Bogen voor rozen

Inhoud
 1. Eigenaardigheden
 2. Soortenoverzicht
 3. Materialen (bewerken)
 4. Wat voor rozen worden er gebruikt?
 5. Tips voor het beveiligen van takken
 6. Voorbeelden in landschapsontwerp

De boog stelt de teler in staat om de tuin comfortabeler, uitnodigender en georganiseerder te maken. Met zijn hulp kunt u de ruimte in zones onderverdelen. Vaak worden bogen met rozen uitsluitend voor decoratieve doeleinden gebruikt. Ze worden dus langs de paden geplaatst, in de buurt van tuinhuisjes of veranda's.

Eigenaardigheden

Met bogen voor rozen kun je een plek om te ontspannen prachtig inrichten. In de schaduw kunt u een bank met een kleine tafel plaatsen voor avondbijeenkomsten. Hierdoor verandert de tuinboog in een heus tuinhuisje met de betoverende geur van rozen. Als je ze op een rij zet, krijg je een prachtig steegje.

Een tuinboog voor een klimroos is niet alleen decoratief, maar ook functioneel.... Het helpt bloemen groeien, want zonder ondersteuning blijven ze gewoon op de grond liggen. Meestal worden rozen aan steunen gebonden om de juiste groeivector in te stellen.

Laten we de belangrijkste voordelen van het ontwerp opsommen.

 1. De natuurlijke ventilatie van de groeiende roos voorkomt ziekte en schimmelvorming.
 2. Bloemen groeien veel sneller omdat ze genoeg zonlicht krijgen.
 3. De kweker kan de roos gemakkelijk verzorgen - de boog geeft volledige toegang.
 4. Door de verscheidenheid aan maten kunt u voor elke gelegenheid iets passends kiezen. Een tuinboog voor een kleine tuin kan erg compact zijn. Hierdoor is het mogelijk om extra planten te planten, wat erg praktisch is.

Het is niet nodig om te praten over de hoge decorativiteit van zo'n boog. De structuur kan verschillende vormen hebben, meestal gemaakt van metaal, hout of plastic. Deze tuindecoratie is de eenvoudigste.

Overweeg de belangrijkste ontwerpkenmerken.

 1. De boog moet ongeveer 2 meter of meer zijn. Anders ziet het ontwerp er krap en ongemakkelijk uit. Tegelijkertijd geven tuinders er de voorkeur aan om het merkteken van 3 meter niet te overschrijden, anders wordt de boog te omvangrijk nadat deze is verstrengeld met rozen.
 2. Bovendien moet u de breedte begrijpen. Hier moet u rekening houden met de grootte van de rozenknoppen. Tuinders raden aan een boog van minimaal 50 cm breed te maken.Anders ziet de structuur er na een tijdje onverzorgd uit.
 3. De boog kan zonder ondersteuning draagbaar zijn. In dit geval stelt hoge mobiliteit u in staat om het door de tuin te verplaatsen. Een dergelijke boog zal echter niet in staat zijn om het gewicht van omvangrijke planten te dragen.
 4. Het ontwerp zelf moet mooi zijn. In de winter, wanneer rozen niet bloeien, zijn het de ontwerpkenmerken die de tuin zullen versieren. Als je een eenvoudige ronde opening maakt, zal de decoratie zijn decoratieve functie niet meer vervullen.
 5. Een smeedijzeren boog is geschikt voor een klassieke tuin. Houten modellen worden vaak geplaatst in een eenvoudige ruimte met een typisch Provençaals design.

Soortenoverzicht

Ongewone en aantrekkelijke bogen sieren de ruimte en dienen als ondersteuning voor rozen. Bij de datsja kan de structuur worden gecombineerd met een bank of eenvoudig op de loopbrug worden geïnstalleerd. In het eerste geval zal de boog ook een schaduwgebied creëren, wat erg praktisch is.

Op type plaatsing worden structuren conventioneel verdeeld in drie typen.

 • vrijstaande boog veredelt meestal de ingang van de tuin. Met deze oplossing kunt u de gebieden verdelen waar groenten en bloemen groeien. De geïsoleerde constructie is vaak hoog (ongeveer 240 cm). Een persoon in volle groei moet er rustig onderdoor lopen.
 • gecombineerde bogen, die een soort tunnel vormen. Ziet er interessant uit in een grote tuin.Maar in een klein gebied is het beter om zo'n beslissing te weigeren - het zal de ruimte enorm vervuilen.
 • Vaak is er een boog aan het huis bevestigd.... Hiermee kunt u de muur decoreren en het recreatiegebied verfijnen. In de buurt kunt u een bank en een kleine tafel, een tuinschommel plaatsen. In sommige gevallen kun je als het ware een aanbouw maken en deze aanvullen met een boog.

In de datsja kun je compleet verschillende ontwerpen installeren, elke tuinman kiest iets dat geschikt is voor zichzelf. Afhankelijk van het doel en de locatie wordt een bepaalde vorm van de boog gekozen. Bovendien is deze eigenschap vaak direct gerelateerd aan het materiaal waaruit de constructie is gemaakt.

Laten we een lijst maken van de opties voor de formulieren.

 • Normale boog. De klassieke versie wordt meestal in een bloembed geïnstalleerd om het te benadrukken. Het effect van een mand wordt visueel gecreëerd. Aan de basis bevinden zich twee staven, dwarssteunen en de boog zelf van bovenaf. Sommige van deze structuren zijn inklapbaar, ze kunnen voor de winter worden verwijderd.
 • Rechthoekige boog. De indruk van een met rozen verstrengelde deuropening wordt gecreëerd. Een goede oplossing voor het verfraaien van de ingang naar de tuin, het tuinhuisje en zelfs naar het huis. De constructie bestaat uit pilaren-pilaren, die diep in de grond gaan, en een dwarsrail. Van bovenaf kun je een grill of een vizier maken. Geschikt voor het decoreren van een opening in een levend hekwerk.
 • Gekrulde bogen... Dit ontwerp heeft ook eenvoudige rechte steunen, maar het bovenste gedeelte is meer decoratief. Het kan absoluut elke vorm hebben, alles wordt alleen beperkt door fantasie.

De grootte van de boog is afhankelijk van de vorm en de plaats van gebruik.... Voordat u het installeert, moet u goed over alles nadenken. Een stationaire boog kan niet zomaar naar believen worden verplaatst - dit is een nogal arbeidsintensief proces. De verticale constructie geeft de site volledigheid en integriteit.

Materialen (bewerken)

Bogen kunnen zijn gekocht en eigengemaakt... Vandaar de verscheidenheid aan materialen. Bovendien worden ze in sommige gevallen zelfs met elkaar gecombineerd om de meest effectieve ondersteuning te creëren. Dus metaal kan als basis worden gebruikt en de lamellen zijn al van hout.

Steen wordt vaak gebruikt, maar dergelijke ontwerpen moeten aan professionals worden toevertrouwd. Je moet over bepaalde kennis en installatievaardigheden beschikken. Toegankelijker materiaal - plastic... Zo'n boog heeft geen bedekking nodig. Meestal heeft het vergrendelingsmechanismen, waarmee u de structuur samen met de bloemen voor de winter kunt vouwen.

gecombineerde bogen kan worden begiftigd met die eigenschappen die belangrijker zijn voor de tuinman. Het stelt u ook in staat om de structuur het beste in het totale ontwerp in te passen. De meest populaire zijn echter nog steeds hout en metaal... Ze zijn betrouwbaar en eenvoudig te installeren, bestand tegen het gewicht van rozen.

Metaal

Veel tuinders geven er de voorkeur aan om van dit materiaal een boog te maken. Eenvoudige en betrouwbare fittingen worden vaak gebruikt... Het materiaal is niet alleen betrouwbaar - het is ook eenvoudig te installeren en heeft een lange levensduur. Metaal kan worden geverfd om de decoratieve eigenschappen te verbeteren.

De metalen structuur kan extra elementen hebben, meestal gesmeed. Dit verbetert de esthetiek van de tuin, zelfs tijdens het winterseizoen.

De constructie moet een paar keer per jaar worden geïnspecteerd op roest. Beschadigd metaal kan delicate kleuren aantasten.

Hout

Natuurlijke materialen zijn geweldig voor landschapsarchitectuur. Houten bogen zien er zeer esthetisch uit, zelfs zonder decoratieve coating. Het lijkt erop dat de rozen rechtstreeks uit het hout groeien. Bovendien, bij het kiezen van het juiste ras zal de structuur behoorlijk lang meegaan. Een goede oplossing zou lariks zijn, dat niet bang is voor vocht en ultraviolette straling.

Alle elementen van de boog moeten worden behandeld met een antiseptische oplossing. Daarna wordt de structuur gelakt, in sommige gevallen geverfd, maar dit is niet nodig. Onbehandeld hout kan de roos beschadigen. En de levensduur zonder beschermende verbindingen wordt aanzienlijk verminderd.

Wat voor rozen worden er gebruikt?

Een bloeiende boog ziet er aantrekkelijk uit als hij goed is ingelijst. Geschikte variëteiten zijn onder meer White Flat, Dorothy Dennison, Rosa Bleu Magenta Malvern Hills... Ze zijn vrij pretentieloos en gemakkelijk te verzorgen. Tuinders kiezen ook gekrulde variëteiten zoals Excelsa, American Pillar en dergelijke voor bogen.

Bij een struikroos moet ook rekening worden gehouden met de afstand tussen de aanplant. Het zal hiervan afhangen hoe weelderig de bloem groeit. De optimale oplossing is ongeveer 1 meter tussen de struiken. Als de roos steviger is geworden en gegroeid is, kun je hem in stekken verdelen. Meestal groeit de struik hiervoor ongeveer 2 jaar op de site.

Bij het decoreren van een boog met een bepaald soort roos moet ook rekening worden gehouden met de juiste beplanting. Meestal wordt de plant in het voorjaar geplant. Voor elke struik is een gat van ongeveer 40x40 cm nodig.Voor het weven van rozen is geen speciale grond nodig, wat de taak vereenvoudigt. Ze kunnen vrij dicht bij huis worden geplant in eenvoudige tuingrond.

Onmiddellijk na de landing moet je naar binnen gaan stikstofvoeding... Hierdoor krijgt de plant voedingsstoffen voor de actieve groeifase. In de zomer wordt er meestal bemest met minerale verbindingen. Deze zorg is voldoende voor de roos om de gebogen structuur mooi en prachtig te vlechten.

Tips voor het beveiligen van takken

Rozenscheuten hechten zich diagonaal aan de verticale staven terwijl de struik groeit. Het is belangrijk om ze niet verticaal te stapelen, anders wordt de roos alleen maar groter, maar niet breed.... De struik wordt gevormd tijdens het groeiseizoen. Anders gaat het weven alleen langs de steunen, maar niet langs de dwarsbalken.

Het is belangrijk om de opkomst van nieuwe scheuten te volgen. Ze moeten diagonaal aan de rail worden vastgemaakt. Later kun je de bloemen zo leggen dat de structuur van de boog zelf niet zichtbaar is. Alleen jij moet voorzichtig handelen om de delicate toppen niet per ongeluk te beschadigen.

Voorbeelden in landschapsontwerp

Tuinbogen zien er bijzonder prachtig uit. En het gebied is absoluut onbelangrijk - het ontwerp is universeel.

Hier zijn enkele mooie voorbeelden van arrangementen.

 • De boog is al goed begroeid, het frame zelf is niet zichtbaar. De ontspanningsruimte ligt in de schaduw en laat u genieten van de schoonheid van rozen.
 • De bogen zijn gemaakt van een combinatie van steen en hout. Het ontwerp is zeer sfeervol, creëert schaduw en is geschikt voor een grote oppervlakte.
 • Een metalen boog siert de ingang van het huis. De metalen structuur is goed verpakt en op zichzelf laconiek, aantrekkelijk.
 • De gebogen structuur wordt gecombineerd met een hek. Deze toegang tot de tuin ziet er magisch uit.
 • Een zeer interessante en aantrekkelijke oplossing. Tussen de twee bogen bevindt zich een volledige zithoek.
geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair