De subtiliteiten van het ontwerpen van kozijnhuizen

Inhoud
 1. Eigenaardigheden
 2. Mooie voorbeelden
 3. Het advies

Momenteel zijn er veel computerprogramma's voor het zelfontwerp van framehuizen. Er zijn ontwerpbureaus en ontwerpspecialisten die op uw verzoek alle ontwerpdocumentatie voor de frameconstructie maken. Maar voordat u aan het ontwerpproces begint, moet u in ieder geval een aantal vragen beantwoorden over uw toekomstige woning. Uw comfort en het comfort van uw familieleden, die er vele jaren zullen wonen, hangen ervan af.

Eigenaardigheden

Het gehele ontwerpproces kan worden onderverdeeld in drie fasen: pre-ontwerpwerk (opstellen van technische specificaties), het ontwerpproces zelf en projectgoedkeuring. Laten we elke fase in detail bekijken en de functies in elk ervan begrijpen.

Pre-ontwerp werk (terms of reference)

Eerst moet u algemene informatie verzamelen en de details van het toekomstige project van een kozijnhuis uitwerken.

Het is noodzakelijk om met alle toekomstige huurders van het huis de eisen en wensen voor de toekomstige structuur af te stemmen (het aantal verdiepingen, het aantal en het doel van de kamers, de ligging van de kamers, de indeling van de ruimte in zones, het aantal ramen, de aanwezigheid van een balkon, terras, veranda, enz.) Meestal is de oppervlakte van het gebouw wordt beschouwd op basis van het aantal permanente bewoners - 30 vierkante meter per persoon + 20 vierkante meter voor nutsruimten (gangen, hallen, trappen) + badkamer 5-10 vierkante meter + stookruimte (op verzoek van gasdiensten) 5 -6 vierkante meter.

Bezoek het stuk grond waar de structuur zal worden geplaatst. Verken de topografie en studeer geologie. Het is noodzakelijk om meer te weten te komen over de aanwezigheid van stuwmeren, ravijnen, bossen rondom. Zoek uit waar de belangrijkste communicatielijnen lopen (gas, water, elektriciteit), of er toegangswegen zijn, welke kwaliteit deze zijn. Bekijk waar en hoe de gebouwen zich rondom bevinden. Als de kavels nog niet allemaal zijn gebouwd, vraag dan aan de buren wat voor soort huizen ze gaan bouwen, wat hun locatie zal zijn. Dit alles stelt u in staat om de levering van communicatie naar het toekomstige huis correct te plannen, ramen en deuren comfortabeler te plaatsen, toegangswegen.

Bij het ontwerpen van een kozijnhuis is het belangrijk om te overwegen waar de ramen van verschillende kamers zullen worden gericht. Het is bijvoorbeeld beter om de slaapkamerramen naar het oosten te richten, omdat bij zonsondergang de zon het inslapen niet hindert.

Om boetes en sloop van de toekomstige structuur in verband met overtredingen te voorkomen, moet u zich vertrouwd maken met de set regels, die de eisen aan het bouwen regelen (de afstand tussen het hek en het gebouw, de afstand tussen aangrenzende gebouwen, enz.). Afhankelijk van de seizoensgebondenheid van het gebruik van het toekomstige gebouw, moet u beslissen wat het zal zijn: voor zomerresidentie of het hele jaar door. Dit is belangrijk bij het berekenen van het werk aan de isolatie van het huis zelf, het ontwerp van verwarming. Als het twee of meer verdiepingen heeft, is het mogelijk dat er alleen verwarming nodig is voor de eerste verdieping en dat de tweede alleen in het warme seizoen wordt gebruikt.

De bouw van een huis met één verdieping, maar met een grote oppervlakte, kost ongeveer 25% meer dan een huis met twee verdiepingen van hetzelfde gebied, aangezien een huis met één verdieping een groter souterrain en een groter dak nodig heeft, en de lengte van communicatie neemt ook toe.

Het is noodzakelijk om onmiddellijk te beslissen of er een veranda of een terras naast het gebouw komt, het type fundering te bepalen en of er een kelder zal zijn. De bouw van een huis met een kelder vereist aanvullende studies van de site voor de aanhechting van grondwater.Een te nauwe pasvorm kan de mogelijkheid om een ​​​​huis met een kelder te bouwen absoluut uitsluiten. En zonder kelder kunt u een gebouw bouwen met een fundering met paalschroef, wat in sommige gevallen de bouwkosten zal verlagen. De kosten van kelderuitrusting bedragen ongeveer 30% van de bouwkosten van het hele gebouw.

Bepaal van welk materiaal het frame van het huis moet zijn: hout, metaal, gewapend beton, enz. Tegenwoordig zijn er op de markt veel opties voor de bouw van huizen met houtskeletbouw, maar in sommige regio's is het vrij duur, dus het is winstgevender om huizen te bouwen, bijvoorbeeld van schuimblokken.

Bepaal het type frame - het zal normaal of dubbel volumetrisch zijn. Het hangt af van het bouwgebied, de gemiddelde wintertemperaturen en of het huis bedoeld is voor permanente bewoning of seizoensgebonden gebruik. Aan het einde moet u kiezen hoe uw toekomstige huis eruit zal zien.

Al deze punten zijn erg belangrijk voor het kwaliteitsontwerp van het gebouw. Duidelijke en weloverwogen beslissingen besparen u geld en tijd. Door de constructie zal het huis warm, comfortabel en duurzaam blijken te zijn.

Ontwerp

Zoals eerder vermeld, zijn er veel computerprogramma's voor het ontwerpen van huizen, bijvoorbeeld Google SketchUp, SweetHome. Maar dit proces kan ook worden uitgevoerd op een gewoon schoolblad in een doos of een vel ruitjespapier met een potlood en een liniaal op een schaal van 1: 1000, dwz 1 mm op het plan komt overeen met 1 m op een perceel / grond . Elke verdieping van het toekomstige huis (kelder, eerste verdieping, enz.) wordt uitgevoerd op een apart vel papier.

Stadia van projectcreatie.

 1. We trekken de grenzen van de site. In overeenstemming met de schaal plaatsen we op het plan alle objecten van de site die zullen blijven na de bouw van het gebouw vanwege de onmogelijkheid of onwil om over te dragen (bomen, putten, bijgebouwen, enz.). We bepalen de locatie in overeenstemming met de windstreken, de locatie van de toegangsweg naar het toekomstige gebouw.
 2. We tekenen de omtrek van het huis. Het is noodzakelijk om te onthouden over de huidige juridische documenten, stedenbouwkundige normen SNiP bij de bouw van woningen.
 3. Als er een kelder is in de toekomstige structuur binnen de contouren van het huis, tekenen we een schets van de locatie van de kelders, ventilatieramen, deuren, trappen. Experts raden aan om twee uitgangen vanuit de kelder te ontwerpen: een naar de straat, de andere naar de eerste verdieping van het huis. Ook dit is een veiligheidsvereiste.
 4. We gaan verder met het project van de eerste verdieping. We plaatsen in de schets een kamer, een badkamer, een sanitaire eenheid, een keuken en andere bijkeuken. Als de constructie van de tweede verdieping is gepland, is het noodzakelijk om de trapopening op de schets te tekenen. De badkamer en keuken kunnen het beste naast elkaar worden geplaatst om de communicatie te vergemakkelijken.
 5. We tekenen deuropeningen met een verplichte aanduiding van waar de deur zal openen (binnen of buiten de kamer).
 6. We regelen de openingen van de ramen, met vermelding van de afmetingen, rekening houdend met de wensen van de verlichting van het pand.

Het is raadzaam om doorgangskamers te vermijden, omdat dit het comfort vermindert. Men moet ook niet vergeten dat het nodig zal zijn om meubels in een reeds gebouwd huis te brengen. Smalle kronkelende gangen of steile trappen kunnen dit proces bemoeilijken. Op dezelfde manier tekenen we plannen voor alle verdiepingen van het toekomstige huis. Het is rationeler om badkamers en sanitaire eenheden onder elkaar te plaatsen om onnodige uitgaven voor het fokken van communicatie te voorkomen, evenals problemen tijdens gebruik en reparatie in een reeds voltooid huis.

  Bij het ontwerpen van een zolder en dak is het belangrijkste principe eenvoud. Allerlei kapotte daken terwijl u in een afgewerkt gebouw woont, zal u veel problemen opleveren (sneeuwretentie en daardoor daklekkage, enz.). Een eenvoudig dak, en geen exotische knikken, is een garantie voor betrouwbaarheid, rust en comfort voor u en uw gezin.

  Bij het ontwerpen van uw toekomstige woning moet u er rekening mee houden dat alle technische ruimten aan de noordzijde van het gebouw moeten worden gebouwd. Dit bespaart aanzienlijk op ruimteverwarming.Het wordt ook aanbevolen om één muur van het gebouw volledig zonder ramen te laten of om smalle ramen te plaatsen voor natuurlijke verlichting van de trappen die de verdiepingen verbinden - dit zal de warmte-uitwisseling in het pand regelen. Het wordt vaak aanbevolen om dit te doen in regio's met sterke wind in de winter of bij het bouwen van een huis in open gebieden (steppen, velden, enz.).

  Uitspraak

  Na overeenstemming te hebben bereikt over het project van het huis met alle huurders, is het noodzakelijk om het aan specialisten te laten zien. Het gebouw zelf kan worden ontworpen rekening houdend met esthetische beleving en comfort, maar planning en goede communicatie kan alleen worden gedaan door een gekwalificeerde specialist.

  Er zijn regelgevende documenten voor projecten, die alle vereisten bevatten voor het leggen van communicatie in woongebouwen. In de projectdocumentatie dienen tevens de schema's voor de toevoer en ligging van watervoorziening, gasvoorziening, ventilatie, stroomvoorziening en riolering te worden opgenomen.

  De kwestie van ventilatie moet speciale aandacht krijgen. Slecht ontworpen ventilatie tijdens periodes van temperatuurdalingen leidt tot het verschijnen van schimmel en meeldauw, wat de gezondheid van mensen die in huis wonen nadelig beïnvloedt.

  Na het project te hebben gecoördineerd met een specialist, zorgt u voor een comfortabel verblijf in een reeds gebouwd huis. En het belangrijkste is dat u bij het registreren van een gebouw in de kadastrale kamer een pakket documenten moet overleggen, inclusief het project van het huis. Als de projectdocumentatie niet voldoet aan de regelgevende documenten, zal het buitengewoon moeilijk zijn om het huis te registreren, het kan zelfs nodig zijn om de locatie van de communicatie te herbouwen of te wijzigen, wat onnodige problemen en extra kosten met zich meebrengt.

  Houten mini-"frames" met alleen een sauna of garage kunnen in verschillende maten worden gemaakt:

  • 6x8m;
  • 5x8 meter;
  • 7x7m;
  • 5x7 meter;
  • 6x7m;
  • 9x9 meter;
  • 3x6 meter;
  • 4x6 meter;
  • 7x9 meter;
  • 8x10m;
  • 5x6 meter;
  • 3 bij 9 m enz.

  Mooie voorbeelden

  Een gezellig huis met twee verdiepingen en een kleine veranda is geschikt voor een gezin van drie. Het project heeft drie slaapkamers, twee badkamers met sanitair. De eerste verdieping heeft geen scheidingswanden tussen de woonkamer en de keuken, waardoor de ruimte breder en ruimer wordt.

  Het ruime huis is geschikt voor een gezin van 2-3 personen. De sfeervolle uitstraling van het huis stelt niet teleur met de indeling van de kamers.

  Bijzonder mooi huis. Aan de gevel lijkt het alsof het er drie zijn, maar dit is één ruime woning onder een zadeldak.

  Een halfronde glazen veranda en grote openingen van de ramen op de eerste verdieping zijn het hoogtepunt van dit huis.

  Het advies

  Ongeacht of u zelf uw toekomstige huis ontwerpt of contact opneemt met specialisten, u moet alle mogelijke tekortkomingen in de voltooide structuur en ontwerpfouten bestuderen. Dit is een nogal moeizaam proces dat tijd kost om informatie te verzamelen, alle opties te bestuderen en met familieleden overeenstemming te bereiken over de gekozen optie.

  Kies een kant-en-klaar huisproject dat u het meest lijkt op uw ideeën over het toekomstige huis en dat al is gebouwd. Het is maar goed als dit huis al een jaar in bedrijf is en er voortdurend mensen in wonen.

  Vraag de eigenaar van het huis om te praten over de voor- en nadelen van het wonen erin. Is hij tevreden met het aantal ramen en deuren, is de trap comfortabel, is het comfortabel om in zo'n indeling te leven en wat er in het eerste jaar van zijn leven moest worden vernieuwd en met welke rekenfouten hij te maken kreeg. Het beantwoorden van deze vragen zal uw werk gemakkelijker maken.

  Haast je niet om een ​​project te maken en het zelf te bouwen. Bekijk eerst de bouwplaats in verschillende seizoenen. Kijk hoe lang het duurt voordat het water is weggelopen nadat de sneeuw is gesmolten en na hevige regenval.

   Als er een mogelijkheid is om dit huis te zien, maak er dan zeker gebruik van. Bestudeer hoe het meubilair is opgesteld, of het handig is om naar binnen te gaan, of je ruim zult zijn in zo'n huis, of de plafondhoogte voldoende is, of de trappen comfortabel zijn. Het komt vaak voor dat het idee van een comfortabel huis op papier helemaal niet samenvalt met de ideeën van het leven in het leven.

   Moderne bouwtechnologieën maken het mogelijk om het hele jaar door gebouwen te bouwen. Je moet je niet haasten en, nadat je een project hebt opgesteld, onmiddellijk overgaan tot de bouw. U mist misschien een belangrijk punt dat in de toekomst niet kan worden veranderd zonder radicale tussenkomst. Het huis wordt immers gebouwd met de verwachting dat het er minimaal 30 jaar in zal staan ​​en het is erg belangrijk dat het comfortabel en betrouwbaar is.

   Als u desondanks besluit om het ontwerp van een kozijnhuis aan specialisten toe te vertrouwen, kies dan het bedrijf dat het volgens uw tekening zal bouwen. Dit bespaart geld, aangezien de kosten van het project bij het sluiten van het bouwcontract worden afgetrokken van de bouwkosten van het huis. Bovendien kent u in alle ontwerpfasen de kosten van de bouwwerkzaamheden van het bedrijf en kunt u het project tijdens het proces aanpassen, rekening houdend met uw financiële mogelijkheden.

   In de volgende video leer je meer over projecten van framehuizen.

   geen commentaar

   De reactie is succesvol verzonden.

   Keuken

   Slaapkamer

   Meubilair