gebruik in de bouw. Meestal worden coniferen gebruikt, omdat ze duurzaam zijn en een gevoel van warmte en comfort creëren. De rijkdom van de eigenaren zal worden benadrukt door constructies gemaakt van waardevollere soorten - mahonie of eiken, die, wanneer ze worden verwerkt, een prachtige structuur van vezels geven en een rijkdom aan kleur en textuur hebben. In de regel zijn de balustrades ook van hout en in het geval van eikenhout kunnen de balustrades van metaal of glas zijn;
 • Samen met massief hout worden ze gebruikt op hout gebaseerde en houtvezelmaterialen... Ze zijn afgezet met natuurlijk houtfineer, wat de kosten van dergelijke trappen aanzienlijk verlaagt, maar ze hebben minder slijtvastheid;
 • Kunststof qua designmateriaal voor trappen is: metaal... Metalen trappen kunnen elk van de meest ingewikkelde vormen krijgen. Kleuroplossingen kennen geen beperkingen. De structurele sterkte is het hoogst. Metaal past goed bij elk materiaal uit de binnenhuisinrichting van de hal: glas, steen, metselwerk en eenvoudig gips. Een laconieke metalen trap past in de kleinste kamer en kan het centrale element van de expositie van de hal worden, versierd met sierlijke hekken;
 • Een innovatieve aanpak was om te gebruiken gelamineerd glas voor trappen en hekken. Dit geeft de lichtheid en gewichtloosheid van een vrij solide structuur, maar niet iedereen loopt graag op transparante treden.Veel vaker worden hekken van glas gemonteerd.

Verlichting

De trap in de lobby moet goed verlicht zijn. De helderheid van de verlichting op de trap is bewust wat verminderd ten opzichte van de verlichting van de hal, waardoor de ruimte van de hal dominant wordt. Boven de trap in het plafond zijn in een rij over de lengte van de overspanning spots gemonteerd. Dit geeft dynamiek aan de ruimte.

Aan de muur langs de trap kun je meerdere schansen op dezelfde afstand van elkaar hangen in de stijl van de kroonluchter van de hal zelf. Met moderne trapontwerpen kunt u LED-verlichting installeren, wat een magische sfeer in huis creëert. Dergelijke verlichting ziet er vooral indrukwekkend uit in glazen trappen.

Het raam op de draaischijf, gelegen tegenover de ingang, vergroot de ruimte visueel en zorgt voor een bron van natuurlijk licht. Je kunt zo'n opening versieren met lambrequins die bij de stijl passen.

Op de site is het de moeite waard om een ​​​​grote bloem in spectaculaire potten of op een standaard in de vorm van een kolom met stucwerk te installeren, waarbij het stucwerkpatroon op het voorplafond wordt herhaald.

Ruimte onder de trap

Een traditionele trapstructuur neemt een vrij grote ruimte in beslag en er verschijnen nissen onder de overspanningen, die met succes kunnen worden gebruikt bij het ontwerp van de kamer.

 • In de gangen met klassieke renovatie nissen zijn afgewerkt met dezelfde materialen als de wanden van de gehele gang. In een lage ruimte schikken ze een boog en plaatsen ze een bank en een tafel met een schans of een staande lamp. De centrale scheidingswand in zo'n nis kan worden versierd met fotobehang en een ladekast. Voor een betere verlichting van de ruimte, naast achtergrondverlichting, wordt het plakken met helder behang gebruikt om bij elkaar te passen of contrasterende doeken te maken;
 • Europese stijl de ruimte onder de trap wordt gebruikt als extra slaapkamer voor tijdelijke huisvesting;
 • In een klein huisje veel opbergruimte nodig. Onder de trap is een systeem van kasten en dozen voor huishoudelijke artikelen gebouwd. Soms worden dergelijke toevoegingen onder elke stap geïnstalleerd.

Stijlen

Om een ​​​​esthetische compositie van het entreegebied met een trap te creëren, moet u structurele elementen en afwerkingen van dezelfde architecturale stijl kiezen. Bijvoorbeeld:

 • De eigenaren van enorme hallen kunnen zich luxe marmeren of granieten trappen in een klassieke stijl veroorloven. De muren van de hal en de ruimte tussen de gangpaden zijn versierd met dezelfde kolommen en het hek ondersteunt hetzelfde stucwerkpatroon. Tegenover de ingang, op de eerste overloop, bevindt zich een enorme spiegel in een bijpassende lijst, een waardevol schilderij of een prachtig met stof gedrapeerd raam. Terughoudendheid en verfijning van klassiekers met een trap van hout of metaal zullen de adel van het interieur benadrukken;
 • De moderne afmetingen van de zalen passen perfect bij het decor in de minimalistische stijl. Metaal, hoogwaardig kunststof of glas creëren functionele structuren en vervuilen de ruimte niet. Een art deco trap vereist dure kwaliteitsmaterialen. Verlicht glas en gouden kleur van metalen trappen worden benadrukt door laconieke metalen lampen;
 • Verchroomde trapleuningen, hun plastic of glazen treden, verchroomde voordeurbekleding, gemetalliseerde stoffen voor decoratie - dit zijn allemaal tekenen van hightech-stijl;
 • Beton en beslag passen organisch in het interieur van industrieel design;
 • De wenteltrap met zijn gebogen lijnen is gemaakt voor de Art Nouveau-stijl. Halkozijnen, deurkozijnen en balustrades zijn gemaakt van hetzelfde type metaal met hetzelfde ornament.

Ontwerpopties

De volgende ensembles zien er harmonieus uit:

 • Halontwerp in klassieke stijl met marmeren trap;
 • Het sneeuwwitte interieur met glazen en metalen details accentueert de chic van de Art Deco stijl;
 • De prachtige gladheid van de lijnen organiseert de ruimte van de hal met een nis onder de trap in Art Nouveau-stijl;
 • Een laconieke contrasterende trap is geschikt voor modern minimalisme;
 • De hal met een metalen trap ziet er organisch uit in mediterrane stijl.

In de volgende video leert u meer over het maken van een interessant ontwerp van een hal met een trap in een woonhuis.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair