Huizen in Scandinavische stijl: prachtige ontwerpideeën

Inhoud
 1. Onderscheidende kenmerken
 2. Interieur decoratie
 3. Verlichting
 4. Meubilair en decor
 5. Textiel
 6. Interieur opties
 7. Exterieur voorbeelden

Een huis met tonen van Scandinavisch design in architectuur en interieurontwerp is al lang niet meer exotisch genoemd. Op dit moment is dit een van de meest populaire stilistische trends. Modebladen en designerwinkels staan ​​vol met ideeën voor het inrichten van mooie interieurs in de stijl van de volkeren van Noord-Europa.

Het is tenslotte Scandinavië dat de geest van de noordelijke volkeren en al die waardevolle karaktereigenschappen die ze bezitten in huis brengt. Onder hen worden vooral de liefde voor de natuur, spaarzaamheid, familie en regelmaat van het levenstempo onderscheiden. Niemand anders weet als inheemse noorderlingen van het leven te genieten en elk moment te waarderen. Laten we proberen erachter te komen wat de speciale kenmerken en accenten zijn van de Scandinavische stijl in het interieur en exterieur van huizen.

Onderscheidende kenmerken

Scandinavisch design onderscheidt zich door:

 • Maximale hoeveelheid natuurlijk licht, evenals afwerkingsmaterialen en decorelementen, gedecoreerd in lichte tinten van het kleurenpalet, wat de ruimte visueel vergroot. Dit wordt ook mogelijk gemaakt door de natuurlijke stroom van verschillende territoriale zones van het huis in elkaar. Zo kan de keuken gecombineerd worden met de woonkamer of eetkamer, waardoor natuurlijke lichtinval niet in botsing komt met obstakels in de vorm van onnodige deuropeningen.
 • Natuurlijke materialengebruikt in de bouw, decoratie, meubels en textiel. Als 'natuurlijkheid' in sommige aspecten ontbreekt, gaat Scandinavië uit van een visuele imitatie ervan. Bijvoorbeeld kunststenen, bont en andere materialen.
 • Praktisch. Elk accessoire of meubelstuk gaat uit van het directe gebruik ervan. Noorderlingen zijn geen aanhangers van kunstzinnige luxe.
 • Bescheidenheid in decoratie en meubilair.

Het Scandinavische ontwerp van een aparte kleine kamer of een enorm landhuis met een terras is in de eerste plaats een spiegel van de eigenaar, die zijn levenshouding, gevoel voor stijl en comfort weerspiegelt. Ondanks de tradities die in deze stijl zijn vastgelegd, is de richting zo modern en relevant mogelijk.

Een vleugje Scandinavië in het interieur past bij iedereen die het comfort van een huis en de warmte van een gezinswoning op prijs stelt.

Als je er altijd al van gedroomd hebt om in een lichte ruimte vol rust en sereniteit te wonen, kun je altijd kiezen voor de Scandinavische stijl.

Laten we stap voor stap kijken naar de kenmerken van het Scandinavische interieur in constructie en design.

Aantal verdiepingen

Zoals bij elk project, begint het bouwen van een huis met de indeling. Zoals eerder vermeld, ziet de Scandinavische stijl er geweldig uit op zowel kleine als vrij ruime ruimtes. Daarom kan een woning meer hebben dan alleen een mini-indeling. Meestal hebben privéhuizen in Scandinavische stijl niet meer dan twee verdiepingen.

In het geval dat het huis twee verdiepingen heeft, is een apart element van het interieur een houten trap die de lagen met elkaar verbindt. Het kan een accent zijn of juist een uiterst praktische functie vervullen, laconiek in het interieur passen. Zo kunnen wenteltrappen met grote houten treden een ruimte opfrissen, terwijl standaardtrappen een puur praktisch element zijn met opbergruimte in de vorm van ingebouwde lades in de treden.

In huizen met één verdieping speelt de zolder vaak de rol van de tweede laag.Huizen met een zolder zien er niet alleen bijzonder uit vanwege hun uiterlijk, maar ook vanwege hun interne indeling. De zolderverdieping kan een gezellige rustplaats, een kinderkamer combineren met de mogelijkheid van toegang tot een ruim minimalistisch balkon. De functionaliteit van de zolderkamer hangt rechtstreeks af van de kwadratuur en de helling van het dak.

Facade

Als de gast wordt begroet door kleding, wordt het huis begroet door de gevel. Het is zijn artistieke en architecturale uitstraling die de eerste indruk beïnvloedt die een huis in de herinnering van een persoon achterlaat: of het nu een warme acceptatie ervan is of een onbegrijpelijke afwijzing.

Ook gaat de gevel van het huis uit van volledige overeenstemming met de locatie van het gebouw. Zo zijn blokhutten het vaakst te vinden in natuurlijke landschappen buiten de stad, en gebouwen die er van buiten ultramodern uitzien, in de stad of metropool. Een ander groot voordeel ligt in de veelzijdigheid en relevantie van de Scandinavische stijl.

Exterieurdecoratie van de Scandinavische stijl impliceert in de eerste plaats bruikbaarheid en, natuurlijk, laconiek. De noorderlingen houden erg van de uitdrukking "discrete schoonheid", die perfect is om het uiterlijk van de meeste van deze huizen te beschrijven. Noorse gebouwen zijn hiervan een levendige bevestiging. In de regel heeft het dak een eenvoudige gevelvorm en verschilt de gevel van het huis zelf niet in veel details of accenten.

In eerste instantie kan het huis van hout zijn, opgebouwd uit boomstammen, met de hand gehakt of frame, wat in de toekomst ook de behoefte aan buitendecoratie beïnvloedt. Hout wordt meestal gebruikt om de gevel van kozijnhuizen te versieren. Natuurlijke materialen zijn niet de goedkoopste optie, maar ze zien er zeker degelijk uit. Vaak is het hout bedekt met donkere tinten verf. De meest populaire zijn donkerblauwe, bordeauxrode, diepe smaragdgroene, chocoladetinten.

Een meer economische optie is het huis opruimen.

Raam

Ramen, balken en platbands zijn ook elementen van de gevel van het gebouw en hebben een grote invloed op het uiterlijk. Een kenmerk van een dergelijk huis is de aanwezigheid van hoge, ruwe ramen, soms kan een van de ramen twee verdiepingen overzien, waardoor ze worden verenigd of een panoramisch ontwerp hebben. De frames zijn gemaakt van ruw hout en zijn zeer solide. Platbands zijn absoluut minimalistisch, in de regel contrasteren ze met de kleur van het gebouw.

Dak

De daken van huizen in Scandinavische stijl zijn meestal betegeld of omlijst met geverfde metalen. Het heeft een hellend ontwerp en over het algemeen steile hellingshoeken.

Interieur decoratie

Wat zit er verborgen in zo'n laconiek en betoverend huis? Kleur, licht en algemene sfeer worden in eerste instantie bepaald door de interieurdecoratie. Zelfs al is het in veel opzichten minimalistisch, het veronderstelt de naleving van bepaalde regels bij het creëren van één enkele interieurstijl. Laten we een paar belangrijke aspecten stap voor stap doornemen.

Muren en plafond

Een geweldige oplossing voor muren in Scandinavische stijl is wit. Hij is het die de zonnestralen weerkaatst en de ruimte vult met licht dat in het noorden zo ontbreekt.

De eerste stap is wit of beige gips. Meestal zijn de muren perfect glad gepleisterd en bedekt met lichte tinten verf, en de keuze van de schaduw kan variëren van de kleur van koffie met melk tot de tinten van lichtblauw. Bij het kiezen is het belangrijk om jezelf niet in het kader van uitsluitend wit te plaatsen, maar verder te zoeken naar de beste optie. De Scandinavische stijl keurt de aanwezigheid van niet meer dan een of twee hoofdkleuren goed, dus veelkleurig mag niet worden toegestaan.

De keuze voor verf beperkt de fantasie niet, soms wordt als accent zeker van de muren behangen. De collecties coatings van Zweedse bedrijven sluiten bijvoorbeeld kleine ornamenten niet uit en bieden ook een voldoende selectie van perfect bijpassende ontwerpen.

Heel vaak vind je metselwerk of houten wanddecoratie, wat vooral comfort toevoegt aan het interieur. Het kunnen zowel houten panelen als houten planken zijn, horizontaal geplaatst. De schaduw van het hout kan ook variëren.

Naast het schilderen van de muren kan ook het plafond worden toegeschreven. Meestal wordt het ook in lichte kleuren uitgevoerd. Perfect uitgelijnd, wordt het aangevuld met kunstmatige verlichtingselementen zoals diodelampen of kroonluchters.

Vloer

Natuurlijke houten vloeren zijn heel gebruikelijk in deze interieurstijl. Het hout is bedekt met vernis of speciale oliën die de textuur perfect benadrukken. Een dergelijke coating accentueert de sneeuwwitte muren en maakt de ruimte visueel warmer, evenals delicate houttinten die perfect passen bij de tapijtproducten die accenten toevoegen. Meestal contrasteren hoogpolige tapijten of nephuiden met de kleur van de vloer.

In tegenstelling tot hout, dat de meeste vloeren van een huis bedekt, zijn keuken- en badkamerruimtes vaak dambordtegels. Keramische tegels met verschillende patronen vullen de ruimte perfect aan en verdelen deze geografisch, waardoor er variatie ontstaat.

Zodra de cosmetische interieurdecoratie van de kamer is voltooid en de bestemmingsfase niet langer het belangrijkste probleem is, is het tijd om de ruimte te vullen. Het is tijd om meubels op te halen, textiel en andere kleine dingen te combineren die de ruimte aanvullen. Het is tijd om alles op zijn plaats te zetten.

Verlichting

Misschien wel een van de belangrijkste elementen van het interieur. Zoals eerder vermeld, is Scandinavië het maximum aan natuurlijk licht, daarom doen de noorderlingen zonder spijt de gordijnen voor de ramen weg. Licht witte tule of natuurlijke katoenen stof kan een zeldzame uitzondering zijn.

Maar hoe zit het 's avonds? De Deense gewoonte om een ​​groot aantal kaarsen aan te steken, zal waarschijnlijk niet voor voldoende verlichting zorgen. Lichtbronnen, minimalistisch in hun ontwerp, komen te hulp. Bijvoorbeeld diodekroonluchters, die zich onderscheiden door hun ergonomie.

Een ander voordeel van een dergelijke lichtbron is het lichtstroomvermogen en de gerichtheid ervan. In vergelijking met alternatieve lichtbronnen lichten diodelampen onmiddellijk op en kunnen ze ook verschillende kleuren en kleurnuances hebben, wat ook helpt om te spelen met het ontwerp van de kamer.

Er moeten voldoende kunstmatige lichtbronnen zijn, waardoor een kroonluchter alleen niet voldoende is.

De regel is dat er in elke ruimte drie lichtbronnen moeten zijn. Hiervan is de belangrijkste de hoofdverlichting in de vorm van een kroonluchter, de extra is gerichte verlichting, zoals lampen of staande lampen, en het derde type is decoratieve verlichting die de ruimte en de sfeer aanvult.

Elke lichtbron kan een harmonieus onderdeel van het interieur worden of een apart kunstobject dat een bijzonder accent legt. Noorderlingen zijn dus niet bang om veel alternatieven in verlichting te gebruiken: tafellampen, staande lampen, wand- en plafondlampen, hanglampen voor terrassen en decoratie van het aangrenzende gebied. Lichtbronnen kunnen verschillende vormen en maten hebben, gemaakt van verschillende materialen.

Meubilair en decor

Hoogstwaarschijnlijk heb je al geraden dat het meubilair in het Scandinavische interieur zo praktisch mogelijk is en er ingetogen en laconiek uitziet. Maar niet alleen in deze kenmerken is de eigenaardigheid van het inrichten van dergelijke gebouwen.

Feit is dat modern Scandinavisch design historische elementen en absolute nieuwigheden perfect combineert. Zo kan een vintage meubelmeesterwerk uit de jaren 50-60 met evenveel succes in een kamer passen. van een Zweedse vlooienmarkt en een eenvoudige moderne vloerlamp. Niet iedereen is een kenner van designantiek en is bereid een forfaitair bedrag te betalen voor een sjofele kledingkast.Iemand probeert een leuk klein landhuis uit te rusten en iemand is een ruim landhuis.

Een alternatieve oplossing is het betaalbare Zweedse bedrijf Ikea, dat de canons van minimalisme en bruikbaarheid handhaaft. Alles van grote meubels, items voor een volwaardige inrichting van een badkamer of keuken tot de kleinste details van textiel en decor zijn gemakkelijk te vinden bij miljoenen geliefde Zweden.

Het belangrijkste is om je in je hoofd het uiteindelijke beeld van je unieke ruimte voor te stellen, en dan, zoals het gezegde luidt: "er is een idee - er is Ikea".

Het is het meubilair dat de boodschap benadrukt die oorspronkelijk in de buitenkant van het huis en de interieurdecoratie was verwerkt. Meubels zetten accenten en blijven zo eenvoudig mogelijk. Pretentie gaat niet over de Scandinavische stijl. Er zullen geen bochten en onnodige details op de handgrepen van de kast zijn, integendeel, maximale eenvoud en, natuurlijk, bruikbaarheid.

Vaak zijn meubels gemaakt van eenvoudige houtsoorten zoals berken, beuken, grenen: stoelen, salontafels, keukensets, ruime kasten of handige opbergsystemen in de vorm van planken. Rieten meubelen blijven erg populair. Dit kunnen rieten comfortabele fauteuils zijn, verzacht met dekens of kussens, krukken, rieten elementen in houten headsets, evenals vloerdozen, handig voor opslag.

Opbergsystemen en een eerbiedige houding jegens hen zijn misschien een speciaal punt bij het inrichten van een kamer. Noorderlingen, als echte kenners van minimalisme in alles, houden ook van een duidelijke structuur en organisatie, zowel in het leven als in het huishouden.

Van hieruit zie je een speciale relatie met opbergsystemen, de logica van het organiseren van ruimte in externe manifestaties, maar ook in bepaalde kasten of opslagruimten. Niets overbodigs - het motto van de Scandinaviërs.

Een van de belangrijkste kenmerken van de Scandinavische stijl is de open haard. Het is lang niet altijd praktisch, maar het speelt een belangrijke rol bij het uitdrukken van de waarde van traditie en brengt een bijzondere warmte in het interieur. Open haarden kunnen worden gemaakt van baksteen of gietijzer, maar ook in een klassieke of moderne stijl. Wat uw haard precies wordt, hangt volledig af van de algemene stijl van de ruimte waarin deze zich bevindt.

De inrichting van dergelijke ruimtes komt tot uiting in accenten. Alles wat praktisch is, dient als decor, of het nu een tapijt op de vloer is of een stijlvolle lamp. Zelfs een volumineuze boekenkast, aangevuld met kaarsen en een poster, is een uitstekende interieuroplossing.

Textiel

De kou van de Noord-Scandinavische natuur wordt ruimschoots gecompenseerd door de aanwezigheid van een verscheidenheid aan textiel. Het zorgt voor extra gezelligheid en vult het huis met warmte.

Bij het kiezen van textiel is het ook beter om de voorkeur te geven aan natuurlijke stoffen. De woonkamer wordt perfect aangevuld met een paar gezellige dekens in pasteltinten. Kussens kunnen niet alleen gebruikt worden als bevestiging aan de bank, maar ook als losse zitjes op de vloer. Als je voorwaardelijk een leesplek plaatst, zullen een paar kussens met Scandinavische ornamenten zo'n hoek harmonieus aanvullen.

Ook is textiel erg populair bij tafelaankleding. Gedeelde familiemaaltijden zijn een speciale waarde en procedure voor noorderlingen.

De Deense term 'hygge' moedigt ons aan om niet alleen te luisteren naar wat we eten, maar ook naar hoe we het doen. Elk gerecht op tafel moet niet alleen lekker zijn, maar ook voortreffelijk geserveerd worden om van elke maaltijd een klein ritueel te maken.

Mooie sneeuwwitte tafelkleden, servetten versierd met discrete harmonieuze ornamenten helpen bij het serveren. Je kunt er prachtige borden, kaarsen en kaarsen aan toevoegen en een prachtige tafel in Scandinavische stijl is klaar!

Interieur opties

Als je, nadat je jezelf vertrouwd hebt gemaakt met de belangrijkste onderscheidende kenmerken van een Scandinavisch interieur, nog steeds geen inspiratie hebt voor het plannen van je eigen hoek, dan zijn hier enkele interessante ideeën.

Gezellige witte woonkamer gevuld met licht.Verschillende soorten verlichting, meerlaags vloertextiel. Het bijzondere comfort van de kamer wordt gecreëerd door de details die elkaar aanvullen.

Of uitgekiend minimalisme, maar toch dezelfde volheid van licht en het gebruik van natuurlijke materialen.

Een ruime kamer voor families of voor het ontvangen van gasten. De open haard en houten lambrisering voegen een bijzondere warmte toe aan de ruimte. Je kunt natuurlijke materialen ook terugvinden in alles, van meubels tot textiel.

Uitstekende voorbeelden van de harmonieuze stroom van de ene zone in de andere. De keuken grenst zonder conflict aan de woonkamer. Door de correct geplaatste kleuraccenten oogt de kamer compleet. De witheid en eenvoud van de muren en het meubilair worden aangevuld met houten elementen, lichte bankbekleding en details zoals posters en keukenapparatuur, die in dit geval een meer dan praktische functie hebben.

Zoals u kunt zien, past Scandinavisch design niet alleen harmonieus in elke ruimte, maar ook in elk type kamer, voorbeelden van kinderkamers zijn hiervan het bewijs.

Milieuvriendelijkheid van materialen, tederheid van pastelkleuren, een combinatie van verschillende lichtbronnen: het interieur ziet er niet te kinderachtig uit, maar wekt integendeel al op jonge leeftijd een gevoel voor stijl.

Exterieur voorbeelden

De klassieke versie van de buitenkant van het huis, ontworpen in de Scandinavische stijl. Blauwe en witte afwerking, strakke lijnen, laconiek ontwerp.

Scandinavische eenvoud en laconiek zijn perfect voor liefhebbers van klassieke en moderne stijl. Natuurlijke materialen, contrasterende kleurencombinatie, strakke vorm. Een overvloed aan groen zal helpen om gezelligheid aan zo'n huis toe te voegen: kamerplanten, een goed verzorgd gazon, groene ruimtes rond het gebouw.

Een ongewone decoratie van een hellend dak met behulp van landschapsarchitectuur zal helpen om een ​​klein, gezellig huis echt origineel te maken.

Zie de volgende video voor informatie over het inrichten van het interieur van een appartement in Scandinavische stijl.

geen commentaar

De reactie is succesvol verzonden.

Keuken

Slaapkamer

Meubilair