Ontwerp van de gevel van een privéwoning

Inhoud
 1. Kenmerken van gevelontwerp
 2. Materialen (bewerken)
 3. Kleuroplossingen
 4. De styling bepalen
 5. Mooie voorbeelden en ideeën

Het ontwerp van de gevel van een woonhuis is iets dat moet worden beslist voordat met de bouw van het gebouw wordt begonnen. Veel factoren beïnvloeden de beslissing over de stijl van buitendecoratie. Dit artikel bespreekt de kenmerken van de keuze van het gevelontwerp, de stijl en materialen voor een goede decoratie.

Kenmerken van gevelontwerp

Ongeacht welke gevel van het gebouw u moet decoreren: een landelijk bakstenen huis of een huisje in de stad, een landelijk houten of kozijnhuis met een zolder - er zijn gemeenschappelijke kenmerken die de keuze van de gevelstijl bepalen waarmee rekening moet worden gehouden.

Ontwerp definieert:

 • het klimaat van de regio;
 • bouw- en bekledingsmateriaal;
 • de vorm van het gebouw;
 • stilistische richtingen van naburige huizen.

Klimaat beïnvloedt de materiaalkeuze voor constructie en gevelbekleding, die net als de vorm de toon zetten voor het ontwerp.

Wat het laatste punt betreft, het is uw wens om niet op te vallen in het algemene beeld van de woonwijk, of juist op te vallen.

Het gebied en het aantal verdiepingen hebben praktisch geen invloed op het ontwerp, het verschil zit in het uitgegeven budget: het is duidelijk dat de bouw van een huis met één verdieping minder materiaal en geld kost dan voor een huis met twee verdiepingen.

Materialen (bewerken)

U moet het werk aan de gevel van uw huis niet alleen vanuit een creatieve kant benaderen, maar ook vanuit een praktische. Het bekledingsmateriaal is van belang en de keuze ervan moet niet alleen gebaseerd zijn op het budget, maar ook op sterkte en milieuvriendelijkheid. Het assortiment is groot, maar we zullen de meest populaire bekledingsmaterialen overwegen.

Baksteen is het meest gevraagde en vrij duurzame materiaal. Er is een scala aan kleuren op de markt, van lichtgeel en rood tot donkerbruine tinten. De bekleding uit een combinatie van verschillende kleuren ziet er erg mooi uit. Metselwerk vindt plaats in het stadium van wandconstructie.

Bij het kopen moet u vertrouwen op de volgende indicatoren:

 • Weerstand tegen vernietiging tot 100 vries-dooicycli.
 • Bestand tegen belastingen tot 250 kg per vierkante meter. cm.
 • De vochtopname is niet meer dan 13%.

Gevelpleister - het kan mineraal, siliconen, acryl, silicaat zijn. Verscheidene kleuren. Nogal een acceptabele prijsklasse. Corrosiebestendig als een antisepticum aan het mengsel wordt toegevoegd. De gipsbekledingsoptie is vooral goed voor gebouwen in de mediterrane en Provençaalse stijl.

Siding is een relatief nieuw bekledingsmateriaal dat heeft gewonnen met zijn beschikbaarheid en een breed scala aan kleuren. Makkelijk te installeren. Er zijn houten, kelder en vinyl. Hout is de meest milieuvriendelijke en mooie optie, maar niet de goedkoopste, in dat geval wordt het vervangen door een gewone houten dakspaan.

Als u besluit om de bekleding met gevelbeplating te doen, kies dan voor lichte tinten, omdat deze snel vervaagt in de zon.

Steen of tegels zijn natuurlijke materialen, duur maar milieuvriendelijk. De tegels zijn gemaakt van schelpensteen, kalksteen, dolomiet en zandsteen. Daarom heeft het materiaal natuurlijke tinten - grijze, bruine, gele, lichte en donkere opties. De tegel is vorstbestendig en vervormt niet.

Natuursteen is een duurzame maar dure optie die vaak wordt vervangen door kunststeen. Bovendien is het veel gemakkelijker te leggen en is het kleurenspectrum breder.

Maar het ontwerp stopt niet bij de bekleding.

Er zijn decoratieve elementen om de gevel van het huis te versieren:

 • Roest;
 • kroonlijst;
 • Kolom;
 • boog;
 • stopcontact;
 • paneel;
 • platband;
 • patroon.

Deze stucelementen zijn meestal gemaakt van de volgende materialen:

 • Gips - alle kastelen en paleizen zijn versierd met gipsen lijstwerk, maar tegenwoordig proberen ze dit materiaal niet te gebruiken. Hier zijn verschillende redenen voor: hoge kosten, slechte weersbestendigheid en zwaar gewicht.
 • Polymeerbeton - vanwege pogingen om de eigenschappen van gips te verbeteren, werd dit materiaal geproduceerd. De voordelen zijn vochtbestendigheid, lage kosten en aanzienlijk installatiegemak.
 • Geëxpandeerd polystyreen - Piepschuim, eenvoudig te installeren, maar het materiaal is erg kwetsbaar. De levensduur is niet langer dan 8 jaar, maar wordt verhoogd door coating met acryl, waarna de gebruiksduur tot 15 jaar kan duren. Styrofoam decor is de goedkoopste manier, maar niet de meest betrouwbare.
 • Polyurethaanschuim - duurder dan andere materialen, maar gaat tot 30 jaar mee. Bestand tegen vocht en temperatuurverschillen. Brokkelt of barst niet. Polyurethaan stucwerk mag slechts eens in de tien jaar worden getint.
 • Glas composiet - duurzaam, lichtgewicht en elastisch. Corrosiebestendig materiaal, niet onderhevig aan vervorming, bestand tegen klimatologische omstandigheden. Heeft een breed scala aan ontwerpoplossingen.

Er zijn ook zulke creatieve liefhebbers die weten hoe ze de gevel van een geschilderd huis moeten versieren, zelfs met plastic flessen of mozaïeken van veelkleurig glas. Schilderen is een van de goedkoopste methoden, volledig zelfvoorzienend en vereist geen extra decor in sommige stilistische richtingen.

Je kunt privéhuizen vinden die zijn versierd met hout of houten lambrisering, gebouwen van betonblokken zijn vaak versierd met imitatie van hout.

Kleuroplossingen

Elk bekledingsmateriaal heeft zijn eigen kleur. De meest populaire opties voor privéwoningen zijn rood, geel, wit, groen en andere. Maar ook de kleurkeuze voor uw woning bepaalt de ruimte waarin deze staat.

Voor huizen in de stad wordt gekozen voor heldere, verzadigde kleuren.

De huizen, omgeven door weelderige vegetatie, gelegen in een bosrijke omgeving, zijn geschilderd in warme pastelkleuren om het natuurlijke landschap te benadrukken.

Kleuren hebben verschillende eigenschappen en kunnen de psyche beïnvloeden. Daarom loont het de moeite om de keuze competenter te benaderen, zodat uw eigen huis geen vervelend object wordt. Als je aangetrokken wordt tot verzadigde felle kleuren, voeg ze dan geaccentueerd toe. Kroonlijsten geschilderd in je favoriete rood of groen, of het heldere dak en de deuren van een wit huis.

Hier zijn enkele praktische tips om op te letten:

 1. Is er een financiële mogelijkheid, visualiseer dan uw woning, dit kan dankzij een speciaal programma. Neem hiervoor contact op met een specialist.
 2. Als er geen extra geld is, haast u dan niet om materiaal voor het hele huis te kopen. Selecteer in de winkel een paar van je favoriete kleuropties en probeer ze uit met de nadruk op de natuur, zodat je begrijpt hoe de kleur eruit zal zien in dag- en avondverlichting. Hoe past het op de textuur van de gevel.

De styling bepalen

Overweeg de meest populaire stilistische architecturale trends bij de bouw van particuliere huizen.

Moderne stijl

Het werd geboren dankzij de combinatie van velen - modern, hi-tech, country, klassiek, en het absorberen van hun beste eigenschappen.

De moderne uiterlijke kenmerken:

 • Rechte geometrie, duidelijke, eenvoudige lijnen.
 • Ruime bouwoppervlakte.
 • Panoramische ramen, maximale beglazing van de gevel om natuurlijk licht te bereiken.
 • Terughoudendheid in decoratieve elementen.
 • Het gebruik van ecologische materialen.
 • Combinatie van afwerkingsmaterialen.

Een modern huis combineert al deze kenmerken op harmonieuze wijze. Er zijn geen duidelijke regels in het gebruik van materialen voor het afwerken van de gevel, je kunt meerdere opties tegelijk combineren.

Land

Deze omvatten Franse Provence, Spaanse hacienda, Russische en Engelse rustieke stijlen en Amerikaanse boerderijen.

Ze hebben gemeenschappelijke kenmerken:

 • Decoratie van zowel het exterieur als het interieur van het huis met alleen natuurlijke materialen - hout, steen, keramiek, tegels.
 • Alleen pasteltinten worden gebruikt om de gevel te schilderen, witte matte muren zien er prachtig uit. Ze mogen worden gekleurd in een contrasterende kleur van decoratieve elementen, maar het mag nog steeds niet helder zijn.
 • De ramen zijn klein, soms zijn er luiken, vensterbanken en platbands.
 • Massieve houten deuren.

Buitendecoratie in landelijke stijl kan op de manier zijn van huizen in de Engelse rustieke stijl - houten latten van een witte matte gevel met houten platbands, ramen en deuren.

In de Franse Provence is de gevel bekleed met natuursteen, het dak is bedekt met stenen tegels, de ramen zijn versierd met uitgesneden houten hekjes en bloemen in potten.

Een helderdere versie is met een verwijzing naar de Latijnse richting. In dit geval zijn de muren afgewerkt met veelkleurige tegels en is het dak bedekt met kleipannen. Ramen met houten luiken en versieringen.

Al deze opties zijn goed voor huizen op het platteland, landhuizen en chalets.

Barok

Barokke architectuur is echt een chique gezicht. Vloeiende vormen, pracht, weelde en luxe weerspiegelen deze stijl.

Iedereen zal de barok herkennen, maar we zullen nog steeds rekening houden met de kenmerken ervan:

 • opengewerkte stucwerk;
 • verguldsel;
 • complexe vorm van de gevel;
 • draad;
 • kolommen.

De buitenkant van dit huis moet luxueus zijn en de status en positie van de eigenaren weerspiegelen. De gevel is niet alleen versierd met verguld stucwerk en houtsnijwerk, maar ook met zuilen en koepels. Enorme ramen en balkons zijn versierd met gekrulde kroonlijsten, patronen en stucwerk. Het huis heeft een grote hal met een brede trap versierd met gipsen beelden. En het gebouw zelf moet heel massief zijn.

Dit is de stijl van paleizen en daarom zal het niet werken voor kleine huisjes.

Romantische stijl

De stamvader van de romantische stijl was de Franse gotiek van de 12e eeuw. En vandaag zijn deze kenmerken terug te vinden op de gevels van gebouwen in deze stijl.

Onderscheidende kenmerken:

 • gesmede decorelementen;
 • stucwerk;
 • kolommen;
 • gevel met meerdere niveaus;
 • lancet torens;
 • Franse en boogramen;
 • roestig.

Zo'n huis is betegeld met natuurstenen tegels, maar de moderne aanpak laat ook een kunstmatige toe. Het dak is bedekt met leipannen. Ramen en balkons zijn versierd met smeedijzeren staven en de hoeken van de gevel zijn versierd met rustieke patronen.

Byzantijnse stijl

De stijl ontstond met de geboorte van het Byzantijnse rijk in 395. En het combineert de beste architecturale technieken van het Romeinse Rijk en Griekenland, met een aanzienlijke invloed van de oosterse cultuur - een drang naar luxe en decoratie. In Rusland is dit een favoriete en zelfs inheemse architecturale richting, het is de moeite waard om alleen naar onze kerken en kathedralen te kijken. De Byzantijnse cultuur heeft de Russische sterk beïnvloed.

Onderscheidende kenmerken:

 • Geconfronteerd met baksteen of steen.
 • Kolom-arcades met hoofdletters.
 • Gekruiste gevel.
 • Gelijnde verticale smalle vensters met afgeronde kroonlijsten.

Een huis in deze stijl wordt geconfronteerd met donkere of lichte bakstenen, de structuur zelf heeft asymmetrische vormen - rechte lijnen van het onderste deel en een ronde koepel bovenop. De brede oprit is versierd met mozaïeken. Gevelschilderen wordt aangemoedigd.

High Tech

Een relatief jonge bouwstijl, de eerste gebouwen in deze stijl werden opgetrokken in 1980-1990.

Onderscheidende kenmerken:

 • Duidelijke geometrie.
 • Technische constructies in plaats van decor.
 • Grote trappen die zich buiten het huis uitstrekken.
 • Brede toepassing van glas en panoramische ramen.
 • Wijdverbreid gebruik van metalen constructies.

Alle woondecoratie in deze stijl is teruggebracht tot beglazing, het gebruik van aluminium constructies. Er zijn grote panoramische ramen en glazen deuren. En buiten het huis is versierd met een bijgesneden groen gazon.

Alpenchalet

Aanvankelijk werden deze huizen gebouwd voor alpenherders, maar zo'n gezellige structuur is zeer geschikt voor een dorp en een dorp, vooral voor een bosgebied.

De stijl is gebaseerd op het concept van drie niveaus:

 • Het lagere niveau is een keldergevel van natuursteen.
 • Het bovenste niveau is van hout, voornamelijk blokhutten.
 • Zadeldak met brede richels.

Op deze drie onderdelen wordt een alpenhuis gebouwd, soms wordt een houten kist als decor gebruikt, dan lijkt het meer op een Duits chalet. Open balkons en uit hout gesneden veranda's zijn ook toegevoegd.

Amerikaanse stijl

Een aanhanger van de Europese stijl, maar met zijn eigen onderscheidende kenmerken:

 • Geconfronteerd met natuursteen, licht pleisterwerk of baksteen.
 • Terrassen met een luifel ondersteund door kolommen dienen als decoratie.
 • Kenmerkend is een veelvoud aan daken of een dak dat verschillende functionele ruimtes (terras, garage) verenigt.

Deze stijl is zo populair in ons land dat je hem in elk cottage-dorp kunt vinden. U herkent deze laagbouwwoningen aan het ruime terras dat de gehele voorzijde van de woning omvat. Grote ramen, soms met luiken. En de garage aan het huis. Het decor is minimaal, het bekledingsmateriaal en het terras zijn de decoratie.

Oost-stijl

Dit is de cultuur en tradities van de oosterse wereld. De architectuur van de rijke en luxueuze Arabische landen, de strenge en laconieke landen van China en Japan.

Onderscheidende kenmerken:

 • Asymmetrie van de vormen van de structuur en zijn verhoudingen.
 • Versierd met bogen, gebogen dakhellingen en koepels. Stucwerk, waarvan het ornament de nationale cultuur en religie weerspiegelt.
 • De bekleding is gemaakt van natuurlijke materialen - steen, hout, whitewash.
 • De aanwezigheid van een binnenplaats die de gevel van het huis omlijst.

Geleid door deze kenmerken, dompelt u zich onder in de sfeer van het Oosten.

Scandinavische stijl

De stijl werd beïnvloed door het terrein en het klimaat van de Scandinavische landen. Hard noordelijk klimaat, prachtige natuur, zee en wind, korte zonnige dag.

Onderscheidende kenmerken:

 • Het huis is alleen gebouwd van een blokhut, omhuld met houten gevelbeplating of dakspaan.
 • Als ze de gevel schilderen, dan alleen in lichte tinten, of gewoon het hout verven.
 • Er is bijna geen decor, het is toegestaan ​​om ramen of deuren in een contrasterende kleur te schilderen.

Zo'n huis moet zo eenvoudig en betrouwbaar mogelijk zijn, het moet in harmonie zijn met de natuur, daarom kiezen de Scandinaviërs alleen natuurlijke materialen voor zowel bekleding als interieurdecoratie.

Mooie voorbeelden en ideeën

U kunt interessante ideeën voor uw projecten opdoen uit de volgende fotoselectie:

 • Modern klein huis in Scandinavische stijl. En de karakteristieke eenvoudige kenmerken, alleen verdund met panoramische beglazing.
 • Klein huisje in landelijke stijl met stenen bekleding.
 • Herenhuis in romantische stijl in lichte kleuren, versierd met smeedijzeren tralies onder de ramen.
 • Moderne barokstijl: de gevel van het huis is versierd met rustieke hoeken en kolommen die de uitsteeksels van de ronde balkons ondersteunen.
 • Het herenhuis in Provençaalse stijl is betegeld met steen en versierd met levendige bloemen.
 • Een laconiek Japans huis met een puntdak.

Zie de volgende video voor informatie over het kiezen van de kleur van de gevel van een woonhuis zonder de hulp van een ontwerper.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair