Hoe kies je een rek in de woonkamer?

Hoe kies je een rek in de woonkamer?
 1. Eigenaardigheden
 2. Afspraak
 3. Keer bekeken
 4. Materialen (bewerken)
 5. Kleuroplossingen
 6. Locatie in de kamer
 7. Hoe te kiezen?
 8. Mooie voorbeelden in het interieur

De moderne benadering van het inrichten van een woonkamer hangt af van de inrichting. Neem bijvoorbeeld een rek: tegenwoordig is deze nadruk vooral populair - het vervangt omvangrijke kasten en onderscheidt zich door functionaliteit. Dergelijke meubels zijn vooral in trek bij de opstelling van de hal - de kamer die het hart van het huis is. Niet elk model is echter de moeite waard om te kopen. Laten we de fijne kneepjes van de keuze uitzoeken.

Eigenaardigheden

Het woonkamerrek is een open meubel met veel planken. Dit is een massa planken verenigd door een gemeenschappelijk frame van metaal of hout en zijn derivaten. Planken kunnen variëren in configuratie en grootte, wat de algehele vorm van het product beïnvloedt. Hierdoor kunt u uw model kiezen voor een specifiek gedeelte van de hal.

Tegelijkertijd houden fabrikanten niet alleen rekening met afmetingen, maar ook met twee bijzonder belangrijke factoren:

 • naleving van een specifieke ontwerpstijl;
 • kleurenschema.

Dit meubelstuk is een subtiel accent, wat zijn populariteit verklaart. Dankzij de open gevel is alles in het zicht. Het is echter de openheid van het rek dat het nadeel is. Met uiterlijke aantrekkelijkheid en hoge functionaliteit is het uiterlijk in staat om een ​​gevoel van rommel te creëren, vol met een massa items die in de schappen zijn opgeslagen.

Het nadeel van open planken is ook de neiging om stof op te hopen, omdat het bijzonder snel op een open oppervlak valt.

De planken in de woonkamer verschillen van dressoirs en vitrines en klassieke hangplanken. Dit is een apart type meubel waar je de benodigde items en accessoires in kunt plaatsen en tegelijkertijd enkele interieurkenmerken kunt demonstreren. De stijl van dergelijke producten is direct gerelateerd aan het fabricagemateriaal, de locatie en de vulmethode (geplande functionaliteit).

Afspraak

Dankzij zijn functionaliteit vervult de stelling in moderne woonkamers verschillende taken:

 • stelt u in staat om kleine items op de planken te plaatsen zonder ze allemaal te overbelasten;
 • zorgt voor de plaatsing van items van een bepaald functioneel gebied, waarbij kleine onderdelen worden gecombineerd voor het beoogde doel;
 • toont bepaalde stilistische kenmerken, versierd met moderne verlichting;
 • bespaart het bruikbare gebied van de kamer, creëert ruimte voor beweging;
 • is een meubel waardoor je de ruimte kunt indelen.

Afhankelijk van de specifieke ontwerpstijl die als basis is genomen, verandert het thema van de items die op de planken worden geplaatst. In het klassieke ontwerp is het bijvoorbeeld passend om er boeken op te bewaren, wat handig is voor elk huishouden.

Bij het ontwerpen van moderne trends is het gebruikelijk om een ​​breed horizontaal vlak van het tv-rek te gebruiken. Het ziet er interessant en stijlvol uit. Met deze techniek kunt u het videosysteem en de bijbehorende accessoires (bijvoorbeeld schijven) maximaal functioneel ordenen, waardoor de ruimte door het rack duidelijk wordt georganiseerd.

De boekenkast is passend in vintage richtingen. Met de juiste kleur en textuur om het tijdperk over te brengen, kun je een sfeer van lichtheid demonstreren, die vaak ontbreekt in kamers met een gebrek aan muurhoogte en totaalbeeld. Op deze manier kan zelfs speelgoed op de planken worden opgeslagen, als het niet opvalt in het algemene ontwerpbeeld.Dit zal bijvoorbeeld vooral geschikt zijn in de landelijke stijl, die wordt gekenmerkt door het gebruik van textiel in veel van zijn verschijningsvormen (kussens, capes, hoezen voor stoelen, banken en fauteuils, staande lampen).

Het gebruik van planken van het speelgoedrek is ook geschikt wanneer de woonkamer de enige woonkamer van het appartement is en u een kinderhoek moet uitrusten en de ruimte moet indelen.

Dergelijke producten zijn niet bedoeld voor gebruik met gerechten., aangezien er een groot risico bestaat dat deze per ongeluk breekt. Af en toe worden deze constructies echter ook opgeslagen door services. Misschien vindt iemand deze oplossing leuk, hoewel enkele vazen ​​​​of beeldjes op de planken er in werkelijkheid harmonieuzer uit zullen zien. Een belangrijk kenmerk is het moment van plaatsing: om dit meubel zo functioneel mogelijk te laten zijn, moet het dicht bij de muur worden geplaatst.

Keer bekeken

Er zijn veel modellen rekken op de moderne meubelmarkt.

Ze kunnen voorwaardelijk in 2 groepen worden verdeeld:

 • lineair;
 • hoek.
 • In dit geval kan het rek aan beide zijden open zijn, of een gesloten achtervlak hebben. Elke soort heeft een andere vorm. Meestal is het product een rechthoekige structuur met verschillende planken van verschillende lengtes en breedtes. Je ziet er zelden symmetrie in. In de regel zijn dit chaotisch geplaatste planken met één accentplaats voor de tv.
 • Symmetrische ontwerpen houden vast aan het klassieke ontwerp. Ze hebben planken van overwegend dezelfde grootte. Af en toe vertegenwoordigen deze producten een rek met een kleine plank voor plasma, waarboven extra planken kunnen worden geplaatst.
 • Bijzonder stijlvolle en interessante ontwerpen met glazen vitrines. Tegelijkertijd blijft het basisidee ongewijzigd: het rek verandert niet van ontwerp, het ziet er niet uit als een vitrinekast. Het kan smal en lang zijn, wat vooral geschikt is voor kamers met beperkte ruimte, omdat een dergelijk product de muur vervangt. Het centrale deel kan open staan, of voorzien worden van een laag tv meubel met lades. De dikte van alle planken wordt vaak gelijkgesteld aan de hoofddoos die de hele structuur verenigt.

Materialen (bewerken)

Bij de productie van rekken worden verschillende grondstoffen gebruikt. Vaak zijn deze meubels gemaakt van hout (en zijn afgeleiden). De basis van de constructie bestaat uit staande frames, dwarsbalken en planken.

Bij het kiezen van een variëteit uit het assortiment gaat de voorkeur uit naar:

 • pijnboom;
 • beuken;
 • mahonie;
 • eik.

Van de derivaten zijn modellen gemaakt van gelamineerde spaanplaat, OSB-platen en multiplex populair.

Metalen structuren in de woonkamer zijn ongepast, hoewel een dergelijk decor in moderne ontwerprichtingen zal kijken. Glas is vaak een onderdeel van het rek. Met deze techniek kunt u lichtheid en luchtigheid aan het interieur toevoegen, zelfs als de structuur vrij groot is.

Kleuroplossingen

Het kleurenpalet van de schaptinten is onderhevig aan een bepaalde stijl. Meestal zijn natuurlijke houttinten inherent aan dergelijke producten. Tegenwoordig hebben ze hun eigen favorieten. De focus ligt op modellen in de tinten licht en donker eiken, wengé, sonoma. Van de traditionele tonen is er veel vraag naar opties voor koude beige en chocoladetinten.

Zwart wordt minder vaak gebruikt in decoratie. - het creëert een visuele beperking van de ruimte (de strakke geometrie van de planken onderbreekt de stijl). Wit is een van de meest populaire kleuren. Het ontneemt de ruimte van beperkingen, stelt u in staat om de plank als scheidingswand te gebruiken, maar contrasteert tegelijkertijd niet met de belangrijkste details van het meubilair. Het is ook handig omdat het in verschillende stijlen past, zonder rigide gebonden te zijn aan het ontwerpkleurtype.

Locatie in de kamer

De standaardtechniek voor het plaatsen van de planken is om deze tegen de muur tegenover de bank te plaatsen. Dit bespaart ruimte door de positie van het videogebied te bepalen. Als het gebied van de hal klein is en het rek bedoeld is voor boeken, is het logisch om het in een recreatiegebied te plaatsen.Dit kan een erker zijn, een uitsteeksel aan de muur, een nis. Het ziet er goed uit aan de zijkant naast de locatie van de bank.

Het hoekmodel is gekocht om ruimte te besparendaarom is de locatie afhankelijk van de kenmerken van de kamer. U kunt een product bestellen dat past bij de onderscheidende kenmerken van de hal door bijvoorbeeld een rek in te laten bouwen. Als er bijna geen ruimte is, is het mogelijk om een ​​speciale ontwerpbenadering te gebruiken, nadat u een mogelijk gebied voor plaatsing hebt opgemerkt dat de opstelling van meubelonderdelen niet overlapt. Een interessante oplossing is de optie met laddervormige planken en gesloten deuren aan de onderkant van het product.

Het is aan te raden om het model aan beide zijden open tegen een muur te plaatsen.

Hoe te kiezen?

Om een ​​rek te kopen om succesvol te zijn, is het de moeite waard om een ​​paar nuances te overwegen:

 • je moet het grondig selecteren, rekening houdend met de schaduw van het meubilair;
 • u moet de grootte van de planken kiezen: hun hoogte moet voldoende zijn voor boeken, vazen, beeldjes, zeeschelpen;
 • vergeet betrouwbaarheid niet: de massief houten optie is sterker en duurzamer;
 • het aantal compartimenten moet voldoende zijn, oververzadiging van compartimenten is onaanvaardbaar;
 • om niet te puzzelen over de locatie van de tv, is het logisch om de grootte van de apparatuur te correleren met de toegewezen ruimte;
 • het is belangrijk om rekening te houden met de hoogte: deze mag niet meer zijn dan de lengte van de eigenaar, anders veroorzaakt dit ongemak tijdens het gebruik;
 • het model moet in dezelfde ontwerpstijl worden gekozen als het interieur van de hal;
 • gesloten planken zijn wenselijk, omdat u hiermee items kunt verwijderen die u niet in het zicht wilt laten;
 • decor is ook belangrijk: als het model handgrepen heeft voor gesloten planken, verdient het de voorkeur dat ze de structuur van het hoofdmeubilair, wandverlichting, herhalen of vormgeven.

Mooie voorbeelden in het interieur

Het rek moet er stijlvol en aantrekkelijk uitzien.

Zo'n model ziet er in veel ensembles organisch uit:

 • Een symmetrisch beige model met een plaats voor een tv en een glazen plank past in de woonkamer met een minimum aan meubeldetails.
 • Het rek ziet er luxueus uit voor het algemene interieur in een donkerbruine tint. Hiermee kun je boeken, tv, servies en zelfs een tafellamp tegelijk plaatsen. Tegelijkertijd ziet alles er stijlvol en harmonieus uit.
 • Het hoekige model met een asymmetrische opstelling van planken ziet er ongewoon uit en past harmonieus in het interieur van een ruime woonkamer. Door zijn witte kleur belast hij het milieu niet.
 • Bij het raam kan een rek onder een systeemwand geplaatst worden. Dit verlicht het werkgebied van het meubilair. De imitatie van een modulair ontwerp creëert de illusie van een duidelijke organisatie, waarbij het rek wordt ingedeeld volgens zijn doel in de werk- en videozone.

Hoe je een rek met je eigen handen maakt, zie de onderstaande video.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair