Mooie projecten van gelijkvloerse huizen met een plat dak

Mooie projecten van gelijkvloerse huizen met een plat dak
 1. Eigenaardigheden
 2. Materialen (bewerken)
 3. Plat dak
 4. Rassen
 5. Project
 6. Mooie voorbeelden

Bewoners van de post-Sovjet-ruimte associëren een plat dak stevig met typische gebouwen met meerdere verdiepingen. Het moderne architecturale denken staat niet stil, en nu zijn er veel oplossingen voor particuliere huizen en huisjes met platte daken die er niet minder interessant uitzien dan hellende constructies.

Eigenaardigheden

De gelijkvloerse woning met plat dak heeft een stijlvolle en moderne uitstraling. Kortom, dergelijke ontwerpen zijn op een speciale manier gestileerd, waarbij ze de richtingen van minimalisme of hightech kiezen. Traditionele stijlen voor gebouwen met een dergelijk dak zullen niet werken, aangezien dergelijke daken vrij recentelijk behoorlijk zijn geslagen, daarom zal elk van de klassieke richtingen hier belachelijk lijken.

Van bijzonder belang is hoe het dak precies zal worden gebruikt: hetzij voor het beoogde doel, hetzij als een extra open tier-terras. Om een ​​projectplan correct op te stellen, is het noodzakelijk om hierover vooraf te beslissen.

Materialen (bewerken)

Er worden verschillende materialen gebruikt voor de constructie van huisjes met één verdieping en een plat dak, maar houd er rekening mee dat ze niet allemaal geschikt zijn voor het Russische klimaat. In de winter valt er bijna in heel Rusland een grote hoeveelheid sneeuw, waardoor de belasting op een plat dak aanzienlijk toeneemt. Daarom mogen wanden niet van lichtgewicht en onvoldoende sterke materialen zijn gemaakt. In dit opzicht zullen populaire framegebouwen niet werken, maar er is nog een andere geprefabriceerde optie.

Er zijn verschillende materialen voor vloeren en wanden. Als bijna alle duurzame soorten (monoliet, baksteen, hout) geschikt zijn voor de muren, moet u voor het dak het type bouwgrondstoffen zorgvuldiger kiezen.

Gewapende betonnen platen

Holle of vlakke platen van gewapend beton worden in de moderne bouw gebruikt voor vloerplaten. Ze zijn sterk genoeg om het gewicht van een plat dak te dragen.

Borden hebben veel positieve eigenschappen:

 • kracht;
 • duurzaamheid;
 • goede geluids- en warmte-isolerende eigenschappen;
 • snelle installatie;
 • weerstand tegen corrosieve verschijnselen.

Het grootste nadeel van het materiaal is dat het alleen in standaardformaten wordt geproduceerd, hiermee moet rekening worden gehouden, zelfs bij het maken van een project. Gewapende betonplaten zijn alleen geschikt voor vloeren in een huis met een versterkte fundering.

Golfkarton

Voor vloeren wordt een speciaal golfkarton gebruikt, dat drager wordt genoemd. Net als bij de vorige versie is deze perfect voor installatie als plat dak. Het dragen van golfkarton is erg populair, vooral vanwege de lage kosten. Dit materiaal kost aanzienlijk minder dan alle andere. De lage prijs weerhield het er echter niet van zich te profileren als een duurzaam en veelzijdig materiaal dat uitstekend bestand is tegen de zware belastingen waaraan een plat dak wordt blootgesteld.

Het dragende golfkarton weegt veel minder dan platen van gewapend beton en is daarom optimaal voor het creëren van platte daken in de middelste klimaatzone met weinig regenval in de winter.

Monolithisch beton

Dit materiaal wordt zelden gebruikt voor vloeren vanwege de complexiteit van de installatie. Hier moet je eerst het mengsel bereiden, waarna je kunt vullen.Alleen echte professionals kunnen dit. Er moet echter worden opgemerkt dat monolithisch beton als plat dak perfect wordt geëxploiteerd, maar alleen op voorwaarde dat de fabricage- en installatietechnologie volledig is gevolgd.

Het is niet gebruikelijk om moderne huizen met één verdieping met een plat dak van traditionele materialen te bouwen. Hiervoor zijn moderne ontwerpen het meest geschikt, die zowel de barre winter- als zomerhitte kunnen weerstaan. Tegelijkertijd is het gemakkelijk om ermee te werken en kost de constructie zelf niet veel tijd.

SIP of sandwichpanelen

In de catalogus van elk zichzelf respecterend bouwbureau staan ​​standaard projecten van gelijkvloerse huizen met een plat dak gemaakt van SIP-panelen. Houd er rekening mee dat het het beste is om huisjes van dit materiaal te bestellen. De constructie vereist naleving van een speciale technologie, dus het kan voor een beginner moeilijk zijn om met sandwichpanelen te werken.

Over de voordelen van paneelhuizen gesproken, we kunnen hun lage thermische geleidbaarheid en hoge geluidsisolerende eigenschappen opmerken. De bouw kost veel minder dan baksteen. Tegelijkertijd speelt ook de afwijzing van het schuine dak een belangrijke rol.

Plat dak

We zijn allemaal gewend om platte daken alleen te zien in gebouwen met meerdere verdiepingen die in de Sovjet-Unie zijn gebouwd. Velen zijn van mening dat dergelijke daken saai zijn en dat een echt huis alleen met een schuin dak moet worden uitgerust. In het licht van recente architectonische ontwikkelingen kan deze overtuiging worden beargumenteerd, vooral als je kijkt naar de vele voordelen van dergelijke daken.

Het is onmogelijk om niet te reserveren dat huizen met één verdieping met een plat dak alleen in een moderne richting kunnen worden gestileerd. Het platte dak zelf ziet er futuristisch uit en u moet deze vrije ruimte gebruiken.

Voordelen:

Onder de voordelen van platte daken zijn er veel kenmerken.

 • Eenvoudige installatie. Platte dakconstructies kunnen in recordtijd worden gerealiseerd.
 • Betrouwbaarheid. Als u uw dak op de juiste manier organiseert, kan het veel gewicht dragen. Bovendien is in dat geval het repareren van een dergelijke constructie veel gemakkelijker dan het repareren van het spantensysteem.
 • Uitstekende thermische isolatie. Ongeacht het type platte dakconstructie dat is gekozen, het houdt de warmte perfect vast in het huis.
 • Goedkoopheid. In vergelijking met hellende constructies zijn platte constructies veel goedkoper, zowel qua materiaal als qua tijd.
 • Eenvoudig te installeren apparatuur. Antennes, airconditioners, verschillende servicecommunicatie in een vliegtuig zijn veel gemakkelijker te plaatsen dan op een helling.
 • Interessant uitzicht. Als het huis zelf is ingericht in de stijl van "minimalisme", zal een laconiek dak zonder helling de algehele look perfect aanvullen.
 • Extra gebied. Indien gewenst kan het dak worden verstevigd en gebruikt om ruimte te organiseren voor een speeltuin, tuin of recreatiegebied. Sommigen maken hier zelfs een zwembad.

nadelen

Er zijn niet zoveel nadelen, maar ze zijn er nog steeds.

 • Hoe goed een dak ook is, er is altijd een kans dat het gaat lekken. Bij een vlakke constructie neemt het risico vele malen toe, omdat deze zwaar wordt belast doordat de sneeuw niet rolt.
 • Als u van plan bent de hoes in de winter te gebruiken voor uw behoeften, moeten de sneeuw en het ijs handmatig worden schoongemaakt.
 • De montage van een dak van een plat monster moet worden uitgevoerd in volledige overeenstemming met de technologie, anders bestaat het risico dat het gaat lekken of niet bestand is tegen de belastingen en instorting.

Rassen

Niet-hellende daken worden ingedeeld volgens verschillende criteria, waaronder de wijze van gebruik en het type plaatsing van materialen. In de regel spreekt de naam van elk van de kenmerken voor zich.

Bij wijze van gebruik

Daken worden geëxploiteerd en niet geëxploiteerd.

Bediende daken zijn daken die niet alleen als dak worden gebruikt, maar ook als extra ruimte voor tijdverdrijf.Hier worden versterkte systemen gebruikt, waardoor niet alleen zwaar materieel op het dak kan worden geplaatst, maar zelfs om hier een "groene hoek" te organiseren, een gazon, bloemen en zelfs bomen te planten. Het uitrusten van een dergelijke constructie kost behoorlijk wat, terwijl het van belang is om vooraf in het project vast te leggen aan welke gewichtsbelasting het dak wordt blootgesteld.

Ongebruikte daken zijn veel goedkoper vanwege het feit dat ze niet extra moeten worden versterkt en uitgerust met waterdichtheid. Het enige waar u op moet letten zijn de sneeuwbelastingen waaraan het dak in de winter wordt blootgesteld.

Lopen op dergelijke daken wordt meestal niet aanbevolen, dus alles moet zo worden berekend dat het dak bestand is tegen de sneeuwlaag zonder het periodiek te reinigen.

Op type stapelmateriaal

Er wordt onderscheid gemaakt tussen klassieke, inversie en ademende daken.

Klassieke typen worden meestal gebruikt bij het ontwerp van onbenutte daken. Dit komt door het feit dat ze een lagere weerstandscoëfficiënt tegen belastingen hebben. Vocht of mechanische belasting kan schadelijk zijn voor deze daken.

De lay-out van de lagen ziet er als volgt uit (van boven naar beneden):

 • materiaal aan de bovenzijde (waterdichtheid);
 • te lassen bodemmateriaal (waterdichting);
 • dekvloer (indien aanwezig);
 • isolatie;
 • dampremmende laag;
 • overlappen.

Zo gaat een onbeschermde waterdichtingslaag snel achteruit.

Het omgekeerde dak ziet er precies het tegenovergestelde uit, wat kan worden begrepen uit de naam:

 • ballast (grind, steenslag of ander zwaar materiaal);
 • dampscherm;
 • hydrofobe isolatie;
 • waterdicht maken;
 • beschermende ondergrond (primer);
 • overlappen.

Deze platte daken hebben een lange levensduur en zijn bij uitstek geschikt voor de in gebruik zijnde daken.

Breathers kunnen zowel klassieke als inversie-ontwerpen zijn. Ze zijn uitgerust met beluchters of deflectors om voor extra ventilatie te zorgen, omdat er geen spleet is tussen het platte dak en de woning, zoals bij schuine daken. Dit leidt tot onvoldoende luchtuitwisseling, daarom is de organisatie van het ventilatiesysteem zo belangrijk.

Project

Bij het opstellen van een huis met één verdieping en een plat dak, is het uiterst belangrijk om goed op het type dak te letten. Hierbij is het dak het belangrijkste onderdeel. Russische bedrijven zijn nog niet zo lang geleden met een dergelijk ontwerp bezig geweest, dus neem alleen contact op met vertrouwde bureaus.

Dit is een van de zeldzame gevallen waarin alleen professionals een project mogen doen. Jij kunt op jouw beurt alleen zelfstandig de indeling van de kamers uitwerken, en ook precies aangeven hoe je het dak gaat bedienen en of je dat überhaupt plant. Dit zal bepalen welke fundering zal worden gelegd, waaruit de dragende muren zullen worden gemaakt.

Mooie voorbeelden

Voorbeelden van prachtige huizen met één verdieping, gerealiseerd volgens professioneel ontworpen projecten, worden gepresenteerd in de fotogalerij.

 • Een plat dak is niet altijd bruikbaar. Soms wordt het alleen gebruikt als onderdeel van een algemeen ontwerpconcept. Let op het karakteristieke kenmerk van alle platte daken: ze hebben allemaal borstweringen.
 • Het gelijkvloerse huis in moderne stijl past perfect in het minimalistische omringende landschap. Ondanks het feit dat velen dergelijke huizen als "dozen" beschouwen, kan niet worden ontkend dat ze er interessant en origineel uitzien.
 • Op het dak van een gelijkvloers plat dak kan bijna alles geregeld worden. Door de grasweide op te splitsen, maakten de eigenaren het huis een deel van het omringende landschap, terwijl ze de milieuvriendelijke stijl benadrukten.
 • Een interessant project van een huis met één verdieping en een garage zal de eigenaar van meerdere auto's aanspreken. Wanneer de noodzaak zich voordoet om ze te plaatsen, is een garage wat u nodig heeft. De toegewezen ruimte voor de bouw van de uitbreiding kan worden gecompenseerd door de organisatie van een dakterras.
 • De goedkoopste van alle huizen met platte daken van één verdieping zien er erg saai uit, maar het is de moeite waard om te onthouden over hun kosten, die het niet-indrukwekkende uiterlijk compenseert. In de regel is de prijs van zo'n huis 3-4 keer lager dan voor een klein huisje met een hellend systeem. Voor meer besparing kunnen zonnepanelen op het dak worden geplaatst.
 • Het houten bakstenen huis oogt modern en traditioneel tegelijk, een beetje landelijke stijl. Dit werd bereikt door donkere afwerkingsmaterialen voor het dak te gebruiken dan voor het hele huis. Dankzij het platte dak oogt de woning luchtiger dan bij een hellende constructie.

In deze video zullen we ons concentreren op de constructie van een plat dak voor een huis met één verdieping.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair