Kleedkamer vanuit de bijkeuken: hoe maak en rust je een kamer uit?

Kleedkamer vanuit de bijkeuken: hoe maak en rust je een kamer uit?
 1. Kenmerken en voordelen
 2. Vereisten voor de kledingkast in het appartement
 3. We selecteren het configuratie- en opslagsysteem
 4. Zoneringsprincipes
 5. We plannen interne inhoud
 6. Afwerking en verlichting
 7. Opties voor deuropening
 8. Doe het zelf
 9. Voorbeelden van ideeën in het interieur van de gang

Een eigen kleedkamer hebben is een droom van veel mensen. Het vermogen om talloze jurken, blouses, rokken, overhemden, broeken, spijkerbroeken mooi en netjes te plaatsen, dozen schoenen te ordenen, accessoires en sieraden te regelen, is heel reëel, zelfs in een klein appartement.

De voorraadkast is een plek waar jarenlang de noodzakelijke en niet zo noodzakelijke dingen worden opgeslagen, wat jammer is om weg te gooien. Een kast uit de kast is een geweldige manier om onnodige rommel kwijt te raken en een compacte, goed georganiseerde aparte ruimte voor kleding en schoenen te hebben.

Kenmerken en voordelen

Het belangrijkste doel van een ideale kleedkamer is om de bruikbare ruimte optimaal te benutten. Een kledingkast is een speciaal soort functionele ruimte. Hier worden diverse kledingstukken, schoenen, accessoires geplaatst en opgeborgen. Alles moet perfect in orde zijn en altijd bij de hand, de rest van de functies zijn al secundair.

De voordelen van een dergelijke kamer zijn onder meer de volgende punten:

 • Het gezinsbudget besparen (een aparte kamer elimineert de noodzaak om een ​​grote kledingkast, planken, nachtkastjes aan te schaffen);
 • Een ergonomische oplossing voor zelfs de kleinste opbergruimte. Bovendien kunt u het woonoppervlak aanzienlijk uitbreiden door kasten en dressoirs weg te doen;
 • Mogelijkheid om de voorraadkast naar eigen smaak in te richten (bij een standaard kledingkast is dit niet mogelijk);
 • De mogelijkheid om de noodzakelijke dingen op één plek te plaatsen (vaak worden kleding, schoenen en accessoires voor alle gezinsleden opgeslagen in verschillende kamers, kasten, planken).

Daarnaast is je eigen kleedkamer modieus, modern, handig en comfortabel.

Vereisten voor de kledingkast in het appartement

Er worden bepaalde eisen gesteld aan de kleedkamer, evenals aan elke andere functioneel belangrijke ruimte. Onder hen:

 1. Ergonomische organisatie van de ruimte (gebruik van planken, rekken, hangers) om alle noodzakelijke dingen vrij toegankelijk te plaatsen;
 2. De aanwezigheid van een spiegel;
 3. Een goed georganiseerd ventilatie- en verlichtingssysteem (dingen mogen niet vochtig worden, luchtuitwisseling moet constant zijn);
 4. Zelfs een zeer kleine ruimte kan verstandig worden gebruikt. Bij het ontwikkelen van een ontwerp moet rekening worden gehouden met het aantal dingen dat in de kamer moet worden geplaatst. De binnenruimte, inclusief de deur, kan worden gebruikt voor planken voor het opbergen van dozen, haken voor kleding, een mand voor kleding.
 5. Als de kamer te klein is, kunnen open planken en planken het beste worden gebruikt als opslag voor dingen.

Een ruime kleedkamer kan gemakkelijk worden verkregen uit zelfs de kleinste voorraadkast in een bakstenen, paneel of houten huis. Het belangrijkste is om je verbeeldingskracht te tonen, rekening te houden met de kenmerken van de kamer en de bruikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te organiseren.

We selecteren het configuratie- en opslagsysteem

Het ontwerp en de organisatie van de binnenruimte hangt niet alleen af ​​van de grootte van de kamer, maar ook van de configuratie. Een van de meest voorkomende opties zijn:

Hoek kleedkamer

Deze optie is universeel geschikt voor elke ruimte.

Kamers kunnen als volgt worden ingericht:

 • Stel een metalen frame bloot met talloze planken en netten voor linnengoed, schoenen en kleding;
 • Creëer een gezellige hoek, afgewerkt met natuurlijk hout met een schuifdeur (deze optie ziet er erg duur en stijlvol uit).

Lineair

Een kledingkast parallel aan een van de muren van de kamer. Kan een deur hebben of open zijn. Ideaal voor het opbergen van spullen voor twee personen (aan elk kan een hele muur worden toegewezen). Er kunnen veel ontwerpopties zijn. Open planken, dozen, rekken, hangers worden gebruikt om kleding en linnengoed te plaatsen.

U-vormige kamer

Een van de meest voorkomende en ruime opties. Dankzij deze geometrische vorm kan een groot aantal laden, planken, manden in de kamer worden geplaatst.

Om van de voorraadkast een ruime en ruime kledingkast te maken, kunt u een van de voorgestelde opbergsystemen gebruiken:

 • Casemodel... Deze optie wordt op bestelling gemaakt. De voordelen zijn onder meer ruimtelijkheid en de mogelijkheid om grote en kleine dingen, accessoires te huisvesten. Nadelen: omvang van de planken en het onvermogen om hun locatie te veranderen.
 • Honingraat- of gaasconstructie... Een slankere, lichtere en compactere optie. Netmanden en planken zijn bevestigd met metalen rails en beugels. De mesh-bodem creëert een gevoel van lichtheid en openheid in de kamer. Het interieur oogt niet zwaar en overweldigd. De lage kosten van een dergelijk opslagsysteem zijn ook een pluspunt. Het nadeel van het model is echter de onmogelijkheid om te zware dingen op te bergen.
 • Frame systeem... De basis voor een dergelijk model zijn metalen steunen van vloer tot plafond, waaraan vervolgens balken, staven, planken, dozen en manden worden bevestigd. De voordelen van het systeem zijn onder meer het lage gewicht, de eenvoudige montage en het gebruik, de sterkte en de esthetische uitstraling.

Zoneringsprincipes

Om ervoor te zorgen dat de kleedkamer niet verandert in een chaotisch bezaaid en opgehangen magazijn voor het opbergen van kleding en schoenen, is het zelfs in de ontwerpfase noodzakelijk om het principe van ruimtezonering te gebruiken. Dit helpt je om alles wat je nodig hebt zo efficiënt en optimaal mogelijk te plaatsen, zonder de kamer vol te proppen en vrije toegang tot dingen te laten.

Hiervoor is de ruimte opgedeeld in 3 zones:

 • Lager... Deze ruimte beslaat een hoogte van maximaal 80 cm vanaf de vloer en is bedoeld voor het opbergen van schoenen, paraplu's en andere accessoires. Afhankelijk van het type schoeisel (zomer, winter), kan deze zone worden onderverdeeld in verschillende delen van verschillende groottes. Voor het opbergen van sandalen, sandalen en schoenen is de plankhoogte bijvoorbeeld ongeveer 25 - 30 cm, laarzen en andere halfseizoen- en winterschoenen - 45 cm.
 • Gemiddeld... Het grootste deel van de kledingkast. Er zijn stroomafnemers, sporten, hangers, planken, laden. De hoogte van de middelste zone is ongeveer 1,5 - 1,7 m. Het compartiment voor overhemden, jassen, broeken, jurken en rokken is ongeveer een meter hoog. Ondergoed kun je het beste bewaren in lades met verdelers.
 • Bovenste. Hoofddeksels, seizoenskleding, beddengoed worden hier bewaard. Voor het opbergen van tassen en koffers dient u tevens een aparte nis te voorzien van circa 20 * 25 cm (hoogte/diepte). Meestal worden ze direct onder het plafond gelegd en voor toegang ertoe is het noodzakelijk om een ​​ladder te voorzien (als het plafond in de bijkeuken hoog is).

We plannen interne inhoud

Nadat het indelingsschema en het opslagsysteem zijn gekozen, blijft het over om de interne ruimte goed in te delen. Natuurlijk is elk interieur op zijn eigen manier individueel, maar er zijn verschillende algemene regels voor het inrichten van een kledingkast:

 • Schoenendozen, dozen, planken en standaards worden in het onderste gedeelte opgeborgen;
 • De bovenste planken zijn gereserveerd voor het opbergen van omvangrijke artikelen (kussens, dekens, tassen) en seizoensartikelen;
 • Het middelste gedeelte is ideaal voor vrijetijdskleding;
 • Zijplanken zijn handig voor handige kleine dingen die vaak worden gebruikt;
 • Er is een aparte ruimte voor accessoires (handschoenen, paraplu's, riemen).

Tegenwoordig worden er speciale accessoires aangeboden om spullen netjes op te bergen, bijvoorbeeld een rok of broekbroek. Ze zijn uitgerust met speciale rubberen clips om te voorkomen dat er kreukels op kleding verschijnen.

De hanger bar is een klassieke organizer voor het plaatsen van overhemden, rokken, broeken, jurken, bovenkleding. Er kunnen meerdere dwarsbalken zijn - op hetzelfde of op verschillende niveaus.

Extern is de stroomafnemer een dwarsbalk die op elk moment tot de gewenste hoogte kan worden verlaagd of omhoog kan worden gebracht.

Een lichtgewicht textielhouder kan worden gebruikt om een ​​groot aantal handtassen, rugzakken, reticules op te bergen. Het neemt niet veel ruimte in beslag en zorgt ervoor dat je je favoriete accessoires altijd bij de hand hebt.

Kleedkamermeubels kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Het kan natuurlijk hout en praktisch plastic zijn, en goedkope gipsplaat en duurzaam staal of ander metaal. Als een pantry wordt opgezet in een klein appartement ("Chroesjtsjov"), is het beter om de voorkeur te geven aan stationair of modulair meubilair.

Afwerking en verlichting

Het volgende even belangrijke en verantwoordelijke item in de opstelling van de voorraadkast is afwerking en verlichting.

 • Het materiaal voor het decoreren van muren, plafonds en vloeren moet zo praktisch mogelijk zijn om niet te vaak reparaties uit te voeren. Het moet glad zijn om de toch al kleine ruimte niet "op te eten" en mag geen sporen op kleding achterlaten. Wasbaar behang, verf, textiel en spiegels kunnen deze functies vervullen. Zodat de kamer er niet nog kleiner en zwaarder uitziet, is het beter als de afwerking wordt gekozen in lichte, vage kleuren.
 • Wat betreft verlichting, het wordt niet aanbevolen om massieve kroonluchters en grote lampen te gebruiken - ze zullen de ruimte zwaarder maken. Het is het beste om spot- of kleine plafondlampen, schommellampen te kiezen.
 • Een interessante en praktische optie is een lijn LED-lampen die automatisch oplichten als je een kamer binnenkomt. Als de kleedkamer uit een groot aantal gesloten laden bestaat, is het de moeite waard om na te denken over lokale verlichting. Dit maakt het gemakkelijker en sneller om het juiste te vinden.
 • Vergeet bij het afwerken de ventilatie niet. In de kledingkast blijven dingen en kleding lang gesloten, wat betekent dat ze gewoon een instroom van frisse lucht nodig hebben om het verschijnen van vocht, schimmel en een onaangename geur te voorkomen. De kleedkamer kan worden uitgerust met een afzuigventilator of een kleine airconditioner.

Opties voor deuropening

Afhankelijk van de configuratie, de locatie en het ontwerp van de kleedkamer, kunnen verschillende soorten deuropeningen worden overwogen. De kamer kan open of gesloten zijn. Deuren kunnen scharnieren, schuiven, in plaats daarvan kan een scherm worden gebruikt.

Voor het decoreren van de deurstructuur, mat of glanzend glas, spiegel, zandstraaltekening, hout, inzetstukken van verschillende materialen, kan textiel worden gebruikt.

De laatste optie ziet er erg origineel uit en is erg goedkoop. Om de gordijnen op te hangen, wordt een kroonlijst geïnstalleerd en wordt het canvas zelf geselecteerd om bij het interieurontwerp te passen. Schuifdeuren en accordeondeuren helpen om een ​​toch al kleine ruimte aanzienlijk te besparen. Draaideuren zien er alleen geschikt uit in een ruime kamer.

Doe het zelf

Een paar eenvoudige aanbevelingen helpen u om met uw eigen handen van een kleine voorraadkast een gezellige, compacte kledingkast te maken:

 • Ontwikkeling van een plan-schema voor de toekomstige kleedkamer... In de eerste fase van het werk is het noodzakelijk om de configuratie van de kamer zorgvuldig te overwegen. Typische pantry's in "Chroesjtsjov" beslaan meestal een ruimte van niet meer dan 3 vierkante meter. Gedeeltelijke sloop van de scheidingswand en installatie van een gipsplaatstructuur zal helpen om deze een beetje uit te breiden.Toegegeven, de uitbreiding van de kledingkast houdt rechtstreeks verband met de afname van de leefruimte.
 • Het volgende punt is de keuze voor een opbergsysteem voor kleding en spullen. Het is noodzakelijk om de toekomstige kamer zorgvuldig te meten en schematisch alle structurele elementen op het plan in kaart te brengen.

Stapsgewijze instructie:

 1. Selectie, berekening van de benodigde hoeveelheid en aankoop van afwerkingsmaterialen.
 2. Schoonmaken van de lokalen en voorbereiden voor de afwerking. De pantry is van alle spullen ontdaan, de oude coating is gedemonteerd, oneffen wanden, vloer en plafond zijn geëgaliseerd, gepleisterd, schoongemaakt.
 3. Werk afmaken. De vloer is bedekt met linoleum of laminaat, het plafond is geverfd of gewit, de muren zijn bedekt met behang, geverfd of afgewerkt met andere materialen.
 4. Plaatselijke ventilatie-inrichting (ventilator, airconditioning) en verlichtingsbronnen (schijnwerpers).
 5. Maken en plaatsen van rekken. Voor zelfproductie hebt u metalen buizen, spaanplaatplaten met een plastic coating, geleiders, bevestigingsmiddelen, randafwerking, hoeken, pluggen, meubelbeslag nodig.
 6. Installatie van binnenverlichtingssysteem voor dozen, installatie van deuren.
 7. Laatste fase: hangers, manden, hangende zakken.

Het enige wat nog moet zijn spullen neerleggen, kleding ophangen en de kleedkamer is klaar voor gebruik.

Voorbeelden van ideeën in het interieur van de gang

Een open kledingkast in de gang is een van de meest populaire opties voor het transformeren van een oude voorraadkast. Om dit te doen, is het nodig om de partities te slopen om de ruimte uit te breiden. Een praktisch en handig schoenenrek en verschillende dwarsbalken op verschillende niveaus voor het plaatsen van kleding zullen helpen om het gebied niet rommelig te maken.

Een meer praktische optie - de opslagruimte wordt ingenomen door open rekken met compartimenten en planken van verschillende breedtes. Er zijn verschillende lades voor het opbergen van linnengoed of handige kleine dingen. Zo'n kledingkast kan worden uitgerust met schuifdeuren of worden afgedekt met een dik textielgordijn.

1 reactie

Je hoeft alleen maar schommelkasten te kopen en ze aan te passen in de gang of in de kast.

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair