Deuren naar de kleedkamer

Deuren naar de kleedkamer
 1. Soorten systemen en mechanismen
 2. Alternatieven in plaats van een deur
 3. Materialen (bewerken)

De deuren naar de kleedkamer vormen de gevel van een handige en praktische bergruimte. En terwijl de kleedkamer zelf de functie van opslag vervult, verbergen de deuren niet alleen de inhoud voor nieuwsgierige blikken en beschermen ze tegen stof, maar spelen ze ook de rol van decoratief element in het interieur.

Soorten systemen en mechanismen

De inloopkast kan een aparte ruimte zijn of een ingebouwde structuur geïsoleerd met deuren. Tegelijkertijd zijn er verschillende soorten deuren: draai-, schuif-, schuif- en accordeondeuren.

Deze typen worden als traditioneel beschouwd, maar er zijn ook alternatieven zoals gordijnen of kunststof gordijnen.

Swingen

Kastdeuren, wanden of kastdeuren die naar zichzelf toe openen zijn scharnierend. Hetzelfde type deur is te vinden in de kleedkamer als de afmetingen klein zijn. Als de breedte van de gevel enkele meters overschrijdt, is het beter om ze te vervangen door glijdende exemplaren of een accordeon, omdat het totale gewicht van de constructie te zwaar zal zijn. Dit zal op zijn beurt de levensduur van de deurscharnieren beïnvloeden.

In de regel slijten ze onder zware belasting meerdere keren sneller en onder normale belasting zijn zwenkconstructies behoorlijk betrouwbaar en duurzaam. Hun levensduur kan enkele decennia zijn.

Naast hun lange levensduur onderscheiden ze zich door bijna volledige geruisloosheid. Soms beginnen de scharnieren te piepen, maar dit probleem is eenvoudig op te lossen door een smeermiddel aan te brengen.

Bij het kiezen van deuren van dit type moet met één belangrijke nuance rekening worden gehouden: ze hebben vrije ruimte in de kamer nodig om te openen. Dit wordt vaak een probleem voor kleine kamers of niet-standaard indelingen.

schuiven

De praktijk leert dat schuif- of schuifconstructies beter presteren in vergelijking met zwenkconstructies.

Het werkingsprincipe van het schuifmechanisme is vergelijkbaar met het deurmechanisme van de kledingkast. Het bestaat uit drie rollen met zachte rubberen banden, die op kogellagers zijn gemonteerd, en een veerrol. Hierdoor bewegen de kleppen soepel en stil. Het werkt volgens het principe van geleiderails, dat wil zeggen dat de vleugels bewegen door speciale rollen in een stalen of aluminium profiel.

Het stalen profiel weegt meer en ziet er minder esthetisch uit, maar tegelijkertijd geven veel fabrikanten er de voorkeur aan vanwege een aantal voordelen:

 • Het is sterker, en met een dikte van 5 mm en meer maakt de vervaardiging van brede deurkozijnen mogelijk, wat in het algemeen de betrouwbaarheid en stijfheid van de constructie verhoogt.
 • Stalen profiel heeft geen gewichtsbeperkingen, wat betekent dat u zowel zwaar glas als natuurlijk hout kunt gebruiken voor de vervaardiging van deuren.
 • De kosten zijn aanzienlijk lager dan die van aluminium.

Het aluminium profiel is lichter, mooier en betrouwbaarder. De sterkte wordt verzekerd door de aanwezigheid van de zogenaamde "ribben", maar ze zijn niet genoeg om een ​​groot gewicht te dragen. De maximaal toelaatbare belasting is 70-80 kg.

De methoden om schuifdeuren te openen zijn variabel: de doeken kunnen langs de muren van de kleedkamer bewegen, ze kunnen bijna een kwart meter worden uitgetrokken en vervolgens uit elkaar worden gespreid, aangemeerd op de hoeken in de hoekkleedkamers.

Soorten schuifmechanismen:

 • Strafzaken. Hun eigenaardigheid is dat de deurbladen, openend, in speciale groeven in de muur terechtkomen.Dit is handig om ruimte te besparen en bij het uitrusten van kleine nissen voor een kleedkamer.
 • Compartiment of schuiven. De beweegbare delen van de gevel zijn bevestigd op geleiders waarlangs ze in elke richting kunnen worden bewogen. Tijdens het openen en sluiten van deuren "lopen" de doeken over elkaar heen. De compartimentdeuren hebben één nadeel: het is totaal onmogelijk om de kleedkamer te openen. Een van de secties zal altijd worden afgedekt door deuren.
 • Techno. Dit is een soort mechanisme, dat alleen bovenbevestiging inhoudt bij afwezigheid van onderste geleiders.
 • radiaal. Radiale of radiale kleedkamerwanden zijn elegante en moderne modellen die een waardig alternatief vormen voor rechte vormen. Ze onderscheiden zich door een soepel gebogen gevel, waardoor de deuren er interessant en ongewoon uitzien. Maar bij de vervaardiging van radiusmechanismen wordt het ontwerp gecompliceerder en daardoor stijgen de kosten.

Opvouwbaar

Soorten vouwmechanismen:

 • Boek. De naam spreekt voor zich. Elke vleugel beweegt niet alleen naar de zijkant, maar vouwt ook in tweeën volgens het principe van dressingschermen, gebruikelijk in het oosten. Daarom is de tweede naam voor dergelijke deuren vouwen.
 • Harmonisch. Het werkingsprincipe is hetzelfde als bij een vouwdeur, alleen zijn de panelen dunner en smaller en vouwen ze als een accordeon 3, 4 of meer keer.

draaibaar

 • Roto. Een ongebruikelijk type deuren met een scharniermechanisme in het midden. Dat wil zeggen, ze kunnen naar binnen en naar buiten, links en rechts worden geopend. Dergelijke deuren hebben iets meer ruimte nodig in de kleedkamer en voor de gevel, omdat ze, wanneer ze worden geopend, op smalle draaideuren lijken.

Alternatieven in plaats van een deur

Gordijnen

Bij het kiezen van deze optie is het belangrijk om de voor- en nadelen af ​​te wegen.

De positieve aspecten van het gebruik van textielanalogen zijn onder meer:

 • de mogelijkheid om de zonering van de kamer te wijzigen. Door eenvoudig het gordijn te openen, is het gemakkelijk om het oppervlak van de kamer met enkele vierkante meters te vergroten;
 • ontwerpvariabiliteit is een ander pluspunt van textielgordijnen, omdat het veel gemakkelijker is om ze te veranderen dan deuren;
 • decoratief accent. Door het gebruik van textiel kun je elk ontwerp van de kamer op een originele en ongewone manier spelen;
 • extra comfort. De stof verzacht de strakke lijnen van de inrichting, waardoor het comfortabeler en luchtiger wordt.

nadelen:

 • reguliere hygiëneprocedures. Zelfs de donkerste en meest niet-vlekkende stoffen moeten vaak worden gewassen, omdat ze stof en ziektekiemen verzamelen. Dit leidt er op zijn beurt toe dat het materiaal snel zijn presentabele uiterlijk verliest;
 • slijtvastheid van textiel veel minder dan hout, plastic en andere materialen;
 • minimale functionaliteit. In de kleedkamer is een spiegel nodig, en meestal bevindt deze zich op de deur. Gordijnen elimineren deze mogelijkheid;
 • gordijnen beschermen de kleedkamer niet van bezoek van huisdieren en kleine kinderen.

Jaloezieën

Lamellendeuren zijn een goede vervanging voor massieve doeken. Ze zien er interessanter uit en "ontladen" de ruimte van vlakke en dichte oppervlakken in de kamer visueel. Met hun esthetische kenmerken verbergen lamellendeuren in de kleedkamer de inhoud voor nieuwsgierige blikken en zorgen ze voor ventilatie in de secties. Stof en de geur van "muffe" dingen zijn dat gegarandeerd niet.

Deuren van dit type kunnen worden gepresenteerd in alle soorten draai- en schuifmechanismen, behalve die met een radius. Panelen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden gekozen. Alle soorten materialen voor deurpanelen worden gebruikt bij de productie van constructies: glas, hout, MDF-panelen.

Rekdeuren

Ze kregen hun naam vanwege de ontwerpkenmerken: het deurblad bestaat uit smalle langwerpige lamellen die horizontaal zijn gerangschikt. De lamellen zijn bevestigd aan een stevig frame. De hellingshoek kan naar wens worden gevarieerd, hierdoor verandert de breedte van de opening ertussen.

Voordelen van lamellendeuren:

 • Mogelijkheid om elk type mechanisme te kiezen: schommel, vouw, schuif.
 • Goede luchtcirculatie voor een goede opslag.
 • Decoratie van een modern interieur.
 • Visuele lichtheid en luchtigheid van de structuur.
 • Maximale slijtvastheid.

De nadelen zijn onder meer de noodzaak om het stof dat zich in de ruimte tussen de lamellen heeft afgezet regelmatig af te vegen. Ook is er geen spiegel op de lamellen- en lamellendeuren.

Verborgen

Verborgen deuren zijn een structuur die vlak met de muur op verborgen scharnieren wordt geïnstalleerd en is gedecoreerd om te passen bij de omringende ruimte. Meestal komt het overeen met de kleur van de muren of het behangpatroon, maar je kunt het ook maskeren met een spiegel. Ook de handgrepen op de verborgen deuren zijn zo onzichtbaar mogelijk.

Onzichtbare deuren in de kleedkamer kunnen van twee soorten zijn: klapdeuren en etuis. In dit geval zullen de etuis meer opvallen, omdat het schuifmechanisme moeilijker te verbergen is.

De keuze van geheime deuren zorgt voor harmonie in de ruimte, maakt het visueel vrijer en ruimer.

Rollen

Het ontwerp van roldeuren bestaat uit een speciale as waarop het blad is gewikkeld, een ketting- of veermechanisme en het blad zelf.

Voor een kleedkamer is een rolsysteem met geleiders en een balk voor het verzwaren van het canvas het meest geschikt. Zo'n deur gaat naar boven en beneden open en dicht. De hoogte kan worden aangepast.

Om de inhoud van de kleedkamer te beschermen, wordt vaak verduisteringsstof gebruikt, die geen licht doorlaat.

Materialen (bewerken)

 • De meest betaalbare en wijdverbreide in productie zijn deurbladen gemaakt van gelamineerde spaanplaat en MDF.... Ze onderscheiden zich door eenvoud, kwaliteit, duurzaamheid, maar niet erg variabel in ontwerp.
 • Veel meer mogelijkheden voor het verwerken en vertalen van originele ideeën worden geboden door te werken met natuurlijk hout.... Dit materiaal zal aanzienlijk meer kosten, het totale gewicht van de constructie zal vele malen groter zijn, maar tegelijkertijd is het zo milieuvriendelijk mogelijk, esthetisch en duurzaam. Met hout kunt u deuren in elke configuratie maken, van een massief blad tot jaloezieën, en een interessant ontwerp toepassen.
 • Plexiglas is een populair materiaal.... Met hun aanzienlijke gewicht voegen glazen oppervlakken lichtheid en transparantie toe aan de kamer, waardoor deze minder belast en doof wordt. En moderne technologieën maken het gebruik van veilige glassoorten mogelijk, die niet in fragmenten uiteenvallen als de integriteit van de plaat wordt geschonden, maar in een sterke film blijft.
 • Spiegeldoeken passen bij glas.

Een spiegel is een noodzakelijk attribuut van een kleedkamer. Het kan in zijn geheel of in fragmenten worden gebruikt. Bijvoorbeeld als inzet in een boekdeur of een van de vakdeuren.

 • Plastic is een budgettaire en multifunctionele optie. Het is gemakkelijk te verwerken, neemt elke vorm aan, behoudt lang een uitstekend uiterlijk, is duurzaam, beschermt op betrouwbare wijze de inhoud van de kleedkamer. Kunststof constructies zijn lichtgewicht, daarom worden ze met succes gecombineerd met een aluminium profiel.
 • Onder de ongebruikelijke materialen is het vermeldenswaard textiel.... Het kan een verschillende dichtheid, verschillende kleuren en verschillende graden van natuurlijkheid hebben. Als deur naar de kleedkamer is het beter om dichte zware stoffen te gebruiken die mooi draperen en dingen tegen stof beschermen.

Bamboe, leer en rotan worden gebruikt als natuurlijke materialen bij de productie van deuren.

Hoe u zelf schuifdeuren installeert, zie onderstaande video voor meer details.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair