De loggia opwarmen

De loggia opwarmen
 1. Eigenaardigheden
 2. Hoe isoleren?
 3. Hoe isoleren?
 4. Buiten
 5. Van binnenuit
 6. Mogelijke fouten
 7. Beoordelingen
 8. Ontwerpvoorbeelden

De ruime open loggia is een geweldige plek om kleding te drogen, huisraad op te bergen en op een zomeravond te ontspannen met een kopje thee. De mogelijkheden zijn hier echter niet toe beperkt. Een moderne loggia is een volwaardige woonkamer in elk appartement.

Daar kunt u een slaapplaats, werkruimte, eet- of speelruimte inrichten, een kleine fitnessruimte uitrusten

Stof, insecten, vogels, stadslawaai, atmosferische neerslag en lage herfst-/wintertemperaturen kunnen deze plannen echter verstoren. Vroeg of laat moeten de meeste appartementeigenaren de loggia isoleren.

Eigenaardigheden

Meer recentelijk bleef de kwestie van loggia-isolatie open voor veel bewoners van appartementsgebouwen. Tegenwoordig is het antwoord op deze vraag bijna ondubbelzinnig - isoleren. Hiermee kunt u uw huis beveiligen, beschermen tegen straatlawaai, vervelende insecten, atmosferische verschijnselen en kunt u ook het hele jaar door de functionaliteit van de loggia volledig gebruiken.

Voor bewoners van kleine appartementen in een paneelhuis zal isolatie van een loggia of balkon ook hun leefruimte aanzienlijk vergroten:

 • U kunt bijvoorbeeld een deel van de kledingkast, bibliotheek, huishoudelijke artikelen naar het balkon verplaatsen.
 • Een warme loggia is een geweldige plek voor het kweken van sierplanten of het opzetten van een kleine kas.
 • Het is een geweldige plek voor rust, ontspanning en een ruime veranda om met het gezin te dineren.
 • Met de loggia kunt u vrije ruimte gebruiken om een ​​verscheidenheid aan gebouwen te creëren - niet alleen residentiële, maar ook industriële doeleinden. Dit geldt met name voor panoramische loggia's die de gevels van kantoor- en industriële gebouwen sieren. Deze panden worden gebruikt als volwaardige kantoren, werkruimtes en recreatieruimtes voor medewerkers.

Hoe isoleren?

Moderne fabrikanten van bouw- en afwerkingsmaterialen bieden een enorme keuze aan verschillende opties voor het isoleren van loggia's en balkons voor elk budget. Materialen hebben een andere samenstelling, afmetingen, verschillen in de installatiemethode, fysisch-chemische en operationele eigenschappen. Het blijft alleen om een ​​​​geschikte isolatie te kiezen en te kopen. Onder de meest populaire, praktische en beschikbare materialen van vandaag, kunnen twee opties worden onderscheiden.

Penoplex

De structuur van Penoplex lijkt erg op het schuimplastic dat bij iedereen bekend is. Penoplex is een van de handelsnamen voor geëxtrudeerd polystyreenschuim, dat wordt gebruikt voor isolatie.

De voordelen zijn onder meer:

 • uitstekende sterkte (bij het snijden van een vel met een administratief mes verkruimelt het materiaal niet en is de snede gelijkmatig en glad);
 • hoge thermische isolatiecoëfficiënt;
 • weerstand tegen mechanische schade (stoten, bochten, breuken) - hierdoor kan het materiaal ook worden gebruikt voor vloerisolatie;
 • vuurbestendig;
 • goede dampremmende laag.

De nadelen van dit materiaal zijn de relatief hoge kosten. Het schuimblok wordt gepresenteerd in verschillende dichtheidsopties, zodat het in verschillende klimaatzones, in één of in meerdere lagen, kan worden gebruikt.

Izolon

Izolon is een met folie bekleed materiaal dat het warmteverlies (vanwege het effect van warmtereflectie terug in het huis) aanzienlijk kan verminderen. Verkrijgbaar als rol, vel of sleeve, afhankelijk van de toepassing.

Voordelen:

 • een licht gewicht;
 • elasticiteit (het materiaal kan gemakkelijk met uw handen worden gekreukt en het zal snel terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm);
 • installatiegemak;
 • hoge coëfficiënten van warmte- en geluidsisolatie;
 • milieu vriendelijkheid;
 • dampdoorlatendheid;
 • weerstand tegen chemicaliën.

De nadelen zijn onder meer een vrij lage mechanische sterkte.

piepschuim

Polyfoam is een plaatmateriaal, dit is een gestolde schuimmassa.

De pluspunten zijn onder meer:

 • hoge geluids- en warmte-isolatiecoëfficiënt;
 • weerstand tegen extreme temperaturen;
 • lichtgewicht;
 • lage kosten (vergeleken met analogen);
 • gemak van installatie en gebruiksgemak;
 • duurzaamheid.

Een van de nadelen is luchtdichtheid (het materiaal "ademt niet"), lage sterkte, instabiliteit voor de effecten van chemisch actieve stoffen, ontvlambaarheid.

Penofol

Penofol is een materiaal met een hoge thermische isolatiecoëfficiënt en dankzij de tweelaagse structuur kan het zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Voordelen:

 • vuurbestendig;
 • milieu vriendelijkheid;
 • uitstekende geluidsisolatie;
 • lage thermische geleidbaarheid;
 • kleine dikte.

Nadelen: lage mechanische sterkte en installatiecomplexiteit.

Minerale wol

Minerale wol is een vezelachtig materiaal, dat volgens zijn samenstelling is onderverdeeld in steenwol, glaswol en slakkenwol.

Voordelen:

 • vuurbestendig;
 • weerstand tegen extreme temperaturen;
 • hoge mechanische sterkte;
 • weerstand tegen chemicaliën;
 • goede waterafstotendheid (niet alle materialen hebben deze eigenschap).

Een van de nadelen is de aanwezigheid in de samenstelling van formaldehydeharsen die giftig fenol afgeven. Bovendien bevat het materiaal deeltjes die schadelijk zijn voor het menselijke ademhalingssysteem, daarom wordt de installatie van het materiaal alleen uitgevoerd in speciale beschermende uitrusting.

Minvata wordt gebruikt voor zowel binnen- als buitenwerk. Het is verkrijgbaar in een groot aantal diktes.

Bij het kiezen van een verwarming moet niet alleen aandacht worden besteed aan de thermische isolatie-eigenschappen, maar ook aan de dikte ervan. Dit punt is erg belangrijk voor kleine gebouwen, waar elke extra vierkante centimeter oppervlakte praktisch zijn gewicht in goud is.

Om werkzaamheden met betrekking tot isolatie uit te voeren, heeft u mogelijk de volgende materialen en gereedschappen nodig: gipsplaat, metalen profiel, bevestigingsmiddelen, schuim, waterpas, tang, briefpapiermes, schroevendraaier, houten latten, zelfnivellerende vloermixen, waterdichtmakende middelen, verf- en stukadoorsapparatuur.

Hoe isoleren?

Deze vraag rijst voor iedereen die voor het eerst in aanraking komt met de opstelling van een loggia. Om de isolatie snel, efficiënt en correct uit te voeren, moet u zich strikt aan de stapsgewijze instructies houden.

De beste plaats om te beginnen is door een werkplan op te stellen:

 1. Voorbereidende fase (het gebied ontdoen van vreemde voorwerpen en het verwijderen van de oude coating, het egaliseren van de vloer, het waterdicht maken van oppervlakken).
 2. Beglazing.
 3. Elektrificatie.
 4. Isolatie van alle oppervlakken (vloer-plafond-muren).
 5. Afwerkingswerken binnen.

Als er een stationaire verwarmingsbron in de kamer is, moet de installatie ervan onmiddellijk worden voorzien in de beginfase van het werk.

Beglazing is een verplicht onderdeel van het werk, zonder dat heeft de isolatietechniek gewoon geen zin. Het is niet de moeite waard om het beglazingswerk zelf te doen, het is beter om het aan professionals toe te vertrouwen.

Voor beglazing worden ramen met dubbele beglazing met een glasdikte van minimaal 3,2 cm aanbevolen.

Buiten

Voor het beste resultaat is het noodzakelijk om de loggia ook van buitenaf te isoleren, dit is door het ontbreken van professionele apparatuur en de toegenomen complexiteit en gevaar van werkzaamheden zeer moeilijk zelf te doen.

Voordat u begint met het isoleren van de loggia, moet u de staat van de borstwering beoordelen, wat de externe omheining is. Dit is het meest kwetsbare deel van de constructie.Het mag het binnendringen van zonlicht niet belemmeren, maar moet de kamer beschermen tegen stof, vogels, insecten, koude lucht, wind, geluid.

Als de loggia is omheind met metalen staven, wordt meestal nog een extra schuimblok of metselaar geplaatst. Gebruik voor de afwerking metalen of vinyl gevelbeplating, gegalvaniseerd ijzer.

Als een plaat van gewapend beton als borstwering dient, is het voor aanvang van de interne werkzaamheden noodzakelijk om brede openingen met stenen te sluiten en kleine scheuren te betonneren. Na beglazing is het noodzakelijk om alle ramen te isoleren.

Het visuele proces van het isoleren van een loggia of balkon van buitenaf wordt getoond in de volgende video:

Van binnenuit

Na het einde van het proces van beglazing en isolatie van ramen, kunt u doorgaan naar de fase van intern werk. Het proces begint ook met de voorbereidende voorbereiding.

Oppervlaktevoorbereiding

Eerst moet u bepalen welke oppervlakken isolatie nodig hebben. Meestal zijn dit "koude" vloeren die niet in contact komen met de verwarmde ruimte.

Het interieur wordt gecontroleerd op scheuren of gaten in de plafonds die moeten worden opgeschuimd.

Vervolgens wordt de gewenste isolatie geselecteerd. De dikte, het type en de hoeveelheid zijn direct gerelateerd aan de klimatologische omstandigheden in de regio. Voor koude plaatsen hebben plaattypes isolatie de voorkeur.

Muurisolatie

Meestal worden alle muren en hoeken die aan de straat grenzen geselecteerd voor isolatie. Het geselecteerde materiaal (bijvoorbeeld polystyreenschuimplaten) wordt in één of meerdere lagen gelegd, zodat er tijdens de installatie geen doorlopende gaten ontstaan.

Platen worden met een lichte offset ten opzichte van elkaar geplaatst.

De thermische isolatie wordt met schijfpluggen rechtstreeks aan het plafond bevestigd en de volgende laag wordt op het eerste polyurethaanschuim gelijmd.

Het gebied onder de ramen met dubbele beglazing, evenals de binnenkant van de borstwering, moeten worden geïsoleerd.

Om de binnenhoeken te isoleren, wordt een materiaal gebruikt met een dikte van minimaal 20-30 mm. Van bovenaf wordt de isolatie afgesloten met een dampremmend materiaal (folieoppervlak in de loggia). Dan worden niet voorgeïnstalleerde ophangingen blootgesteld aan een metalen profiel.

Dit gebeurt op zo'n manier dat er een luchtspleet blijft tussen deze en de isolatie.

Een gedetailleerd proces van muurisolatie is te zien in de volgende video:

De volgende stap is decoratieve bekleding. Als materiaal voor wandbekleding worden kunststof, houten panelen, vochtbestendige gipsplaat voor verder pleisteren, schilderen of behangen, evenals andere materialen gebruikt.

Plafond isolatie

Eerst worden ophangingen geïnstalleerd, waarop een krat van een gegalvaniseerd profiel wordt geplaatst. Vervolgens worden met behulp van deuvels vellen thermische isolatie bevestigd. Deuvels kunnen een kunststof of metalen kern hebben (afhankelijk van de dichtheid en het gewicht van het materiaal).

Laatste stadium - plafonddecoratie met afwerkingsmaterialen. Het kan een verlaagd of verlaagd plafond zijn. Een houten of aluminium lat zal werken, evenals plastic panelen en andere materialen.

Een belangrijk punt: er moet een kleine luchtspleet zijn tussen de isolatielaag en de afwerklaag. Het kan worden verkregen met behulp van een houten latten die met zelftappende schroeven aan de thermische isolatie is bevestigd.

Vloerisolatie

Vloerwerk is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het hele proces. Dit is het koudste oppervlak, dus het heeft verplichte en zeer zorgvuldige isolatie nodig.

Het hele werkproces kan grofweg in verschillende fasen worden verdeeld:

 1. Demontage van de oude vloerbedekking (tot aan de betonnen dekvloer). Dit is gedaan om de ruimte zo hoog mogelijk te houden. Vuil wordt verwijderd, het oppervlak wordt grondig gereinigd.
 2. Als de originele coating niet gerepareerd hoeft te worden, zal de bestaande betonnen dekvloer de basis vormen van de nieuwe vloer.Als er met het blote oog onregelmatigheden zichtbaar zijn, wordt het beton gegoten met een laag zelfnivellerend mengsel en gelaten totdat het volledig is gestold.
 3. De geëgaliseerde vloer wordt behandeld met een antischimmelmiddel. Vervolgens wordt een laag waterdichtmakend materiaal gelegd - bijvoorbeeld penofol.
 4. Legstrips en dwarsbalken, die worden bevestigd met zelftappende schroeven. De vlakheid van de afzonderlijk liggende elementen wordt gecontroleerd. De hoogte van de lamellen moet minimaal 5 mm boven het oppervlak van de isolatie liggen. In de ruimte tussen de lamellen worden thermische isolatieplaten geplaatst, die aan de bovenzijde zijn afgedekt met een dampscherm van folie. Alle verbindingsnaden van de folie worden met constructietape aan elkaar bevestigd.
 5. Vloerbedekking leggen - bijvoorbeeld europlanken, multiplex of spaanplaat. Van bovenaf kan de vloer worden bedekt met linoleum of tapijt. Rust indien nodig een "warme" vloer uit - vooral als de loggia is gepland om te worden gebruikt als een verlengstuk van de woonkamer (bijvoorbeeld voor kinderspellen).
 6. In de laatste fase van het werk worden stopcontacten, schakelaars gemonteerd, de plint wordt gelegd.

Het gedetailleerde proces van het opwarmen van de loggia staat in de volgende video.

Mogelijke fouten

Voordat u bouw- en afwerkingswerkzaamheden met betrekking tot isolatie plant, moet u zeker luisteren naar enkele aanbevelingen die u zullen helpen fouten te voorkomen:

 • Wijzigingen in het ontwerp van een woonappartement (en de loggia maakt er deel van uit) mogen alleen worden uitgevoerd in overeenstemming met de relevante autoriteiten. Het maakt niet uit of het gaat om het slopen van de aangrenzende muur tussen de loggia en de kamer of om de externe isolatie van de borstwering. In ieder geval dienen BTI-specialisten hiervan op de hoogte te worden gebracht om onaangename situaties in de toekomst (bijvoorbeeld bij verkoop van een appartement) vanwege de discrepantie tussen het ontwerp en het technisch paspoort te voorkomen.
 • Bouwvoorschriften staan ​​het verwijderen van de batterij of radiatorleidingen buiten de muur van het gebouw niet toe. Het warmteverlies op de loggia is meer dan aanzienlijk, en onjuiste installatie of isolatie zal leiden tot bevriezing van radiatoren en mogelijke ongelukken.

De uitweg uit deze situatie is een "warme" vloer of een olieradiator.

 • Het gebruik van frameloze beglazing. Van buiten ziet zo'n loggia er heel interessant uit: een glad, transparant, stevig canvas. Indien nodig vouwt de vleugel als een accordeon, zonder de ruimte van de kamer te verminderen. Voor een warme loggia wordt deze optie echter niet aanbevolen: enkel glas en scheuren zorgen ervoor dat u tijdens het koude seizoen niet de optimale binnentemperatuur kunt behouden.

Bovendien is dit type beglazing niet erg praktisch: een klamboe kan je niet bevestigen, het glas wordt snel vuil.

 • Soms, om het oppervlak van de loggia te vergroten, wordt het glazen frame buiten het vlak van de bouwmuur verwijderd. Van bovenaf wordt zo'n loggia afgesloten door een speciaal vizier. Het verzamelt sneeuw in de winter, er vormen zich ijspegels op in de lente en in de zomer maakt het geluid in de stromende regen.

Het is erg duur en problematisch om een ​​constructie buiten de gevel betrouwbaar te isoleren.

 • Een laag isolatie. Soms worden borstwering en wanden geïsoleerd met schuimblokken van 70 tot 100 mm dik. De thermische isolatie-eigenschappen van dit materiaal zijn gewoon opmerkelijk, maar om comfortabele temperatuuromstandigheden te creëren, is het noodzakelijk om een ​​extra isolatielaag te gebruiken.
 • Dampscherm. Als minerale wol als verwarming wordt gekozen, moet deze worden gelegd met een dampremmend materiaal. Anders zal er zich vocht ophopen en wordt het gewoon vochtig.
 • Polyurethaanschuim. Naden afgedicht met kit of schuim moeten worden beschermd tegen direct zonlicht. Anders zal de beschermlaag na verloop van tijd instorten, waardoor scheuren en barsten weer zichtbaar worden.
 • Het gebruik van een dikke laag zandbetonmengsel voor het egaliseren en opwarmen van de vloer is een van de meest voorkomende fouten... Overbelast de vloerplaat niet.Bovenop de dekvloer zal nog een laag lijm liggen, en dan porcellanato of een andere coating.

Het is verstandiger om een ​​warmte-isolerend materiaal te kiezen met een zeer laag soortelijk gewicht (penoplex of minerale wol).

 • Isolatie van de aangrenzende muur tussen de loggia en de kamer. Meestal wordt het niet uitgevoerd vanwege een gebrek aan betekenis. De klimatologische omstandigheden in het appartement en op de loggia zullen er niet significant van veranderen, maar de kosten van geld, moeite en tijd voor nutteloos werk zullen vrij groot zijn.
 • Aandacht voor kleine details. Al in de planningsfase kunt en moet u letten op kleinigheden als de locatie van de handgrepen in de buurt van de glazen unit, het gebruik van muskietennetten en de plaatsing van een brede vensterbank.

Een ander probleem waarmee eigenaren van loggia's worden geconfronteerd na onjuist uitgevoerde isolatiewerkzaamheden, is het verschijnen van condensatie op de muren. Het "huilende" muureffect treedt om verschillende redenen op:

 • verkeerd gekozen en geïnstalleerde isolatie;
 • gebrek aan een luchtspleet met de framemethode van isolatie;
 • verkeerd gelegde damp- en waterdichtingsfilm.

Warme lucht die de ruimte verlaat condenseert daardoor op de koude buitenmuren. Natte isolatie vermindert de thermische isolatie-eigenschappen aanzienlijk, begint te rotten en wordt bedekt met schimmel en schimmel.

Beoordelingen

De eigenaren van appartementen en particuliere huizen, geconfronteerd met werkzaamheden aan de isolatie van loggia's, merken meestal een positief resultaat van het werk op. De kamer wordt comfortabel om te verblijven, zelfs op de koudste winterdagen

In een warme loggia kun je het hele jaar door bloemen en andere planten kweken; de ruimte wordt gebruikt als eet-, speel- en werkruimte.

Voor het beste resultaat wordt de eigenaren van geïsoleerde loggia's geadviseerd om het gebruik van "warme" vloeren en olieradiatoren vooraf te voorzien, indien de loggia als volwaardige woonruimte wordt gebruikt.

De kosten van elektriciteit zullen zeker aanzienlijk stijgen, maar het doel heiligt de middelen.

Ontwerpvoorbeelden

Een doordacht interieur en hoogwaardig isolatiewerk maakten van de loggia een knus hoekje om te ontspannen. Een kleine bank, een hangtafel, bloeiend groen - dit alles ziet er heel harmonieus uit. Het interieur is ontworpen in warme zandkleuren. Met rolgordijnen kunt u indien nodig het zonlicht dimmen.

Een ruime en lichte hoek waar je in alle rust aan documenten of belangrijke projecten kunt werken. De vrije ruimte van de loggia is tot in het kleinste detail doordacht. Het binnenste deel van de borstwering wordt gebruikt als een volledige wandplank (voor het opbergen van boeken of documenten). Een lamp en rolgordijnen helpen je om de lichtintensiteit aan te passen.

Een lichte, gezellige loggia kan ook als eethoek worden gebruikt. Met een kleine tafel en een paar stoelen kunt u een romantische avond voor twee doorbrengen of een samenzijn hebben met uw geliefde vriendin. Een brede vensterbank langs de borstwering zal het tafelblad perfect vervangen.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair