Projecten van moderne huizen met een plat dak: kenmerken van de keuze en opstelling van het dak

Inhoud
 1. Wat het is?
 2. Functies en vereisten
 3. Voor-en nadelen
 4. Keer bekeken
 5. Materialen (bewerken)
 6. Algemene ontwerpregels
 7. Opstellingsopties en bedieningsfuncties
 8. Mooie voorbeelden

In het begrip van een gewone Russische persoon zonder bouw- en architectuuropleiding, is een plat dak van een gebouw iets heel onpraktisch en brengt het potentiële problemen met zich mee. Dit concept heeft zijn wortels in het Sovjetverleden, toen dergelijke constructies twee jaar na hun constructie begonnen te stromen door het gebruik van laagwaardige materialen en schending van de bouwtechnologie.

Moderne benaderingen van de bouw van huizen en nieuwe materialen voor het maken van platte daken maken het mogelijk om met succes spectaculaire, ongebruikelijke projecten uit te voeren, waaronder particuliere huizen in verschillende stijlen.

Wat het is?

Projecten van woningen met een plat dak "oorspronkelijk" uit het zuidelijke deel van West-Europa. Er zijn veel voorbeelden van flat-top villa's en cottages.

In tegenstelling tot een hellend dak heeft een recht dak een complexere structuur, inclusief een afvoer, hoewel een dergelijk dak nog steeds een lichte helling heeft - van twee tot vijftien graden.

Speciaal ontworpen huizen worden vaak gemaakt in moderne stijlen., zoals hi-tech, modern en anderen.

Je kunt een huis met één of twee verdiepingen bouwen met een ongewone top, evenals een gebouw met meerdere verdiepingen, dat dus modieuze, zo niet zelfs futuristische kenmerken krijgt.

Functies en vereisten

Projecten van huisjes en gebouwen met meerdere verdiepingen vereisen zorgvuldige studie. Dit is grotendeels te wijten aan de complexe opstelling aan de bovenkant van dergelijke structuren.

Bij het ontwerpen wordt de minimale hellingsgraad van een plat dak bepaald. Als het wordt uitgebuit, wordt er een zogenaamde afbuiging op het oppervlak gedaan. Als je goed naar het dak kijkt, zie je daar een onopvallend "reliëf". Hierdoor hoopt zich, net als op een hellende, geen smelt- en regenwater op.

Het zeer afwijkende dak is een voorbeeld van moderne hightech constructie. Het bestaat uit vele lagen die de kwaliteit en betrouwbaarheid garanderen.

Voor-en nadelen

Naast het ongebruikelijke ontwerp van gebouwen met platte daken, dat de aandacht vestigt op dergelijke gebouwen, de eigenaren van deze woningen kunnen andere voordelen van dergelijke constructies waarderen.

 • Op een voorwaardelijk plat plat dak kun je een actief leven creëren: hier een sportveld maken, een bloementuin of een moestuin aanleggen en zelfs een zwembad plaatsen. Als de oppervlakte van het perceel niet bijzonder groot is, zal de aanwezigheid van een dergelijk extra gebied dit nadeel merkbaar compenseren.
 • De kosten van een flat-toped bouwproject zijn minder duur dan een hellend dakproject.
 • Omdat er in de winter meer sneeuw op een vlakke ondergrond ligt, ontstaat er een natuurlijk warmte-isolerend kussen, waardoor je bespaart op verwarming in huis.
 • Ondanks het complexe technische ontwerp van een plat dak, is het hier gemakkelijker te onderhouden, de goot systematisch te reinigen en de staat van schoorstenen te bewaken, evenals ventilatie dan in een gebouw met een traditioneel hellend dak.
 • Omdat de oppervlakte van platte daken kleiner is dan die van hellende daken, kunt u besparen op bouwmateriaal.
 • De installatie van een plat dak kost minder tijd dan een hellend dak, omdat het veel handiger is om op een oppervlak te werken zonder een merkbare helling.
 • Eigenaren van huizen met dit type dak hoeven zich geen zorgen te maken dat ze worden weggeblazen door een orkaan.
 • Op zo'n dak is het eenvoudig om windgeneratoren, zonnepanelen, antennes, wateropvangsystemen, enzovoort te installeren en te bedienen.

Huizen met dergelijke daken hebben ook een aantal nadelen.

 • Het waterdichtmakende apparaat vereist in dit geval een speciale houding. Als er fouten worden gemaakt in dit werk, eindigen ze voor de eigenaren van het huis met reparaties in verband met het elimineren van lekken als gevolg van water dat zich ophoopt op het oppervlak van het dak door regen of gesmolten sneeuw.
 • Als het dak in gebruik is, is het in de winter noodzakelijk om er periodiek sneeuw van te verwijderen. U hoeft dit alleen handmatig te doen.
 • Gesmolten sneeuw van jaar tot jaar zal de sterkte van de waterdichte laag aan de bovenkant testen.

Keer bekeken

Als platte daken van huizen er van een afstand hetzelfde uitzien, kunnen ze in feite anders zijn. Er zijn drie soorten van dergelijke daken.

bediend

Ze laten mensen toe die niet bezig zijn met het onderhoud van het dak, en laten hier ook zware dingen installeren, waaronder meubels. Een dergelijk dak moet een betrouwbare fundering hebben, die voornamelijk wordt gebruikt als gewapend beton.

Er moet een betrouwbare thermische isolatie zijn, bestand tegen zware belastingen, zowel dynamisch als statisch.

onbenut

Op zo'n winterharde betonnen ondergrond is niet nodig. Tijdens de constructie wordt een draaibank van hout gebruikt. Voor het gebruiksgemak zijn hier speciale ladders geïnstalleerd, waardoor de druk op het dak wordt verminderd en de belasting gelijkmatig over het hele oppervlak wordt verdeeld.

inversie

Dit type dak wordt vaak gebruikt als een uitgebuit dak. De meerlagige cake van de noodzakelijke technologische systemen tijdens de constructie omvat een waterdichtingsniveau. Hier, in tegenstelling tot een conventioneel dak, bevindt de waterdichting zich niet buiten, maar onder een laag warmte-isolator. Hiermee kunt u het waterdichtmakende tapijt beschermen tegen de destructieve effecten van extreme temperaturen, de zon en mechanische belasting. Hierdoor wordt de levensduur van het dak aanzienlijk verlengd.

Bouwtechnologieën van de 21e eeuw, gecombineerd met traditionele benaderingen voor het bouwen van huizen, maken het mogelijk om betrouwbare, gebruiksvriendelijke en uiterlijk spectaculaire woningen te creëren.

Materialen (bewerken)

Huizen met een ongewoon dak kunnen worden gebouwd van verschillende materialen, bijvoorbeeld hout, gasbeton, SIP-panelen, schuimblokken.

Voor het platste dak is het in ieder geval belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Niemand zal bijvoorbeeld het gebruik van het gebruikelijke golfkarton verbieden. Maar het is noodzakelijk om zorgvuldig te berekenen hoe de sneeuwverwijdering en waterafvoer zullen worden uitgevoerd, omdat onder invloed van neerslag de metalen dakbedekking zal worden opgegeten door roest en deze niet op de vervaldatum zal uitkomen.

Daarom is vochtbestendigheid een zeer belangrijke factor bij het kiezen van een dakbedekking. U kunt hetzelfde golfkarton gebruiken, maar dan met een polymeercoating. In sommige gevallen is polycarbonaat of leisteen geschikt voor constructie.

Je kunt een speciale constructiemastiek nemen - een speciale vloeibare substantie. Het wordt gebruikt om het dakoppervlak te bedekken met een borstel. Wanneer uitgehard, is de mastiek een harde coating die lijkt op rolmaterialen. Het smelt niet bij +70 graden, maar het kan barsten bij -25 Celsius, dus het is beter om het niet te gebruiken in een ruw klimaat.

Polycarbonaat is betrouwbaarder dan mastiek, maar duurder. Het voordeel van dit materiaal is dat het het dak van het huis een zeer ongewone uitstraling geeft. Van buitenaf lijkt het misschien dat het glas is. Dit zorgt voor een speciaal ontwerpeffect en het huis zelf ziet er erg duur uit.

Het gebruik van traditionele leisteen zorgt voor een halve eeuw dakservice, op voorwaarde dat er geen fouten zijn in het ontwerp en de constructie van het huis. De lei zelf is van aanzienlijk gewicht. Het is noodzakelijk om de betrouwbaarheid van de fundering en het frame van het gebouw te waarborgen, zodat het na verloop van tijd niet bezinkt.

Voor een plat dak kunnen ook houten balken worden gebruikt. Het is niet duurzaam met een dergelijke dakconstructie, maar hier kan dakbedekking of hetzelfde mastiek te hulp komen, wat de levensduur van het hoofdmateriaal kan verlengen.

Algemene ontwerpregels

Het ontwerpen van een huis met plat dak verschilt niet veel van het maken van een project voor een andere woning.

Om te beginnen wordt een algemene schets van het gebouw gemaakt en worden de materialen bepaald waaruit zal worden gebouwd. De berekening van sneeuw- en windbelastingen hangt af van de vorm van de constructie. Het materiaal bepaalt de berekeningsresultaten met betrekking tot de belasting op de toekomstige fundering.

Verder worden de ondersteunende structuren berekend, wordt een plandiagram gemaakt waarop, naast de wanden zelf, aanvullende structurele elementen worden aangegeven.

Een huis met een plat dak kan door een architect in elke stijl worden bedacht, maar komt vooral overeen met de hightech stijl. Zulke gebouwen zien er soms uit als kubussen.

Vierkante daken van dergelijke gebouwen zijn vaak gepland om er terrassen op te plaatsen.

Om met succes een huis met een plat dak te bouwen, is het ook noodzakelijk om een ​​werkproject te ontwikkelen dat het huis aan een plaats en een bepaald bouwvolume bindt. Zo kunt u berekenen hoeveel het gebouw gaat kosten.

Van groot belang is de ontwikkeling van het project van het platste dak, afhankelijk van de gekozen technologie voor de constructie.

De dakpan voor plat dak heeft verschillende niveaus. Dit is de basis, wat het moeilijkste is. Boven deze laag wordt een dampremmende laag aangebracht, die de isolatie scheidt van opstijgend vocht uit het gebouw.

Op zijn beurt is de thermische isolatielaag een belangrijk onderdeel van een dergelijk dak, waarvan de toestand in hoge mate bepalend is voor de levensduur van het dak.

Waterdichting laat geen vocht van buitenaf het huis binnendringen. Om deze laag te maken, worden vaak vloeibare polymeren gebruikt, die zorgen voor een betrouwbare naadloze coating die goed beschermd is tegen water.

Als gevolg hiervan zijn de veiligheid en betrouwbaarheid ervan afhankelijk van een goed ontworpen dakproject. Als u de verkeerde berekeningen maakt, moet het dak opnieuw worden opgebouwd.

Opstellingsopties en bedieningsfuncties

Binnenin is een woongebouw met plat dak niet anders dan alle andere. Het kan overeenkomen met de stijl van minimalisme, met eenvoudige kenmerken van een etui, of veel grotere, fantasievolle architecturale ontwerpen belichamen. Onder de gebouwen met platte daken bevinden zich woningen van zowel premium als middenklasse.

Het is het dak van het gebouw dat een speciale regeling vereist, als het in gebruik is. En het zou dwaas zijn om plaatsing in een vrije ruimte van bijvoorbeeld 50 m2, recreatieruimte of meer praktisch gebruik te weigeren.

Het dak, dat regelmatig door mensen wordt bezocht, moet in ieder geval goed verlicht zijn en voorzien zijn van stoepranden.

Een verhaal

Er zijn tegenwoordig nogal wat projecten van huizen met één verdieping met een plat dak. Het kan een volwaardige woning zijn of een bescheiden landhuis.

Op een klein zomerhuisje kunt u dankzij de "zomer" -vloer het gebied van het huis zelf uitbreiden en de vierkante meters die onder de plaatsing zijn gegaan niet missen.

Een veel voorkomende optie voor het aanbrengen van een overkapping is om er een terras op te plaatsen. Hiervoor wordt het dak afgedekt met een terrasplank, hier worden vochtwerende meubelen geplaatst. Met voldoende ruimte op zo'n site, kun je bloembedden opsplitsen, struiken planten die het dak helpen beschermen tegen de zon in de hitte. Het plaatje wordt aangevuld met een barbecue of barbecue.

Een plat dak kan een zeer gezellige en uitnodigende plek zijn om te ontspannen, vooral als het een prachtig uitzicht biedt op het landschap.

Praktische mensen die elke vierkante centimeter grond waarderen, kunnen hier kassen en tuinperken plaatsen.

Er is een optie om een ​​volwaardig "groen" dak te creëren. Je kunt er gewoon gazongras op zaaien of een echte tuin creëren met een bloembed. Er worden paden in gelegd en tuinmeubelen geplaatst.Houd er rekening mee dat de massa van zo'n tuin erg indrukwekkend kan zijn. Het is duidelijk dat het huis, dat weelderig groen zal huisvesten, van beton moet worden gemaakt.

Twee verdiepingen

Het is mogelijk om de inrichting van een dergelijk huis uit te voeren, bijvoorbeeld door te vertrouwen op kant-en-klare architecturale projecten. Daarnaast hangt veel af van de financiële mogelijkheden van de eigenaren. Het dak van een eersteklas huis mag dan wel als helikopterplatform dienen, maar net als bij een gelijkvloers huis is het mogelijk om hier een tuin of een terras aan te leggen.

Op zo'n dak kun je een echt strand uitrusten met een zwembad. Het is noodzakelijk dat het huis zo'n gewicht kan weerstaan ​​en dat de nodige communicatie correct op het dak is aangesloten.

Als u op deze plek ligstoelen, luifels om schaduw te creëren en bijvoorbeeld kuipen met planten plaatst, kunt u het hele warme seizoen genieten van een rustige en comfortabele rust.

Een ander gebruik van een dergelijk dak is om een ​​sportterrein te huisvesten. Deze optie wordt steeds populairder in gevallen met de inrichting van particuliere huizen. Hier kunt u fitnessapparatuur installeren, een tennisbaan maken of loopbanden maken.

Voor elk van deze opties is het noodzakelijk om een ​​speciale elastische, slijtvaste en enigszins ruwe coating voor te bereiden om vallen tijdens het sporten te voorkomen. U kunt rubberen hoezen of kunstgrasrollen gebruiken. Natuurgras is echter prima.

Wat het huis als geheel betreft, moet ervoor worden gezorgd dat in een dergelijk gebouw een solide basis wordt gelegd. Als het dak in eerste instantie bedoeld is om te worden gebruikt, zal de belasting ervan erg hoog zijn.

Draadframe

Framehuizen in ons land worden stilaan steeds populairder. Dit komt grotendeels door de eenvoud van hun montage en de relatief lage kosten van het maken van een dergelijke woning.

De basis van de structuur is een frame van hout of metaal. Sandwichpanelen worden ook gebruikt voor de bouw. In de woning is een laag isolatie aangebracht. Het is omhuld met multiplex of cementspaanplaten. Buiten is het afgewerkte gebouw afgewerkt met gevelpleister.

Een kozijnhuis met een plat dak is een lichtgewicht constructie. Huizen met één verdieping van dit type komen vaker voor, huizen met twee verdiepingen komen minder vaak voor. Als er een stevige fundering wordt voorbereid, kan ook het dak van het gebouw bruikbaar worden gemaakt. Het plaatsen van een terras en zelfs het planten van planten mag hier. Maar in dit geval is er geen mogelijkheid om een ​​zwembad of andere zware voorwerpen te installeren.

Mooie voorbeelden

Een plat dak diversifieert de buitenkant van een woongebouw, ondanks zijn externe eenvoud. Bovendien geldt dit voor een verscheidenheid aan stijlen - niet alleen hightech, wat het eerst in je opkomt bij het noemen van zo'n top van de structuur, maar ook andere, bewezen voor decennia en zelfs eeuwen.

Er wordt dus aangenomen dat minimalisme tegenwoordig een richting is die zich sneller ontwikkelt dan andere. Platte daken van huizen zijn een soort attribuut van deze stijl geworden. Huizen die zijn ingericht in minimalisme vallen echt op door hun compactheid en rationeel gebruik van elke vierkante meter van de beschikbare oppervlakte.

In een dergelijk gebouw kunnen naast het woongedeelte een garage, een serre en een ruim dakterras worden gesitueerd.

Plat dak in "modern" - een fenomeen nog niet zo lang geleden. Toch zijn er veel woongebouwen met zo'n originele top. Ze zijn gemaakt van gewapend beton. Keramiek en glas kunnen als bekleding worden gebruikt.

De combinatie van glas en materialen van hout of hout ziet er origineel uit. De aanwezigheid van een groot aantal glaselementen kan de naleving van moderne trends in de bouw benadrukken. In de boom is er een verbinding met de natuur. In het landschap ziet zo'n huis er heel organisch uit.

Het platte dak is niet eens in tegenspraak met de klassieke stijl met zijn vleugje nobele nesten. Rechthoekige ramen, kolommen, een gevel met zijn strikte symmetrie, typisch voor huizen in de klassieke stijl, worden perfect aangevuld door een vlakke bovenkant die de monumentaliteit van het gebouw benadrukt.

Kenmerkend voor de hightech stijl is het gebruik van metaal, kunststof en glas. Het huis zelf kan bijvoorbeeld worden gebouwd van gasbeton.

Het platte dak is perfect gecombineerd met de benadrukte naleving van de rechte vormen en lijnen van huizen die in dergelijke tradities zijn gebouwd. Het is merkwaardig dat voor alle demonstratieve externe "afgelegenheid" van gebouwen in deze stijl uit de natuur, ze er in de natuur heel geschikt uitzien.

Zelfs een huis met één verdieping trekt de aandacht, vooral 's avonds, wanneer het van binnenuit gevuld is met elektrisch licht.

Zie de volgende video voor de voordelen van een modern huis met plat dak.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair